Радев връчи мандата на БСП. Чака се дата за изборите

Президентът ще назначи четвъртото си служебно правителство, с което ще управлява до средата и на тази година, а ако ситуацията в парламента се повтори - и цялата

От 2021 г. досега БСП за четвърти път ще получи третия мандат за съставяне на правителство
От 2021 г. досега БСП за четвърти път ще получи третия мандат за съставяне на правителство
От 2021 г. досега БСП за четвърти път ще получи третия мандат за съставяне на правителство    ©  Георги Кожухаров
От 2021 г. досега БСП за четвърти път ще получи третия мандат за съставяне на правителство    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В понеделник президентът Румен Радев връчи на БСП третия, последен и наричан още "авариен" мандат за съставяне на кабинет в рамките на този парламент. Подобно на предишните два - на ГЕРБ и "Продължаваме промяната", за неговата реализация също няма почти никакви шансове. В изминалите близо четири месеца от изборите на 2 октомври всяка от политическите сили в парламента даде ясна представа с коя от формациите би влязла в коалиция и с коя не. Възможните комбинации в брой депутатски мандати не предоставят възможност за реално управленско мнозинство, а идеята за надпартийно, експертно, програмно и т.н. правителство също не получи особена популярност.

Сроковете по конституция

Затова и оттук нататък основният политически разговор ще бъде за датата на предстоящите поредни предсрочни парламентарни избори. На този етап като възможни се сочат неделите на 26 март или 2 април.

Насрочването на изборите зависи от това кога БСП ще върне мандата на президента. В конституцията няма краен срок за това. Причината е, че третият мандат е по-различен от първите два. Те се връчват на кандидат за премиер, излъчен от първите две най-големи групи, и срокът за връщането им e една седмица, независимо дали са изпълнени или не.

Третият не се връчва на кандидат за премиер, а на самата парламентарна група, избрана от президента, която трябва да предложи кандидат за министър-председател. В основния закон не е записан срок, в който мандатът трябва да се върне на държавния глава. По темата има тълкувателно решение на Конституционния съд, според което, след като бъде посочен, кандидат-премиерът има срок също седем дни да реализира мандата. В решението обаче не е посочен срок за издигането на кандидат. Именно заради тази липса се смята, че избраната от президента за третия мандат парламентарна група може да бави процеса за неопределено време.

От връщането на мандата (неизпълнен) пък зависи кога президентът ще разпусне парламента, заедно с което ще обяви и датата на следващите избори.

За четвърти път на БСП

От БСП коментираха неофициално, че формацията все още няма конкретно решение какво ще прави с мандата, но "общата нагласа е да се направи опит за разговори с другите формации". "Знаем, че шансът за кабинет с наш мандат е равен на нулев, но ако не опитаме да организираме преговори, ще ни обвинят, че не искаме да съставим правителство", каза представител на левицата пред "Капитал".

От първите избори през 2021 г. досега това е четвъртият път, в който президентът Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП. И в трите предишни случая социалистите не успяваха да го изпълнят. На практика след последните четири парламентарни вота само веднъж се стигна до редовно правителство - след двойните избори през есента на 2021 г. Спечелилата тогава "Продължаваме промяната" състави кабинет с участието на БСП, ИТН и ДБ, който оцеля шест месеца, преди партията на Слави Трифонов да излезе от него, а после заедно с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" да го свалят с вот на недоверие.

Хипотезата за мандат на ДБ

Обсъждана хипотеза за редовен кабинет от този парламент имаше, при условие че третият мандат бъде връчен на "Демократична България". Съпредседателят на трипартийното обединение Христо Иванов обяви, че ще работи за съставяне на правителство, което да бъде подкрепено от ГЕРБ и ПП. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов откликна положително с предложението Христо Иванов да стане премиер, като постави условие в правителството да няма представители на ПП.

В края на тази седмица се засилиха очакванията, че мандатът може да бъде връчен на ДБ, с което отчасти се свързва и моментът, който прокуратурата избра за акцията си срещу основаната през 2018 г. българска финтех компания Nexo, обявявайки я за "организирана престъпна група". От медийните изяви на прокурорите стана ясно предимно това, че представители на ръководството на компанията са дарили средства за предизборната кампания на "Демократична България", а отделно ги свързаха и с "Продължаваме промяната" - заради проведена среща във финансовото министерство по времето на Асен Василев с участието на представители на представители на "Борика", Асоциацията на банките в България и Българската финтех асоциация.

Тези "разкрития", съдържащи се в публичните регистри и източници, послужиха за компроматна кампания на ГЕРБ срещу партиите на промяната. Пред "Дарик радио" Христо Иванов коментира, че твърдият отказ от компромиси по отношение на съдебната реформа е причината за PR акцията на прокуратурата.

