Бизнесът в Полша е изправен пред проблеми заради войната в Украйна

Очакванията са за рецесия през второто половина на годината

Тази година се очаква преките чужди инвестиции в страната да намалеят
Тази година се очаква преките чужди инвестиции в страната да намалеят
Тази година се очаква преките чужди инвестиции в страната да намалеят    ©  Reuters
Тази година се очаква преките чужди инвестиции в страната да намалеят    ©  Reuters

След удивително стабилно възстановяване миналата година от предизвиканото от пандемията свиване на икономиката, полската индустрия също имаше силен старт на 2022 г. Надминавайки очакванията, промишленото производство се увеличи със 17.3% на годишна база през март, първия пълен месец след атаката на Русия в Украйна, а производството нарасна с 12.4%. По-голямото производство в енергетиката и минната индустрия, както и от тежката промишленост, компенсира спада при автомобилите и частите. Но възстановяването вероятно ще бъде краткотрайно.

По-малко оптимизъм до края на годината

Войната в съседна Украйна не оказа голямо влияние върху бизнеса през първото тримесечие, тъй като компаниите все още имаха пълни книги с поръчки. Но перспективите за втората половина от годината са много по-малко оптимистични, според нидерландската банка ING. Войната в Украйна увеличи риска от сериозни прекъсвания на веригите за доставки. Равнището на инфлацията беше високо още преди войната, но сега е двуцифрено и продължава да расте, оказвайки натиск върху производствените разходи. А антибизнес наклонността на управляващата партия Право и справедливост (PIS) ще стане още по-изразена, докато Полша се подготвя за парламентарни избори, които ще се проведат през есента на следващата година.

Икономистите не са единодушни кой е най-силният от множеството насрещни ветрове, които духат срещу бизнеса в Полша, въпреки че почти всички прогнозират рецесия тази година. За Игнаци Моравски, главен икономист на бизнес вестника Puls Biznesu, макроикономическата картина е най-големият облак за чуждестранните инвеститори. Потребителските цени са се повишили с 15.6% през юни в сравнение с миналата година, ниво, невиждано от повече от 20 години, и спрямо 13.9% през май. Лихвените проценти скочиха от 0.5% миналия октомври до 6%. Това притисна кредитополучателите, тъй като около 90% от заемите за домакинствата и бизнеса са с променливи лихви. Това от своя страна създава още повече несигурност, казва Моравски. Злотата е слаба, което помага на износителите, но прави вноса, необходим на производителите, още по-скъп.

Адам Черняк от Polityka Insight смята, че опасенията относно върховенството на закона и "икономическия патриотизъм" са най-големите притеснения за чуждестранните инвеститори, особено тези от страните от еврозоната. Откакто дойде на власт през 2015 г., PIS окастри съдебната система и постави съдиите твърдо под контрола на правителството. Контролираните от държавата компании закупиха чуждестранни банки (на доброволна основа); сега правителството се насочва към печалбите на банките с мораториум върху заемите. PIS се опита да ограничи чуждестранните инвеститори до дял от не повече от 30% в полските медийни компании.

Миналата година преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ), както на зелено, така и друго финансиране, все още бяха на високо ниво благодарение на добре обучената работна ръка в Полша, относително ниските заплати и близостта до Западна Европа. Преките чуждестранни инвестиции са нараснали със 79%, а цените на акциите - със 7.8% в сравнение със спад от 2.7% за целия Европейски съюз. Тази година се очаква ПЧИ да намалеят, въпреки че не е ясно как ще реагират чуждестранните инвеститори. От началото на годината инвеститорите масово продават полски акции. WIG20, борсовият индекс на 20-те най-големи компании, регистрирани на фондовата борса във Варшава, се понижи с 28% от началото на годината до 6 юли. Полските взаимни фондове отчитат обратно изкупуване, което означава, че WIG20 е малко вероятно да навакса загубените позиции скоро.

Очаквана рецесия

Черняк прогнозира, че икономиката ще бъде в рецесия през второто тримесечие. Производственият сектор в Полша се сви за втори месец през юни, когато полският индекс на мениджърите по поръчките в производството на Standard & Poor падна до 44.4 от 48.5 през май, оставайки под линията от 50, която разделя растежа от свиването. Подобно на повечето си колеги Черняк очаква меко приземяване, при което нивото на безработица остава ниско.

Бизнес лидерите са затаили дъх. През последните месеци правителството стимулира търсенето с щедри данъчни облекчения, което подхранва инфлационната спирала. Управителят на централната банка Адам Глапински наскоро каза, че цикълът на повишаване на лихвените проценти е към своя край, но не посочи конкретна времева линия. Чуждестранните инвеститори очакват както инфлацията, така и лихвените проценти да останат високи за известно време и не очакват войната в Украйна да приключи скоро. Освен това прогнозите са, че PIS ще спечели изборите догодина, давайки на бизнеса малка надежда за облекчение.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар