След петъчния протест Борисов отлага приемането на изборните промени

ГЕРБ ще подкрепят създаването на временна комисия за Изборния кодекс, но искат тя да работи само една седмица

Бойко Борисов отложи окончателното приемане на промените в Изборния кодекс, но само със седмица
Бойко Борисов отложи окончателното приемане на промените в Изборния кодекс, но само със седмица
Бойко Борисов отложи окончателното приемане на промените в Изборния кодекс, но само със седмица    ©  Юлия Лазарова
Бойко Борисов отложи окончателното приемане на промените в Изборния кодекс, но само със седмица    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Създаването на комисията ще отложи и въпроса за ветото върху промените, за което неправителствени организации призоваха президента Радев.
  • От ПП и ДБ са склонни да бъде обсъдено и предложеното от ДПС гласуване с хартиени бюлетини и преброяване чрез сканиращи устройства.
  • Този вариант също има предимства и недостатъци.

Два дни след масовия протест в София по повод наложените от ГЕРБ, ДПС и БСП спорни промени в Изборния кодекс, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи крачка назад в неделя, като предложи поправките да бъдат допълнително обсъдени в рамките на една седмица и едва след това да влязат в пленарната зала за окончателното им приемане. Предложението на Борисов беше в отговор на съвместното изявление на "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) от петък, които призоваха законопроектът за промени в изборните правила да бъде оттеглен и да се създаде временна парламентарна комисия със срок на работа един месец, където да се обсъдят всички идеи за промени в изборното законодателство.

Заради приетите от правната комисия на второ четене промени в изборните правила двете формации бойкотираха заседанието на парламента, а лидерът на БСП Корнелия Нинова, чиято партия е вносител на поправките, с които се въвежда смесеното гласуване - с хартиени бюлетини и с машини, категорично отказа да изтегли законопроекта.

Намерението на ГЕРБ, ДПС и БСП беше промените да влязат за окончателно приемане в пленарната зала още тази седмица.

Комисия за ИК "да", но за една седмица

На брифинга в партийната централа на ГЕРБ в неделя Борисов заяви, че приема предложението на ПП и ДБ за създаването на временна комисия, и дори предложи депутатите на ГЕРБ да бъдат съвносители, но заяви, че не е съгласен срокът й на дейност да е един месец. Той заподозря ПП и ДБ, че предлагат този срок, защото "искат да блокират съставянето на правителство и да се отиде на предсрочни избори".

"Цяла седмица пред камерите сядат IT специалисти, които да изчистят всички съмнения във флашката, в кода. Те имат своите съмнения в хартиената бюлетина, ние - в кода", каза Борисов. Лидерът на ГЕРБ обоснова промените в Изборния кодекс, повечето от които бяха внесени от партията му между първото и второто четене на законопроекта, с това, че "избирателите им" го искали. "Само преди седмица с техните машини ние ги победихме. Просто нашите избиратели искат хартия. Затова го правим. По вашите правила българите ни поставиха на първо място", каза Борисов.

Надпревара с времето

Отстъплението на Борисов за отлагане на гласуването на промените в Изборния с една седмица е по-скоро тактическо. От една страна, очевидно Борисов се надява по този начин да потуши страстите и уличния протест, като върне дебата по темата в парламента. От друга страна, лидерът на ГЕРБ очевидно си прави и сметката, че ако има предсрочни избори, времето на парламента няма да бъде достатъчно, за да се приемат поправките в изборните правила. По време на протеста в петък представители на неправителствени организации призоваха президента Румен Радев да наложи вето, ако промените бъдат окончателно приети. Същото искане отправят и от ПП и ДБ.

Евентуалното налагане на вето от страна на президента ще изисква допълнително време за отхвърлянето му в пленарната зала, а ако приемането на промените се отложи във времето и парламентът бъде разпуснат след първата седмица на януари, каквито намерения Радев е изразил по време на консултациите си с политическите сили за сформирането на правителство, на ГЕРБ, БСП и ДПС може да не им стигне времето да прокарат промените.

По същите причини пък ПП и ДБ настояват за обсъждане на поправките в изборните правила в рамките на един месец.

Как се стигна дотук

Първоначално внесеният от БСП законопроект за промяна на Изборния кодекс предвиждаше да се даде възможност за смесено гласуване - с хартиена бюлетина и с машини, във всички секции. Досега според приетите от 45-ото Народно събрание правила в секциите с избиратели над 300 души се гласуваше само с машини, а в тези с по-малък брой избиратели - само с хартиени бюлетини.

