🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейската омерта за корупцията в България

Изслушването в ЕП за ареста на Борисов е поредният случай, в който ЕНП помага на корупцията

Бойко Борисов беше арестуван в Банкя
Бойко Борисов беше арестуван в Банкя
Бойко Борисов беше арестуван в Банкя    ©  Дневник
Бойко Борисов беше арестуван в Банкя    ©  Дневник
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Корупция е само ако те хванат", каза преди време български политик с изключително гъвкав морал. За големите европейски партии, като ЕНП, ПЕС и АЛДЕ, би звучало по-различно: "Корумпирани са само от другите партии".

Тази седмица в Европейския парламент имаше опит за дебат по повод ареста на Бойко Борисов по време на предишното управление. Той беше поискан и наложен от Европейската народна партия, част от която е и ГЕРБ. Това е най-голямата партия в ЕС и с най-голямо влияние върху институциите му. Арестът на Борисов от много гледни точки беше неудачен. Законово беше спорен, политически не донесе особени ползи, до някаква степен и защото не доведе до никакви резултати - лидерът на ГЕРБ беше освободен след по-малко от 24 часа. Но обсъждането в ЕП е показателно за друго.

Този ход на ЕНП е нов опит да изпере имиджа на Борисов преди избори и поредният случай, в който най-голямата европейска партия пази ГЕРБ от обвинения в корупция. Официално оттам почти никога не са се чували критики в тази посока, дори по време на скандалите с много конкретни факти. И Борисов е можел да разчита на техния "пълен съпорт" във всички институции. Малкото критики за корупцията в България винаги са безадресни, все едно е нещо като природно явление. Борисов винаги е получавал европейска легитимация от тях в замяна на безпрекословната му подкрепа за каквото поискат. ГЕРБ управляваше България над 10 години, през които корупцията само растеше, но ЕНП не виждаше отговорни.

Това е нечестно към европейските и български данъкоплатци, чиито пари изтичат в българските корупционни мрежи. Но по-скандалното е, че важи за всички европейски партии. Тази на социалистите не виждаше корупцията по времето на тройната коалиция, когато сегашният й председател Сергей Станишев беше премиер. Представител на ДПС е съпредседател на партията на европейските либерали. Тя не само не е казвала нищо за корупцията, но и подкрепя ДПС срещу санкциите по "Магнитски" на Делян Пеевски.

Това са български примери за сериозния проблем, който има борбата с корупцията в ЕС - с чадърите, които разпъват, европейските партии правят решението му много по-трудно.

Все още няма коментари
Нов коментар