Ново правителство или избори: решението зависи от Кирил Петков

БСП се оттегли от преговорите за нов кабинет и постави условие премиерът в оставка да не е отново кандидат за поста

След вота на недоверие хиляди демонстрираха в подкрепа на правителството на Кирил Петков.
След вота на недоверие хиляди демонстрираха в подкрепа на правителството на Кирил Петков.
След вота на недоверие хиляди демонстрираха в подкрепа на правителството на Кирил Петков.    ©  Лили Тоушек
След вота на недоверие хиляди демонстрираха в подкрепа на правителството на Кирил Петков.    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Премиерът в оставка Кирил Петков трябва да реши дали да се кандидатира отново за поста или ПП да предложи друг.
Правителство с нов министър-председател може да върне ИТН в управлението.
Вариантът с предсрочните избори не е отпаднал като развръзка от кризата.
Два дни преди първи юли, когато се очаква президентът Румен Радев да връчи първия проучвателен мандат на "Продължаваме промяната" (ПП) за съставяне на ново правителство след вота на недоверие, който парламентът гласува на сегашното, все още на масата на управляващите в оставка стоят две опции за изход от политическата криза. Решението трябва да бъде взето в близките малко повече от 24 часа и зависи от един човек - премиерът в оставка Кирил Петков.

Той трябва да реши дали да бъде отново кандидатът за премиер, или формацията му да излъчи друг свой представител за поста. Първото почти сигурно ще означава предсрочни парламентарни избори. Особено след като досегашният верен партньор на ПП в управлението - БСП, поиска официално при предстоящите преговори за правителство Кирил Петков да не е отново кандидат за премиер. Същото условие срещу връщането отново на масата на преговорите за нов кабинет поставят и вече бившите партньори от "Има такъв народ" (ИТН).

Второто решение може да даде шанс на нов кабинет на ПП, БСП, ДБ и дори ИТН. Всъщност по това кой ще отиде при президента да вземе мандата (той ще бъде връчен на излъчен от парламентарната група на ПП кандидат за премиер) на практика ще се разбере и коя ще е развръзката на правителствената криза - нов кабинет или нов предсрочен вот за парламент.

Вариантът с намирането на още депутати - все по малко вероятен

Вариантът за кабинет на трите управляващи партии плюс независими депутати беше лансиран официално от "Продължаваме промяната" след заседанието на Националния съвет на партията във вторник, който даде мандат на двамата съпредседатели Кирил Петков и Асен Василев да започнат консултации със сегашните си коалиционни партньори от БСП, "Демократична България" (ДБ) и отцепилите се от "Има такъв народ" депутати за сформиране на ново правителство. Идеята беше да се привлекат народни представители от други парламентарни групи, които в лично качество да подкрепят бъдещия кабинет. Ако това не стане според изявленията на депутати от ПП от формацията няма да предложат състав на кабинет и ще върнат мандата.

Този вариант предвиждаше Кирил Петков да е отново кандидат за премиер, а на коалиционния съвет на управляващите във вторник вечерта е обсъждано в сряда Петков да разговаря с депутатите от ИТН за евентуална подкрепа. От ПП разчитаха и на двама депутати от "Възраждане". Още повече че подалата молба на напускане на парламента Елена Гунчева от партията на Костадин Костадинов я изтегли от деловодството на парламента. Това беше изтълкувано като осигуряване на още един независим депутат заедно с шестимата, напуснали групата на ИТН.

Този сценарий обаче беше валиден до сряда, когато лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че спира преговорите с ПП за съставяне на ново правителство и обвърза връщането си в тях с условието Кирил Петков да не е кандидат за премиер. Причината за промяната в позицията на социалистите беше решението на външното министерство да бъдат отзовани 70 руски дипломати в България, част от които заради заплаха за националната сигурност. Лидерът на БСП, чийто електорат в по-голямата си част е проруски настроен, обяви, че това решение не е минало през гласуване в Министерския съвет и тя не е знаела за него, обвини Петков във вземането на еднолични решения. Малко по-късно в кулоарите на парламента, където беше извикан за закрито изслушване по темата, самият Петков обяви, че решението не е негово, а на междуведомствения съвет по сигурността, в който участва и представител на президентството, и е взето в средата на май след три доклада на ДАНС.