При второто четене на промените в правната комисия миналата седмица обаче ГЕРБ направи редица предложения, с които се промениха съществено условията на гласуване в страна и в чужбина. Едно от тях предвижда разписките от машините, които получава избирателят, след като упражни правото си на глас, да станат бюлетини и те да се преброяват заедно с хартиените бюлетини. Това означава, че флашките, въз основа на които се отчиташе резултатът от машинното гласуване, се премахват. Отпада и протоколът от машината, който досега се отпечатваше в края на изборния ден и въз основа на който се отчита резултатът от гласуването. Така на практика се обезсмисля машинното гласуване и устройствата се превръщат в принтери.

Другите приети предложения бяха свързани с вота в чужбина, като от Изборния кодекс отпадна образуването на район "Чужбина" и възможността при подадени 40 заявления да се открива избирателна секция зад граница. Вместо това беше прието това да става при 100 подадени заявления. Промените бяха наложени от ГЕРБ, БСП и ДПС на същото среднощно заседание, което продължи 18 часа. След остър протест на ПП и ДБ от ГЕРБ обявиха, че ще ревизират позицията си за район "Чужбина" и за по-големия брой заявления за откриване на секции зад граница, но няма да променят позицията си за смесеното гласуване и начина на отчитане на резултата от машинния вот.

Така се стигна до организирания от неправителствени организации, ПП и ДБ масов протест срещу промените в Изборния кодекс, както и до предложението на двете формации въпросът с изборното законодателство да се обсъди от временна парламентарна комисия.

Сканиращи устройства вместо машини

По неофициална информация по време на срещата между ПП и ДБ в парламента в петък лидерите на двете формации са обсъждали възможността да бъде разгледано и предложението на ДПС за начина на гласуване, което обаче не беше прието от правната комисия. То предвижда гласуването да става с хартиени бюлетини, а преброяването им - чрез сканиращи устройства, като така ще се избегне човешкият фактор при преброяването и невалидните бюлетини. Предложението не беше обсъдено сериозно в правната комисия, защото не е съвсем ясно дали има техническа възможност това да се случи, ако има предсрочни избори в средата на март, а и ДПС го предложиха с хоризонт за местните избори през есента догодина. В същото време според депутати от ДПС доставчикът на сегашните машини за гласуване "Сиела", която е представител на фирмата производител "Смартматик", има вече готовност да предложи такива сканиращи устройства.

Намек, че може да се мисли за приемането на този вариант, направи съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, който заяви пред "Нова TV", че не трябва да се отхвърля тази възможност. Тя беше спомената и от Борисов по време на пресконференцията в неделя. Според депутати от ДБ обаче около сканиращите устройства също има много неизвестни, които трябва детайлно да се обсъдят.

Част от тях са свързани с това какво се случва, ако избирателят установи, че машината не е отчела правилно гласа му, а в същото време няма разписка. Другото е свързано с това дали няма да се наложи да се сменят знаците, с които се попълват бюлетините. Досега това ставаше с два знака - V или Х. От ДПС обясниха, че отчитането със сканиращите устройства ще е на принципа като приемането на фишовете от тотото. Това обаче става, като числата се маркират с големи черни кръгчета. "Ако това изисква смяна на знака и смяна на писалката с маркер, това може да обърка избирателите", казват депутати от ДБ. Като плюс на този вариант от обединението отчитат, че като първичен документ остават бюлетините, които впоследствие при спор може да бъдат преброени.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 1

    Да бе, видите ли Борисов забавя приемането на изборните промени заради поредните протести на група партийни активисти, НПО организации, платени представители на олигрхията като този Гошо Тъпото и някакви изманипулирани полезни идиоти.
    Борисов с партия ГЕРБ са единствената национално отговорни субекти у нас. Който не го е разбрал значи лесно се манипулира, не знае какво се случва и не след политическите процеси в държавата последните години. След излизането от НС на ДБ и ПП Борисов за пореден път настоява пред своите депутати да дадат крачка назад, да стигнат до някакъв консенсус и да има някакъв мир в това НС, за да има някакъв работещ парламент в тези кризи и да се решават проблемите които стоят пред държавата.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 1

    ГЕРБ и ДПС отсега са се наострили за местните избори. На тях силата им е в окопалата се по места клиентела, а при гласуване с машини ще им бъде трудно да контролират вота. Вярно е, че наглите и безсрамни депесари измислиха нововъведението "подвижни урни", но не могат все пак да инвалидизират цялото им подчинено население. На какво се надява обаче Нинова с хартиената бюлетина само тя си знае. За всички останали е ясно, че БСП се срива неудържимо. Това обаче беше добре за изчистването на политическото пространство - няма какво да се опитва да се пришие към партиите на промяната и да им мъти водата.

    Нередност?
Нов коментар