БСП няма да преговаря с ГЕРБ за кабинет, а Нинова отново надхитри опозицията си

По идея на ръководството си левицата свиква конгрес през февруари

Корнелия Нинова    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • БСП няма да преговаря с ГЕРБ, ДПС или "Възраждане" за съставяне на правителство.
  • Корнелия Нинова отново обезвреди вътрешната опозиция и запази позициите си.
  • Конгрес на партията ще има през февруари.

БСП няма да преговаря с ГЕРБ, нито пък с ДПС или "Възраждане", за съставяне на правителство, а лидерът на партията Корнелия Нинова за пореден път с няколко процедурни хватки се наложи над опозицията за свикване на конгрес, който да я смени на председателския пост. Това са основните новини от проведения в събота Национален съвет на социалистическата партия. То отговаря на актуалния политически въпрос за възможните маневри за коалиция в новия парламент и позицията на БСП в тях. Но оставя отворена темата за дълбокото вътрешнопартийно разцепление в БСП и търсенето на някакви хоризонти за разрешаването му.

Седемчасовото заседание на пленума на БСП в събота трябваше на първо място да реши важния въпрос какво ще е поведението на формацията спрямо другите парламентарни партии. "Не подкрепяме правителство с мандат на ГЕРБ, с мандат на ДПС и с мандат на "Възраждане", каза Корнелия Нинова. Нещо повече - няма дори и да се водят разговори: "Няма да ходим на разговори с контактна група, водена от г-н Паси и г-н Плевнелиев, няма да участваме, няма изобщо да се явим на такива разговори", категорична бе лидерката на левицата.

Избран е обаче преговорен екип за другите мандати, "когато дойде време за разговори. Той е: председателят на партията Корнелия Нинова и заместниците - Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и Владимир Москов. Това е политически екип. Ако се стигне до експертни разговори, ще имаме и експертни групи", се казва в изявлението на Нинова след заседанието.

Позицията на БСП е, че отговорността за съставяне на правителство е на ГЕРБ и на партиите, които свалиха кабинета "Петков".

Така въпросът за бъдещите коалиционни преговори бе решен сравнително бързо на пленума на партията в събота. По-големият проблем очаквано се оказа темата с новото електорално дъно, достигнато от социалистите (исторически това е най-ниският ѝ резултат на избори), както и исканата оставка на Корнелия Нинова. На изборите на 2 октомври за БСП са гласували над 232 000 души, което е ново историческо дъно на подкрепата за левицата. През април миналата година, когато партията получи над 480 000 гласа, това се смяташе за най-ниския резултат в историята на над стогодишното ѝ съществуване.

Кой кой е във вътрешната вражда

В последната година с поредица маневри лидерката на левицата няколко пъти успява да обезвреди вътрешната опозиция и да запази поста. Това се случи и в събота, като този път печелившата теза на нейните привърженици бе, че целта на свалянето на Нинова е намерението на партийната опозиция да поведе социалистите към преговори с ГЕРБ и към евентуално мнозинство с Бойко Борисов. Неофициално се коментираше, че точно това е причината да се търси бърз начин за отстраняване на Нинова на заседание на Конгреса, а не през пряк избор от членовете.

Съвсем различна е версията на вътрешната опозиция, чиито представители опонират, че възможните дати за бърз конгрес са (бяха) или последната неделя на октомври или на 20 ноември, когато преговорите за правителство се очаква да са преминали. Това също може да се окаже не съвсем точна прогноза, доколкото преговорите и конфигурациите в новия парламент може и да се проточат. Опозиционерите в БСП смятат, че Корнелия Нинова не бива да води партията преди следващите парламентарни избори.

Към опозицията на Нинова (водена от служебния правосъден министър Крум Зарков) се причисляват и различни фигури, които през годините са взаимодействали задкулисно с ГЕРБ, а най-знаковите от тях са пловдивският бизнесмен Георги Гергов и изключеният бивш организационен секретар на партията Кирил Добрев, първоначално считан за приближен до Нинова. Според другите опозиционери обаче нито Гергов, нито Добрев могат да наклонят везните в посоката на ГЕРБ. "Ние просто трябва да премахнем Нинова, за да не бъде БСП ретроградна партия, а напротив - да се модернизира", твърдят тя.

Кога да е конгресът?

