🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предизборна коалиция между ПП и ДБ: предимства и рискове

Двете формации, които са естествени съюзници, трябва да преценят ефекта на редица фактори преди да вземат решение

Лидерите на ПП и ДБ започват разговори за съвместно явяване както на парламентарните, така и на местните избори наесен
Лидерите на ПП и ДБ започват разговори за съвместно явяване както на парламентарните, така и на местните избори наесен
Лидерите на ПП и ДБ започват разговори за съвместно явяване както на парламентарните, така и на местните избори наесен    ©  Георги Кожухаров
Лидерите на ПП и ДБ започват разговори за съвместно явяване както на парламентарните, така и на местните избори наесен    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • "Продължаваме промяната" и "Демократична България" започват разговори за съвместно явяване на предстоящите предсрочни избори.
  • Според социолози тази стъпка изглежда логична предвид общите ценности, зад които застават двете формации.
  • Обединението обаче крие и известни рискове.

На прага на предстоящите за пети пореден път в рамките на две години извънредни парламентарни избори възможността "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) да се явят на вота в коалиция започна да изглежда по-реална, за разлика от предишните, когато надделя позицията на ПП да се явят поотделно.

Първо съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков заговори за сформирането на предизборна коалиция между двете формации за парламентарните и местните избори, а в средата на миналата седмица Националният съвет на партията даде мандат на ръководството да започне разговори с ДБ за съвместно явяване.

Общ фронт срещу "задкулисието"

"Дошло е време да работим заедно", каза Петков по повод решението на партийния орган и дори заговори за създаването на предизборна платформа, към която да се присъединят и граждански организации. "Нашата мисия е да обединим всички добри сили в България, които са фрагментирани, и да продължим това, което започнахме преди една година. Всички тези активни граждани, които са създали някаква организация в родния си град, за да решат някакъв проблем. Ние осъзнахме, че индивидуалните борби са много трудни, защото задкулисието в България е единно - затова трябва да направим общ фронт срещу него", каза Петков пред bTV.

Обединение, но без кухи брандове

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов също подкрепи идеята за общи листи за парламентарните избори и общи кметски кандидатури, като заяви, че в дясното обединение гледат на тази идея "позитивно", но в позицията му за сформирането на широк фронт за изборите имаше известни нюанси. "Трябва да се търси взаимодействие и ние винаги сме изхождали от това. Ясно е също така, че за да е работещо, ще бъде изключително важно да се запазят идеологическите физиономии. Ние ще търсим разговори с ПП, защото е важно първо да видим дали можем да намерим отговор на въпроса как ще се управлява България, а вече оттам нататък и други в индивидуално качество и като партии може да се надграждат над това. Лично аз бих заложил на присъединяване на лица, които носят реален и измерим капитал, а да не залитаме към избор на кухи брандове и да не залитаме към тази аритметична прогресия колкото повече, толкова повече, защото лицата са тези, които носят капитал", каза Иванов, като посочи, че предстои ръководните органи на трите формации от обединението - "Да, България", ДСБ и "Зелено движение", да вземат решение за даването на мандат на лидерите си за започване на разговорите за общо явяване на изборите с ПП.

Какво предстои

Пред "Капитал" съпредседателят на ДБ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов заяви, че следващата седмица партията свиква най-високия си форум - Националното събрание, на което този въпрос ще бъде обсъден, като очакванията са делегатите на форума да дадат мандат на ръководството за започване на разговорите. По неофициална информация тогава ще има и заседание на националния съвет на "Да, България" по същата тема. Съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев заяви, че партийното ръководство вече е получило мандат за разговори с ПП.

На практика между двете политически сили вече има неофициални сондажи за явяване с общи листи на предстоящите парламентарни избори. В събота по време на среща между ръководствата на двете формации беше постигнато съгласие в предизборната програма на бъдещата коалиция да се запишат и различията по отношение на политиките в някои сектори, а листите да се подреждат на база на резултатите от предходния вот във всеки регион, както и на базата на социологически проучвания. Бил е обсъден и въпросът за присъединяването на други политически сили и граждански обединения към бъдещата коалиция, като е постигнато съгласие обединението да бъде отворено към желаещите, но без те да предлагат кандидати.

В малко по-напреднала фаза са преговорите за обща кандидатура за кмет на София и вече се обсъждат конкретни имена, като в тях участва и "Спаси София", която миналата седмица се учреди като партия.

Това не е първата идея за обединение между ПП и ДБ. Съвместното участие на двете формации беше предлагано от ДБ на предишния вот, но тогава от ПП отказаха с аргумента, че самостоятелното явяване на изборите ще даде възможност да се спечелят повече депутатски места.

Логична стъпка

Според управителя на социологическата агенция "Маркет линкс" Добромир Живков предизборна коалиция между ПП и ДБ изглежда логична стъпка, защото двете политически сили имат общи ценности. "На ценностно ниво те изглеждат до голяма степен близки - защитават върховенството на закона, отстояват демократичните ценности и споделят проевроатлантическия избор на страната. Това е наистина много широка обща платформа, върху която тези две формации стъпват. Тези три общи споделени ценности всъщност са тяхното противопоставяне на управленското статукво в страната през последните десет години, олицетворявано от "модела ГЕРБ". В този смисъл общото явяване на изборите изглежда логична стъпка след два вота, в които се вижда, че тенденциите не изглеждат особено позитивни за ПП и виждаме по-сериозен спад, т.е. първоначалният импулс, изглежда, постепенно отстъпва назад. При ДБ видяхме на изборите през октомври известно възстановяване на позициите, но не и в тези електорални граници, които бяха постигнати през юли 2022 г.", казва Живков.

