🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Атаката на Румен Радев e със сплотяващ ефект за коалицията

Спорът за военната помощ за Украйна стигна до челен сблъсък между президента и управляващите

Войната на Путин в Украйна раздели политически президента и премиера.
Войната на Путин в Украйна раздели политически президента и премиера.
Войната на Путин в Украйна раздели политически президента и премиера.    ©  Надежда Чипева
Войната на Путин в Украйна раздели политически президента и премиера.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само преди седмица изглеждаше, че съгласието за военната помощ за Украйна в правителството е окончателно минирано. И само за няколко дни именно този въпрос заздрави коалицията, а до голяма степен подреди политическите играчи по истинските им места.

След изтощителните спорове по темата между четирите управляващи формации спирането на руския газ за България принуди водещата политическа сила "Продължаваме промяната" да излезе с ясен и изключително твърд отговор на действията на Русия. Нещо, което кабинетът "Петков" се въздържаше да направи от началото на войната заради различната позиция на БСП и "червените линии", поставени от Корнелия Нинова.

Повратният момент обаче дойде не от Нинова, а от президента Румен Радев, който в сряда нападна управляващите заради очерталото се решение на парламента през следващата седмица, което ще даде на Министерския съвет право да преценява колко и каква военна помощ да бъде предоставяна на Украйна.

Целите на президента

През двата работни дни след Великден се развиха шеметно неочаквани събития. След като коалиционният съвет във вторник вечерта успя да успокои страстите около оръжията за Украйна, в сряда политическата ситуация ескалира с обявеното от Русия прекъсване на газовите доставки за България и последвалата реакция на президента Румен Радев.

Радев вмени на кабинета "Петков" отговорността за спрения руски газ към България и обвини правителството, че взема страната на Украйна, като попита защо българско оръжие достига до нападнатата от Русия държава. Освен популисткия призив към управляващите "да погледнат към бедстващите българи" той за пореден път постави "българския национален интерес" в контекста на интересите на Кремъл в България и Европа.

Атаката на Радев е с две основни политически цели. Първата е пряко насочена срещу лидера на БСП Корнелия Нинова, която е и икономически вицепремиер, в чийто ресор е износът на оръжия. С нея президентът е в обтегнати отношения още от първия си мандат, но двамата успяваха да демонстрират някакъв вид хладен мир. Залогът на противопоставянето помежду им е социалистическата партия и все по-откритите амбиции на Радев да отслаби позициите на Нинова и да увеличи влиянието си в нея за времето след изтичането на втория му мандат.

Втората цел на атаката е "Продължаваме промяната" и очевидната еманципация на лидерите й от политическото опекунство на Радев. Факт е, че премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев започнаха политическата си кариера от служебния кабинет, сформиран от президента преди първите парламентарни избори миналата година. Макар и тръгнали от обща точка - срещу модела на ГЕРБ и Бойко Борисов в управлението на държавата, предвидимо в политически план Радев и "Продължаваме промяната" започнаха да се отдалечават. Първият сериозен знак беше неуспешният опит на президента да им наложи антиевропейската си позиция по проблема със Северна Македония, последван от разногласието след руската инвазия в Украйна и призивите на Радев за неутралитет, за да се стигне до челния сблъсък в сряда, когато вицепремиерът Василев нарече позицията на президента за военната помощ за Украйна "позорна".

Как технократите станаха политици

Избликът на президента срещу правителството, който поразително напомни на тезите, развивани от руските официози и прокремълските говорители в България, предизвика ответна реакция.

На първо място, стана ясно, че най-голямата партия в управляващата коалиция - "Продължаваме промяната", се отказва от ролята си на балансьор между "Демократична България" и БСП, които очаквано заемат диаметрално противоположни позиции за войната в Украйна.

Досега премиерът Петков основно се опитваше да потуши очерталата се криза, след като ДБ настояха категорично България да изпрати оръжие на Украйна, а БСП заплаши, че ако парламентът приеме подобно решение, ще напусне коалицията. В сряда обаче приеманите предимно като технократи Асен Василев и Кирил Петков направиха решителна крачка и към политическото лидерство на страната.

"Позицията на г-н Радев, че давайки оръжие, ние продължаваме конфликта, е позорна. Позорна е, защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт, че е нормално и добре Русия да победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и че трябва да помогнем на Украйна да победи в този конфликт", каза Асен Василев на свикана от ПП пресконференция. И добави, че "политиката да седим и да се преструваме, че няма агресор, не работи".

"Тези хибридки, които ни се продават от сутрин до вечер, че да дадем военнотехническа помощ означава акт на война, са абсолютно неверни. Иначе целият Европейски съюз вече да е в такъв акт. Освен че има агресор, по-притеснително е, че имаме вътрешни кръгове в България, които се опитват да продадат тази агресия едва ли не като нещо, което трябва да приветстваме", заяви Кирил Петков, който определи българския интерес като "независима, свободна и просперираща България, част от европейското семейство".

