На следващите избори: С хартиена бюлетина и обезсмислени машини

ГЕРБ, ДПС и БСП приеха, че разписките от машините са "бюлетини" с ръчно броене и премахнаха данните на електронен носител от резултата

Председателят на правната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ каза, че машините за гласуване ще се превърнат в принтери
Председателят на правната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ каза, че машините за гласуване ще се превърнат в принтери
Председателят на правната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ каза, че машините за гласуване ще се превърнат в принтери    ©  Цветелина Белутова
Председателят на правната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ каза, че машините за гласуване ще се превърнат в принтери    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • При второто четене на промените в Изборния кодекс в правната комисия бяха приети редица промени, които се различаваха драстично от обхвата на приетия на първо четене законопроект
  • ГЕРБ, ДПС и БСП приеха поправки, чрез които сведоха машините за гласуване до принтер
  • ГЕРБ ще ревизира предложенията си за закриването на Обществения съвет към ЦИК и район "Чужбина", но няма да промени поправките, свърази с отчитането на резултата от машинното гласуване

Парламентарната правна комисия трябваше да обсъжда спорния въпрос около връщането на смесеното гласуване - с хартиени бюлетини и машини на избори, но с внесените главно от ГЕРБ предложения между първо и второ четене на Изборния кодекс бяха приети още куп изменения, които променят съществено условията на вота - в България и чужбина. Повечето от тях са извън обхвата на внесения законопроект и без да са обсъдени на първо четене, което нарушава правилата, а представителката на "Демократична България" Надежда Йорданова заяви в комисията: "Така можем да променим и изборната система".

С одобрените на второ четене от комисията текстове машинното гласуване в секциите остана, но устройствата са сведени до принтер. Съставът на ЦИК беше раздут от 15 на 25 членове. Район "Чужбина", който трябваше да бъде създаден след обявяването на резултатите от преброяването на населението, беше заличен от изборния закон.

Заседанието на правната комисия продължи около 18 часа. То започна в ранния следобед в сряда и приключи в 8 ч. сутринта в четвъртък. Депутатите от ПП и ДБ многократно настояваха заседанието да бъде прекратено заради умората и необходимостта многобройните промени да бъдат по-добре осмислени, но предложението им беше отхвърлено от мнозинството на ГЕРБ, ДПС и БСП в комисията. Нямаше логично обяснение от страна на ГЕРБ кое наложи този своеобразен законодателен маратон. Още повече, че промените в Изборния кодекс не са включени в програмата на парламента за тази седмица. Депутати от ПП и ДБ заподозряха, че бързането е свързано с намерението на ГЕРБ да вкара изборните промени на заседанието на парламента още в петък.

Покушение срещу демокрацията

В знак на протест срещу прекрояването на Изборния кодекс народните представители от ПП и ДБ напуснаха заседанието на парламента и обявиха, че ще влязат в пленарната зала само, когато започнат да се обсъждат промените в Изборния кодекс. "Това, което се случи тази нощ беше фарс и нямаше нищо общо с парламентаризма", каза от трибуната на Народното събрание председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров. Той определи случващото се като "покушение срещу демокрацията".

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обвини бившите си коалиционни партньори от БСП, че са демонстрирали "пълната си лоялност към ГЕРБ и ДПС". "Сглоби се коалиция на реванша", каза той. Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък предупреди социалистите, че ако се приемат промените в изборните правила, БСП няма да бъде повече коалиционен партньор на формацията.

Борисов отмени част от промените

Брифинг в партийната централа даде и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Ние зор за хартиена бюлетина нямаме. Искаме справедливост и честност. Упрекът и молбата ми е да не бързат. Нищо не налага такъв драматизъм", каза той. Борисов нареди на депутатите си от ГЕРБ да се върне общественият съвет към ЦИК, който по предложение на ГЕРБ беше закрит с приетите на второ четене в правната комисия промени, както и район "Чужбина", който беше премахнат. ГЕРБ ще преосмислят и предложението си за начина на разкриването на избирателни секции в чужбина. При обсъждането на промените в правната комисия депутатите на Борисов предложиха нови секции зад граница да се разкриват при 100 подадени заявления, вместо 40, както беше досега.

