🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съмненията за корупция са без значение: "Назначил съм го и толкоз"

Как министър Иван Шишков върна в управлението на държавно дружество "Автомагистрали" отстранения два пъти зам.-министър на регионалното развитие Захари Христов

Захари Христов беше два пъти назначаван за зам.-министър на регионалното развитие при две служебни правителства и след това освобождаван без да се посочват мотиви за отстраняването му
Захари Христов беше два пъти назначаван за зам.-министър на регионалното развитие при две служебни правителства и след това освобождаван без да се посочват мотиви за отстраняването му
Захари Христов беше два пъти назначаван за зам.-министър на регионалното развитие при две служебни правителства и след това освобождаван без да се посочват мотиви за отстраняването му    ©  Георги Кожухаров
Захари Христов беше два пъти назначаван за зам.-министър на регионалното развитие при две служебни правителства и след това освобождаван без да се посочват мотиви за отстраняването му    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Само четири дни след като бе освободен като зам.-министър Захари Христов е назначен за директор на държавното дружество
  • Проблемът е, че около името му има съмнения за корупция, за която сигнализираха строителни фирми
  • Сегашният служебен министър на регионалното развитие Иван Шишков не вижда проблем в назначението

Назначеният на два пъти за зам.-министър на регионалното развитие по време на различни служебни правителства и толкова пъти освобождаван от поста заради съмнения за корупция - Захари Христов, все пак е оставен на работа във ведомството. И то не къде да е, а в борда на директорите на едно от ключовите държавни дружества на МРРБ - "Автомагистрали", което разпределя милиарди за строителството на пътища.

За новия пост на Христов потвърди министърът на регионалното развитие Иван Шишков по време на брифинг в министерството в понеделник. "Захари Христов сам напусна като заместник-министър. Беше готов да работи в борда на "Автомагистрали" и съм го назначил в борда на "Автомагистрали" и толкоз", каза Шишков в отговор на журналистически въпрос за новия пост на бившия си заместник.

От зам.-министър до борда на "Автомагистрали"

Според Търговския регистър Христов е вписан като член на съвета на директорите на "Автомагистрали" още на 13 декември, но предложението за промени е внесено от Шишков и одобрено от борда на държавната фирма на 6 декември - само четири дни след като той беше освободен като зам.-министър на регионалното развитие със заповед на служебния премиер Гълъб Донев.

В изпратеното тогава до медиите съобщение за отстраняването му мотиви не бяха посочени. Казваше се само, че това е станало по "негово лично желание". По подобен начин тихомълком и без ясни мотиви Христов напусна същия пост и по време на първото служебно правителство на Стефан Янев през 2021 г., когато регионален министър беше Виолета Комитова, сега депутат от партия "Български възход".

Оставката на Христов през декември обаче се свързва с изявленията на бившия му колега от служебния кабинет на Янев - Тодор Стоянов, който освети причините за отстраняването му първия път. След повторното му назначаване на поста той разказа пред различни медии, че в качеството си на зам.-министър Христов е искал комисионна от 10% от строителна фирма в замяна на уреждане на плащането за свършената от нея работа по ремонт на път в Кърджалийско. За неправомерните действия на Христов по думите му сигнализирали представители на фирмата, които разговаряли с тогавашния министър Комитова и със Стоянов. Със случая бил запознат и тогавашният главен секретар на президента Димитър Стоянов, който сега е министър на отбраната, а представителите на строителното дружество се срещнали и с Румен Радев. Малко след това Захари Христов напусна зам.-министерския пост в правителството на Янев.

Според публикация на "Mediapool" срещу Христов има сигнал в прокуратурата, а бившият служебен министър на регионалното развитие Виолета Комитова е викана да дава показания по случая.

"Малкия гръб" на Христов

т
Стоянов разказа и, че Христов е бил назначен за зам.-министър в правителството на Янев с протекциите на секретаря на президента по вътрешна политика Николай Копринков. Дори го нарече "малкия гръб" на Христов.

