🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Програмата на кабинета "Василев": съдебна реформа и подновяване на регулаторите

Ако се състави правителство, до края на юли Никола Минчев трябва да оглави отново НС, а Бойко Рашков КПКОНПИ

Кандидатът за премиер Асен Василев трябва да върне в петък изпълнен или не мандата на президента Румен Радев
Кандидатът за премиер Асен Василев трябва да върне в петък изпълнен или не мандата на президента Румен Радев
Кандидатът за премиер Асен Василев трябва да върне в петък изпълнен или не мандата на президента Румен Радев    ©  Георги Кожухаров
Кандидатът за премиер Асен Василев трябва да върне в петък изпълнен или не мандата на президента Румен Радев    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До края на настоящия месец юли парламентът да избере отново Никола Минчев от "Продължаваме промяната" (ПП) за председател на парламента. Наред с това, отново до края на юли, вътрешният министър в оставка Бойко Рашков да бъде избран за председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ. До края на септември пък да се приеме изцяло нов закон за работата на звеното, с който то да получи широки правомощия. Това предвижда подробната програма на евентуалния кабинет на Асен Василев, за чието избиране в момента текат преговори.

Въпросният проект на законодателна програма за следващите шест месеца предвижда над 60 точки, разделени по сектори.

Засега изобщо не е ясно как дори и да намерят 121 народни представители ПП, ДБ и БСП, заедно с независимите депутати ще успеят да прокарат програмата. Илюстрация за това съмнение е провалената три пъти за две седмици правна комисия, която не успява да разгледа все още на първо четене внесения преди повече от месец закон за КПКОНПИ.

В програмата освен таймлайн за приемане на различни нормативни актове са предвидени и срокове за избор на членове на някои регулаторни органи, като според уточненията трябва да бъдат излъчени от ПП, ДБ или БСП.

Според плана на партньорите, ако се се състави кабинет, до края на септември трябва да бъде номиниран нов управител на БНБ, както и да бъдат попълнени овакантените места в КЗК и КФН.

В сектор правосъдие е записано, че трябва да се проведе избор на нови членове на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към ВСС, чиито предстои да изтекат през 2022 г. Предлага се и въвеждането на единен държавен изпит за придобиване на юридическа квалификация, както и намаляване на нотариалните такси.

До края на септември пък според програмата на трите партии трябва да бъдат приети промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и НПК. С тях се цели постигането на промени в досъдебното производство, за да бъде достигната по-голяма ефективност; създаване на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и на търсене на отговорност в случай на престъпление от главния прокурор съгласно изискванията на осъдителните решения срещу България.

В енергетиката се предвижда ускоряване на изграждането на нови ядрени мощности и преминаване на АЕЦ "Козлодуй" на ядрено гориво, което не идва от Русия, както и гарантиране на сигурността на газовите доставки, включително чрез диверсификация и подписването на дългосрочни договори.

В инфраструктурата е записано довършване на магистрала "Струма" чрез най-добро решение без загуба на европейски средства, подписване на споразумение с Румъния за проектирането и изграждането на 5 моста над Дунав, възлагане на проектирането на тунели при Петрохан и Прохода на Републиката, възлагане за довършването на проектирането на автомагистрала "Хемус" и продължението на "Черно море".

В отделен текст е записано, че ще продължи оперативната работа по техническата подготовка за приемане на еврото на 1 януари 2024 г. Ще бъде изготвен анализ на последствията от въвеждането на еврото, който да е основа на мащабна разяснителна кампания. Приоритет ще бъде и работата по присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Според разписаните текстове от септември до края на ноември трябва да бъдат приети 21 законодателни промени, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, които ще дадат възможност България да започне усвояването на второто плащане от 13 милиарда лева безвъзмездни средства от Европа.

Текстовете обаче не са финални и предстои по тях да се произнесат БСП, ДБ и шестимата отцепници от ИТН.

И до момента обаче ПП нямат подкрепа от поне 121 гласа за евентуалното си ново правителство. А времето, в което могат да търсят още депутати е до петък следобед, когато Василев трябва да върне мандата на президента изпълнен или не.

В момента партията на Кирил Петков и Асен Василев, БСП, ДБ и отцепниците от ИТН са общо 115 народни представители. Т.е. нужни са още шестима души.

"Още при приемането на мандата заявих, че ако нямаме 121 депутати, няма смисъл да се представя състав на кабинета и да се гласува в Народното събрание. Правителство на малцинството в такъв парламент няма как да бъде устойчиво и отговорно управление на страната", каза в сряда пред журналисти кандидатът за премиер Асен Василев.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 4

    Две неща:

    1. Теоремата на Питагор е неприложима в политиката.
    Няма гарантирана тъждественост между избор на правителство, избор на председател на НС и избор на Рашков за КПК.... Това са три различни избора и изобщо не произтичат един от друг.
    А какво "трябва" да се случи е отделен въпрос. Дали ще стане - съвсем друг;

    2. Видимо 4П и ДБ тайно са си казали "горчиво":
    а) идеологически (Козяк);
    б) електорално;
    в) програмно.

    Защото иначи подхващането от 4П на заупокойката "съдебна реформа" би било брутално навлизане в територията на свръхпечелившия рефрен на Христос (почитания на Quandt) Иванов, с който още отпреди участието си в кабинетите Плевнелиев и Борисов 2.0 та и до момента неговото НПО захлебва мощно по линия на прочутата фондация, която се грижи за БГ.

    Въпреки че вече 7 годни и във, и извън властта, на Хр. Иванов все някой му пречи да реализира идеите си. И сигурно е за добро, защото разделянето на ВСС на две колегии и самостоятелността им да предлагат гл.прокурор и съответно председатели на върховните съдилища бе единствената негова реализирана идея. Като резултат получихме Иван Гешев...

    Дано ултражълтопаветният потенциал да не роди още по-уродлив Франкенщайн.

    Нередност?
  • 2
    yfu16319541891076305 avatar :-|
    русороби вън
    • + 1

    Е покажете самата програма, не - някакви преразкази.

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 1

    Тези на портретите доста изчервени изглеждат...

    Нередност?
Нов коментар