От думите му обаче не се разбра дали ГЕРБ ще промени предложенията си, които обезсмислят машинното гласуване. "Попитайте и Христо Иванов дали дава гаранция за машините, ако дава, да го докаже. Нямаме повод да ни вкарват в тази хартиена коалиция. Ние сме обещали и на нашите избиратели да могат да гласуват с хартия, така че нека не ни присъединяват.", каза Борисов.

Пред "Капитал" председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обаче заяви, че формацията ще ревизира позицията си за обществения съвет към ЦИК, за начина на разкриване на секции в чужбина и за район "Чужбина", но не и за промените, свърази с машинното гласуване, най-спорната от които е превръщането на разписките от устройствата в бюлетини, които ще се преброяват заедно с хартиените бюлетини.

Чолаков: "Да, машините са принтер"

Връщането към смесеното гласуване от парламентарните избори през април - с хартиени бюлетини и с машини, беше предложено от БСП и одобрено на второ четене в правната комисия от социалистите, ГЕРБ и ДПС. Трите партии станаха известни като "хартиената коалиция". Не беше прието предложението на "Продължаваме промяната" да си остане старото положение, според което в секциите с над 300 избиратели да се гласува само с машини, а в тези с по-малко избиратели - с бюлетини. Беше отхвърлено и предложението на ДПС от следващите избори да се гласува само с хартиени бюлетини, а машините да бъдат заменени със сканиращи устройства, които само да преброяват вота. Освен връщането на хартиените бюлетини във всички секции, от ГЕРБ направиха всичко възможно допълнително да обезсмислят машинното гласуване.

По тяхно предложение и отново с гласовете на депутатите от ДПС и БСП беше прието хартиените разписки от машините да станат "бюлетини от машинно гласуване" и те да се преброяват като хартиените бюлетини. Въпросната бюлетина от машината ще се отпечатва на защитена хартия, а след гласуването и преди да бъде пусната в урната, ще й се поставя печат от секционната комисия. Беше прието и предложението на ГЕРБ флашките от машините, с които се отчиташе досега вотът от устройствата в районните избирателни комисии, да се премахнат.

"През цялото време твърдяхте, че искате да дадете на избирателите и двете възможности за гласуване, а се оказва, че искате да подмените машинния вот", каза Надежда Йорданова от "Демократична България". Колежката й от ПП Рена Стефанова отбеляза, че с премахването на флашките няма да се пази и "грам информация" от гласуването с машината, което превръща устройството за гласуване в принтер. "Да, машините са принтер, който елиминира невалидните бюлетини", отговори председателят на правната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Район "Чужбина" отпадна

Без дискусия и в разрез с изискването на второ четене да не се разискват предложения, които са извън обхвата на първоначално внесения законопроект, комисията прие предложението на ГЕРБ да няма район "Чужбина".

Създаването на отделен избирателен район за живеещите в чужбина българи беше регламентирано с промените в Изборния кодекс в 45-ото Народно събрание. Тогава създаването му беше обвързано с резултатите от националното преброяване, които бяха обявени през октомври, но не беше уточнена методиката на създаването му, а беше дадена възможност на ЦИК да определи колко мандата ще бъде той и от кой избирателен район да бъдат взети. На предложението на ГЕРБ възразиха само Надежда Йорданова от "Демократична България" и депутати от "Продължаваме промяната", които призоваха ГЕРБ да изложат аргументите си за отпадането на текста, но вносителите отказаха да вземат отношение по въпроса.

Със същото мълчание от ГЕРБ подминаха и настояването на колегите им от ДБ и ПП да обосноват предложението си да се увеличи броят на необходимите заявления за откриването на избирателни секции в чужбина - при минимум 100 подадени заявления, вместо досегашните 40. Така се върна старото положение от 2016 г., когато под натиска на "Патриотичния фронт" бяха приети редица рестрикции, свързани с гласуването зад граница. Остава обаче текстът в Изборния кодекс, според който секции в чужбина се отварят автоматично, ако през последните 5 години в тях с гласували повече от 100 души.

И двете предложения минаха с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП.

