🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рокадите в държавата продължават: нови директори влизат в "Автомагистрали"

Регионалният министър връща начело Иван Станчев. Любопитно назначение е Ивелина Крушкова - близка до ГЕРБ и с връзка към Пламен Узунов

В средата на август регионалният служебен министър Иван Шишков инпектира строителството на два от участъците на автомагистрала "Хемус"
В средата на август регионалният служебен министър Иван Шишков инпектира строителството на два от участъците на автомагистрала "Хемус"
В средата на август регионалният служебен министър Иван Шишков инпектира строителството на два от участъците на автомагистрала "Хемус"    ©  МРРБ
В средата на август регионалният служебен министър Иван Шишков инпектира строителството на два от участъците на автомагистрала "Хемус"    ©  МРРБ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Трима от назначените в борда на "Автомагистрали" от бившия регионален министър Гроздан Караджов са освободени от постовете им.
  • Като изпълнителен директор се връща Иван Станчев, който заемаше поста по времето на служебния министър Виолета Комитова.
  • Едното от новите назначения има индиректна връзка със секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Най-голямото строително дружество в България - държавната "Автомагистрали", ще има ново ръководство. Трима от петимата членове на борда на директорите на държавното дружество "Автомагистрали" са били сменени, научи "Капитал" от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Това е станало в късния следобед в петък.

Новите попълнения не са изненада - регионалният министър вече пренареди пътната агенция, тол управлението и ВиК холдинга, а сега е ред на другото голямо ресурсно звено. В края на мандата си ГЕРБ напомпа "Автомагистрали" с договори за почти 4 млрд. лв. без търгове - доизграждането на "Хемус", на пътя Ботевград - Видин, укрепване на свлачища и ремонт на магистралите. Първите две дейности бяха замразени през последната над година, заради разследване на сключени незаконни договори с подизпълнители и раздадени аванси за отсечки без проекти. Но сега регионалният министър Иван Шишков заговори за разплащания и подновяване на строителството по стария начин.

Ново мнозинство

В петък са били освободени тримата представители на регионалното ведомство от времето на Гроздан Караджов: Людмила Василева, Димитър Пенев и Георги Попов. На тяхно място са назначени Иван Станчев, Ивелина Крушкова и Николай Едрев.

Станчев е избран и за изпълнителен директор на "Автомагистрали". Техните назначения са временни, защото за длъжността трябва да се проведе конкурс. Останалите двама в борда са т.нар. независими представители, които се избират от Агенцията за публичните предприятия и контрол. Единият от тях - Владимир Трифонов, който е председател на борда, запазва поста си.

Новите назначения се очаква да бъдат подадени за вписване в Търговския регистър в понеделник.

Нещо познато и нещо любопитно

Новите назначения в съвета на директорите на "Автомагистрали" са били представени на заседанието на борда от зам.-министъра на регионалното развитие Захари Христов. Той е бивш лидер на младежката организация на БСП в община "Родопи" и се счита за близък до бизнесмена Георги Гергов, който дълги години оглавяваше местната структура на социалистическата партия в Плавдив, но беше изключен от партията в началото на 2021 г. Заемаше същия пост в предходното служебно правителство на Стефан Янев, но беше освободен след сигнали от строителни фирми за "съмнителни практики".

Иван Станчев, който ще е и изпълнителен директор на дружеството, беше в управата на "Автомагистрали" и заемаше същата длъжност и по време на предишното служебно правителство, когато регионален министър беше Виолета Комитова. Преди това той беше за кратко ръководител на отдел "Укрепване на свлачища" към държавното дружество. На този пост той беше назначен през юни 2021 г. от предишния директор на дружеството Стоян Беличев, като преди това Станчев е работил в държавното дружество "Летище София". Според представители на сектора, Станчев е опитен строителен инженер, който обаче няма дълъг мениджърски опит.

Доста интересно е назначението на юристката Ивелина Крушкова. В продължение на две години, от 2018 г. до 2020 г., по време на управлението на Бойко Борисов тя е била член на управителния съвет на националната компания "Индустриални зони", а след това за кратко (от март до октомври) е председател на Съвета на директорите на "Индустриален и логистичен парк - Бургас". В CV-то си в социалната мрежа LinkedIn Крушкова е посочила, че от близо година работи в Комисията за финансов надзор, а от 2018 г. е била мениджър проекти в държавната Българска банка за развитие. Била е и в КЗК. Крушкова е завършила Бургаския свободен университет и УНСС. Има докторска степен от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ). Имала е и дялове в няколко дружества, които са прехвърлени през 2017 г.

Съпругът й Петър Крушков е първи секретар по търговията и икономиката на България в Молдова, а по времето на управлението на Борисов е бил главен специалист в дирекция "Външноикономическа политика" в икономическото министерство.

Ако не е съвпадение на имена, братът на Крушков - Николай Крушков, беше началник на кабинета на Пламен Узунов, когато настоящият секретар на президента беше служебен министър на вътрешните работи в първото правителство на Румен Радев през 2017 г. По това време около името му имаше скандал, свързан с предоставянето на достъп до цялата информационна система на летище София на частна фирма. Тогава се оказа, че малко преди това дружеството е било собственост на Крушков, а за неясната дейност на фирмата не е бил сключен договор. Влизането на дружеството в летище София е станало само въз основа на заповед и дни след като директорът е бил сменен от служебното правителство. Крушков беше известен с близките си отношения с министъра на вътрешните работи от правителството на Пламен Орешарски - Цветлин Йовчев.

Третото назначение е на Николай Едрев, който беше главен експерт в парламентарната антикорупционна комисия в последното Народно събрание, а в момента е консултант към Българската агенция по храните (БАБХ) по официалния граничен контрол. По време на предишното служебно правителство е ръководил отдела "Процедури, обществени поръчки и контрол на договори" в "Автомагистрали" ЕАД, като е заемал поста от юли до септември миналата година.

Кои си тръгват от "Автомагистрали"

Триото Василева, Пенев и Георги Попов бяха назначени в съвета на директорите на "Автомагистрали" в края на май след проведен конкурс, когато министър на регионалното развитие беше Гроздан Караджов от квотата на "Има такъв народ" в правителството на Кирил Петков. Въпреки че тримата се състезаваха с още 24-ма кандидати за ръководните длъжности в "Автомагистрали", само един от тях - Димитър Пенев, беше професионално свързан със строителството. Той е завършил Висшия институт по архитектура и строителство в София със специалност "Строителен инженер" и "Пътно строителство". Има и квалификация за "Управление на компании", "Стратегически маркетинг" от университета "Кранфийлд" и е заемал ръководни длъжности при изпълнението на инфраструктурни проекти в Нигерия.

Останалите двама досегашни членове на борда - Людмила Василева и Георги Попов, нямаха нищо общо със строителния бранш, поради което се считаха за назначения на Караджов. Василева има специалност "Счетоводство и контрол" от Икономическия университет във Варна и е била в управителните съвети на две банки - Общинска банка и Инвестбанк. Попов беше депутат от "Има такъв народ" в двата кратки парламента миналата година - 45-ия и 46-ия, като беше временно назначен в управата на "Автомагистрали" още в началото на годината.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Тази куха фирма - Автомагистрали - няма ли най-после да я закрият?

    Нередност?
  • 2
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • + 1

    И сега какво? Мутри вън, а?

    Нередност?
  • 3
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 2
    • + 2

    Чегърт, чегърт. Хайде да видим дали няма да минат и през ББР тази седмица да изчегъртат и некадърните приятелчета на Киро Петков.

    Нередност?
Нов коментар