🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Президентът Радев представя служебния премиер Гълъб Донев
Президентът Радев представя служебния премиер Гълъб Донев    ©  Цветелина Белутова

Ще има ли служебен завой към Москва

През последните месеци президентът беше силно критичен към прекратяването на доставките от "Газпром" и износа на оръжие към Украйна. Сега той има цялата власт

Президентът Радев представя служебния премиер Гълъб Донев    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Връщане на доставките от "Газпром" и спиране на оръжията за Украйна, са двете критични за служебния кабинет теми.
  • Назначенията на Румен Радев в служебния кабинет създадоха притеснения, че може да има обрат в политиката спрямо Русия.
  • Ако това се случи, България ще понесе тежки политически и имиджови щети и ще създаде нови рискове за икономиката.

"Ще има ли завой към Русия?". Това е най-честият въпрос, който се задава около назначението на служебното правителство тази седмица и за съмненията има няколко основания.

За шестте си години, откакто Румен Радев е президент, публичният му образ преживя една от най-големите трансформации в българската политика. В началото - избран като кандидат на БСП, той беше подозиран в русофилство, което може да наклони неприятно и без това леката лодка на българската геополитическа ориентация. После, силната му позиция срещу корупцията и нейните най-видими символи - Бойко Борисов и Иван Гешев, го направи симпатичен на най-проевропейската част от хората в България, които забравиха опасенията си, че той е едва ли не е агент на Москва. За това помогна много и фактът, че в първия си мандат Радев на практика нямаше нито едно действие, което може да се разтълкува като директно прокарване на руско влияние. Одобрението от хората, които протестираха срещу корупцията, беше решаващо и за това той да спечели втория си мандат. Политическият живот обаче е голяма въртележка и след началото на войната в Украйна, подозренията към Румен Радев отново се завърнаха, като поводите за това даде самият той.

Основните причини за тези съмнения бяха три:

  • Колебливата му позиция за войната, която Русия започна срещу Украйна. По-късно, предимно извън България, той се изказа достатъчно категорично, но както се казва в стария виц - подозренията останаха
  • Критиките към правителството на Кирил Петков и Корнелия Нинова в частност за износа на оръжие към Украйна
  • Критиките към правителството за отказа му да плаща на "Газпром" в рубли и съответното спиране на газа от Москва

Тези изяви на президента реално съвпадат с руската позиция, но това не означава задължително, че той едва ли не е изкомандван от Кремъл какво да прави и говори. През последните месеци отношенията му с Кирил Петков и Корнелия Нинова много сериозно се влошиха. Със сегашното ръководство на БСП този процес беше започнал и преди това, но през последните месеци конфронтацията достигна сериозни нива.

За изказванията на Румен Радев за газа и износа на оръжие към Украйна има и друго теоретично обяснение, освен евентуално негови проруски убеждения. Възможно е зад тези "обществени" поводи за критиките му към Кирил Петков и Корнелия Нинова да се крият мотиви, свързани с лични вражди.

Кое от двете обяснения е по-адекватно ще се разбере съвсем скоро. Служебното правителство, което беше назначено тази седмица, ще трябва да взима решения и в двете сфери - енергетиката и износа на оръжия, които ясно ще покажат геополитическата ориентация на президента.

Още от предаването на властта от правителството "Кирил Петков" към служебния кабинет се видя пълният разлом между президента Румен Радев и хората, които той назначи в първото служебно правителство през 2021 г. със задачата да внесат очакваната от обществото промяна в наследения от ГЕРБ корупционен модел в упражняването на властта.

Година по-късно президентът и хората на тази именно промяна вече са един срещу друг като политически опоненти. Във вторник Радев се опита да внуши апокалиптична картина на ситуацията в България след седеммесечното управление на кабинета на Кирил Петков, а досегашният премиер и съосновател на "Продължаваме промяната" заяви в отговор, че "политици, лобисти и обикновени брокери" всяват страх, за да се забрави "кой превърна България в ограбена, смазана от корупция държава".