Преди Нинова от ИТН също поставиха условие за друг премиер срещу подкрепа за правителство. Изявлението им в парламента беше по повод неофициалната информация за предстояща среща на Петков с депутатите от партията на Слави Трифонов. Те заявиха, че са готови да разговарят с ПП за съставянето на нов кабинет, но ако получат официална покана за преговори, както и, ако Петков няма да е министър-председател.

"Кирил Петков към момента е нашият кандидат за премиер", каза веднага след изявлението на Нинова Мирослав Иванов, който в момента изпълнява длъжността председател на парламента. За разлика от него председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров беше по-умерен в първите си коментари за новопоявилото се условие на БСП. "До връчването на мандата в петък имаме време. Всички опции са на масата", каза той.

Малко по-късно обаче Гюров леко втвърди тона. "Всички знаци сочат, че има желание за сформиране на правителство с първия мандат на ПП. Не можем да приемем ИТН, които "пробиха лодката" в предишното правителство, да участват в преговори за нов кабинет", каза той пред bTV и добави, че се надява лидерът на БСП да промени мнението си след изслушването в парламента на премиера и шефовете на служби по казуса с руските дипломати. И също потвърди, че ПП ще продължи да разчита на депутати от други формации да подкрепят правителството в лично качество.

Проблемът с този вариант обаче е, че дори да се намерят още пет-шест народни представители, с които кабинетът да мине, такава конструкция на ръба на парламентарното мнозинство от 121 депутати ще е нестабилна и с непредвидим ефект при гласувания на важни решения и промени.

Другата опция за ПП е решението Кирил Петков да не е отново кандидат за премиер. По неофициална информация по време на заседанието на Националния съвет на партията е имало гласове в подкрепа и на такъв вариант за изход от кризата.

Вариантът правителство с друг премиер

На този етап изглежда, че по-големи шансове може да има правителство на трите сегашни партии в управлението, но с друг министър-председател. Това увеличава вероятността то да бъде подкрепено и с гласовете на ИТН. За такава опция от партията на Слави Трифонов говореха още преди вота на недоверие срещу сегашното правителство и дори се сочеше името на бившия председател на парламента Никола Минчев.

От ДБ също не изключват подобно развитие, като неофициално се обсъждат няколко имена за поста. Освен сваления от ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" бивш председател на парламента от ПП Никола Минчев за евентуален премиер се споменава и министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков, който се лансира от среди, близки до социалистическата партия. Депутати от управляващите партии смятат, че ново правителство с първия мандат може да получи и по-широка подкрепа, ако обяви ясен времеви хоризонт за работата на това Народно събрание, в който да бъдат приети промени в конституцията, свързани с главния прокурор и съдебната реформа. Тези реформи са условие за финансирането от ЕС на българския план за възтановяване и устойчивост.

Такъв сценарий може да получи подкрепа и от ГЕРБ, макар и не пряка при гласуването на новия кабинет, а като участие в осигуряване на мнозинство по ключови за страната решения. Друг е въпросът как ще се гарантира, че промените за главния прокурор и съдебната власт няма да се разминат отново с целта, както това се случи с бламираната от ДПС съдебна реформа от 2015 г. при второто правителство на Борисов.

Ако този вариант се провали, депутати от управляващите партии са скептични, че може да се сформира кабинет с третия мандат. Според конституционната процедура, ако първата по големина парламентарна група - на ПП, не успее да състави правителство, вторият мандат трябва да отиде при ГЕРБ, които вече обявиха, че ще го върнат веднага. А третият се връчва на избрана от президента формация в парламента.