От ГЕРБ предлагаха и още рестрикции, свързани с вота в чужбина, като например в избирателните секции да нямат право да участват представители на организациите на българите зад граница, които участват доброволно в подготовката за провеждането на вота. Сега членовете на секциите в чужбина се попълват така, както и в България. Те се предлагат от партиите и ако бройката не може да бъде попълнена, в съставите им влизат представители на доброволческите организации на българите в чужбина. В хода на дискусията обаче председателят на комисията Радомир Чолаков оттегли това предложение, но от ГЕРБ успяха да прокарат в секциите в чужбина да има по един представител на държавата.

Правната комисия обаче одобри предложението на ПП декларациите, че няма да гласуват на друго място, да се попълват от избирателите в чужбина в секционните комисии, а не пред помещенията или предварително, каквато беше практиката от последните няколко избора. Текстът ще засегне основно избирателите на ДПС в Турция, част от които се затрудняваха да попълват декларациите си.

Нова ЦИК

Дискусия предизвика предложението на "Възраждане" съставът на ЦИК да отразява пропорционалното представителство на парламентарните партии в сегашното Народно събрание. В настоящия изборен орган има представители на "Има такъв народ" и "Изправи се! Ние идваме!", които вече нямат депутати в парламента, а в същото време формации като ПП и "Възраждане" нямат такива заради приетия в 45-ото Народно събрание текст, който предвиждаше мандатност за този орган. Срещу този текст възразиха от ДБ, заради разбирането си, че ЦИК трябва да стане професионален орган, а не политически. Предложеният текст от "Възраждане" беше приет с голямо мнозинство от правната комисия. Освен това депутатите приеха и увеличение на състава на изборния орган - от 15 на 25.

Общественият съвет към ЦИК беше закрит

По предложение на ГЕРБ беше закрит Общественият съвет към ЦИК. Той беше създаден с приемането на Изборния кодекс през 2014 г. и в него влизаха представители на неправителствени организации, които даваха становища по изборния процес. Председателят на комисията Радомир Чолаков (ГЕРБ) обоснова това предложение с пример от социализма, когато такива обществени съвети е имало към всяка държавна структура. "Те прикриваха диктатурата. Членовете на ЦИК също са граждани", каза Чолаков. Надежда Йорданова му опонира, че отпадането на обществения съвет е крачка назад и лош сигнал за гражданското общество. "Защо премахваме орган, за който не се твърди, че не работи добре?", запита риторично и Мирослав Иванов от ПП. Председателят Цветелина Пенева каза, че дейността на обществения съвет към ЦИК е изцяло на обществени начала и членовете му не получават възнаграждения за това.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    iq146 avatar :-|
    iq146
    • - 8
    • + 1

    Много страдат жълтопаветниците и променкаджиите, че няма да могат да манипулират гласа ми. А аз им НЯМАМ ДОВЕРИЕ! Така и не разбраха, че всичко на този свят се крепи на взаимното доверие и уважение и рано или късно хунвейбините отиват по дяволите. Вървете по дяволите, измамници. Аз ИСКАМ да гласувам с хартиена бюлетина, нея не можете да манипулирате!
    "Конституционен съд на Германия
    Конституционният на Германия се е произнесъл по съшия въпрос през 2009 г., но приел точно обратното. То е, че машинното гласуване е противоконституционно. Решението на Конституционния съд на Федерална република Германия е от 3 март 2009 г. по дело 2 BvC 3/07. Според него машинното гласуване е противоконституционно."

    Нередност?
  • 2
    ichibane avatar :-|
    ichibane
    • + 4

    До коментар [#1] от "iq146":

    това какво ти харесва интересува единствено и само теб,а затова как трябва да се гласува са измислени референдумите,защото е въпрос от национално значение.Всякакви интерпретации на тази тема са просто демагогия.

    Нередност?
  • 3
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1
    • + 1

    Присъединявам се към #1 iq146
    По целия Свят се гласува и с хартиени бюлетини.
    Не е зле да включат и гласуването по интернет :)

    Нередност?
  • 4
    aussie avatar :-|
    aussie

    Кой ще плати сметката за купуването на 13000 компютъра? Егати безхаберието, връх на некомпетентността. Негодници.

    Нередност?
Нов коментар