🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рибарското пристанище в Поморие - има много за проверяване

Полицията иззе документацията по финансирания с евросредства проект за 17 млн. лв.

Кметът на Поморие Иван Алексиев (третият отляво надясно) прерязва лентата на реконструираното рибарско пристанище заедно с Бойко Борисов в качеството му на премиер
Кметът на Поморие Иван Алексиев (третият отляво надясно) прерязва лентата на реконструираното рибарско пристанище заедно с Бойко Борисов в качеството му на премиер
Кметът на Поморие Иван Алексиев (третият отляво надясно) прерязва лентата на реконструираното рибарско пристанище заедно с Бойко Борисов в качеството му на премиер    ©  Facebook
Кметът на Поморие Иван Алексиев (третият отляво надясно) прерязва лентата на реконструираното рибарско пристанище заедно с Бойко Борисов в качеството му на премиер    ©  Facebook
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Спомням си преди 2 години тук имаше само един малък каменен вълнолом, а днес вече виждам ново модерно съоръжение", това каза бившият премиер Бойко Борисов през 2016 г. при едно от посещенията си в Поморие. Тогава Борисов, заедно с бившия земеделски министър Десислава Танева, присъстваха на тържественото откриване на реконструираното пристанище в града, въпреки че към оня момент беше завършен само първият етап на проекта.

Близо шест години след като Борисов преряза лентата и малко повече от три месеца след като ремонтът му за близо 17 млн. лв. приключи окончателно, полицията влезе в сградата на общината в Поморие в понеделник и иззе документацията по проекта за "Реконструкция и модернизация на рибарското пристанище в Поморие". Той беше осъществен на два етапа.

Според БНР, което цитира Бургаската полиция, причината за изземването на документацията е образуваното в Окръжната прокуратура в Бургас досъдебно производство по сигнал за злоупотреби при реконструкцията на пристанището от втория етап на проекта. По неофициална информация става въпрос за дублиране на дейности в двете му фази, свързани с брегоукрепване, за които на практика е имало двойно плащане за милиони.

Колко струва проектът за пристанището

Проектът "Реконструкция и модернизация на рибарското пристанище Поморие" се финансира от оперативната програма "Рибарство и аквакултури" към земеделското министерство и предвиждаше увеличаване на капацитета му за 112 лодки и 8 малки рибарски кораба, изграждане на рибна борса, обновяване на инфраструктурата, изграждане на защитени пристани и укрепване на бреговата ивица, както и техническо обслужване на плавателните съдове. Стойността на първия етап от проекта е малко над 11 млн. лв., а на втория - 5.6 млн. лв. 70% от сумата са европейски средства, а останалите са осигурени от държавния бюджет.

Освен съмнения за злоупотреби със средства при изпълнението на проекта, свързани с дублирането на дейности, от полицията уточняват пред БНР, че проверката е свързана и с възлагането на обществените поръчки за двата етапа от реконструкцията на пристанището. Прави впечатление, че те са спечелени от два консорциума, в които обаче участват едни и същи фирми, свързани с ДПС.

Кой печели поръчките

Обществената поръчка за изпълнението на първия етап на стойност малко над 11 млн. лв. е спечелена от консорциума "Асара" ДЗЗД. В него влизат три фирми - "Водстрой 98", "Булдени" ООД и "Билдинг комфорт" ЕООД. Към онзи момент "Водстрой 98" беше собственост на Иван Мирински и се считаше за дружество от сферата на влияние на санкционирания по закона "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски. Малко след това обаче фирмата стана собственост на Велико Желев, който притежава една от най-големите строителни фирми в България - "Хидрострой", и се преименува на ВДХ. С представител на ДПС е свързана и втората фирма от консорциума - великотърновското дружество "Билдинг комфорт". То е на Борислав Атанасов, който за кратко през 2010 г. е бил управител на дружеството "Бест сити пропърти", чийто собственик - панамската офшорна компания "Юропиън трейд сървисис партнърс корпорейшън", го препродава на фирмата "Геб проджектс". Тя е собственост на Венета Костадинова, съпруга на бившия депутат от ДПС Камен Костадинов.

Третата фирма - "Булдени", пък участва в няколко консорциума с "Билдинг комфорт". Единият отново е свързан с община Поморие. През 2014 г. Обединението "Стария пристан-Поморие" ДЗЗД", в което влизат двете фирми, печели обществената поръчка за ремонт на стария кей в града на стойност 745 000 лв., финансирана отново по програмата "Рибарство и аквакултури". Друг консорциум на двете фирми - "Поморие 2014" ДЗЗД, пък е ремонтирал детска градина в града.

