Bellingcat: бригада доброволци срещу армията от лъжи

Историята на холандската фондация с мащабни разследвания, оглавявана от двама българи

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Темата накратко
  • През 2014 г. британецът Елиът Хигинс превръща любителския си блог в платформата за международни разследвания Bellingcat.
  • С помощта на Google Earth, анализ на снимки и публикации в социалните мрежи екип от доброволци разследва падналия над Украйна малайзийски самолет и отравянето на руския опозиционер Алексей Навални.
  • От февруари изпълнителен директор на фондацията е журналистът Христо Грозев. Бизнес директор е журналистката Десислава Дамянова.

На 17 юли 2014 г. светът беше разтърсен от падналия над Украйна "Боинг 777" на малайзийските авиолинии. Самолетът, летящ от Амстердам за Куала Лумпур с 298 души на борда, падна близо до границата с Русия, а оцелели нямаше. С времето се засилваха предположенията, че полет MH-17 е свален от ПВО-системата "Бук", и всички погледи се насочиха към Русия и по-точно към подкрепяните от нея сепаратисти в Донецк. Информация за извършителите обаче нямаше, а сепаратистите отричаха да разполагат с такова оръжие. До септември същата година, когато гражданската разследваща група Bellingcat публикува доказателства, че използваният комплекс е на 53-та зенитно-ракетна бригада на въоръжените сили на Русия и списъкът на заподозрените е ограничен до около 20 военни.

Това е първото мащабно разследване на създадената едва три месеца преди трагедията платформа Bellingcat. То предизвика широк обществен отзвук не само заради резултатите от него, но и заради методите, които младата организация използва. Разследването им стъпва изцяло на отворени източници на информация като публикации в социални мрежи, снимки и геолокация. С времето екипът води множество разследвания, включително и за отравянето на Алексей Навални. Освен че използва обществено достъпна информация, Bellingcat си партнира с доброволци по цял свят, които търсят и проверяват големи масиви с данни с цел да стигнат до истината и да разкрият потенциално престъпление.

Разследването на трагедията с малайзийския самолет обаче остава знаково не само заради резултатите от него, но и защото събира на едно място българите Христо Грозев и Десислава Дамянова, които днес са част от борда на директорите на Bellingcat и заедно с основателя Елиът Хигинс си поставят за цел да разширят разследващата дейност на организацията.

Новинарска мания

"Бях обмислял да стана журналист, може би дори да отразявам истории на терен, но нямах процъфтяващ успех в колежа и го напуснах, заемайки редица офис длъжности, които не ми носиха удовлетворение", пише роденият във Великобритания Елиът Хигинс в книгата си We are Bellingcat. Запален по компютърните игри, Хигинс дълги години прекарва основна част от времето си онлайн, без да проявява интерес към събитията около него. До атентата от 11 септември 2001 г., когато новинарският поток и начинът, по който се отразяват събитията, стават негова фиксидея. "Новините се случваха толкова бързо, а пресата беше толкова бавна", пише още той. Така открива блога Something Awful, в който се публикуват мнения и факти по множество различни теми, а Елиът Хигинс става един от най-активните му потребители.

През 2011 г. той вече има нова новинарска мания - събитията покрай Арабската пролет. Сутрин и вечер Хигинс следи онлайн подробности около протестите, а Twitter е основният му източник на информация. Самият той също започва да споделя множество публикации на страницата си и я превръща в блог на живо. Един ден обаче под видео от Брега, Либия, в профила му потребител задава логичния въпрос как може да бъде сигурен, че това се случва там. Именно това отключва интереса на Хигинс към отворените източници на информация. Чрез геолокация и идентифицирането на конкретни обекти от видеото той успява да докаже мястото.

Елиът Хигинс вижда потенциал в разследването на новинарска информация и създава собствен блог The Brown Moses, където пише под псевдоним, вдъхновен от песента на Франк Заппа. В него покрива повече теми от Арабската пролет, а не след дълго привлича и първия външен автор в блога - пенсионирана учителка по история с интерес към разследванията и никакъв опит в журналистиката. С времето около The Brown Moses се формира общност от любопитни хора, които търсят доказателства чрез анализирането на публично достъпна информация. А с разрастването на социалните мрежи и дигиталните следи, които всеки потребител оставя, възможностите за разследвания многократно се увеличават. Блогът привлича вниманието на все повече медии, които базират репортажите си на информацията в него, и в края на 2013 г. страницата има вече над 245 хил. преглеждания.