От ПП обаче вече заявиха, че ако не бъде гласувано правителство с първия мандат, те няма да подкрепят кабинет, излъчен с мандата на друга формация. Така най-вероятната развръзка ще са нови избори през есента.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 3
    • + 6

    Както видяхме (за пореден път), решава Кремъл, не Киро.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 11
    • + 3

    Много важности предавате на този кукумицин. И да не е министър председател и да купят още някой депутат, и да ги направят 121 измамника колко дълго мислите, че ще продължи това??

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 5

    Избори, естествено!
    Решенията оттук насетне, за щастие, никога повече няма да зависят от #кироперсонанонграта#.

    Сериозно погледнато, в БГ има едва 43 руски представители с дипломатически статут на неприкосновеност. Останалите до 70 са руснаци, служители на посолството, консулствата и културния център, които при достатъчни основания за шпионаж и санкция на прокуратурата могат да бъдат арестувани на мига,защото нямат дипломатически имунитет.
    Но явно няма достатъчно основания, щом прокуратурата от медиите е разбрала за скандала...

    Някой да му ги обяснява тия неща преди да прави глупости...

    Изгонването наведнъж на цяла дипломатичиска мисия - под каквито и предлози да се прави, още по-наивно е да се обявява за шпионска ОПГ - е изключително враждебна стъпка и е дефакто прекратяване на дипломатическите отношения.

    Преди няколко месеца #кироперсонанонграта# си направи генерална репетиция за това, като извика "за консултации" посланик Кръстин от Москва с явното намерение в отговор Лавров да се вземе Митрофанова.
    Само че Лавров е от кариерата, изобщо не отбеляза демарша на Киро и го остави да се пържи в собствената си мас. Така след няколко седмици тихом-мълком Кръстин бе върнат в Москва.

    Всъщност много по-съществено е да помислим: кой в БГ има интерес българо-руските отношения да се вговнясат за десетилетия? Според днешните коментари (или липса на такива) това са 4П, Дай,БГ (които продължават да твърдят, че в това НС ще правят второ 4П правителство), герб и ДПС.

    Така и чрез този казус се потвърди отново потенциалното сформиране на евроатлантическа коалиция от остатъците от ДайБГ и 4П (А и Б отбора на американското посолство), герб и отзад ДПС, която при по-следващите избори ще се прикрие под шлифера на правителство на националното спасение...

    Всъщност това е БГ партията на войната, която ще хвърли и своите умно-красиви привърженици, и останалите си явно недостатъчни противници в окопите и в братските могили.

    Защото поредната голяма война настойчиво чука на вратата.
    Евроатлантическата коалиция просто ще я отвори и ще пусне смъртта в домовете на българите.

    Нередност?
  • 4
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov

    Трябваше да помислите, преди да хвърляте властта на една държава в ръцете на кокаинов наркоман.
    И ако си казвате ама не, не е възможно един премиер на една държава да е на кокаин, също така си мислите и всъщност колко много е точно така.
    Съвсем, почти сигурно всъщност. Все едно че сте стояли зад гърба му, докато си смръква дозата. Колко по-ясно да ви го кажа?
    Иначе, няма никакъв смисъл да се опивате за каквото и да е. Гласът на всякакъв разум се губи в тълпата, никакво решение не може да се прокара, нищо не може да се оправи и ще е все така. Глупаци, завистници, некомпетентни, зли и нераумни, журналисти, политолози, малки гадни хора с малък смотан багаж ще надделяват, както надделяха за две години - защото всеки смята, че знае. Необразовани, немислещи в категории. Пренесохме българския футбол в българския живот и глупаците вече смятат, че не трябва да се подчиняват на правила, ред и целесъобразност. Станахме нация от таксиджии, които се чудят какво става и защо нищо не се започва или завършва, или продължава и ги обзема още по-голям яд. напук не слушат по-големите, по-обазованите и по-интелигнетните, съвсем нарочно го правят.
    Много зли дни се задават.
    Духайте, бедни ми.

    Нередност?
Нов коментар