Година по-късно посланията на Румен Радев вече не са фокусирани върху борбата с корупцията, заради които получи широка обществена подкрепа и беше преизбран за втори мандат. Още повече че силите, които стоят зад поддържането на корупционния модел, през изминалите седем месеца станаха видими с просто око. Радев обаче подмина темата с дежурна фраза за "борба с корупцията" и обяви два основни приоритета на четвъртото си служебно правителство, които създават опасения за промяна на позицията на България по отношение на договора с "Газпром" и войната в Украйна.

"Служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят в дейността си от два приоритета: сигурност на доставките и цена на енергоносителите. В центъра на вашата дейност трябва да са интересите на обикновения потребител и на българската икономика. Гражданите очакват от изпълнителната власт рационални решения", заяви президентът.

Това изказване на Румен Радев предизвика най-много опасения най-вече защото в него въобще отсъства политическият компонент в доставките и цената на газа. През последните месеци Москва се опитва да изнудва с него правителствата в Европа, които купуват руски газ, така че да не оказват подкрепа за Украйна или да не налагат санкции на Кремъл. Правителството на Кирил Петков даде твърд отпор на опитите "Газпром" да бъде използван като инструмент за ограничаване на българската свобода за взимане на решения, като едностранно прекрати доставките въпреки превежданите от България суми по договора. Макар и да не беше заявено официално, с договори на частни компании се осъществяват доставки за Украйна, предимно на боеприпаси, а българската армия "бракува" въоръжение, което заминава към зоните на бойни действия.

Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да бъде да не се допусне въвличането на България в конфликта

Румен Радев
Румен Радев

Президент

Не е ясно доколко новото служебно правителство на президента би направило реално такъв сериозен завой, който би нанесъл сериозна вреда на позициите на България и в ЕС, и в НАТО, но речта му във вторник даде знак, че Радев влиза в предизборната информационна война.

"Поемате отговорност за управлението на България в труден момент за страната. Обществена умора от острото политическо противопоставяне, вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и забуксувала съдебна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС", така описа той ситуацията в страната, обръщайки се към новите си служебни министри.

Накратко, Румен Радев прави внушението, че коалицията между ПП, БСП, ИТН и ДБ е управлявала некомпетентно и е оставила държавата в изключително лошо състояние. В същата посока се изказа и служебният премиер Гълъб Донев. Той направи "извънредно" обръщение, за да каже, че създава "кризисен щаб", който да предлага мерки за разрешаване на сложната ситуация в енергийния сектор. Дали това ще доведе до връщане на "Газпром" е още рано да се каже - на този етап съмненията не бяха потвърдени, но не са и отхвърлени.

Залогът за служебния кабинет е голям. Съчетаването на няколко различни кризи означава, че той няма да има лукса да се занимава само с организацията на изборите - ще се искат решения, а зад тях ще седят убежденията на президента и неговия екип. Така от управлението на това служебно правителство със сигурност ще има поне един резултат - ще се изясни политическият образ на Румен Радев..

Ако се съди по подбора на хората в него и изказванията им през последните месеци, има реална възможност България да се върне няколкостотин километра на изток. Тук ще прочетете колко е вероятно "Газпром" отново да се превърне в монополен доставчик. Дали ще спре помощта от боеприпаси и оръжие за Украйна (освен, че тази продукция може да поеме в друга посока), ще видите тук. Портретът на служебното правителство завършва с важните въпроси дали то ще успее да ограничи купуването на гласове, както това направи Бойко Рашков, и дали от служебния правосъден министър Крум Зарков, един от ярките противници на Корнелия Нинова, може да се очакват някакви по-смели стъпки във Висшия съдебен съвет, превърнат в крепост на корупционната система.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 5

    България е една от малкото държави, които винаги влизат в световните новини с някакъв резил или простотия. Никога името на България не е било споменато по световните медии заради нещо хубаво. Така че ако сега ОТНОВО се надупим на Москва, просто ще затвърдим нашия имидж пред света на държава-майтап.

