Крум Зарков: Проблемът на БСП с машинния вот не е технически, а политически

Новият видеоподкаст на "Капитал" ще показва всяка седмица интервюта на живо по актуални теми

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Големият аргумент на БСП, че отливът на избиратели от партията се дължи на въвеждането на машинното гласуване и отпадане на хартиената бюлетина не се потвърждава от доклад, изготвен от Централната избирателна комисия (ЦИК) по темата. Това каза в интервю за подкаста на "Капитал" - "Първа точка" народният представител от БСП Крум Зарков.

Той беше единственият народен представител от формацията, който гласува против разглеждането на промени в Изборния кодекс, с които ГЕРБ, ДПС и БСП опитват да върнат гласуването на хартия. С неговия глас засега приемането на промените беше осуетено, но формациите на Борисов, Нинова и Карадайъ отново ще опитат да внесат поправките в парламента.

"Гласувах срещу връщането на хартиената бюлетина така, както винаги съм гласувал. В продължение на пет години аз и партията ми се борихме за тази еволюция, която имаше за цел да елиминира феномена на недействителните бюлетини и надрасканите протоколи. И не виждам никаква причина да променяме това становище. БСП ще трябва да отговаря защо прави толкова важна и деликатна промяна заедно с тези, срещу чийто модел се борим и трябва да променим - на ГЕРБ и ДПС", каза той. .

Именно БСП беше една от партиите в предишния парламент, която настояваше да се гласува само с машини. След три поредни изборни поражения Корнелия Нинова каза, че решението за отмяна на хартиените бюлетини е било грешка. "Големият аргумент, че това е причината за отлив на избирателите на БСП, не се потвърждава от доклада на ЦИК за четирите избора през миналата година - отливът е съпоставим между секциите само с машинно гласуване и секциите с хартиени бюлетини. Причините за загубите на БСП са политически, а не технически", каза Зарков.

Той коментира и изгонването на 70 руски дипломати от България. По думите му "е нормално 125 милионна Русия да има повече представители в България отколкото 6.5 милионна България в Русия". Според Зарков ходът на правителството "очевидно е демонстративно, с предимно пиар цел, отколкото защита на националната сигурност".

Народният представител обаче коментира, че не вижда особени аргументи за това БСП да иска смяна на кандидат-премиера на "Продължаваме промяната". За условието на Корнелия Нинова евентуално ново правителство на ПП да бъде с друг министър-председател, различен от Кирил Петков, Зарков каза: "Не виждам какво точно променя това в отношенията между БСП и "Продължаваме промяната".

Според него БСП трябва да изчисти отношенията си с ПП. "Първо ги обвинихме, че ни крадат избиратели, че са отрочета на Радев, създадени с тази цел. После станахме първи приятели", допълни той.

Зарков отговори и на още въпросите:

  • Как БСП се оказа в ситуацията да дели един електорат с "Възраждане"?
  • Защо президентът Румен Радев атакува правителството на Кирил Петков?
  • Ще се проведат ли вътрешно партийни избори в БСП за смяна на лидера ѝ?

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 4

    Налагате поредния Кацамун като приемливо лице пред пролезните идиоти което да оглави в бъдеще БСП и бъде патерица в следващ американски политически инженеринг у нас. Ще поживеем ще видим какво ще се случи!

    Нередност?
Нов коментар