Тогава Хигинс решава да направи нещо повече от онлайн блог и създава платформа за разследваща журналистика, базирана на отворени източници на информация. Той организира кампания за групово финансиране и формира екип от доброволци, които да търсят и обработват информация. Сред тях са фрийланс журналисти, независими експерти, специалисти по химически оръжия и технологични специалисти. Новата платформа стъпва на мотото "Идентифицирай. Провери. Надгради.". Името Bellingcat пък избират от детската приказка за мишките, които искат да сложат звънче на врата на котката, за да знаят къде се намира тя, но никоя не посмява да го направи. "Това ще бъде името и мисията ни - да слагаме звънчета на котките", пише в книгата си Хигинс. Точно три месеца по-късно сваленият малайзийски самолет е първата голяма възможност да докажат уменията си.

"Бук" в социалните мрежи

Основна роля за разкриването на "Боинг 777" изиграват доброволците към Bellingcat - хора от цял сват с различни професии, които искат да разберат истината. Търсенето започва от социалните мрежи "ВКонтакте" и "Одноклассники", където руски войници публикуват свои снимки по пътя си към украинската граница. Паралелно снимките им са сравнявани с публикации на хора от градовете, през които е минал конвоят. Доказването на местоположението става чрез анализиране на фона на снимките и съвпадащи обекти от постовете на руските войници и хората. За точното локализиране се сравняват и изображения от Google Earth. Намерена е включително снимка на потребител, заснел системата "Бук". Климатичните условия, начинът, по който пада сянката на снимките, или афиши, попаднали в кадър, помагат допълнително за датирането на събитията.

Най-голямо съвпадение между изображенията има с 53-та зенитно-ракетна бригада на въоръжените сили на Русия. Анализът позволява на Bellingcat да подредят хронологично събитията - от деня на тръгването на войниците, през преминаването им на границата и връщането им в Русия. Така в крайна сметка идентифицират конкретната бригада, участвала в свалянето на пътническия самолет.

Това и още няколко подобни разследвания вероятно са причината сега на руските войници в Украйна да бъдат взимани мобилните телефони дни и седмици преди да навлязат в зоната на активни бойни действия.

Българската следа

Трагедията през лятото на 2014 г. и разследването на Bellingcat привличат вниманието на българския журналист Христо Грозев, който тогава развива собствен блог и публикува информация, свързана с войната в Донбас. Паралелно работи към Лабораторията за анализи и управление на рискове на Иван Костов, където пише по темата за информационната война в Русия и Украйна. През годините преди това Грозев отразява отблизо случващото се в Русия като част от американската медийна група Metromedia, а после създава и управлява редица медии в региона.

"В деня, когато свалиха малайзийския самолет, започнах да разследвам и да пиша по темата. Тогава се последвахме и с Елиът Хигинс в Twitter и си споделяхме туитовете. Няколко месеца по-късно той ми предложи да напиша материал за дезинформацията в Русия и това беше първата ми публикация за Bellingcat", спомня си Грозев. В следващите години той все по-често пише за платформата, а през 2017 г. това се превръща и в основна негова работа. Той води редица големи разследвания като част от екипа на Bellingcat, сред които и разобличаването на агентите, отровили руския опозиционер Алексей Навални през лятото на 2020 г. През февруари тази година професионалното развитие отвежда Грозев до позицията изпълнителен директор и председател на борда на Bellingcat. Поста освобождава основателят Елиът Хигинс, който вече е творчески директор.

Малко след като платформата се превръща в основна работа на Грозев, ключова част от екипа става и българката Десислава Дамянова. Журналистическата й кариера включва работа в международния екип на BBC, а впоследствие става част от холандска НПО, която обучава журналисти и подпомага медии по света. "Започнах да следя Bellingcat през 2014 г. заради сваления малайзийски самолет. Това беше голяма трагедия в Холандия, защото на борда имаше почти 200 души от страната. Още тогава ми направиха впечатление с иновативния си начин на разследване и правене на журналистика", разказва тя пред "Капитал". През 2018 г. Дамянова попада на обява за бизнес директор в Bellingcat и кандидатства за позицията. След няколко интервюта, включително и с основателя на платформата Елиът Хигинс, тя става второто българско попълнение в екипа. "Дотогава Bellingcat приличаше повече на блог на група приятели. Целта беше да развием платформата и бранда", добавя тя.

