НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

ПП взеха мандата, ще тестват парламентарно мнозинство

Кабинет "Денков" ще бъде излъчен, ако предложеният документ с приоритети бъде подкрепен от НС

Кандидат-премиерът на ПП Николай Денков и двамата съпредседатели на партията - Кирил Петков и Асен Василев
Кандидат-премиерът на ПП Николай Денков и двамата съпредседатели на партията - Кирил Петков и Асен Василев
Кандидат-премиерът на ПП Николай Денков и двамата съпредседатели на партията - Кирил Петков и Асен Василев    ©  Цветелина Белутова
Кандидат-премиерът на ПП Николай Денков и двамата съпредседатели на партията - Кирил Петков и Асен Василев    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Още в първия работен ден за новата година президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната". Втората по големина парламентарна група получава възможността да предложи кабинет точно три месеца след предсрочните избори, проведени на 2 октомври миналата година.

Номинираният от ПП за премиер акад. Николай Денков взе мандата, но формацията обвърза изпълнението му с приемането на декларация от парламента. Документът включва четири национални цели: развитие на конкурентна иновативна икономика; гарантиране на националната сигурност и върховенство на правото; постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие; намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

Декларацията беше внесена в Народното събрание още в понеделник, като сигурна подкрепа за нея са декларирали депутатите от "Демократична България". Най-малката партия в парламента - "Български възход" на Стефан Янев също ще реши как да гласува до края на седмицата, а БСП, които няколко дни поред са изразявали "принципно съгласие" пред колегите си от ПП, във вторник официално отказаха подкрепа. Причината е, че в текста на документа фигурира част за продължаване на помощта на страната ни към Украйна.

Позициите на БСП и БВ станаха ясни също в първия работен ден на годината, когато "Продължаваме промяната" организира среща с парламентарните партии. На нея не дойдоха представители на ГЕРБ и ДПС.

В зависимост от това дали декларацията успее да събере мнозинство от над 120 гласа, ПП и ДБ или ще предложат правителство на малцинството, или номинираният за кандидат-премиер акад. Денков ще върне на президента втория мандат неизпълнен. От "Продължаваме промяната" заявяват, че ако документът не получи подкрепа в пленарна зала през тази седмица, няма да предложат правителство.

На този етап мнозинство от 120 гласа изглежда невъзможно.

Какво включват четирите цели?

"Смятаме, че дефинираните четири национални цели обединяват хората и политическите формации, които ги представляват, и ако за постигането им направим списък от дейности, които да изпълним през 2023 г., ще върнем на хорага вярата, че политиците работят за тях", каза Николай Денков при получаване на мандата в президентството.

Мерките към предлаганите четири национални цели са описани във внесения в парламента проект за решение.

Икономическите приоритети включват ускоряване на работата по всички мерки от Плана за възстановяване и устойчивост; намаляване на административната тежест при инвестиционни проекти; запазване на текущите данъчни ставки, но въвеждане на допълнителна солидарна вноска за облагане на свръхпечалбите в сферата на енергетиката и целевото й преразпределение в помощ на бизнеса и битовите потребители; информационна кампания за влизането в еврозоната и ускоряване на модернизацията на администрацията чрез електронно управление.

Мерките за гарантиране на националната сигурност и върховенство на правото очаквано включват реформиране на съдебната власт - гарантиране на съдийска независимост и въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор; реформиране на КПКОНПИ; отнемане на службите от президента и засилване на ролята на Министерския съвет в контрола над тях. Освен това се настояване за сформиране на временна комисия, която да преработи Изборния кодекс, който с ГЕРБ, ДПС и БСП преди Коледа обезсмислиха машинното гласуване.

В приоритетите е записано и "продължаване на подкрепата за Украйна в усилията й да отблъсне руската агресия и да възстанови мира при запазване на териториалната си цялост, съгласно решението на НС от 09.12.2022 г." Това изречение очаквано се оказа причината БСП да откаже подкрепа за предлаганото решение, въпреки че социалистите първоначално са обещали подкрепа за предложенията на ПП.

Постигането на енергийна независимост се предвижда да стане чрез развитие на разнообразни енергийни източници, разширяване на хранилището в "Чирен", ремонт на ПАВЕЦ "Чаира" и обсъждане на перспективите на нови ядрени мощности. До средата на тази година се изисква допълване и прецизиране на регулаторната рамка за приоритетно развитие на възобновяемите енергийни източници - слънце, вода, вятър, хидротермална енергия, водород, биомаса и биогаз. Ще се търсят възможност за надграждане на Плана за възстановяване и устойчивост в частта, свързана с въглеродния отпечатък и въглищните централи. До края на 2023 г. трябва да се осигурят условия за децентрализация на производството на електроенергия и създаване на енергийно независими общности.

Четвъртата голяма цел в предлаганата програмна декларация е намаляване на неравенствата. За постигането й се предвижда до края на 2023 г. да бъдат въведени европейските препоръки за минимална работна заплата в страната в размер на 50% от средната работна заплата. Според документа до април е възможно да бъдат преодолени дефицитите в сегашната система за индексиране на пенсиите и да се увеличи с 30% вдовишката пенсия. Сред мерките е и приемането на дефиниция за енергийна бедност.

Три сценария за съдбата на декларацията

Най-общо има три сценария за резултата от гласуването на декларацията в пленарната зала.

На първо място, ако бъде подкрепена само от ПП, ДБ и евентуално БВ, тогава Денков ще върне мандата неизпълнен.

Следващ вариант е всички формации (без "Възраждане") да гласуват така дефинираните национални приоритети, но това все още не означава и подкрепа за предложеното правителство. Предвид акцията с промените в Изборния кодекс по-вероятно е при гласуването му в НС то да бъде бламирано от ГЕРБ и ДПС.

Има вариант, при който само ДПС (без ГЕРБ) подкрепят декларацията. От ПП смятат, че подобен "номер" е възможен, за да се стигне все пак до състав на кабинет (в случай че част от групата на БСП гласува за декларацията). При неговото гласуване вариантите отново са различни, но тук важните моменти са дали евентуално правителство ще бъде със срок; ще влязат ли в него лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев и дали, ако има министри и от БСП (както се говореше преди Коледа от самия Денков), позицията на партията от вторник няма да се ревизира.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 4

    Пренахално е малката групичка политически сървайвъри-сиамски близнаци (ПП/ДБ) да се опитват да изнудват на база декларативни "евроатлантически ценности" останалите от козяшката коалиция, за да продължи марионетното управление на държавата.

    Случващото се в БГ политическия зоопарк говори, че представителната демокрация в БГ е доведена до делириума, гласувайки за някоя политическа партия да си длъжен през целия политически цикъл да се съгласяваш с целия набор от често взаимно изключващи се политически пируети, които лидерът й и най-близкото му обкръжение правят според геополитическия морков и тояга на господаря/ката от Къщата на хълма в Лозенец.

    Нищо от записаното в т.нар. декларация не е от жизнена важност в момента. Още по-парадоксалното е, че този разводнен текст се опитват да го пробутат същите, които и с едно деление напред не поместиха въпросните теми, когато можеха.
    Сега, когато вече не могат, защото доверето към тях се изчерпва, е просто нахалство да демонстрират абсурдните си неспособности.

    Защото едно е да продавах стрити билки, друго е да управляваш държава.

    Нередност?
Нов коментар