Ще се върне ли хартиената бюлетина: ключът е в ръцете на "Възраждане"

ГЕРБ и БСП няма да спрат опитите за промяна на изборния закон, докато съществува парламентът

От поведението на "Възраждане" ще зависи дали парламентът ще приеме връщането на хартиената бюлетина
От поведението на "Възраждане" ще зависи дали парламентът ще приеме връщането на хартиената бюлетина
От поведението на "Възраждане" ще зависи дали парламентът ще приеме връщането на хартиената бюлетина    ©  Юлия Лазарова
От поведението на "Възраждане" ще зависи дали парламентът ще приеме връщането на хартиената бюлетина    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

12 на 12. Точно така са разпределени гласовете в правната комисия в парламента "за" и "против" връщането на хартиената бюлетина в изборния процес. Паритетът доведе до комична ситуация в края на миналата седмица, когато новата "книжна коалиция" в състав БСП, ГЕРБ и ДПС проведе "факултативен" дебат по темата, след който не се стигна до решение. Причината беше, че останалите партии заедно с депутата от левицата Крум Зарков, които са против връщането на хартиената бюлетина, бойкотираха заседанието на комисията и за редовното му провеждане не се събра кворум.

Така депутатите от партиите на Нинова, Борисов и Карадайъ останаха в залата на правната комисия, в която (засега) нямат подкрепящо искането им мнозинство, уверявайки се взаимно, че ще продължат да настояват за тази промяна. Формално те обсъдиха проекта на ГЕРБ за изменение на изборния закон. С тях остана и представителят на "Възраждане" в комисията. Партията има свой проект за промяна на изборните правила, но твърди, че е против връщането на старото гласуване с хартиена бюлетина.

Целта на "дебата"

Наглед безсмисленото упражнение се базира на разпоредба в правилника на парламента, според която при липса на кворум понякога могат да се провеждат дебати. Целта в случая е при следващото заседание на комисията (насрочено за тази сряда) проектът за промени на Изборния кодекс, внесен от ГЕРБ, да бъде подложен директно на гласуване, без да минава през още един дебат.

Крайното желание на трите партии е комисията да има становище по законопроекта без значение дали то е положително или отрицателно. Това е необходимо, за да успеят БСП, ДПС и ГЕРБ да го внесат в пленарната зала.

"Дори да имаме отрицателен доклад на комисията, т.е. становище, че тя не го подкрепя - това е технически начин проектът да влезе в пленарната зала и тя да реши", обясниха пред "Капитал" депутати от левицата.

Блокадата продължава

Те заедно с техните колеги от ДПС и ГЕРБ събраха подписи за свикване на правната комисия миналия вторник. От ПП, ДБ, ИТН и Крум Зарков обаче бойкотираха провеждането на заседанието в петък. Те ще опитват изобщо да избегнат гласуването на предложенията на ГЕРБ. "Ако ги гласуваме, дори да ги отхвърлимq ще им развържем ръцете", казаха от ПП.

Другият проект за изменение на изборния закон (внесен от БСП) вече е блокиран, тъй като те опитаха да го внесат в пленарна зала, но ДБ, ПП, ИТН, "Възраждане" и Крум Зарков гласуваха против разглеждането му. Така бъдещия един месец текстовете на социалистите няма да могат да се гледат от депутатите, защото правилникът на парламента го забранява.

Знаейки това, ГЕРБ внесоха свой проект с идеята бъде ли спрян единият, да бъде разгледан другият.

Как беше и как е в момента

Според действащия Изборен кодекс в секциите с над 300 избиратели се гласува само с машини, а в по-малките - само с хартиена бюлетина. ГЕРБ, БСП и ДПС искат да се върне предишната уредба, според която избирателите сами решават дали да гласуват с машина или с хартиена бюлетина. Подобна промяна ще обезсмисли машинния вот. Ако бъде приета, членовете на секционни комисии пак ще трябва да броят бюлетини и да ги събират с резултатите от машините, което ще увеличи грешките в протоколите, а и вероятните фалшификации.

Допреди няколко месеца БСП беше сред партиите, които най-силно подкрепяха сегашните правила, а Крум Зарков активно работеше за разширяването на машинния вот. Сега за разлика от партията си Зарков не е променил позицията си. Формацията обаче смята, че резултатите на социалистите са лоши заради затрудненията, които изпитват избирателите ѝ с машините за гласуване.

В районите, в които ДПС има традиционно високи резултати, пък са засичани най-широкомащабните злоупотреби с бюлетини.

И още опити

Ето защо и тази седмица, също като предишната, ще бъде белязана от опитите за връщане на хартиеното гласуване.

ГЕРБ, ДПС и БСП ще опитат на заседанието на правната комисия в сряда да се стигне до гласуване на промяната, а ПП, ДБ и ИТН - да го блокират.

По всичко изглежда, че докато БСП преговаря с ПП, ДБ и ИТН за нов общ кабинет, тези формации ще бъдат разделяни от друга, неформална коалиция по интереси.

От ГЕРБ и БСП казаха пред "Капитал", че дори да не се състави правителство, ако парламентът съществува още две седмици, ще направят всички опити да прокарат в пленарна зала предложението за връщането на хартиената бюлетина.

Решаващо ще е поведението на "Възраждане"

В тази ситуация на паритет в правната комисия решаващо ще е как ще се държи "Възраждане". Досега партията на Костадин Костадинов заемаше твърда позиция срещу връщането на хартиените бюлетини. Така ПП, ДБ, ИТН и "Възраждане" успяват да предотвратят точката да попадне в дневния ред на ресорната комисия и на парламента.

Поведението на "Възраждане" обаче се промени, след като внесе своите предложения за промени в изборния закон. От "Възраждане" засега твърдят, че позицията им срещу връщането на бюлетините не се е променила. От това дали ще осигурят кворума за гласуване в комисия и после за придвижването на промените в Изборния кодекс на първо четене зависи и дали на евентуалните предсрочни избори ще се гласува отново с хартия.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ghj26646835 avatar :-?
    ghj26646835
    • - 4
    • + 1

    Защо т.нар. "демократични" партии се страхуват от висока избирателна активност и представителност, отказвайки да върнат хартиените бюлетини след провала с машините? Подобен абсурд само в България ...

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 1

    Ако гласуването зависи от Възраждане, ще се окаже, че те са си променили мнението, защото това са хора без принципи. В политическото минало на Копейката като общински съветник има случай, в който той пламенно (както винаги!) е бил против едно решение, но когато се е стигнало до гласуването, се оказало, че е "за". Тези хора едно говорят, друго правят. Справка - ваксинирането.

    Нередност?
Нов коментар