По-реалните причини за избора на президента

Действията на прокуратурата обаче едва ли са реалното основание президентът да връчи третия мандат на БСП. Да избере ДБ беше малко вероятно и заради противоположните им възгледи за руската война в Украйна - Радев публично ги нарече "войнолюбци", когато от ДБ внесоха в парламента предложението си за военна помощ за Украйна.

Започнал политическата си кариера благодарение на левицата, Радев участва активно в процесите в лявото пространство. Войната му със сегашния лидер на БСП Корнелия Нинова е отдавна открига, а като президент "приюти" и знаковите фигури от вътрешната опозиция в БСП като Георги Гергов, Кирил Добрев, Весела Лечева, Крум Зарков и др. Действията му се тълкуват или като подготовка за бъдещ собствен политически проект вляво, или като подкрепа за овладяване на БСП от опоненти на Корнелия Нинова. Във всички случаи обаче, включително по отношение на войната в Украйна, президентът дава да се разбере, че левите избиратели са му по-важни от останалите.

В същото време, давайки третия мандат на БСП, Радев е напълно наясно, че шанс за кабинет няма, след като ГЕРБ, ДБ и ПП (последните след приемането на промените в Изборния кодекс) заявиха, че няма да подкрепят правителство с мандат на БСП. Всички други комбинации не водят до мнозинство от 121 гласа.

Все пак от ПП може би ще се отзоват на покана за разговори от БСП. От миналата седмица от партията казват, че биха се срещнали с всички "от уважение", но това не означава нито подкрепа, нито формална коалиция.

Още власт на Радев и "кой пръв ще мигне"

Силен знак за това, че резултатът и от настоящото завъртане на парламентарната рулетка ще е нови избори, беше спешната промяна на Изборния кодекс от ГЕРБ, ДПС и БСП. Вотът след два месеца не се очаква да промени политическата ситуация като цяло, но след изборните промени може да промени тежестта на партиите в парламента. Както обясни Тома Биков в телевизионния ефир - проблемът на ГЕРБ с машинното гласуване не е, че няма да спечелят изборите, а с колко.

Ще има ли реална промяна след новите избори ще зависи и от играта "кой пръв ще мигне" между партиите на статуквото и на промяната, т.е. дали в крайна сметка ще се стигне до общо управление, обяснявано с проблемите на държавата и усвояването на парите от ЕС.

Това, което е сигурно, е, че президентът Радев ще назначи четвъртото си служебно правителство, с което ще управлява до средата и на тази година, а ако ситуацията в парламента се повтори - и цялата. Според много от коментарите на тема какво ще се случи не е изключено през есента да има още едни предсрочни избори за парламент заедно с редовните за местна власт.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 2

    Цирк...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 7

    Докато по навик авторката реди втръсналия парламентарен тетрис калкулатор, видимо й е невъзможно да отчете, че единствено непартийно правителство, неподчинено пряко на Козяк може да удържи БГ от участие във война.
    Лош-добър президентът се вслушва в гл.т. на огромното мнозинство непишещи по форумите българи, които смятат, че тази война не е наша и нямаме абсолютно никакъв интерес да леем кръв за чужди интереси.

    Напротив - това мнозинство много ясно си дава сметка за едни неотдавнашни незабравими 45 години власт, назначена от победителите в последната война. Има национална памет, която трябва да ни възпира да не настъпваме циклично мотиката.

    Защото няма случай в най-новата БГ история, когато сме се връзвали за колесницата на най-безспорния световен лидер към момента - Втория Райх, Третия Райх, - и да не сме стигали до национална катастрофа. Просто имаме 100% успеваемост с катастрофите, защото имаме 100% продажност на политиците.! И на медиите, естествено!

    Политиците ни днес откъм зависимости и интереси са абсолютно съизмерими с ония от 1918 и 1944 г. И трябва да се очаква, че и резултатът от действията им ще е идентичен...

    И така: мотиката отново е пред краката ни.
    И уважаваният от мен Капитал много упорито облъчва абонатите си да я настъпим.

    Нередност?
  • 3
    tyc16215409341055258 avatar :-P
    Maria Simova

    Имитацията ще продължи оооще малко...

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Гергов е поискал днес вписване на увеличението на капитала за да прилапа Панаира!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161296657906189

    На ход е кмета на ГЕРБ, който обеща да обжалва.
    Да видим какво ще кажат #ГЕРБзаГергов и #БСПзаГергов

    Нередност?
Нов коментар