От чат до разследване

Към момента идеите за нови разследвания най-често се раждат в канала на Bellingcat в платформата Slack. Тя е разделена на канали по интереси - от политически и военни теми в САЩ, ЕС и Русия до екология например, а достъп до нея имат екипът на организацията и група проверени доброволци. "Когато излезе новина, че нещо се е случило и не се знае кой е извършителят, хората, които имат интерес по темата, започват да си споделят хипотезите и да свързват отворени източници на информация - снимки, публикации в Twitter и други социални мрежи", разказва пред "Капитал" Христо Грозев. По думите му в подобни обсъждания се включват около 10 души, а до започване на разследване се стига само когато има разкритие.

Основният екип на Bellingcat е от 32 души, а доброволците наброяват над 100, като всеки от тях е с различни умения. "Помага ни например един германец, който работи с визуални техники и може да прояснява мъгляви снимки. Той никога не се подписва под статиите и не взима пари от нас", разказва Грозев.

Още от създаването ѝ целта на Bellingcat е и да обучава аудиторията как да използва отворените източници на информация. Затова всяко тяхно разследване е придружено с подробно описание на стъпките, през които е минал екипът.

За някои разследвания обаче от Bellingcat излизат извън общодостъпните източници на информация и се възползват от черния пазар за данни. На него обикновено както продавачите, така и купувачите са престъпници и могат да бъдат купени лични данни с цел следене на хора или източване на банкови сметки например. "Нашият регламент е, че на основата на открити източници трябва да имаме силна хипотеза за престъпление и чак след това си позволяваме да купуваме данни. Винаги се ограничаваме до данните само на реално замесения престъпник и никога на семейството му", уточнява Христо Грозев.

Използването на черния пазар на данни от журналисти става все по-честа, но спорна практика, тъй като се финансират престъпници, но с цел разобличаването на други. При всички случаи обаче от Bellingcat са категорични, че отказват да дадат информация за източниците си, за да не ги поставят под риск.

Риск, от друга страна, има за екипа на Bellingcat. Разследванията им често водят до заплахи и организацията е в списъка с врагове на няколко държави. Разбира се, Русия е една от тях, като последно през юли прокуратурата обяви работата на Bellingcat за заплаха за конституционния ред и сигурността на страната. Затова на въпроса как се предпазва екипът Христо Грозев отговаря кратко - с непредсказуемост.

Отваряне към широка аудитория

Към момента разследванията на Bellingcat се използват като източник на информация основно за международни журналисти, медии и специалисти от конкретни сфери. "Най-големият ни трафик идва от Twitter, а някои от най-популярните ни публикации са четени от 300 - 400 хил. души", казва бизнес директорът Десислава Дамянова. Целта на екипа обаче е да разширят спектъра си с теми и формати. Това включва и специално съдържание, създавано за социалните мрежи Instagram и TikTok, през които да привлекат по-млада аудитория. "Всеки може да използва нашата методология с отворени източници на информация. Тя изглежда много по-сложна, отколкото е в действителност, и искаме да направим по-разбираеми публикациите ни", допълва Дамянова.

От позицията на творчески директор основателят на Bellingcat Елиът Хигинс пък ще работи в посока превръщането на разследванията в игрални и документални филми. Христо Грозев пък има за цел да разшири организацията и в следващите години да достигне 150 души, доброволци и основен екип. "Искаме да насочим стратегията ни от B2B аудитория към B2C", уточнява Грозев. В близките месеци от Bellingcat ще инвестират в кратки видео документални формати до 15 минути, съпроводени с текст.

Достигането на по-широка аудитория се случва и чрез партньорства с други медии. По думите на Десислава Дамянова Bellingcat често предоставя информация на друга медия заради по-голямото й покритие. Именно това се случва и с разследването за отравянето на Алексей Навални, което излезе в партньорство със CNN. "За нас не е важно кой първи ще съобщи новината, а какъв е ефектът от нея. Ние знаехме кой е отровил Навални и имахме два избора: или да публикуваме информацията и да гръмне бомба, или да се свържем с голяма медия и тогава бомбата да бъде много по-голяма. Когато се свързахме със CNN, те не можеха да повярват, че искаме да им дадем информацията и заедно да я публикуваме", разказва Дамянова. Миналата година разследването донесе на двете медии и две награди "Еми" в изданието на конкурса за новинарски и документални продукции.

