И коалицията оцеля, и оръжието за Украйна няма да се изнася официално

Парламентът реши само да ремонтира военна техника на нападнатата от Русия страна

Корнелия Нинова успя да наложи позицията на БСП България да не изпраща официално оръжия на Украйна.
Корнелия Нинова успя да наложи позицията на БСП България да не изпраща официално оръжия на Украйна.
Корнелия Нинова успя да наложи позицията на БСП България да не изпраща официално оръжия на Украйна.    ©  Юлия Лазарова
Корнелия Нинова успя да наложи позицията на БСП България да не изпраща официално оръжия на Украйна.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След дълги дебати (предшествани от няколко седмици коалиционни преговори) Народното събрание прие решение, с което България ще предостави военнотехническа помощ на Украйна. Гласуваният текст обачe не позволява директното изпращане нито на оръжия, нито на боеприпаси на нападнатата от Русия страна.

Така на практика се оказва, че дългоочакваното и също толкова дълго дискутирано решение затвърди вече съществуващата ситуация: България изнася огромни (за мащаба си) количества оръжие към Украйна. Заради страховете на БСП да не загуби гласовете на т.нар. русофили обаче се прави по заобиколен начин.

Тази информация се потвърждава от високопоставени източници сред управляващите, а косвено и от данните за оръжейния износ от България през последните месеци.

Ситуацията ще си продължи както досега, след като парламентът изключи възможността да изпраща оръжия открито. Според приетите в сряда текстове помощта на София ще се изразява в ремонт на украинска военна техника. Към момента изобщо не е ясно дали до подобни дейности ще се стигне,най-малкото заради географската отдалеченост от фронта на бойните действия.

Какво точно прие Народното събрание

До такъв вариант на решението се стигна, след като с гласовете на БСП, "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" бяха отхвърлени двете идентични предложения на "Демократична България" и ГЕРБ. Те даваха възможност на правителството да вземе решение и за изпращането на оръжия и боеприпаси.

В крайна сметка парламентът гласува решение, предложено от ПП и допълнено с редакционни поправки от зам-председателя на ДПС Йордан Цонев.

Окончателните текстове дават мандат на правителството в две основни направления. Първото - да задвижи цялостен пакет от мерки за преодоляване на последствията от наложените санкции, енергийната и продоволствената сигурност на България. И второто - да окаже хуманитарна, финансова и военнотехническа помощ на Украйна съобразно възможностите на България.

За да бъде сигурно, че в тази формулировка няма да се прокрадне официалното изпращане на оръжия, парламентът записа и какви точно са възможностите на страната:

  • продължаване на подкрепата за членство на Украйна в ЕС;
  • помощ за украинските граждани, бягащи от войната - законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегриране до създаване на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна;
  • осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна;
  • засилване на енергийното сътрудничество - в частност доставките на електроенергия и природен газ;
  • ремонт на украинска военна техника във военните предприятия на България;
  • продължаване на доставките на хуманитарна помощ - дрехи, лекарства и хранителни стоки.

В крайна сметка редактираният текст беше приет с 200 гласа "за". Подкрепиха го депутатите от "Продължаваме промяната", ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН и "Демократична България". Против гласуваха "Възраждане". Антизападната партия на Костадин Костадинов междувременно ползва повода, за да обяви "гражданско неподчинение".

Въпреки че гласуваха за всички проекти на решение - включително и за окончателни приетия, от ГЕРБ определиха текстовете като "едно нищо".

От БСП пък веднага след вота в парламента отчетоха, че партията е "предотвратила изпращането на оръжия в Украйна".

Как се стигна дотук?

Решението на парламента се обсъжда от поне три седмици. Въпросът за него беше поставен на Коалиционен съвет от "Демократична България", като формацията настояваше страната ни официално да подкрепи Украйна с оръжия и боеприпаси.

Последваха дебати между четирите управляващи партии. Разговорите се проточиха над 20 дни, а БСП заплаши да напуснат управлението. Това доведе до желанието на "Продължаваме промяната" да влезе в ролята на балансьор между БСП и ДБ.

