🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фандъкова иска друг да плати сметките на София

Как най-богатите градове се оказаха без пари и искат помощ от държавата

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-богатата община, получила най-много средства от еврофондовете и щедро спонсорирана от държавата, особено през последното десетилетие, го е закъсала за пари. Или поне така представят нещата градските управници. Онзи ден съветниците от ГЕРБ и ВМРО Зафир Зарков и Карлос Контрера обявиха, че през тази година държавата е длъжна да отпусне на София 178 млн. лв. (колкото е целия годишен бюджет на Русе) за градския й транспорт, както и да осигури още 50 млн. лв. (колкото е бюджетът на Видин) за покриване на загуби през 2021 г. Иначе автобусите, тролеите, трамваите и метрото щели да минават още по-нарядко и едва ли не да спрат.

Щом София го е закъсала толкова, какво да кажат в Ловеч, Благоевград или Ямбол? От такива градове не са се чули подобни заплахи. Но столичният кмет Йорданка Фандъкова вече организира колегите си съпартийци от Варна, Пловдив и Бургас да излязат с обща позиция, че държавата трябва да им отпусне допълнителни средства заради повишените разходи за улично осветление и градски транспорт. Цените на електроенергията и природния газ наистина са рекордно високи, но общинските дружества наравно с всички останали фирми получават компенсации за това. И щом по-бедните общини се справят, макар и трудно, няма причина най-богатите да не могат.

Зад исканията на кметовете по-скоро прозират политически мотиви. Кметовете на София, Варна и Бургас са членове на тясното ръководство на ГЕРБ, пловдивският също е избран от партията. При управлението на Борисов те получаваха огромни чекове - например през 2020 г. София бе зарадвана със 135 млн. лв. за детски градини (каквито все още липсват) и още стотици милиони за покриване на дълговете на столичната топлофикация. През последните години над 130 млн. лв. получи Варна - само за "Дупката" на Георги Гергов и ремонта на бул. "Васил Левски". Бургас - над 100 млн. лв. за строителната сага със строежа на спортната зала и други проекти, а Пловдив - 37 млн. лв. за ремонт на училища. Преди да бъдат давани още пари, е добре да се знае как са харчени тези.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 3

    Не само Фандъкова ще иска държавна помощ. Всички общини ще искат - идва да се плащат високи сметки за ток на улично осветление, на детски градини, на болници, на държавни учреждения, училища и т.н. От къде? Това е все едно да пишете, че пенсионерите с добавките им за ковид пандемията иска друг да им плати сметката. Или "бизнеса иска друг да му плати сметката" с компенсациите за високите им разходи и т.н. След като държавата 10 месеца не предприе нищо за задаващите се кризи с електроенергията и инфлацията, а само трупа приходи от продажба на българската елекроенергия, по-високите цени на стоките и услугите, по-високите цени на горивата и газа сега е редно да помогне на общините.
    Иначе на мен ми е ясно защо ги пускате тези заглавия. Дано полезните идиоти и този път не ви се подведат по акъла, защото те София преди Фандъкова не си я спомнят. Те и държавата преди Борисов не си я спомнят, но вече започват да се усещат!

    Нередност?
  • 2
    gosko22 avatar :-|
    gosko22
    • - 1
    • + 2

    Разбира се ръководството на така фалиралият софийски градски транспорт живее в палати в Панчарево и Околията и апартаменти по над 200квадрата.
    За тези имоти трябват пари за поддръжка. За това предлагам да им ги дадем, за да могат още по-непрозрапно и не-вфекривно да управляват поверените им ресори и градове, да взимат милиони рушвети и да създават местата, обикновено класирани на дъното на всяка класация за среда на живот, да крадат парите за детски градини, училища, болници и паркове и да застрояват всяка тревна площ - щото децата не им трябва и във сякаш графика небостъргач, и за поддръжка на зимни пътища парите липсват и за почистване плащаме на мутри (а те връщат рушвета в чували) и така и така и така София затъва вече 10 години. Няма една област в която нещо е наред, напред или не е откраднато. А овцете тук са доволни, че във Лом видиш ли е по-зле.

    Нередност?
Нов коментар