Това беше поредна награда за Bellingcat. Подобно популяризиране на организацията също помага за увеличаване на аудиторията, но не само от читатели, а и от разследващи доброволци. "Мислим да се разрастваме с доброволци от Китай, Индия, Индонезия, Бразилия", казва Дамянова. И това действа като предупреждение за вражеската страна, защото колкото повече хора правят разследвания с отворени източници на информация, толкова повече престъпления ще бъдат разкрити.

Фондация, а не бизнес

Bellingcat е фондация, регистрирана в Холандия, и в борда на директорите с равен статут участват Елиът Хигинс, Христо Грозев, Десислава Дамянова и Арик Толер, който е сред първите членове на екипа на платформата. Финансовите ресурси на фондацията идват от три източника:

1. Дарения. "Например от частни фондации или индивидуални дарители, като на страницата имаме форма, през която всеки може да ни подпомогне с каквато сума реши. Но имаме условие, че не искаме никаква зависимост, дават ни парите, при условие че ако се наложи, можем да разследваме и тях", обяснява Дамянова.

2. Проекти. "Кандидатстваме към ЕК или ООН за определен тип проект, който искаме да разработим. Към момента има два такива проекта към ЕК - единият за дезинформация, където ни поканиха като експерти. Вторият е за движението QAnon и как се прехвърля от САЩ към Европа", добавя тя.

3. Икономически дейности. "Правим обучения и презентации на конференции срещу заплащане. Всичко, което идва като приходи, се връща към фондацията, защото по закон нямаме право да имаме печалба."

Според годишния отчет на Bellingcat фондацията е завършила 2021 г. с общо 2.2 млн. евро приходи. С най-голям дял от тях са даренията от други НПО - над 800 хил. евро. Като отделно перо в отчета са посочени и приходи от лотарии. Според законодателството в Холандия лотариите са длъжни да даряват по-голямата част от приходите си. "Ние кандидатстваме за такова финансиране. Последният грант от тях беше в размер на 1 млн. евро за три години", уточнява Дамянова. Проекти се финансират и от лотарията в Швеция. "Поискахме да ни финансират проект за разследване на крайно десни движения в Европа. Те ни дадоха грант за две години и с него пишем статии и правим разследвания." Стратегията на фондацията е един донор да не осигурява повече от 35% от приходите им, за да бъдат финансово независими. По думите на Дамянова бюджетът на Bellingcat за следващата година ще се увеличи основно заради по-високите разходи за сигурност на системите им.

Христо Грозев, изпълнителен директор на Bellingcat

Как подбирате доброволците, които да ви помагат с разследванията, и как им се доверявате?

В канала на Slack са основно хора, които още от основаването на Bellingcat работят по разследвания, така че за тях рискът да са къртици е много малък. Оттам нататък включването на доброволци е по-формализирано. Имаме доброволческа програма, като най-често влизат хора, които са завършили нашите курсове за работа с отворени източници на информация. Тогава знаем, че имат пакет от нужни умения, и освен това ги проверяваме. Много често се появяват студенти, които искат да доброволстват, и тях ги прикрепяме към определен проект.

В момента е много по-лесно да усвоим такива доброволци заради украинския ни проект. Той е конкретен - събираме и организираме данни за военни престъпления само на основа на публични данни. Няма нищо секретно и към него могат по-лесно да се интегрират доброволци, отколкото в такъв, който е свързан с дълго месечно разследване на убийство например, за което не може на всекиго да дадем данните предварително.

С всяко разследване публикувате и методите си за използване на отворени източници на информация, като това помага и на враговете да се предпазят. Какви действия предприемат те?

След всяко наше разследване става все по-трудно да се разследва по същия начин. След разследването на руските войници със селфитата в Русия се прие нов закон, който забранява изобщо да се носят смартфони от войници. Този закон журналистите в Русия наричат разговорно "Законът Bellingcat".

Вече се трият дори стари постове във "ВКонтакте" и "Одноклассники". Това е като игра с много нива. Трябва в реално време да архивираме колкото се може повече данни, дори да не знаем какво престъпление може да е извършено, за да може после, като се изтрие, да не е късно. Но понякога и изтриването на дадена публикация или профил е интересна улика. По много различни начини може да се използват отворените източници, включително като следиш какво изчезва.

А могат ли да манипулират информацията с цел да ви заблудят?