Напрежението обаче ескалира, а в опит да го потуши премиерът Кирил Петков предложи в публикация във Фейсбук гражданите да набират сами средства за въоръжаване на Киев. Странната му идея само донажежи атмосферата. След още един Коалиционен съвет БСП "нюансираха" позицията си и започнаха да говорят, че не желаят да се изпращат оръжия на Украйна явно.

Малко след това (и главното след спирането на газа от Русия за България) от "Продължаваме промяната" втвърдиха позицията си и обявиха, че ще подкрепят идеята на "Демократична България".

Кой кого спасява?

Така се стигна до коалиционният съвет от вторник, когато въпреки публичната си позиция, че вече няма да са балансьор, ПП все пак са влезли в тази роля. Между партньорите отново се е поставил въпросът за помощта за Украйна, а БСП пак са заплашили, че напускат управлението.

Така се е родила идеята украинската страна едва ли не сама да се откаже от искането за оръжия и да напише какво точно иска от България.

В сряда сутринта, преди началото на дебатите в парламента, стана ясно, че посланикът на Украйна в София Виталий Москаленко е депозирал в Народното събрание писмо от президента на Украйна Володимир Зеленски, в което той посочи очакванията си към България.

В писмото се казва, че властите в Киев очакват България да ремонтира тяхна военна техника. Освен това Украйна настоява София да продължи подкрепата си за европейската интеграция на Украйна, помощ за бежанците, осигуряване на износа на украинско зърно през пристанище Варна, енергийно сътрудничество и износ на ток и газ от Украйна към България, както и предоставяне на хуманитарна помощ под формата на лекарства, дрехи и хранителни стоки.

В крайна сметка от БСП обявиха, че ще подкрепят предложения от "Продължаваме промяната" проект за военнотехническа помощ за Украйна, но ако се свежда само до поисканата с писмо от президента Володимир Зеленски помощ.

Така документът, който оправда "военнотехническата помощ" за Киев, на практика се оказа реална техническа помощ за коалицията. Така властта с редица маневри успя хем да приеме искането на ДБ да се гласува помощ за Украйна, хем да приеме искането на БСП официално оръжия да не се изпращат.

Това се случи, след като ПП влязоха в ролята на балансьор. Иронично е обстоятелството, че само часове преди това председателят на парламентарната група на формацията Андрей Гюров прочете декларация, в която посочи, че досега от ПП са били разглеждани като нови, неопитни и балансьори, но това време е свършило. "Оттук нататък "Продължаваме промяната" ще поеме водеща роля като първа политическа сила", добави той.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 3

    Срам ме е, че след 15 години в ЕС, се наложи Зеленски да спасява кабинета ни.

    Нередност?
  • 2
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • + 2

    Съжалявам че гласувах за ПП и Радев. Също и ДБ и Атанасов си гледаха да спасят нивите и продукцията си в Украйна. Сигурно Зеленски колко много ги е съжалил. Хайде Украйна са в война пък тези хептен са жалки.

    Нередност?
  • 3
    demokoko18 avatar :-|
    demokoko18
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#1] от "Rational":

    Мен също ( и браво на Зеленски ).

    Обаче, от друга страна - това е положението. Ако в други избори ПП и ДБ имат мнозинство, би могло да се води абсолютно принципна политика в този аспект ( докато не видим шоу и там сигурно ).



    Българското общество е тежко разделено - аз чаках да се махнат червените бабички и сега имам съученици, които се кълнат в ГЕРБ - след КТБ, след Хемус, след 12+ години на балканска софт диктатура... Мисълта ми е, че не може да имаме толкова силно влияние на Русия, толкова разделено общество в страна иначе от ЕС и НАТО - и да не се стига до такива "срамни" моменти. Даже, в името на някаква стабилност, това е може би най-доброто решение засега.

    Нередност?
Нов коментар