🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Консултациите при президента като разправа с партиите

Срещата на ДБ в президентството се превърна в дребнав спор за позициите за войната, самолетите и фейсбук постове

На консултациите при президента днес се говореше най-малко за ново правителство между Христо Иванов и Румен Радев
На консултациите при президента днес се говореше най-малко за ново правителство между Христо Иванов и Румен Радев
На консултациите при президента днес се говореше най-малко за ново правителство между Христо Иванов и Румен Радев    ©  Юлия Лазарова
На консултациите при президента днес се говореше най-малко за ново правителство между Христо Иванов и Румен Радев    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Радев използва срещата, за да защити собствените си политически позиции. Както и при срещата с БСП, президентът обвини ДБ, че правителството "Петков" не е направило нищо за модернизацията на армията. Подсъзнателната употреба на думата "кохорта" от страна на президента говори за натрупано самочувствие и нещо доста по-притеснително.

Откакто преди месец започнаха консултациите на президента за съставяне на ново правителство, те се използват от Румен Радев много повече като поле за спорове с партиите по текущи въпроси и най-малко за съставяне на правителство. Очевидно овладял властта и добил самочувствие, президентът използва момента, за да се държи дидактично с партиите, които кани уж на консултации, и настъпателно, често и неуважително за домакин центрира разговора по теми, по които неговата позиция е предизвикала и упреци в обществото. Това стана особено ясно след срещата на президента с "Демократична България" днес.

Обикновено откритата част от консултациите за медиите трае около десетина минути, на която събеседниците си отправят лицемерни поздрави за пред публиката. След това медиите се канят да напуснат и какво си говорят в залата остава тайно. Партиите излизат след това и казват някакви неща. Сега Радев е предприел друг, всъщност правилен маниер - всичко става публично, от което стават ясни много неща.

Още в началото на консултациите медиите присъстваха на размяна на остри реплики, а тонът на Радев ставаше все по назидателен. Или както отбелязва във facebook неговият бивш началник на кабинета и привърженик на Корнелия Нинова Калоян Методиев: "Агресивното отношение към партии, лидери и управления е в разрез със смисъла на президентската институция като обединителен и умиротворителен център."

Различните позиции по отношение на войната в Украйна, плановете за модернизация на Българската армия и размяна на квалификации по русофилска линия. Тези теми доминираха срещата на "Демократична България" при президента, която иначе трябваше да бъде посветена на съставянето на правителство.

Няколко новини за бъдещото управление

все пак станаха ясни по време на срещата - президентът Радев обяви, че ще забави връчването на мандатите така, че ако се стигне до избори, те да не бъдат през януари или февруари. "Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през месец март", каза Радев и допълни, че се надява изобщо да не се стига до тази стъпка.

С това маркиране в края на 40-минутната среща на ДБ в президентството се изчерпа дебатът по същество за новата управленска формула. Останалата част от разговора премина в сблъсъци между Радев и Христо Иванов относно изпращането на военна помощ за Украйна и българската позиция спрямо руската инвазия там. И докато съпредседателят на ДБ се опитваше да върне разговора към темата за съставяне на правителство, президентът продължаваше да задава въпроси за превъоръжаването на армията.

Така срещата на ДБ при Радев продължи линията на поведението на президента в консултациите с отделните партии. Както при разговорите с ГЕРБ, БСП и ПП, така и сега Радев използва срещата, за да защити собствените си политически позиции.

Как войната превзе консултацията

"На километри от нас бушува война. Какви мерки предлагате, така че страната да не се въвлече в пожара на войната", попита Радев още във встъпителните си думи към ДБ. "Знаете, че аз като военен съм крайно критичен към вашите призиви да се разоръжим по време на война, преди да сме доставили и усвоили нови образци техника и въоръжение", добави президентът и поиска да научи на какви конкретни планове за модернизация на армията почива позицията на обединението.

На това Христо Иванов отговори, че от ДБ никога не са претендирали да казват как, кога и какво въоръжение да се предостави на Украйна - тези въпроси трябва да се решат изцяло от изпълнителната власт. Решението на парламента за предоставяне на военна помощ на нападнатата от Русия страна все пак е политически знак за способността България да носи отговорност като член на Европейския съюз и НАТО.

"Това не е просто двустранен конфликт, към който ние можем да вдигнем ръце и да кажем: "Да се оправят". Това е част от една дългосрочна политика на Путин по реконструиране на неговото имперско влияние в Източна Европа. Това е предизвикателство непосредствено и спрямо нашата сигурност и съюзите, в които членуваме", каза Иванов и уточни, че поемането на такава съюзническа отговорност е ключово за всички политики, които ще се прилагат оттук нататък.

