НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Анна Миежинска: Разделеното, недоверчиво общество е уязвимо към дезинформация

Полският анализатор на социални медии и експерт по политически маркетинг пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Анна Миежинска е полски анализатор на социални медии и експерт по политически маркетинг, специализирана в оценката на информационния риск и по-специално в руската дезинформация, фалшиви новини и онлайн манипулации. Тя е редовен сътрудник на OKO.press и публикува в Gazeta Wyborcza. През 2019 и 2020 г. си сътрудничи с Института за стратегически диалог в Лондон. Автор на главата "Когато гражданите нямат доверие към властта. Популярността на конспиративните теории като признак на държавна криза" в публикацията "Отвъд плоската Земя. Теории на конспирацията срещу европейски либерали", публикуван от Европейския либерален форум.

Повече по темата за информационната война между Русия, Украйна и Западния свят и за проруската пропаганда, която особено силно засяга България, очаквайте в следващия брой на "Капитал".

До каква степен проруската пропаганда се опитва да оформи представите за света на поляци и европейците през последните 2 години и особено сега по време на войната в Украйна?

Проруската пропаганда се опитва да задълбочи разделението между поляците, да предизвика информационен хаос и това да отслаби полското общество. Работи така от много години. Основният руски наратив в Полша, видим например в социалните медии, е анти-ЕС, анти-НАТО, антимюсюлмански, антисемитски и антиукраински. В антиукраинския наратив най-често се използва темата, свързана с Втората световна война.

В този момент антиукраински наративи като темата за американските биологични лаборатории в Украйна стигат до Полша. Тези лаборатории трябваше да представляват заплаха за Русия, защото там трябваше да се произвеждат биологични оръжия. Това е невярно, но Русия се опитва да държи САЩ и Украйна отговорни за войната с това съдържание. Руският разказ, насочен специално към поляците, е за обезкуражаване на поляците по отношение на украинските бежанци. Полша вече прие много бежанци и много поляци са ги поканили в къщите си. Подобна солидарност затруднява Кремъл да преследва своите интереси, поради което Кремъл прави всичко възможно, за да разруши положителното отношение на поляците към украинците.

Кои според вас са най-големите успехи на руската пропаганда досега?

Брекзит със сигурност беше най-големият успех в Европа. В света това беше изборът на Доналд Тръмп за президент на Съединените щати. Предполагам също, че Русия е допринесла за развитието на крайната десница в Европа. Последният анализ на ЕС ясно показва, че Русия е финансирала крайнодесни групи в Европа. Освен това Русия подкрепя крайни религиозни групи, предимно ултракатолически групи в Европа. Те водят вътрешна война срещу абортите, LGBT, сексуалното образование и семейния модел. Русия се опитва по всякакъв начин да отслаби европейските държави, така че подкрепя радикални групи, защото причиняват хаос и разделения във всяка страна. Те може да са и радикални леви групи, но крайнодесните сега са по-голям проблем в Европа.

Каква е инфраструктурата на руската пропаганда и как се разви тя в последните две години?

Руската инфраструктура е доста типична. Руската телевизия RT не работеше в Полша, но Sputnik имаше собствен портал за новини. В момента Sputnik е блокиран. Има обаче много анонимни новинарски портали, които разширяват руския наратив. Наративи, съответстващи на руските интереси, също се разпространяват по информационни канали, свързани с крайнодесните, и някои сайтове, насочени против ваксините. Има и анонимни акаунти, които разпространяват това съдържание във всички социални медийни платформи. В Полша има и проруски групи, които насърчават симпатиите към Русия. Те обаче не са много големи или популярни и от избухването на руско-украинската война предпочитат да мълчат.

Какво е мнението ви за забраната в ЕС на RT и Sputnik? Колко ефективно може да бъде това наистина и какви може да са негативните странични ефекти?

Не виждам никакви негативни странични ефекти. Поддържаните от Кремъл медии разпространяват само руска пропаганда и руски фалшиви новини. Такива медии не трябва да функционират в публичното пространство - не само в Русия. Всяка медия, която разпространява дезинформация, разрушава общественото информационно пространство и социалното доверие. Трябва да се борим срещу този вид медии.

По думите на български експерт България е нещо като руски полигон за дезинформация. Какво прави една страна повече или по-малко уязвима?

Някои от причините са очевидни - отношението към Русия и лекотата, с която руските субекти оперират в определена държава. Но например в Полша социалните и психологическите причини са по-важни. Дезинформацията по-лесно прониква в общества, които са силно разделени, поляризирани по отношение на възгледи - не само политически. В Полша спорът често засяга фундаментални ценности и руската пропаганда е в състояние да се възползва от това. Нивото на обществено доверие също е важно. Колкото по-малко се доверяваме на държавата, институциите и науката - толкова по-лесно е да ни измамят. В такава ситуация търсим информация от неофициални, алтернативни източници. А алтернативните източници са пълни с дезинформация не само от Русия. Разделеното, недоверчиво общество е много уязвимо към дезинформация.