Затова и вътрешната опозиция събра над 90 подписа под искане за свикване на бърз конгрес на партията, но те се оказаха недостатъчни - с вътрешни маневри тяхното искане не беше гласувано. Националният съвет разгледа и прие друго - контрапредложение. То също предвижда свикването на конгрес, но чак през февруари вместо в края на октомври или средата на ноември, каквото е основното искане на опозицията.

Гласуването на предложенията беше съпроводено с поредица скандали, включително и недопускането до гласуване на около десетина членове на пленума.

Най-разпознаваеми от тях са Кирил Добрев и Калоян Паргов от софийската организация на партията. Двамата бяха изключени в края на м.г., но обжалваха решението за изключването си и съдът ги възстанови в партийните органи. Въпреки съдебното решение контролната комисия на БСП не ги допусна. Тази тема стана основание за скандал в левицата в началото на седмицата, когато стана ясно, че по жалба на Кирил Добрев за неизпълнение на съдебно решение прокуратурата е образувала проверка и даже вика Нинова и още двама души от ръководството на партията "за даване на сведения" по случая.

Процедурни хватки

В събота Добрев и Паргов отново не бяха допуснати до гласуване, а с тях например и кметът на Перник Станислав Владимиров, който е депозирал искане до Националния съвет, че иска да го напусне.

Уязвимостта на решението те да нямат право на глас обаче е другаде. Според устава на БСП при опразване на място в пленума (без значение по каква причина - напускане, изгонване и т.н.) то трябва да се заеме от следващия делегат в най-големия ръководен орган на партията - конгреса. Ръководството на БСП обаче нито позволи на някои членове на гласуват, нито на тяхно място допусна онези делегати на конгреса, които трябва да ги заместят в случай на овакантяване на мястото.

Така с елиминиране на няколко гласа ръководството на "Позитано" 20 успя да си гарантира заседание на конгреса чак през февруари. Което означава, че преди евентуални следващи предсрочни избори за парламент стратегията на БСП ще бъде градена отново от екипа на Нинова, а пък и в предизборна кампания партията едва ли ще смени председателя си, освен ако самата Нинова не посочи наследник.

Признанието за проблеми

Все пак ръководството на БСП призна, че има "проблем в подкрепата за партията". Затова и до февруари то ще анализира на какво се дължи сривът на гласовете за тях.

В "задълбочения анализ" ще се включат работни групи и звена, които ще привличат различни леви проекти отново към БСП. Обмисля се дори и през онлайн платформа да се питат избирателите на левицата какво не харесват в партията.

Джендъри и президентска република

От изказванията по време на Националния съвет обаче стават ясни две линии, които социалистите под ръководството на Корнелия Нинова няма да променят. Едната е консервативният завой, който партията направи преди години. Лидерката се обяви в защита на християнското семейство, срещу Истанбулската конвенция и срещу "джендър политиката". Критиките, че подобни послания не прилягат на лява партия, обаче не се приемат от ръководството на "Позитано" 20. От разискванията на пленума е станало ясно, че в подобни тези БСП не откриват проблем и консервативната линия ще се запази.

Друг момент, който според опозиционерите носи негатив на партията, е, че социалистите са в конфликт с президента Румен Радев. При това противопоставянето става все по-открито. От изказването на Нинова се е разбрало, че тя не възнамерява да стопля отношения с Радев. Нещо повече - тя е обявила пред съпартийците си, че държавният глава иска да промени конституцията и така от парламентарна България да стане президентска република.

Някой виждал ли е проекта на Радев за конституция, попитала Нинова. След което е декларирала пред съпартийците си, че тя го е чела и с него държавният глава искал да прокара президентска република. Дали това е вярно или не обаче знаят само Радев и лидерката на БСП.

Румен Радев направи заявка, че готви проект за промени в конституцията, още в началото на първия си мандат, като тогава обяви съвсем други акценти. Че има готов проект, пък каза преди две години, много преди "Има такъв народ" да обяви идеята си за полупрезидентска република. От друга страна, партията на Слави Трифонов неведнъж е била уличавана, че действа в унисон с президента.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Да ни е жива и здрава - следващите избори под 200 000 ...

    Нередност?
  • 2
    gyk16569687991130058 avatar :-|
    МИРОСЛАВ БАЛЧЕВ

    Столетницата на теория за много неща е права. Но по делата им ще ги познаете. Доверието ми в нея се срина още когато Станишев, ДПС и НДСВ направиха коалиция, известна сред народа като "Триглавата ламя" Повече по темата можете да намерите, ако потърсите в Google "съселчо".

    Нередност?
Нов коментар