🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Украйна в най-голяма степен се нуждае от системи за противовъздушна и противоракетна отбрана. Страната ни едва ли би дала своите далекобойни ЗРК-комплекси С-300, но евентуално би могла да склони да предостави тактическите ПВО-системи "Оса" (на снимката), които би трябвало да държи на склад
Украйна в най-голяма степен се нуждае от системи за противовъздушна и противоракетна отбрана. Страната ни едва ли би дала своите далекобойни ЗРК-комплекси С-300, но евентуално би могла да склони да предостави тактическите ПВО-системи "Оса" (на снимката), които би трябвало да държи на склад    ©  Krassimir Yuskesseliev

Парламентът гласува официално даване на оръжие за Украйна (обновена)

Решението бе взето, след като две парламентарни комисии одобриха военната помощ за Киев. Депутатите ще гласуват и купуване на още F-16 за 2.5 млрд. лв.

Украйна в най-голяма степен се нуждае от системи за противовъздушна и противоракетна отбрана. Страната ни едва ли би дала своите далекобойни ЗРК-комплекси С-300, но евентуално би могла да склони да предостави тактическите ПВО-системи "Оса" (на снимката), които би трябвало да държи на склад    ©  Krassimir Yuskesseliev
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мнозинството от българските депутати гласуваха в четвъртък за предоставяне на оръжейна помощ на Украйна. Решението на парламента беше взето след неочаквано вял и безконфликтен дебат, където само БСП и "Възраждане" бяха против и в общи линии спориха сами със себе си, като почти никой не се занимаваше да им опонира. Така България ще може да "изсветли" досегашната си практика безшумно да oказва индиректна военна помощ за Киев, продавайки оръжейни системи на Украйна през трети страни.

В крайна сметка в четвъртък депутатите от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", "Демократична България", ДПС и изненадващо дори и "Българския възход" възложиха на правителството да изработи план каква военно-техническа помощ може да предоставим на Киев и официално. Това трябва да се случи в рамките на един месец след публикуването на парламентарното решение. След това Министерски съвет "в кратък" срок трябва предостави на Украйна въоръжение, съобразено с възможностите на страната ни. Парламентът задължи правителството паралелно да започне да води преговори със съюзнически държави за попълване на липсите в арсенала на българската армия с натовски аналози.

Българският парламент обаче не разполага с ефективен механизъм да упражни контрол над служебното правителство на президента Радев по какъв начин и доколко добросъвестно ще изпълни горното решение. На практика депутатите няма как да гласуват вот на недоверие на кабинета, излъчен от държавния глава, и единствения начин да го свалят е като излъчат редовно правителство - нещо, което има малка вероятност да се случи. Така назначената от Радев изпълнителна власт може да се съобрази с волята на Народното събрание само формално, да разтакава изпращането на военна помощ до безкрай или да формулира абсурдни или трудно изпълними предложения каква да е тя.

Настоящото решение на депутатите, прието в четвъртък, беше изготвено на базата на два припокриващи се проекта, внесени отделно от депутати от ГЕРБ и от "Демократична България". В сряда те получиха подкрепата на представителите на ГЕРБ, "Продължаваме промяната", "Демократична България" и ДПС в парламентарните комисии по отбрана и по външна политика. Против бяха депутатите от БСП и "Възраждане".

В петък пък депутатите най-вероятно ще оторизират правителството и да подпише договор със САЩ за придобиване на още 8 броя нови американски изтребители F-16 Block 70 на стойност около 2.5 млрд. лв. без ДДС. Проектът за инвестиционен разход за това получи в сряда одобрението на парламентарната комисия по отбрана като разпределението на гласовете беше аналогично с това при гласуването на военната помощ за Украйна.

За момента все не е ясно точно какво оръжие ще можем да дадем и ще предложим на Украйна. През последните дни обаче стана ясно, че на настоящия етап Киев приоритетно се интересува от системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, каквито според военния министър Димитър Стоянов страната ни няма в излишък. Най-вероятно отново на дневен ред ще бъде поставен въпросът със зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) с голям обсег С-300, които България вече веднъж отказа да предостави в началото на руската инвазия в Украйна.

За сметка на това Словакия предостави своите аналогични системи за противовъздушна отбрана (ПВО), като в замяна на територията й бяха разположени модерни ЗРК от типа Patriot, които са собственост на Германия. Възможно е София да може да предостави тактически ПВО системи 9К33 "Оса", каквито Киев също поиска и каквито на теория би трябвало да имаме във военновременните складове.