Кой според вас е най-ефективният метод за противодействие?

Образованието е най-ефективният метод за противодействие на руските пропаганда и дезинформация. Трябва да учим децата от първите години в училище как да различават истината от лъжата, как да не бъдат манипулирани и да не бъдат измамени. Трябва да възпитаваме децата да мислят критично. За съжаление този метод изисква продължително време и системни промени в образователните програми. Не всяка държава въвежда такива промени.

Затова сега най-важното е да информираме за дезинформацията, да показваме начините за разпространение на пропагандата, нейните механизми за въздействие върху хората. Нашият основен отбранителен щит е осъзнаването, че в интернет и медиите се води информационна война и не можете да повярвате на всяка информация, която се появява в интернет или дори чувате от приятелите си.

Нашата устойчивост срещу дезинформация намалява, когато изпитваме силни отрицателни емоции, особено страх. Страхът ни кара да спрем да мислим критично. Тогава не вземаме рационални решения, а действаме в паника. Това е моментът, в който ни е лесно да повярваме във фалшивите новини. Ето защо, когато се чувстваме уплашени, е по-добре да спрем да гледаме новините или да спрем да превъртаме хронологията на социалните медии. Тогава най-доброто, което можем да направим, е да се отпуснем или да говорим с някого, който е по-отдалечен от ситуацията.

Какъв е вашият съвет към потребителите на новини на индивидуално ниво - как да се ориентират в морето от дезинформация?

Всеки трябва да си създаде навици за безопасно сърфиране днес. Основният навик е да мислите критично, когато четете новини в социалните мрежи и непознати новинарски портали. Навик номер две - проверка на източника. Преди да приемем, че информацията е вярна, вижте кой я споделя или от какъв портал идва. Прочетете името на портала - някои дезинформационни актьори се представят за известни медии, променяйки една буква или цифра в името, за да заблудите получателите.

Ако не знаете носителя или акаунтът, който предоставя информацията, не е надежден (например е анонимен) - не разпространявайте това. Това не е състезание. Не е нужно да бързаме!

И навик номер три - ако информацията е противоречива и предизвиква силни емоции - изчакайте. Такава новина е най-подозрителна. Проверете дали е споделена и от други източници и дали масовите медии я потвърждават. Ако не, имате време. Вие чакате, а не се обаждате на цялото семейство с новината. Това са основни методи за безопасно сърфиране в информационната сфера.

Как мислите, че в съвременния свят на социални групи, за които има съвсем различни реалности и различни факти, тези групи могат да се съберат отново?

Бих искала да вярвам, че различни групи могат да се свързват и да работят заедно, не само за конкретен момент, а за по-дълго време. Това е труден и сложен процес. Въпреки че има моменти, когато дори далечни групи имат нещо общо - могат да имат общ враг. Наблюдавах го в Полша. С нахлуването на Русия в Украйна вътрешните ни разделения станаха по-малко важни. Най-важното е да победим общия враг - Владимир Путин. Кремъл вижда това и много се опитва да разруши единството на поляците по този въпрос. Това е, за което използва дезинформация.

Интервюто взе Калина Горанова

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Преюбопитно звучи в Полша, исторически най-обременената с тежка русофобия страна в Европа, да има някаква почва за кремълска пропаганда!

    Авторката има право на своята гл.т., стига да може да я изведе до някакъв логичен за възприемане вид. Но според мен тя се оплита в стандартни неолиберално-атлантически кухи конструкции и закъсва с доказателствата.

    Ако руската пропаганда в Полша се свеждаше до антимюсюлмански и антимигрантски наратив, то звучи много иронично, като се има пред вид, че четвърт от полската армия зимата бе дислоцирана на белоруската граница, за да не допусне в Полша арабските бежанци.
    Войска польска от кремълската антимигрантска пропаганда ли беше пратена там?!

    Що се отнася до антисемитизма, в Полша той е латентен.
    Дори заради многобройните разкрития в Израел за участието на поляци в Хоокоста, м.г. Сейма гласува закон, който криминализира дори само твърдението, че поляци са предавали евреи на нацистите, за да им гепят имотите. От института Як Вашем твърдят, че имат многобройни документи за преживели войната полски евреи, които са изчезнали, след като са си потърсили имотите. Исторически факт е, че след въстанието в концлагера Собибор спасилите се затворници са предадени на нацистите от местното население и разстреляни. Има даже полски филм по темата. Отпреди криминализирането на деянието предателство.

    Толкова за руската пропаганда по отношение на антисемитезма. Всъщност атаката по темата идва от Тел Авив, не от Москва.

    Най-притеснителното в интервюто на хубавицата обаче е очевидната дълбока неприязън на неолиберално-атлантическата пропаганда към различното мнение, което изобщо не се стараят да прикрият.
    Изказването на различно мнение е напът да се криминализира.

    В деклариращия се като най-свободен и демократичен в човешката история съюз свободата на словото скоро ще стане мираж.

    Нередност?
Нов коментар