🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бойко Рашков: Антикорупционната комисия не може да е бухалка, ако аз съм в нея

Парламентарната антикорупционна комисия прави опит да статира избор за нов председател на КПКОНПИ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Личностите в състава на новата антикорупционна комисия ще са гаранти срещу превръщането на този орган в институция за самоцелна репресия, слугуваща на властта. Това обаче няма да е единствената гаранция, а също така и съдебният контрол, включително върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство. Това коментира в интервю за "Капитал" вътрешният министър Бойко Рашков, който през миналата седмица беше обявен за кандидат на "Продължаваме промяната" да оглави новата комисия заради доказаната си роля в разкриването на кражбите на предишното управление. (Интервюто четете утре на сайта capital.bg.)

На въпрос как ще коментира опасенията, че управляващите гласят тази нова комисия като бухалка срещу политически опоненти или бизнес конкуренти, т.е., че новото управление се опитва да действа като старото, Рашков заяви: "Напълно съм убеден, че тези опасения не са основателни, особено ако намерението за състава на комисията включва и моята личност. И дума не може да става за бухалка." Опитите да се изкриви законът в услуга на нечии интереси биха довели до това тази комисия да се самокомпрометира и обезсмисли, казва Рашков.

Същевременно точно той от личен опит знае, че тази практика на "самокомпрометиране" далеч не е изолиран случай, напротив - преди три години управляващите, прокуратурата и ДАНС организираха координирана атака срещу него в качеството му на председател на Националното бюро за контрол върху СРС, и срещу зам.-председателя Георги Гатев, за да блокират бюрото, което беше започнало да функционира като работеща институция. Рашков беше заплашен от Данаил Кирилов (ГЕРБ), тогава шеф на парламентарната правна комисия, че няма да види втори мандат като председател, което се и случи.

Тръгва опит за стартиране на избор на нов председател на КПКОНПИ, ДПС опита да саботира Рашков

Междувременно във вторник ресорната комисия в парламента прие правила за избор на нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), другояче казано, дава се старт на процедура по избор. Мястото беше овакантено след оставката на предишния председател Сотир Цацаров от 1 март, след което зам.-председателят Антон Славчев пое временно длъжността председател - за втори път, като първият беше след отстраняването на Пламен Георгиев.

Заседанието на парламентарната антикорупционна комисия се проведе при отсъствието на депутатите от ГЕРБ и "Има такъв народ", но пък за сметка на това ДПС направиха серия от предложения за промени в правилата, сред които да има възрастов праг от 65 години за председател, изборът да се осъществи с квалифицирано мнозинство, т.е. 2/3 от гласовете или минимум 160 депутати. Мнозинството отхвърли тези предложения, които бяха определени като опит за саботаж на кандидатурата на Бойко Рашков. Предстои гласуването на правилата в пленарната зала, а оттам започват и да текат сроковете за номинации.

Принципно управляващите обявиха, че няма да правят кадрови промени в действащата КПКОНПИ, докато не бъде приет новият закон, защото структурните промени трябвало да са преди кадровите. Това обаче не е особено печеливша стратегия при настоящата обстановка, защото неизвестно е колко време ще отнеме работата по новия закон, колко време ще продължи работата на този парламент и това правителство, а през това време КПКОНПИ е оставена под ръководството на човек, за когото се твърди, че има солидни връзки с ДПС. Освен това през лятото на 2019 г. Името на Антон Славчев също бе замесено в имотна драма от серията "Апартаментгейт", когато се разбра, че със съпругата си и брат си притежават апартаменти в кв. "Хиподрума" с обща тераса с рекорден размер от 243 кв.м, като според нотариалния акт тримата са платили 39 486 лв.

Всъщност при овакантяване на поста на председател на орган като КПКОНПИ парламентът има не само право, но и задължение да попълни овакантеното място, което по никакъв начин не е обвързано с внасянето на проекта за нов закон.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 1

    Нямам думи :(

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 3

    Има Таки. Има такъв народ. Има такава връзка!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160782342126189
    Синът на адвокат на Таки станал депутат от „Има такъв народ“

    Нередност?
  • 3
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • + 2

    Със всяко следващо изказване на същия все повече прозира образа на бездарно ченге като първата ми асоциация е ЦвЦв на 67 години. След като вече неколкократно потъпка закона, тирирамбите му отегчиха аудиторията и за повече от година успя да намери само гугъл доказателства същия заслужено ще се оттегли на отлично платена длъжност откъдето да "громи корупцията". Огромните му "успехи", които все още всички се опитват да открият и безкрайните лъжи, които неспирно се леят го превърнаха в един от водещите фигури в това правителство. Време е вече да си отдъхнем и да ни лиши от присъствието си (медийно разбира се) завинаги!!!

    Нередност?
  • 4
    dobadoba avatar :-P
    dobadoba
    • + 2

    До коментар [#3] от "nqma zna4ka koi":

    Приятел, бездарно ченге ще викаш на някой претрепан от работа служител, който след пенсия се вре в панелка с 2-3 стаи.

    ЦвЦв и БРашков са съвсем друга работа, най-малко по-имотни. :)

    Нередност?
Нов коментар