"Помолих президента малко да отдръпне Копринков от опитите му да кадрува и да разнася едни CV-та и това обещание беше изпълнено, но само за около месец и половина, когато той отново дойде в министерството с папка с назначения", заяви Стоянов през октомври миналата година пред телевизия "Евроком". По думите му сблъсъкът с президентския секретар станал причина да бъде освободен от зам.-министерския пост. Стоянов твърди и, че Христов е лансиран в изпълнителната власт от пловдивския бизнесмен Георги Гергов, с когото са от едно село - Ягодово. Христов е бивш лидер на младежката организация на БСП в община Родопи от времето, когато областен партиен лидер беше Гергов, който оглавяваше и структурата на социалистите в град Пловдив. Бил е и кандидат за депутат с листата на БСП. Според биографията му, разпространена от правителствената информационна служба при назначението му за зам.-министър, Христов е бил главен сътрудник по европейски проекти в дирекция ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" в АПИ.

Допреди да бъде назначен за зам.-министър на регионалното развитие е бил собственик на регистрираната в с. Ягодово строителна фирма "България строй груп".

В борда на директорите на "Автомагистрали" Христов е назначен на мястото на Николай Едрев, който влезе в управлението на държавното строително дружество през август миналата година, когато Шишков стана регионален министър в правителството на Гълъб Донев. Тогава Едрев смени тримата представители на ведомството в директорския борд на "Автомагистрали", назначени от предшественика му Гроздан Караджов. Назначенията и на тримата бяха временни до провеждането на конкурс. Такова е и сега с това на Захари Христов. ,

По неофициална информация Едрев е напуснал управителния орган на "Автомагистрали", за да оглави нов отдел, който ще се занимава с разглеждането на сигнали за нередности в строителното дружество, чието създаване предстои.

Кой участва в конкурса

В края на ноември МРРБ обяви конкурс за избор на трима представители на държавата в дружеството като до участие в него са допуснати общо седем кандидати. Христов не е сред тях. В надпревара обаче участват двама от сегашните членове на борда на директорите на "Автомагистрали" - Иван Станчев и Ивелина Крушкова.

Станчев, който в момента е и изпълнителен директор на дружеството, беше в управата на "Автомагистрали" и заемаше същата длъжност и по време на предишното служебно правителство, когато регионален министър беше Виолета Комитова.

Крушкова пък е била в управителния съвет на националната компания "Индустриални зони" по време на управлението на Борисов и е заемала различни длъжности в различни регулаторни органи като КЗК и КФН и ББР. Тя се счита за близка до друг секретар на президента Радев - Пламен Узунов.

Сред останалите, подали документи за участие в конкурса е Димитър Пенев, който беше в борда на директорите на "Автомагистрали", когато Гроздан Караджов беше министър. Друг кандидат е Георги Котев, който е бил заместник на бившия изпълнителен директор на дружеството по времето на Борисов - Стоян Беличев. Документи за участие в конкурса е подала и Десислава Христова. Тя беше член на управителния съвет на дружеството по времето когато регионален министър беше Виолета Комитова и освободена от Гроздан Караджов.

Другите претенденти за място в борда на директорите на държавното дружество са Калин Янков, който в момента оглавява отдел "Доставки" в "Автомагистрали" и Дияна Атанасова, която е подала документи и за участие в конкурса за трима представители на държавата в съвета на директорите на "Български ВиК холдинг", който е обявен от МРРБ в края на ноември 2022 г.

Въпреки, че крайният срок за подаване на документите за участие в конкурса беше 9 декември, все още не е ясно кога ще се проведе събеседването с кандидатите.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 2

    Лайза Минели има по-малко изскубани вежди от този.

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 3

    Шишков сега знае или не знае за опита в “сектора на пътната инфраструктура” на Христов?
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161283641496189
    Служебният министър #Шишков, бил казал, цитиран от mediapool.bg, че трудоустроеният в #Автомагистрали разследван за корупция бивш зам.-министър #ЗахариХристов нямал почти никакъв опит в пътното строителство!
    Искаме да припомним на #Шишков, че през 2021 г. двамата са били зам.-министри в служебното правителство на #СтефанЯнев и неговият колега Христов е представен тогава на сайта на министерството с опит именно в “сектора на пътната инфраструктура” и с предишен близо двегодишен стаж в #АПИ.

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Е, за съжаление, тези шарлатани в президентството не могат да бъдат сменени преди да му изтече мандатът на президента. Дотогава ще трябва да я търпим тази шуробаджанащина.

    Нередност?
Нов коментар