В сряда министър Стоянов категорично отхвърли възможността да предоставим наше ПВО на Украйна, което провокира съмнения доколко и как изпълнителната власт ще изпълни решението на парламента, особено ако той не успее да излъчи мнозинство за редовно правителство и действително се наложи да бъде разпуснат в началото на следващата година, отваряйки пътя към поредните предсрочни избори.

По време на парламентарния дебат в сряда във военната и външната комисия министърът на отбраната Стоянов също за пореден път изрази по-скоро негативно отношение към евентуалното изпращане на оръжие на Украйна. Според него предоставянето на бойни способности на Украйна ще се прави в кратки срокове, а заместването им е продължителен процес и това може да компрометира отбранителния потенциал на страната. Също така сроковете на проекторешенията са неизпълними и трябва да се преосмислят, допълни още той. "Становището на Министерство на отбраната е консервативно и е разбираемо защо предлагаме такова консервативно отношение по темата. В чл. 3 на НАТО е записано, че всяка държава трябва да поддържа адекватен отбранителен потенциал", каза още Стоянов.

Според него предвидените в момента 2% от БВП за отбрана, които би трябвало да достигнем през 2024 г. не са достатъчни за всеобхватно превъоръжаване. И допълни, че съседните държави - членки на алианса, вече преминават към военни бюджети от порядъка на 2.5-3% от БВП.

Димитър Стоянов отбеляза също така, че 85% от въоръжението на армията ни е от съветски тип и в момента не може да се гарантира ремонта и обслужването му. Затова и излишното въоръжение, което се държи на склад, трябва се ползва за резервни части. "Ясно е, че част на нашето въоръжение за съжаление е на прага на експлоатационния си ресурс. Други държави, които дават оръжие на Украйна, може би не са компенсирани с ново въоръжение, но получават заместващи способности по линия на алианса", отбеляза в този контекст депутатът Атанас Славов от "Демократична България".

Към момента в общи линии само Гърция е реално компенсирана за това, че предоставя на Украйна 40 свои модифицирани "съветски" бронирани машини от типа БМП-1, подобрени с британски оръдия. В замяна на оръжейната помощ Атина получава аналогично количество германски верижни бронирани машини от типа Marder, тъй като Берлин първоначално не желаеше директно да предоставя на Киев свои тежки офанзивни системи. По аналогична "триъгълна схема" Полша и Чехия все още очакват германско оръжие заради това, че подсилиха украинската армия с над 200 танка от типа Т-72 и негови местни модификации. Но, както се оказва, германският Бундесвер явно не разполага с достатъчно изправни и модифицирани до по-висок стандарт модерни танкове от типа Leopard-2, каквито първоначално се надяваше да може да предостави на най-щедрите оръжейни донори по източния фланг на НАТО.

На заседанието в сряда парламентарната комисия по отбрана също така подкрепи без дълъг и разгорещен дебат нов проект за инвестиционен разход за придобиване на още 8 броя нови изтребители F-16 Block 70. Ако пленарната зала също гласува "За", се предвижда страната ни да подпише нов договор със САЩ за придобиване на бойни самолети на стойност около 2.5 млрд. лв. без ДДС, които този път ще се плащат на вноски. Първият голям транш от около 700 млн. долара обаче ще бъде направен чак през 2027 г., когато вече би трябвало да са доставени първите 8 щатски изтребителя и те вече да са достигнали първоначални оперативни способности за защита на българското небе.

Важният детайл тук е, че проектът получи гласовете и на "Продължаваме промяната", чийто съпредседател Асен Василев преди това изразяваше нежелание да поръчваме още F-16, докато САЩ не изпълнят ангажимента по първия договор. "Приемаме за абсолютно задължително изпълнението на втория етап от проекта за самолетите. Хубаво е, че ще се плаща на вноски. Имаме едно условие: на следващ етап ще държим да бъде записано, че плащанията няма да се изпълняват, ако има още едно забавяне", коментираха по време на дебатите от "Продължаваме промяната".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 8

    Защо е тази фанфарност?
    България тихом-мълком и досега изнасяше оръжие за Украйна.
    Опитат това да се официализира чрез решение на НС е тъжна констатация за нефелността на представителната демокрация, която нито е представителна, нито е демокрация, пред вид ниския процент гласували за това НС.

    Българските ЗРК са отпреди 33 г - made in USSR. Други нямаме. Ако ги трампим, ще изпаднем в положението на Турция в началото на 2016 г, когато след заверата със свалянето на руския Су-24 и когато Москва обмисляше дали да не превърне Анадола в стъкло, се оказа, че Турция няма собствени ЗРК, а разчита на съюзнически. Само че САЩ и Германия като по команда изтеглиха от Турция собствените си ЗРК Пейтриът и оставиха Турция незащитена на милостта на Русия.
    Да, впоследствие се оказа, че липсата на ЗРК е търсен момент, заради опита за преврат от 15 юли 2016 г, иницииран от турските ВВС от натовската база Инджирлик...

    Какво стана в Словакия, която даде своите С-300 на Украина? Едно на ръка, че руснаците ги унищожиха още преди де ги комплектоват в Украйна. Отнякъде й докараха за пребиваване Пейтриът от бундесфера. Видимо от случая с Турция, Германия може да си ги прибере във всеки един момент.

    Лъжа за много прости хора е, че като жертваме за Украйна своите стари С-300 (апропо - Гърция има от същите, защо не я притиснат нея да ги трампи?) някой ще ни даде в замяна нови ЗРК.

    Няма токава нещо! Чичо Сам без пари, авансово, платени години напред не си мръдва пръста. Не се ли убедихме с пързалката с Ф-16? Изведнъж се оказа, че поръчаните по-късно 35 самолета Ф-16 за Тайван са жизнено важни за жизнените американски интереси и те прередиха 8-те български и 16-те словенски. Предплатени 100%!

    Дадем ли собствените си оръжейни системи, ще останем в пълна зависимост от гастролиращи ЗРК от САЩ, Германия, Испания и т.н., както става с еър полисинга.

    Който няма своя армия, храни чужда.

    Нередност?
  • 2
    xyl1462697396496341 avatar :-P
    Lubomir Gavrilov
    • - 2
    • + 4

    Ти ако държеше Господ за шлифера, както личи от текста, нямаше да гои пишеш тия неща тук. Понеже поне половината от твърденията са непроверяеми, те са с 90% вероятност опашати лъжи, в полза на манипулациите на президента Радев. Кой глупак плаща 100% от цената, без да е видял стоката ? ГЕРБ. Други държави около нас се възползваха от други обции : Гърция, Хърватия, Чехия, а миналата седмица и Полша. Не може все другите да са ни виновни, за некадърно взетите решения. И да, България и досега изнасяше леки оръжия за Украйна, време е да започнем да изнасяме и по-тежки. Всяка държава си има геополитически приоритети.
    До коментар [#1] от "masay":

    Нередност?
  • 3
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • - 6
    • + 3

    Поредната нашенска гюровщина. Да станеш учатник във военен конфликт като даваш оръжие, а говориш за мир - пълно демократично либерално малоумие. Абсолютен слугински подход, без грам трезва мисъл.
    Имаме армия от има няма 25000 барабар с администрацията. Със оръжейни системи от миналото хилядолетие. През цялото псевдо демократично управление се прилагаше тотална некадърщина в управлението на армията. Никаква модернизация. Нито самолети, нито кораби, нито танкове, нито ПВО, нито хеликоптери, нито подводници, нито екипировка за личния състав. За справка само - първият ни контингент в Ирак (а и до сега нищо не се е подобрило). Границата на ЕС не сме в състояние да пазим от варварските мигрантски пълчища. А се забъркваме в каша забъркана от държави, които много добре са се разбрали кой на кого и как да не нарушава интереса. А ако си мислите, че този конфликт е естествен процес, най-добре ще е да си смените психиатъра.
    Нелигитимното НС, избрано едвам с 20% глаоподаватели е взело решение застрашаващо националната сигурност.

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 3
    • + 3

    48-то НС вместо да вземе да решава проблемите на народа си, стартира с решаване на чужди дела.
    България и досега участва активно в прокси войната НАТО-Русия на територията на бивша УССР. Вече ще прави същото, но по-официално ли?
    През декември 1942 г. тогавашното НС с ръкопляскания посреща обявяването на "символична" война на англосаксонските противници на съюзниците от Райха. Няколко години по-късно въпросните депутати са съдени за решението си, убило повече от 1500 българи.

    Символичната изобщо не е била символична. Ето, да видите резултата от ръкоплясканията в пленарната зала:

    https://www.youtube.com/watch?v=lHQUEyuDMpA

    Бомбена яма на мястото на къщата си намират и дямо ми и баба ми, когато се връщат от евакуация.

    Никой не се учи от историята. Пък тя винаги се повтаря...

    Нередност?
  • 5
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 4
    • + 2

    Хем се вайкаме че си нямаме достатъчно оръжие (горките ние!), хем пък в същото време произвеждаме и продаваме оръжие за цял свят!

    Нередност?
Нов коментар