🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Три нови атаки на ИТН по коалиционните им партньори

Партията на Слави Трифонов поиска повече яснота за евентуалното бъдещо въвеждане на еврото и гласува срещу кандидатите на ДБ и ПП за СЕМ

Само ден след като коалицията оцеля след решението за изпращане на помощ на Украйна, партията на Слави Трифонов атакува партньорите си по три нови писти
Само ден след като коалицията оцеля след решението за изпращане на помощ на Украйна, партията на Слави Трифонов атакува партньорите си по три нови писти
Само ден след като коалицията оцеля след решението за изпращане на помощ на Украйна, партията на Слави Трифонов атакува партньорите си по три нови писти    ©  Юлия Лазарова
Само ден след като коалицията оцеля след решението за изпращане на помощ на Украйна, партията на Слави Трифонов атакува партньорите си по три нови писти    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По-малко от 24 часа след като коалицията оцеля от нервния спор да изпрати ли България военна помощ на Украйна, токът от нова порция скандали удари управлението. Поредните атаки и неразбирателства започнаха още в четвъртък сутринта, а продуцент на всички тях се оказа "Има такъв народ".

Още с началото на пленарния ден партията на Слави Трифонов поиска Националният план за въвеждане на еврото да бъде обсъден в парламента (въпреки че подобно нещо не се налага). Малко по-късно ИТН подновиха настояването си от преди две седмици да получат повече места в специализираните комисии в парламента за сметка на "Демократична България". И накрая (въпреки че на коалиционен съвет не са изразявали несъгласия) пак ИТН гласуваха "против" кандидатурата за Съвета за електронни медии (СЕМ) на журналистката Пролет Велкова. Тя беше излъчена от "Демократична България".

ИТН vs. ДБ

Пролет Велкова беше избрана и без ИТН. Което накара Тошко Йорданов да вземе думата и да обясни, че тя е крайно неподходяща, тъй като била "представител на cancel културата". Аргументите му срещу нея бяха, че в свое предаване в "Дарик радио" Велкова е изразила скептицизъм срещу самодейни отряди от непълнолетни, които ловят и наказват самостоятелно педофили.

Поради тази причина присъстващите в пленарната зала представители на ИТН гласуваха срещу Велкова. Тя обаче беше избрана, като Йорданов имаше трактовка и на този развой на събитията: изборът се е случил с помощта на ДПС, защото движението не било в зала и така подпомогнало ДБ.

Освен Пролет Велкова за член на медийния регулатор парламентът избра юристката Симона Велева, номинирана от "Продължаваме промяната". ИТН в случая подкрепиха коалиционния си партньор.

ИТН vs. ПП

И макар че в случая със СЕМ "Има такъв народ" подкрепиха ПП, а атакуваха ДБ, по-рано през деня партията на Трифонов опита да създаде скандал именно с "Продължаваме промяната".

Това стана с декларация от трибуната на парламента. Текстът ѝ беше представен от неуспелия кандидат за управител на БНБ и председател на бюджетната комисия Любомир Каримански. Той припомни, че в четвъртък Министерският съвет обсъжда точка за приемане на Национален план за въвеждане на еврото в България. Каримански поиска планът да бъде разгледан от законодателната власт, тъй като въпросният документ бил по-важен дори от Националния план за възстановяване и развитие (повече по темата четете в карето).

По-късно на брифинг по темата председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов директно нападна финансовия министър Асен Василев.

"Този парламент е тук за това, за да може да се обсъжда в широк кръг от представителите на народа, да имат всички граждани достъп до тази информация и тогава да се вземе решение, а финансовият министър Асен Василев се опитва да действа като самодържец във финансовата сфера, това е абсолютно недопустимо", коментира Йорданов.

Първоначално коалиционните партньори на ИТН започнаха да търсят от тях неофициално обяснение какво се случва и защо тази тема не е поставена от партията на съвет на коалицията. Впоследствие обаче представителите на останалите управляващи партии обясниха пред "Капитал", че "явно ИТН все още са обидени, че Каримански не беше избран за гуверньор, и сега опитват да намерят скандал с всяка партия в коалицията поотделно".