Кой какво е казал, кой какво е свършил

Макар позициите на обединението и президента по въпроса за войната да станаха ясни още в първите минути на срещата, Радев реши да продължи темата за националната сигурност и попита как от ДБ си представят, че предоставянето на оръжия за Украйна може да се обвърже с получаването на ново въоръжение за Българската армия. "Никога не сме казвали първо даваме, после получаваме", подчерта Иванов и от своя страна попита президента защо не е свикал Консултативния съвет по национална сигурност, ако има сведения в подкрепа на популярната теза, че изпращането на оръжия за Украйна означава въвличане на България в конфликта.

Президентът отвърна, че още през февруари е свикал превантивно КСНС и върна разговора обратно към връзката между изпращането на оръжия и придобиването на модерно въоръжение за България. Той цитира публикация на Ивайло Мирчев за готовността на Нидерландия да подари на страната ни самолети F-16 и посочи, че подобни мисли "обясняват защо доверието в институциите се срива". "Модернизацията наистина е важна, но да питам - осем месеца управлявахте в период на криза, какво направи вашето правителство за тази модернизация", попита отново Радев и изрази недоволството си от обвиненията към сегашния служебен кабинет.

На което Иванов отговори: "Ако знаех, че ще коментираме (на консултации за съставяне на правителство - б.р.) фейсбук постове, щях да се подготвя."

От ДБ се опитаха да смекчат тона на срещата и посочиха, че с президента са на едно и също мнение за необходимостта модернизацията на армията да бъде приоритет. Това е отразено в настояването на обединението коалиционното споразумение на кабинета "Петков" да включва минимум 3% разходи за отбрана. Радев призна, че това е положителен процес, но не може да се подценяват постиженията на служебното правителство сега, и намекна, че ДБ вероятно трябва да се смятат за "путинофили и русофили под прикритие" заради това, че за осем месеца в управлението не са свършили необходимото.

"Излишно е да се проявява свръхчувствителност", каза Иванов във връзка с критиките на ДБ към служебния кабинет. Съпредседателят на обединението повтори, че една от най-важните мерки в случая е единство в позицията за войната без колебание и нюанси. "Няма да цитирам изказвания по отношение на колеблива позиция по заклеймяването на руската политика в Източна Европа, но мисля, че всички ги знаят. След 24 февруари трябва много ясно да застанем от едната страна и не може да плашим хората, че това ще ни вкара във война", каза Иванов и припомни как президентът от своя страна е нарекъл ДБ "военнолюбци". След това от обединението още веднъж призоваха разговорът да се върне към темата за съставяне на правителство.

Украйна в НАТО, Крим и сблъсъци на две кохорти

Радев не отговори на молбата за разговор по същество, след което спорът изпадна в още по-големи подробности - като отказа на президента да подпише декларацията за присъединяване на Украйна към НАТО и позицията му по отношение на Крим. "Войната започна през 2014 г.", каза Христо Иванов. "Имаше анексия на Крим, която показваше много ясно посоката на руските действия, и България нямаше ясна позиция по отношение на Крим, за съжаление, благодарение на вас. "Крим е руски" е една фраза, която тежи на българската политика."

На това Радев отвърна, че анексията на Крим е нарушение на международното право, но руските ракети все пак излитат от там. Президентът контрира с изказване на Иванов, че кохортата на Радев отслабва България. "Моята кохорта е завършила американски академии, вашата кохорта експерти по военна сигурност са завършили съветски академии", каза той, на което Иванов отговори, че произходът на дипломите далеч не е толкова съществен.

"В тълковния речник кохорта означава група хора, обединени от лидер, действащи заедно за свои интереси с нечисти цели," отбелязва в своя пост Калоян Методиев. Според него: "Моята кохорта" е диагнозата за преяждането и злоупотребата с власт. За създаване на собствена групировка в държавата. За капсулацията и отделянето от обществото и неговите цели и интереси.

Чисто подсъзнателно употребата на тази дума наистина говори за натрупано самочувствие, а съчетана с военната терминология, ескалира в нещо доста по-притеснително.

След срещата Христо Иванов отбеляза и учудването си от факта, че темата за бъдещия кабинет е останала в периферията на срещата в президентството, при положение че позициите за Украйна и на ДБ, и на президента са публични. "Изясняването на отношенията ми се стори малко неудачно, при положение че хората имат очакване да говорим за съставяне на правителство въпреки различията си."

