🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тревоги за съединението, което им правеше силата

Опитите на ПП да намери ново мнозинство дадоха на депутатите лична власт. Много се изплашиха

Имаше дори време, когато парламентарните статисти гласуваха по команда с цветен флумастер.
Имаше дори време, когато парламентарните статисти гласуваха по команда с цветен флумастер.
Имаше дори време, когато парламентарните статисти гласуваха по команда с цветен флумастер.    ©  Цветелина Белутова
Имаше дори време, когато парламентарните статисти гласуваха по команда с цветен флумастер.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Записаното в конституцията, че народните представители се ръководят от съвестта си, отдавна са нищо незначещи думи. Парламентите в последните двайсет години се помнят най-вече с наглостта, с която откровеният корупционен лобизъм се банализира до норма. Стадното гласуване - също. (Имаше дори време, когато парламентарните статисти гласуваха по команда с цветен флумастер.) "Звездите" на трибуната и на екраните са едни и същи, докато през депутатските банки минаваха стотици случайно попаднали и останали анонимни за обществото хора. Битката на идеи беше зачеркната от политическия живот и заменена с омерта и послушание, характерни за организираната престъпност.

След започналото миналата година разбутване в тази заблатена картина последните седмици задълбочиха тревогите за "съединението", което им правеше силата.

Опитът на "Продължаваме промяната" да потърси подкрепа за програмата си с реформи - дори да е плод на политическо аматьорство, придаде на депутатите персонална стойност, която ги постави в стресова ситуация. Дори само с възможността да бъдат попитани в лично качество примерно защо не подкрепят предложените промени за борбата с корупцията, да не говорим за промените в няколко десетки закона, които са условие България да получи финансирането от ЕС за възстановяване и развитие след пандемията.

Инициативата на управляващите в оставка да заложат на смисъла на парламентаризма едва ли ще се увенчае с успех в рамките на това Народно събрание. Чукащите на вратата поредни избори няма да го върнат напълно и в следващото. Но промяната вече е факт и има различни лица - включително тези, на които им паднаха маските.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар