БСП реши да "нюансира" позицията си по въоръжаването на Украйна

Левицата няма да напуска коалицията, а ще настоява военната помощ да не се изпраща "пряко". Другите три партии ще подкрепят решение на парламента, което ще се гласува в сряда

Парламентът ще гласува мандат на правителството да изпраща "военно-техническа помощ" на Украйна, но това вероятно няма да доведе до излизането на БСП от коалицията.
Парламентът ще гласува мандат на правителството да изпраща "военно-техническа помощ" на Украйна, но това вероятно няма да доведе до излизането на БСП от коалицията.
Парламентът ще гласува мандат на правителството да изпраща "военно-техническа помощ" на Украйна, но това вероятно няма да доведе до излизането на БСП от коалицията.    ©  Цветелина Белутова
Парламентът ще гласува мандат на правителството да изпраща "военно-техническа помощ" на Украйна, но това вероятно няма да доведе до излизането на БСП от коалицията.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кабинетът "Петков" е напът да оцелее след още едно препятствие - доставките на оръжие за Украйна. Такъв извод може да се направи след заседанието на Съвета на коалицията от вторник вечерта. Въпреки че четирите партии не излязоха с конкретно решение и обясниха, че обсъжданията ще продължат и идните дни, позициите между коалиционните партньори са все по-близки, а формациите вече се позовават на "нюанси" в изказванията. Така например БСП вече настоява не България да не изпраща оръжия на Украйна, а да не изпраща "пряко".

Заседанието беше насрочено за вторник - първият работен ден след Великден и ден преди делегация, водена от министър-председателя Кирил Петков, да посети Украйна.

Защо се събра коалицията?

Съветът беше свикан с идеята да се обсъди без камери въпросът за военната помощ за нападнатата от Русия страна, който се превърна в ожесточен политически дебат. На най-крайните позиции са БСП и "Демократична България". Левицата твърди, че ако София изпрати военна помощ за Украйна, партията се изтегля от властта. Точно обратното искат от ДБ - формацията настоява парламентът да даде ясен мандат на правителството за изпращане на "военно-техническа помощ".

Спорът около това дали парламентът да гласува подобно решение буквално заплаши оцеляването на кабинета. Това се случва при положение, че България изнася огромни (за мащаба си) количества оръжие към Украйна. Заради страховете на БСП да не загуби гласовете на т.нар. русофили обаче се прави по заобиколен начин.

Тази информация се потвърждава от високопоставени източници сред управляващите, а косвено и от данните за оръжейния износ от България през последните месеци.

В последните дни преди Великден от БСП опитваха да потушат настояването на ДБ за приемане на решение на парламента. Напрежението ескалира, а в опит да го потуши премиерът Кирил Петков предложи в публикация във Фейсбук гражданите да набират сами средства за въоръжаване на Киев. Странната му идея само донажежи атмосферата. И той свика коалиционен съвет в опит вътрешнокоалиционната свада да бъде потушена.

В крайна сметка в сряда в пленарната зала ще бъде гласувано предложение за официално предоставяне на военна помощ за Украйна, което останалите три партии от коалицията ще подкрепят.

Нюансите на Нинова

По време на коалиционния съвет Корнелия Нинова, която е вицепремиер и министър на икономиката, е подчертала пред партньорите си, че партията ѝ е против това България "пряко да предоставя оръжия на Киев".

Досега тя и съпартийците ѝ твърдяха, че остро се противопоставят на попадането на българско оръжие в Украйна. С настояването, че не искат това да се случва "пряко" БСП всъщност оставя възможност доставките все пак да се състоят.

"Това отваря вратата за разговор за посредници, което прави задачата с приемане на позиция много по-лесна", твърдят от останалите партии във властта.

За промяната в нагласата на БСП може да се съди и от позиция на Нинова, изразена по-рано във вторник вечер пред БНТ. "България изнася оръжие за 50 страни, като след това е възможно то да достигне до Украйна", каза тя.

Нинова, която като министър на икономиката е пряко отговорна за износа, допусна, че това е възможно, "защото международните и българските закони изискват от България да даде разрешение за износ при определен брой и вид документи".

Лидерът на БСП обясни, че след подписването на всички документи тези 50 държави стават собственици на въпросното оръжие. След това "България няма начин и право да отиде някъде навън и да почне да прави проверки какво се случва с това оръжие след това", допълни Нинова.

Тъй като решението ще се гласува следващата седмица, в сряда премиерът Кирил Петков ще пътува за Киев без официално ясен отговор на въпроса, който постави при посещението си в България украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Очаква се обаче идната сряда Народното събрание да даде мандат на Министерския съвет за изпращането на "военно-техническа помощ" в Киев. Това ще се случи без гласовете на БСП, като най-вероятно левицата няма да напусне коалицията, както заплашваше. Освен това решенията каква да бъде конкретно помощта ще бъдат взети от правителството, а споровете (ако има такива) ще са при закрити врата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yfr32646763 avatar :-|
    yfr32646763
    • + 2

    И в какво точно се състои "нюансирането"? По тая логика значи България е продавала оръжия и на Ислямска държава, Ал Кайда и пр. умерени и не толкова умерени приятели на Америка, снабдявани от същата.
    Не можем да следим и контролираме кой от купувачите на българско оръжие къде го препродава или подарява впоследствие. Дали отива за украинската, руската и пр. армии не е наш проблем.

    Нередност?
Нов коментар