По подобен начин преминаха и консултациите на президента с БСП. При тях половината време се говореше трябва ли да се закупуват нови самолети и кога, кой е внесъл предложението и кой го е подкрепил, на което президентът заяви, че служебното правителство изпълнява договореностите на кабинета "Петков". Нинова пък подчерта тогава, че министрите на БСП не са подкрепяли нищо в правителството, както и гласуването в парламента. Радев естествено знаеше това, но язвително подхвърли: "Това обяснява защо правителството не успя да удържи властта."

"Едно от нещата, които стават пределно ясни от консултацията между президента Радев и ДБ днес, отбелязва и проф. Даниел Смилов, че между него и ГЕРБ има координация за парламентарни избори през март. Това споразумение - гласно или негласно - действа, докато ГЕРБ не заявят, че ще правят правителство. Към момента те явно НЕ СА ЗАЯВИЛИ такова намерение въпреки приказките на Борисов за 100-процентната му убеденост, че ще има кабинет. Затова и Радев проточва консултациите.

Друга част от споразумението явно е, че междувременно ще тече театро за съвместно дискредитиране на ДБ и ПП от страна на ГЕРБ и президента. Едната линия на дискредитация е споделена и тя върви по "Газпром" забежките и на двамата партньори. Например веднага и ГЕРБ, и говорители около президентството взеха едно към едно да тиражират гледната точка на "Газпром" по арбитража им с финландския оператор в Стокхолм и да обвиняват правителството "Петков", че не е плащало за газа в рубли. Другата линия е разделна и бе демонстрирана от поведението на Радев спрямо ДБ днес. Опитите му да атакува ДБ за позициите по отношение на Украйна, изпращането на оръжие и т.н. бяха обаче доста нелепи и всъщност подчертаха слабостите на собствената му амбивалентна политика", казва Даниел Смилов.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 3

    Оранжерията на #Догансарай остава!
    Незаконен строеж „оранжерия с приблизителна площ 500 кв.м." е узаконена от тричленен състав на ВАС, в който участва и бившият шеф на АССГ.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161172417186189
    Ахмед Доган трябва да почерпи с био домати и краставици!
    Решение: 10575 / 21.11.2022 е окончателно.

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 3

    “Златната лаборатория” на Капитан Андреево работила с невалиден сертификат за акредитация
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161172175581189

    Сертификатът, с който оперира “Евролаб 2011” е с дата на първоначална акредитация 27.11.2012 г., или 9 /девет/ години преди създаването на фирмата през ноември 2021 г. и подписването на договор с БАБХ на 31 декември 2021 г.

    В документа, подписан от изпълнителният директор на ИА БСА Ирена Бориславова, има дата на преакредитация: 30.11.2020 г. , или година преди създаването на дружеството на Васил Димитров.

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 2

    Zеленочорапският путиноид пРезидент Радев - услади му се усешането на властта... Иска да стане като Лукашенко... диктатор...
    Цивилизационния избор на БГ е Европа, ЕС, демокрация... а не динена задунайска губерния на Кремъл..,
    Осъзнайте се и се отстранете от поста.. сам... макар горд с НАТО американска магистратура, тип троянска кобилка,,,

    Да не идваме ние българите с едни ... дрянови..

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Сиела съди ЦИК за 43,2 млн. лв. за машините. ЦИК плаща шестцифрен адвокатски хонорар
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161173893141189
    Търговско дело 822/2022 на Софийски градски съд е образувано на 04.05.2022 г. и ще се гледа в открито заседание на 20.01.2023 г. от съдия Атанас Маджев. Близо половин година ЦИК скромно мълчи, че това е делото е за машините, внесени от „Сиела Норма“ АД, като фирмата иска да получи 42,3 млн. лв. наем за трите поредни избора през втората половина на 2021 г.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    И какво толкова извън консултациите каза президентът?
    Каза без да го изговори пряко, че няма да даде мандат за съставяне на правителство на Христос Иванов, защото ДБ е внедрена в политическото ни пространство формация, която преследва осъществяването на чужди (американски) интереси.
    Кратко и ясно!

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    По процедура:
    Необяснимо ми е волското търпение на модераторите към постовете на "Наблюдател". Те по същество са рекламни съобщения за публикации в сайт. Никога не са и по темата на материала, под който се поместени.

    Това са нарушения на Провилата за ползване ва форумите на Иконо и по-точно на т. 1.3 във връзка с т.3 подточка 1.

    Моето писмо се основава на т.2.5.

    Добре би било служителите да си спазват правилата.

    Нередност?
Нов коментар