ИТН + опозицията и блокиращите места в комисии

Най-крупният скандал от четвъртък обаче безспорно беше разпределението на местата в комисиите в парламента. Докато се стигне до решение на проблема, депутатите заседаваха над четири часа, вземаха извънредни почивки и свикваха заседания на председателския съвет.

Спорът беше за места в две ключови комисии - тази за бюджет и финанси и специализираното звено по правните въпроси.

Първоначално от партията на Слави Трифонов искаха увеличение на техните представители в двете комисии за сметка на "Демократична България", но след дадена почивка от близо час и половина предложението беше коригирано. Така парламентът реши, вместо да заменя депутати на ДБ с представители на ИТН, само да се увеличи квотата на "Има такъв народ". По този начин формацията получава по едно допълнително място и комисиите по бюджет и финанси и правни въпроси вместо с по 23-ма депутати вече са с по 24.

Освен демонстрираното надмощие от страна на ИТН увеличаването на техните представители в комисиите крие и един риск. С новото разпределение партията на Трифонов заедно с опозиционните ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" вече имат възможност да блокират кворума в тези две комисии. Освен това имат и мнозинство от 13 души на фона на оставащите 11 представители от ПП, ДБ и БСП. Подобно надмощие в двете най-важни комисии в парламента е ключово и от него зависят на първо четене две съществени теми: актуализацията на бюджета и бъдещето на дългоочакваната съдебна реформа.

Какво има в Плана за еврото

Планът за въвеждане на еврото всъщност съвсем не е тайна - той беше публикуван за обществено обсъждане още през лятото на миналата година и всички медии го отразиха подробно. Документът е нещо като техническа карта по преминаване от българския лев към единната европейска валута - с описани срокове и отговорни институции, и приемането му е дори закъсняло.

С него се предвижда например правителството да организира мащабна информационна кампания за това какво предстои и как ще се случи, да може еврото и левът да се използват паралелно като платежно средство един месец след приемането на България в еврозоната, за да няма ценови спекулации, още преди приемането на еврото ще има задължение всички цени да се обозначават едновременно в левове и в евро и т.н. Предвижда се и създаването на специален закон за приемане на еврото в България, където да бъдат заложени голяма част от промените. Но ще са нужни и поправки в куп други закони и всичко това изисква време. От тази гледна точка колкото по-бързо бъде приет подобен документ, който да дава ясни срокове, изисквания за разяснителна кампания сред хората и бизнеса и посочва отговорните институции, толкова по-добре (вижте повече по темата тук).

България заяви намерение да се присъедини към еврозоната от началото на 2024 г., но на този етап тази дата изглежда все по-непостижима. Причината е, че страната трудно ще може да покрие чисто количествените Маастрихтски критерии, които са условие за приемане на еврото. Докато при нивата на дълг няма проблем, а бюджетният дефицит зависи до голяма степен от правителството, там нещата са под контрол. Не така стоят нещата обаче при дългосрочните лихвени проценти (които се формират на пазара) и ценовата стабилност (където глобални фактори влияят на инфлацията).

Особена трудност може да се окаже последната. Тя се изчислява като средната годишна промяна на индекса на потребителските цени за последните 12 месеца. Той трябва да не надхвърля референтната стойност, която е същият показател в трите най-добре представящи се членки по него плюс 1.5 процентни пункта. И ако към март хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) за България е 10.5%, то има държави като Малта с ХИПЦ 4.5%, Франция - 5.1%, и Португалия с 5.5%. Прогнозите на повечето институции са средногодишната инфлация в България тази година да е над 10% и очакванията са да се покачи още идните месеци, като остане на нива сред най-високите в ЕС.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 1

    Тая работа така не става. Самоцелно запазване на тази гротеска няма особен смисъл, ако ще поддържа "стабилността" и бездействието на предните.

    Нередност?
  • 2
    kiro1234 avatar :-|
    Kiril Kirilov
    • + 2

    Чакгарите да не се месят в неща неясни или твърде сложни за тях.

    Нередност?
  • 3
    ......... avatar :-|
    .........

    Фън факт от снимката над статията:

    Тошко Йорданов е копие на Антоанета Цонева - къдрава коса с еднаква дължина, сходни дрешки тип "Леля от ул. Шишман", ръст и идентичен налудничав блясък в погледа.

    Нередност?
Нов коментар