🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търсят се "12 разгневени мъже" за антикорупционна реформа

Вече тройната коалиция ще търси подкрепа за нова КПКОНПИ начело с Бойко Рашков

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Малко след като в сряда лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов каза, че оттегля министрите си от правителството, премиерът Кирил Петков заяви, че партията му е готова да управлява с правителство на малцинството.

Той изтъкна една основна причина за раздора с ИТН - опитът на партията на Трифонов да продължи корупционния модел на кабинета "Борисов" в пътното строителство, както и отказът на формацията за реформа на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и назначаването на вътрешния министър Бойко Рашков за неин председател.

Наред с декларациите, че ще се опитат да закрепят управлението, най-вече с изнамирането на 12 депутати (колкото са нужни за попълване на мнозинството), премиерът коментира, че антикорупционният закон ще бъде внесен веднага в парламента и ще започне работа по придвижването му.

Междувременно Петков обяви, че е получил пълната подкрепа по темата от страна на БСП и "Демократична България". А единствена спънка за антикорупционните разследвания на властта (чийто символ според него е Бойко Рашков) била от "Има такъв народ".

Реформата на КПКОНПИ беше записана като една от "незабавните мерки", които правителството "Петков" планираше. Четирите партии се бяха съгласили, че антикорупционната комисия трябва да се раздели на две - един антикорупционен орган с разследващи функции и един отделен - за конфискация. Новите управляващи искаха и оставката на доскорошния председател на КПКОНПИ и главен прокурор Сотир Цацаров, която той в крайна сметка подаде.

Но следващите крачки за реформата по същество дълго не бяха направени. Част от официалните обяснения, докато коалицията беше все още четворна, бяха свързани с решаването на неотложните въпроси, произтичащи от кризите заради войната на Русия в Украйна и липсата на време за законови промени.

Проблемът ИТН

В средата на май антикорупционните планове на коалицията отново се оживиха. Но напредъкът беше нулев.

Тогава още станаха ясни два основни проблема:

  • Никой от управляващите не искаше да е отговорен за промените на закона и те се прехвърляха между министерства, работни групи и парламент.
  • Каквото и да се задвижеше в тази посока, "Има такъв народ" го спираше, с настояването си за своеобразно политическо вето върху решенията за разследвания, които новият орган ще взима.

Тогава разногласията между ИТН и останалите три партии не бяха коментирани официално от партньорите. Темата обаче се осветли в сряда, когато Петков потвърди всички публикации по темата, като обясни, че партията на Трифонов е искала политкомисари в новия антикорупционен орган.

Настояването на ИТН е било решенията за разследвания в комисията да се вземат с абсолютно мнозинство от ръководството ѝ (което ще се избира от парламента).

Подобен механизъм би блокирал работата на антикорупционната комисия, защото на практика означава възможност за вето. Освен това той би дал основание да се смята, че ветото е политическо. И би подхранил аргумента, че се създава политически орган с разследващи функции.

Такива текстове в крайна сметка бяха разписани, но така и не влязоха в проекта, който парламентът ще разгледа.

Какво предвижда новият проект

Текстовете, които са разработени съвместно от "Продължаваме промяната" и референтите към правната комисия в парламента, почти припокриват сега действащия закон.

Има обаче няколко съществени разлики. Сред тях е отмяна на задължението на държавните служители, незаемащи ръководни постове, и на частни лица, упражняващи свободни професии, да подават декларации за имуществото си. С поредица текстове също се оптимизира процесът за подаване на декларации, като се премахва ненужното дублиране на подаваната информация, което към момента е обект на доста критики.

Най-голямата разлика със съществуващия закон за противодействие на корупцията обаче са разследващите функции, които добиват инспекторите на антикорупционното звено. В закона се създава позиция "разследващ инспектор", който да има значително по-разширени функции и правомощия по разследването.