Войната "Нинова - Радев" вече официална

Не закъсня и реакцията на Корнелия Нинова, която за първи път атакува остро Румен Радев, твърдейки, че президентът, подкрепян и за двата му мандата от левицата, работи срещу БСП.

На думите на Радев, че тя ще трябва да обясни на левите хора износа на оръжие за Украйна, тя контрира с въпроса какви договори за износ на оръжие е подписало неговото служебно правителство. "Ще трябва да обясните на левите хора защо така яростно нападате собственото си отроче - "Продължаваме промяната", което създадохте, за да убиете БСП", коментира още Нинова.

Г-н Радев, ще трябва вие да обясните на тези, които два пъти ви издигат и избират за президент, какви договори за износ на оръжие е подписало вашето служебно правителство... И най-вече да обясните метаморфозата си от вдигнатия юмрук срещу Борисов преди година до абсолютния ви синхрон днес.”

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

вицепремиер и лидер на БСП

Тази размяна на обвинения се случи часове преди делегация, водена от премиера Петков, да замине за Украйна. И ден след като стана ясно, че БСП няма да напусне коалицията, когато парламентът приеме решение за изпращане на военна помощ за Киев. Междувременно и позицията на БСП се нюансира с настояването военните доставки да не се изпращат "пряко" в Украйна.

"България изнася оръжие за 50 страни, като след това не можем да проследим какво се случва с него, така че е възможно то да достигне до Украйна", обясни във вторник Нинова пред БНТ.

Данните също показват, че през последните два месеца износът на оръжие за страни от ЕС се е увеличил почти тройно.

Хибридките ще продължат

Идната сряда, когато се очаква парламентът да даде право на Министерския съвет да определя колко и каква помощ да изпраща в нападнатата от Русия страна, само БСП от четворната коалиция ще гласува против, но от това вече не би произтекла криза в управлението. Нещо повече - атаката на президента срещу правителството и лидера на БСП вади левицата от политическата група на прокремълските хардлайнери, в която остават вече само президентът Румен Радев и кресливата "Възраждане" на Костадин Костадинов.

С очакваното решение на парламента за военната помощ за Украйна България официално ще затвърди позицията си на член на ЕС и НАТО, но това не означава, че темата за Русия няма да продължи да се ползва като вътрешнополитическо оръжие. На това поле ще продължи битката между лагерите на Румен Радев и Корнелия Нинова за левия електорат, а ГЕРБ и Борисов ще се опитват да чистят образа си като проевропейска и прозападна опозиция - с атаки срещу управлението заради участието в него на БСП.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    obk43646764 avatar :-|
    obk43646764
    • - 19
    • + 7

    Радев носи тежък грях към България, защото именно той ги пробута и наложи тия некадърни самозванци, обслужващи чужди интереси. Той имаше висок рейтинг и народът беше зад него, но прояви малодушие и вместо да напусне президентството и да създаде собствена партия, поемайки лично отговорност за управлението на страната, се скри зад Кирчовци, Славита и Маи. Ето ти го сега резултатът, България върви към тотална катастрофа.

    Нередност?
  • 2
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 3
    • + 15

    България трябва да реши как иска да живее? Като сводна, просперираща държава или клекнала, бедна, корумпирана с корумпирани политици, манипулирана азиатска държава?

    Свободата има цена! Всеки който иска да е свободен, да взима своите решения сам а не да му диктуват и да го изнудват. За свободата се плаща.

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#1] от "obk43646764":

    Радев и отговорност?? Вие съвсем не знаете къде се намирате или не следите процесите в държавта и изказванията на Радев ви. Последният бяга от каквато е отговорност като дявол от тамян и я прехвърля на всеки друг. Обградил най-малко с 100 социолози ,100 политолози и 100 ПР-и, които следят обществените нагласи, какво хората искат да чуят, диктуват му какво да говори, къде да ходи, къде да не ходи и спускат опорките по медиите. Радев ако си мисли, че толкова лесно ще се справи с харвардите както с по-демократичния и мек Борисов много се лъже. Харвардите и хората около тях са нагли и безочливи копе*ленца, които не се съобразяват с нищо ако искат нещо, а имат и подкрепата на американсите ни партньори и медиите им.
    Лично аз ще подкрепя Киро и Асан и останалите партии ако се разправят с фигуранта в президентството. Нека да е за урок на всеки случайник, който по джапанки и потник, е попаднал в политиката на такъв висок пост и е решил с празни приказки, кухи фрази, популизъм и демагогия да лъже и манипулира хората и дестабилизира държавата да си понесе заслуженото!