Големият въпрос, свързан с явяването с общи листи, е дали обединението на ПП и ДБ ще донесе прилив на избиратели, или биха претърпели електорални загуби - предвид факта, че сред симпатизантите на всяка от двете формации има такива, които не биха подкрепили коалиция с другата.

На този етап обаче е трудно да се даде отговор на този въпрос. "Ако ПП и ДБ са решили да се обединят, в това има политическа перспектива и може да стане ефектът "едно плюс едно да е равно на три". Но може и да не стане така, защото двете формации са толкова сходни, че дори и да се съберат, може да не се окаже нищо повече. Може да се окаже, че поотделно по-добре оползотворяват нишата", смята изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов.

Според Добромир Живков със сигурност в двете формации ще има сегменти, които ще откажат да гласуват заради това, че те са в коалиция. "Според мен те са повече в ПП заради факта, че част от избирателите на ПП са бивши избиратели на БСП. Това са градски, по-проевропейски настроени хора, които имат бариера и не толкова позитивно отношение към ДБ и биха предпочели ПП да запазят своя прогресистко ляв профил, който те изграждат вече година и половина. Този сегмент не е голям. Ще има и такива от страна на ДБ, които смятат, че основната отговорност за политическите турбуленции и политическата нестабилност в страната е на правителството на Кирил Петков и които са по-крайно десни. От друга страна, има много разочаровани избиратели, които очакваха двете политически сили да формират коалиция на предишните избори и след като това не се случи, отказаха да гласуват на предишните избори. Именно част от тях има шанс да бъдат върнати обратно и така да бъде неутрализирана загубата на тези по-крайни избиратели", смята той.

Рисковете

Живков вижда и няколко риска пред предстоящото обединение между ПП и ДБ. Единият е свързан с това, че консолидацията между двете политически сили може да ги превърне в по-лесна мишена за политическа атака от останалите партии. "Не бих се изненадал, ако останалите политически сили намерят своя политически враг в лицето на такава коалиция", казва той, но добавя, че това може да се окаже и шанс за обединението, защото ще повиши политическия градус и може да доведе и до повишаване на избирателната активност.

Другият риск според него е, че на предстоящите избори може да има по-ниска активност, при която за резултата решаващи ще бъдат твърдите партийни ядра, както и контролираният и купен вот. "ПП са по-млада политическа сила и при тях съществува известен риск да не получат тази подкрепа, която имаха на предходните избори, ако избирателната активност е по-ниска", казва той.

Напрежение при подредбата на листите

Друг потенциално негативен фактор за обединението е дали би възникнало напрежение при вземането на различни решения и особено при подредбата на депутатските листи. Допълнителна трудност е, че ДБ е съставена от три партии - ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение", при които и при предишни избори подредбата на листите не минаваше безпроблемно. В коалиция сега и ПП ще трябва да се лишат от част от избираемите места в листите. Отделно досега партията се явяваше заедно с "Волт" и "Средна европейска класа", с чиято регистрация участваха за пръв път на избори. А след като редовното правителство беше свалено от ГЕРБ, ДПС и ИТН миналата година, на избираеми места за изборите на 2 октомври бяха поставени и отцепниците от ИТН, които подкрепиха кабинета "Петков" при вота на недоверие в предишния парламент.

"Риск има от това как ще бъде изградена тази коалиция по отношение на начина на вземане на решенията вътре, разпределението на отговорностите, правилата за публично поведение и комуникацията. Защото и най-малките сигнали, че вътре в обединението има противопоставяне и неразбирателства, ще бъдат максимално преувеличени от техните политически опоненти и тук рискът избирателите да свалят доверието си никак не е малък", казва Добромир Живков. И дава пример със станали видими "колебания" при гласуването за помощта за Украйна. "Има известни разлики във вижданията на двете формации за управленския подход", посочва социологът.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 9
    • + 2

    Нямам много вяра на ПП - десни ли са, леви ли са... и на тях самите май не им е много ясно.

    Нередност?
  • 2
    emil_ avatar :-|
    emil
    • - 4
    • + 1

    Тия ни ги хързулна Радев и хал хабер нямаме какви са. Досега работят по план програмата на Радев, иначе нямаше той да е още на власт. За Христо, то е ясно. Говори дясно ама е расъл ляво. Няма да е лошо всички да се съберат на едно място за да са под око.

    Нередност?
  • 3
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 4

    Сега се осъществява метод за държавни финанси със силно влияние за неустойчива покупателна способност на официалната валута. Неправилността е водещата причина за сегашната инфлация. Всеки е с щети.
    Задържането на слабостта увеличава щетите. Поради недостатъкът в държавното управление, колкото повече e икономическия растеж – толкова повече възникват щети.
    При запазване на неправилния метод за държавни финанси, устойчивият просперитет е невъзможен.
    Поради финансовата сгрешеност, дори с голяма политическата подкрепа – министър-председателят е с подсигуряван политически провал.

    Необходим е прогрес. След прекратяване на неправилния метод за държавни финанси е възможна устойчива успешна политическа дейност.

    Нередност?
Нов коментар