Именно около тази позиция възникна напрежение между "Продължаваме промяната" и останалите коалиционни партньори. Причината беше вписаният в черновата на проекта текст, според който при отказ на прокурора да образува досъдебно производство инспекторът може да продължи да поддържа обвинението като частен обвинител. Текстът беше определен като противоконституционен от БСП и "Демократична България". И в крайна сметка спорната идея е отпаднала.

Въведена е обаче възможност отказите на прокуратурата да поддържат дадено обвинение да се обжалват пред съда.

"12 разгневени мъже"

Цялостно проектът за нов антикорупционен закон изглежда балансиран и смислен. Той обаче едва ли ще бъде приет, защото тройната коалиция (ПП, БСП и ДБ) ще се изправи срещу новата четворна коалиция - ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ".

Идеята на "Продължаваме промяната" е, ако не бъде приет проектът, поне да бъде сменен председателят на настоящата КПКОНПИ. След оставката на Сотир Цацаров постът зае свързаният с ДПС бивш агент на ДАНС Антон Славчев.

Въпреки че Кирил Петков официално "номинира" настоящия вътрешен министър Бойко Рашков, шансовете той да бъде избран за поста са малки. За него не биха гласували ГЕРБ и ДПС, а от думите на министър-председателя се разбра, че и "Има такъв народ" са били противници на идеята.

Така отново ситуацията опира до онези "12 разгневени мъже" (по Сидни Лъмет), или иначе казано, до това дали тройната коалиция ще намери 12 народни представители (по сметките на Кирил Петков) от останалите парламентарни групи, които да подкрепят правителството в малцинство.

Ако се намерят 12 гласа, извън ПП, ДБ и БСП, освен че кабинетът ще оцелее, има голяма вероятност антикорупционният закон да бъде приет, а Бойко Рашков да оглави разследващия орган.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    Ако влезем в стилистиката с филмовите аналогии, закрепването на кировата НПО-чета след посичането й днес е мисия невъзможна.

    Въпреки продължаващото съглашателство на Корнелия, която се е вкопчила във властта и единственото, което прави е перде на реалната управляваща Ин-Ян коалиция 4П и ДБ, правителството ще бъде бламирано в НС на събитието, което се случи първо:
    а) гласуване на новия състав на МС или
    б) актуализацията на бюджета.

    И двете теми са безкрайно съществени за едно правителство и отхвърлянето на всяка от тях е вот на недоверие.

    Ако, разбира се, от Козяк не се зачервили телефоните в герб и в ДПС, Киро, Асен и Лена Б най-сетне ще станат истински свободни политически пилигрими. Каквито са по душа.

    А изборите? Изборите ще разбъркат тинята и на мястото на едни некадърници ще сложат други некадърници. И след половин години - отново ня избори.
    И така докато уважаемият суверен вземе да мисли.
    Което определено ще отнеме време...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    P.S. Всъщност акцентът в "словото" на Сл.Тр. беше за ангажиментите на Киро към Скопие, Вашингтон и Брюксел за промяна на БГ позицията за недопускането на БЮРМ до преговори за ЕС. Сл.Тр назова за пръв път в прав текст името на личния Киров неофициален външен министър - Весела Чернева от едно неолиберално НПО, делящо офиси на Патриарха с НПО-то на Иван Кръстев.

    Тази злободневна тема, която обединява над 85% от българските граждани и тук е заметена под килима и е мощно оводнена с лимонадата за корупцията и нейния Цербер в лицета на Бойко Рашков.

    И като става дума за БР, първото нещо, което ми идва по аналагия е среднощният арест от Рашковото МВР на баце, Севда и Горанов, който арест на две инстанции беше обявен за незаконен.

    Е, Полина, как газещ законите МВРционер рязко ще престане да го прави, когато (ако изобщо се стигне до там) застане начело на антикорупционната?

    Смъртоносно оръжие?

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2

    Антикорупционна? Със Закон за защита на държавата, чрез списъци да прибират имуществото на който си поискат?

    Нередност?
Нов коментар