🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ПП отказа на ГЕРБ, Борисов предложи плаващи мнозинства

"Няма да участваме в коалиция на кражбата", декларираха Кирил Петков и Асен Василев

ПП отказа да разговаря с ГЕРБ за съставяне на правителство
ПП отказа да разговаря с ГЕРБ за съставяне на правителство
ПП отказа да разговаря с ГЕРБ за съставяне на правителство    ©  Надежда Чипева
ПП отказа да разговаря с ГЕРБ за съставяне на правителство    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Почти седмица след изборите, при ясни резултати и анонс от страна на президента, че ще даде нужното време на партиите за предварителни разговори за съставяне на кабинет, шансовете за редовно правителство изглеждат все така минимални.

Причината е отказът на втората политическа сила "Продължаваме промяната" да влязат в колаборация с ГЕРБ. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък не спира да демонстрира диалогичност, като в крайна сметка от думите му изкристализира, че си представя правителство, което да управлява с най-разнообразни мнозинства, които включват всички партии.

Как се стигна дотук?

Във вторник, първата политическа сила - ГЕРБ, предложи от една страна "анти-Путин" управление (което по условие включва "Демократична България" и "Продължаваме промяната"), но от друга даде знаци, че може да се "разбере" и с ДПС, и с антизападната "Възраждане", и с президента Румен Радев.

Конструирането на подобно управление по думите на Бойко Борисов ще става в "контакти групи", оглавявани от "най-големите евроатлантици" - президента с изтекъл мандат Росен Плевнелиев и бившия министър на външните работи от НДСВ Соломон Паси.

Втората политическа сила - ПП, която още в изборната нощ отхвърли възможността за взаимодействие с ГЕРБ, в петък потвърди позицията си. На пресконференция съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев декларираха, че няма да участват в преговори за правителство с мандат на ГЕРБ.

ПП отказват "коалиция на кражбата"

Бившите премиер и финансов министър казаха още, че ще са конструктивна опозиция и изброиха темите, в работата, по които биха подкрепили евентуално мнозинство. Сред тях са Закон за антикорупционната комисия с разследващи функции и въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор от български съдия.

Двата законопроекта бяха внесени в края на предишния парламент, но мнозинството ГЕРБ-ДПС-ИТН-"Възраждане", което свали кабинета "Петков", отказа да ги гласува. ПП биха подкрепили още увеличаване на минималната работна заплата до 50 процента от средната заплата, увеличаване на пенсиите с 20 процента, нова дефиниция за енергийна бедност и две тарифи за ток, газ, вода и парно на база консумация, вдигане на данъчния кредит за младите семейства с деца, както и таван за цената на тока и на газа за българския бизнес.

Извън тези теми обаче от ПП казват, че не биха влезли в "коалиция на кражбата". "Евроатлантическо правителство е правителство без корупция", допълни Кирил Петков, който уточни, че няма значение как ще се нарича коалицията - експертна, на националното съгласие и прочие. "Гледайте кой как гласува", призова той.

Какво значи отказът на ПП?

Отказът на ПП да влязат в разговори с ГЕРБ на практика обезсмисля опитите на Бойко Борисов да представи "преговорите" като такива за "евроатлантическа коалиция".

Засега ДБ не са отказали или приели поканата за разговор в "контактната група", но Христо Иванов на няколко пъти коментира публично, че без да е постигнато съгласие за "съдебна реформа, която започва с отстраняването на Иван Гешев" колаборация е невъзможна.

ГЕРБ отхвърлят разговор за имена и твърдят, че няма законова "демократична възможност" за отстраняване на главния прокурор.

Това означава, че Борисов се лишава от ПП и ДБ. Така се лишава и от разказа за "евроатлантическа коалиция". Защото възможните партньори на ГЕРБ остават: БСП, ДПС, Български възход и антизападната "Възраждане".

Оптимистът Борисов за "мнозинство по всяка тема"

На този фон по-малко от час след отказа на ПП да влизат в комуникация в ГЕРБ, Бойко Борисов се включи от Вълчи дол, където заобиколен от поддръжници на партията, демонстрира оптимизъм по въпроса за съставяне на правителство.

Той каза, че разбира защо "Продължаваме промяната" е отказала да разговаря с ГЕРБ, но добави, че партията му не е предлагала да бъде в коалиция с формацията на Кирил Петков и Асен Василев.

Въпреки това бившият премиер обясни, че нищо не било загубено и обоснова оптимизма си на войната в Украйна и заплахите от ядрени удари.

Отново и без да бъде конкретен, Борисов намекна за сценарий, според който би могло да се състави програмно правителство на база на разговорите на контактните групи с останалите политически сили.

"Тази контактна група може да ни подготви мнозинства по всяка тема. Аз предложих лидерите да се дръпнат, но ако все пак искат да са в управлението, нека бъдат. Ще трябва обаче да изпълняват общата програма, която подпишем", заяви Борисов.

По думите му сред деветте приоритета, които днес по-рано лидерите на "Продължаваме промяната" изброиха, има и такива, по които контактните групи могат да постигнат решение.

"Контактните групи могат да направят точно този списък от важни за хората неща, които ние да гарантираме след това", допълни лидерът на ГЕРБ и каза още, че според него ДПС е партия, която би подкрепила "Продължаваме промяната" по всички тези въпроси.

"Те са и за хората, и за НАТО, и за Европейския съюз", каза Борисов, отговаряйки така на въпроса дали би направил коалиция с партията на Ахмед Доган.

"Нашата пъпна връв е свързана с евроатлантическите ни партньори", коментира Борисов, с което обясни и това, че "контактната група ще отиде и при ДПС".

За пореден път Борисов не отхвърли възможността за подкрепа от "Възраждане" като добави, че "много уважава" лидера на проруската формация.