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2
    • + 1

    пс. Вече няколко дни чакам тук статия за спирането на работа на Български пощи. Съседът ви на Буджака Събев явно в момента пренасочва големите клиенти на Български пощи към неговата частна такава.
    Ако това се беше случило по "лошото и корумпирано" време на кръволака Борисов щяхте да го направите на нищо. Сигурно няма бяла държава по света, която да сложи за шеф на държавните си пощи собственика на най-голямата частна поща в държавата. Това никъде другаде няма да бъде допуснато и ще е голям скандал.

    Нередност?
  • 5
    vasilangelov avatar :-?
    Vasil Angelov
    • + 2

    До коментар [#4] от "scuby":
    не ми се вярва Събев да има отношение към хакването на пощите. Но пък кой знае.
    Освен това, цените на услугите в пощите и Спиди/Еконт са тотално несравними, та трудно ще има някакъв голям отлив.
    Открай време всякаква истинска търговия и смислен превоз на пакети из страната НЕ СЕ извършва от пощите. Те останаха с някаква социална функция, за по-бедните хора от малките населени места. И за изплащане на пенсиите.

    Нередност?
  • 6
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#5] от "Vasil Angelov":

    Пощите не минаха ли в ресора на пищната дама Калина Константинова? Иначе това щеше да е в дефиницията на конфликт на интереси.

    Иначе по темата... много пъти съм се изказвал с лошо мнение за компанията от ПППП и с всеки изминал ден това се затвърдява.

    Събитията от вчера и цялостната пресконференция за мен показват, че и те самите са влезнали в предизборен режим.

    В момента изглежда, че момченцата от ПП се опитват да градят хардлайнерски имидж във време, когато обществените нагласи не одобряват действията в Русия. Това е относително перспективна ниша, предвид сериозния спад в одобрението спрямо правителството, тъй като от една страна имаме увеличение на неодобрението на руските действия, от друга може допълнително при един вот да канибализира избиратели от ДБ и донякъде(евентуално) ИТН. Ястребовия похват има своите фенове в България и макар за всеки познаващ икономическата реалност и военен капацитет на България да е ясно, че това е просто шега, е и съответната електорална ниша. Естествено ПП момченцата можеха да изберат и по-благоразумната тактика да кажат, че са наредили парите, върнати са и газта е спряна, но преди плащане ще изчакат и съответното становище на ЕК. Тогава обаче пропускат облагите от туитове на фон дер Лайен, приказките за евросолидарност и двете минути слава, които получиха вчера. Това също има своята електорална тежест в преобладаващо про-европейско настроена България.

    Към днешна дата хипотезата продължава да бъде, че никой друг не се съгласява с плащането. Тихомълком обаче мяркам твърдения, че има държави, които се съгласяват. Унгария е дежурен пример, но нас ни интересува какво ще направи Гърция, откъдето се очаква да получаваме газ. Мисля, че гърците бяха обявили, че ще платят(отново казвам, че сме в сферата на хипотезите, видяхме какви туитове излизат за Австрия) за май, тоест спрямо руските условия. Ако тръгнем да получаваме газ от Гърция със съответните комисионни, то тогава излиза, че действията на КП и ко са абсолютно недалновидни и спадат в графата национално предателство. Имам неприятното свойоство да виждам по-дълбок смисъл, където често няма(а тракрекърда на КП, изказа и действията не показват особено дълбоки когнитивни способности в интерес на истината) и може всичко това да е било просто импулсивна реакция на тези покемони. Последното би било най-лошото(което не изключвам по никакъв начин) защото ще затвърди общественото впечатление, че ни управляват група индоктринирани хлапета, които бъркат държавата с държавно финансиран стартъп. При тази хипотеза излиза, че цената на политическите амбиции/ или чиста некомпетентност/ ще я плащаме заради повечето посредници, а това ще се посрещне не само от отоплителна гледна точка, но и от гледна точка на производства и бизнеси. Подобно развитие на нещата би означавало край на ПП/КП балона и е ясна индикация, че Гешев трябва да се задейства час по скоро, защото подобно управление на тази криза е престъпно, независимо дали е умишлено от електорална гледна точка или неумишлено от гледна точка на компетентност.

    Естествено има и трети вариант, при който цяла Европа отказва такива плащания и навлизаме в следващия етап на икономическата война без ЕС да е мигнал в този конфликт. Заглавия като това от днешната главна страница на Файненшъл Таймс обаче не изглежда да са в подкрепа на тази теза:

    EU energy groups prepare to meet Putin’s terms for Russian gas
    Germany’s Uniper and Austria’s OMV plan to use rouble accounts for payments while Eni of Italy weighs options,

    Нередност?
Нов коментар