Това по-често се прави в полуоткрити източници. Един от тях е т.нар. Паспортно досие. В Русия всеки може да получи достъп до информация за всеки човек за 10 - 15 евро, тъй като има пазар за това. Корумпирани полицаи продават информацията. След нашите публикации от 2018-2019 г. се мина през няколко нива на манипулация от страна на техните власти. Първо започнаха да изтриват данни оттам. После започнаха да сменят информацията, включително да слагат снимки на други хора, т.е. не изтриват данните на техни шпиони, а им сменят снимките, за да заблудят. Борбата е в реално време, ние публикуваме метод, който сме използвали, и след това очакваме веднага да има контраудар.

Имате много разследвания, свързани с Русия. Умишлено ли вниманието ви е насочено натам?

Не е наша вината, че по-голямата част от трансграничните престъпления, които по дефиниция са ни интересни, са с произход Русия. От друга страна, имаме компетентност, аз включително, което прави по-вероятно ние да разкрием такова престъпление. Но разследваме много и различни теми. Във всеки момент има поне 50 разследвания, които вървят едновременно и не са свързани с Русия - например убийството на журналистка от Израел, преди това сме разследвали незаконна продажба на американско оръжие на Саудитска Арабия. Има случаи, в които сме разследвали паралелно и Русия, и САЩ.

Каква част от разследванията ви завършват с действия от страна на институциите?

Повече по 50% от нашите разследвания са използвани от правораздаващите органи.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bnl43646851 avatar :-|
    bnl43646851
    • - 10
    • + 4

    Бригада от британски агенти, фабрикуваща лъжи!

    Нередност?
  • 2
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 6
    • + 5

    Интересен очерк. Наскоро руснаците излезнаха с някакви коментари относно Белингкет и асоциирането му с британски тайни служби.

    Звучи романтично така написано, но по-скоро говорим за контролирана версия на уикилийкс.

    Нередност?
  • 3
    putarak avatar :-|
    Умен и красив но не умнокрасив
    • - 3
    • + 6

    Христо Грозев е истински повод човек да се гордее, че е българин. Самия факт, че дребния московски сатрап има фобия от Белингкат е показателен

    Нередност?
  • 4
    eco50526549 avatar :-P
    Манчо
    • - 2
    • + 2

    Bellingcat: бригада доброволци
    ******************************************

    Хахахахахахххххххх!

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    Е-е-е, това с "гражданска разследваща група" ми идва в повече.
    Но подобна героизация откъм Капитал е обяснима, защото и те рият окопи на същия фронт от същата страна.

    Bellingcat, воглаве с Ицо Грозев, са съвременни ландскнехти в съвременна информационна война, които едва ли издържат сайта и дейността си с реклами на бельо и кучешка храна...
    Т.н. им разследвания плътно са следвани от действия на британското разузнаване и правителство: и при МН-17, и при Скрипалите, и при Навальный, и в Украина. Навсякъде е абсолютно едно и също!

    И нужно ли е да ровя, за да намеря статията за участието на Хр.Грозев и Хабсбург в далаверата по "изкупуването" на Труд и 24 часа преди десетина години?

    Така че, моля, по-леко с канонизирането на дребни мошеници.

    Нередност?
  • 7
    ......... avatar :-|
    .........

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Егати майтапа, спомням си отчетливо казуса с Хабсбург и Грозев и изкупуването на МГБ, както и последващия конфликт с Донев и Павлов. Как този крупен инвеститор в БГ медии се превърна в брилянтен анализатор на геополитически процеси е... щях да кажа загадка, но функцията на контролирано уикилийкс далеч не е такава.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#7] от "Quandt":

    Трансформациите му са част от магията на пичовете "на плаща и кинжала".

    Едно предшестващо Bellingcat явление беше някаквото One Man Show Лаборатория за правата на човека в Лондон на някакъв Рахман, който предвиждаше всяка "газова атака" в Сирия и в последствие даваше широка трибуна на ютюбите на т.н. Бели каски, които документираха видимо извършените от самите тях масови отравяния.

    Белите каски в Сирия доста бързо се осветиха като агенти на влияние на MI 6 и бяха дотам. Същото ще стане и с Bellingcat. Просто в тая геополитическа ситуация още им вършат работа.

    Схващам този текст тук като старание за излъскване имиджа на Грозев след скандала със скорошния му опит да подкупи руски пилоти да забегнат със самолетите си в Украина. Реалният резултат от "шпионската игра" е разкриване координатите на двете украински летища, където трябвало да кацнат беглеците. Разбира се, летищата веднага са унищожени.

    Нередност?
Нов коментар