    Нередност?
  • 2
    snejana_kmetova avatar :-|
    Снежана Кметова
    • + 1

    До коментар [#1] от "Любопитната Съседка":

    Ами преди няколко дни ние вече се "надупихме" на Москва.

    Нередност?
  • 3
    riv13679210 avatar :-|
    riv13679210
    • - 4

    До коментар [#1] от "Любопитната Съседка":
    Супер идея, да определяш държавната си политика въз основа на това какво ще кажат световните ( разбирай западните) медии. Понятието национални интереси и защита на обеднелия български народ явно са за някой без значение.

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Руски интереси начело на кабинета на министърът на енергетиката!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160866515186189

    Любомира Ганчева - началник на кабинета на служебния министър Росен Христов и член на новия Кризисен щаб. Като зам.-председател на АБВ тя се среща през 2018 г. с Анатолий Потапов - председател на Всеруска обществена организация „Съюз за приятелство с България“ (най-вляво).
    Потапов е бивш руски посланик в България, впоследствие получил български паспорт за заслуги. Потапов става съдружник с Пламен Тимев - Ганди, известен от борческите години бос на ВИС-2.
    Любомира Ганчева доскоро беше съветник на Президента Радев.

    Нередност?
  • 5
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Новият шеф на НАП Борис Давидов Михайлов - масон, тамплиер, ротарианец и бивш шеф на ДФЗ по време на служебното правителство миналата година
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160867676386189

    Нередност?
  • 6
    rim avatar :-|
    Рим
    • + 2

    Срам за страната ни е, че евроатлантическите партии ПП, Герб и дб имат огромно мнозинство, ни управляват пропутински комунисти, ЗКПЧ-та и бандити-комунисти от близкото минало!

    На войната между евроатлантическите партии, трябва да се сложи край!

    Нередност?
  • 7
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#6] от "Рим":

    Трудна работа. Те от злоба и омраза накараха цяло едно младо поколение да мрази единствената проевропейска партия у нас. Сега да се коалират :(. Нито едните избиратели ще приемат това лесно, нито другите макар и да разбираме, че ще е за по-добро при създалата се политическа безпътица!

    Нередност?
  • 8
    brunhild avatar :-|
    Харвардски Многокнижник

    Хубава статия. Имам само две забележки.
    Първата е тази:
    “ После, силната му позиция срещу корупцията и нейните най-видими символи - Бойко Борисов и Иван Гешев, го направи симпатичен на най-проевропейската част от хората в България, които забравиха опасенията си, че той е едва ли не е агент на Москва.”
    Не е необходимо проамерикански настроените хора да ги наричаме “проевропейски”.

    Втората причина е по-съществена. Това изречение в статията е скандално:
    “ Правителството на Кирил Петков даде твърд отпор на опитите "Газпром" да бъде използван като инструмент за ограничаване на българската свобода за взимане на решения, като едностранно прекрати доставките въпреки превежданите от България суми по договора.”
    Не може да се пишат такива работи! Налива се вода в мелницата на политическия и геополитически противник! Да не казвам, че се съсипва цялостната идеологическа постройка на “Газпром едностранно ни врътнаха кранчето”!
    Как може да се пишат такива работи? Утре ще напишете, че Кирил и Асен не са искали да плащат и затова оставаме без газ…. Безобразие е да слагате неща, които можем да прочетем в Епицентър или в Гласове на Дачков…

    Нередност?
  • 9
    sgz48646846 avatar :-|
    sgz48646846
    • - 1
    • + 1

    Тоест, за грантаджиите отстояването на българските национални интереси се нарича "завой към Москва"? Опитите за запълване на газовия дефицит и сваляне на цената, съответно спасяване на българската индустрия и укротяване на инфлацията, било завой към Москва! Ненамесата в американската прокси-война в Украйна - също!

    Нередност?
  • 10
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • + 1

    До коментар [#6] от "Рим":

    Че то евроатлантическите партии са най-продажната и некадърна част от бившата комунистическа.

    Нередност?
Нов коментар