"Билдинг комфорт", заедно в "Булдени", участват и в консорциума "Порт Поморие 2", който е спечелил и втората обществена поръчка за реконструкцията на рибарското пристанище.

"Нямам притеснения за законността на действията на общината", каза кметът на Поморие Иван Алексиев от ГЕРБ.

Председателят на общинският съвет Адам Адамов, който е също от бившата управляваща партия, пък видя в акцията на МВР в общината атака срещу кметовете на ГЕРБ. "Всичко е изпълнено, както е по проект. Нямам никакви притеснения. И първия етап на този проект, и втория етап са приети. Тази проверка сега си я обяснявам така, както всичко става в държавата - проверки във всички общини, където са кметове на ГЕРБ, за да се търсят някакви злоупотреби, но аз съм сигурен, че тук няма да има никаква злоупотреба, защото всичко си е, както си е по проектите. В сградата влизат по стаи и искат документи в оригинали", каза Адамов, цитиран от БНР.

Късно следобед в понеделник общинската администрация в Поморие разпространи прессъобщение, придружено със снимка, илюстрираща как "работният ден на кмета Иван Алексиев продължава с решаването на текущи задачи".

Въпреки демонстрирането на спокойствие медийни публикации от последните две години показват, че основните проблеми на Поморие при реализацията на проекта за реконструкция и модернизация на рибарското пристанище в града са били свързани с процедури по обжалването на обществените поръчки за строителните дейности.

Съмнителните процедури по двете поръчки

В началото на февруари 2020 г. кметът Иван Алексиев се оплаква пред местни медии в Бургас, че варненският консорциум "Морстрой Поморие" ДЗЗД , класиран на второ място в конкурса за втория етап от строителството, "саботира европроекта", тъй като е обжалвал класирането в процедурата.

"Отправям зов за помощ - тази фирма, която е от Варна, рекетира нас, възложителите на процедурите. Ако може, държавата да извърши проверка. Нищо против нямам в това да обжалват, но за мен това е рекетьорска история", оплаква се Алексиев пред сайта "Флагман".

Поводът за този "зов за помощ" е, че "Морстрой Поморие" обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) решението за избор на изпълнител на строителните работи на пристанището. По тази причина комисията го отменя с мотив за незаконосъобразност, а процедурата е върната отново на възложителя - Община Поморие, с указания за ново аргументирано оценяване на техническите предложения на участниците. Решение на КЗК е потвърдено и от Върховния административен съд, но с новото класиране в края на април 2020 г. кметът на Поморие Иван Алексиев отново оставя консорциума "Морстрой Поморие" ДЗЗД на второ място.

Според представляващия дружеството Пламен Проданов и при повторното разглеждане на офертите възложителят на обществената поръчка не е изпълнил задължителните указания, дадени от КЗК и ВАС, като отново е нарушил Закона за обществените поръчки.

"В мотивите за оценка на комисията не са изтъкнати преимущества на предпочетената от възложителя оферта пред тази, класирана на второ място, още повече че предпочетената оферта е с близо 280 000 лв. без ДДС по-висока", пише в правото на отговор, поискано от "Морстрой Поморие". Според компанията тази разлика в ценовите предложения възложителят е преодолявал, като е оценил с максимален брой точки техническото предложение на другия участник, "без да отчете факта, че в него са предложени технологии и стандарти, отменени преди 15 години".

С тези мотиви "Морстрой Поморие" подава втора жалба пред КЗК, която допълнително забавя строителството на рибарското пристанище и става повод за обвиненията в рекет от страна на кмета на Поморие Иван Алексиев.

Справка в Търговския регистър показва, че участници в консорциума "Морстрой Поморие" са две дружества - "Космос шипинг" и "Галакси пауър" - и двете управлявани от Пламен Проданов.

През 2019 г. "Космос шипинг" участва без успех в търга за избор на строител за рибарско пристанище във Варна, но година по-късно с директно възлагане получи поръчка на стойност 570 хил. лв. за доставка на понтонни съоръжения за порта. През 2020 г. компанията спечели и обществената поръчка за удълбочаване на критичните точки край островите по р. Дунав на стойност 6.7 млн. лв.

Във вторник, ден след проверката на МВР в Община Поморие, Пламен Проданов не отговаряше на телефона си.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • + 2

    За всичко което се прави от фирми на ДПС е пределно ясно - 40% от парите отиват в джоба на пеевски и доган. Местните феодали също отхапват към 10% от мръвката.

    Нередност?
  • 2
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 3

    До коментар [#1] от "event_horizon":
    Абсолщтише! А баце само за парчеето лентичка ли го крепи там?

    Нередност?
Нов коментар