🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Nexo за политическа употреба

Разследването на прокуратурата срещу Nexo отключи нова компроматна атака срещу "Продължаваме промяната" и "Демократична България", в която се включиха останалите партии и близките до тях медии

Заради Nexo парламентът създаде комисия, която да разследва финансирането на партиите
Заради Nexo парламентът създаде комисия, която да разследва финансирането на партиите
Заради Nexo парламентът създаде комисия, която да разследва финансирането на партиите    ©  Юлия Лазарова
Заради Nexo парламентът създаде комисия, която да разследва финансирането на партиите    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Между лятото на 2021 г. и януари 2023 г., оказа се, има доста прилики. Освен високите температури и тогава, и сега на дневен ред в обществото е темата "третият мандат или нови избори". И тогава, и сега публичен говорител по нея от страна на ДПС е заместник-председателят на партията Йордан Цонев.

И през 2021 г., и през настояща година той коментира санкциите по глобалния акт "Магнитски". Последното има нюанси: през август 2021 г. депутатът от ДПС коментира, че "Магнитски" не кореспондират с правото на ЕС и неговият колега Делян Пеевски незаслужено е санкциониран. През изминалата седмица Цонев се обяви за санкции именно по акта "Магнитски" за "олигархично-медийния кръг Nexo".

Изказването на народния представител беше направено по време на дебатите за създаване на временна комисия в парламента, която да установи "всички факти и обстоятелства" около криптобанката Nexo.

Скандалът, започнал със съобщение за "уникално" финансово разследване, е христоматиен пример за връзките и начина им на употреба между основните политически представители на статуквото (ГЕРБ и ДПС) заедно с присъдружните им глашатаи и прокуратура. Венецът върху тази примка, в която е попаднал общественият живот, е колаборацията на прокурорско-политическите играчи с определен кръг от издания, които с готовност и откровени лъжи създават безподобен шум в системата. Крайният резултат е един: "всички са еднакви". Ефектът пък е, че когато всички са виновни, всъщност никой не е виновен.

Вероятно и това е целеният вътрешнополитически резултат от сагата с Nexo. Започналото с екипи на ДАНС и прокуратурата разследване в офисите на криптобанката поне публично се спихна до измислен скандал с партийно финансиране.

Всичко тръгна от споменаване на пресконференция на прокуратурата, че бившият финансов министър Асен Василев се е срещал с Nexo. Тема, по която обвинителите отказаха повече подробности. Сюжетната линия беше подхваната от Слави Трифонов, впоследствие от ГЕРБ и жълто-кафявите издания. Започна ескалация с уж компроматни познанства между бивши колеги, които никога не са били скрити, и се стигна до "разследвания" на финансирането на "Демократична България", което е декларирано в публични регистри и в него няма открити нередности от проверяващите органи. За капак по настояване на ГЕРБ и ДПС в парламента се създаде анкетна комисия, която да разследва отдавна известни факти.

За шестте дни, в които активно се развиваше сюжетната линия с финансирането на партиите на промяната (декларирано още през 2021 г.), се очертаха за пореден път връзките между регулаторни органи, които очевидно подават информация към ГЕРБ и ДПС и кръг от издания (ПИК, "Блиц", "Стандарт", "Труд", "Гласове"), които се препечатват почти под индиго. Както във всеки подобен скандал, главна роля има и държавното обвинение, което или "подава", или "верифицира" информацията на политико-медийния конгломерат, като започва разследване.

Началото

Разследването на криптобанката беше свързано мимоходом от обвинителите с "Продължаваме промяната". Темата беше подета от жълтите издания и ГЕРБ, които заедно със Слави Трифонов (през социалните мрежи) развиха сюжета, без да пестят откъм фалшиви новини. За часове "връзките на Nexo с ПП" се разраснаха до "финансиране на ДБ".

Nexo има сложна корпоративна структура, нетрадиционен бизнес модел и множество на брой официални и неофициални обвинения срещу нея. В края на миналата седмица главният прокурор Иван Гешев се похвали с "разследване на уникален случай не само за България, но и в световен мащаб". Според прокуратурата операцията е била срещу схема за финансови престъпления, пране на пари и заобикаляне на международните санкции срещу Русия, а клиент на Nexo е участвал във финансирането на международен тероризъм.

Сред гръмките обвинения в обширната пресконференция на обвинението се прокрадна и "връзка" с бившия финансов министър и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев. На пресконференцията бе заявено, че един от разпитаните свидетели е разказал за среща в Министерството на финансите между "дружества, занимаващи се с криптовалута" и "бивш министър на финансите". За срещата бе уточнено, че се е случила преди половин година, т.е. по времето на Асен Василев. Целта на срещата е била да се обсъди как могат да се използват модерни финансови системи за разплащане.

Прокуратурата не даде повече подробности. Това стори лидерът на изпадналата от парламента ИТН Слави Трифонов, който в лайв стрийм от дивана си обяви, че Асен Василев е бил "всеки ден" в офиса на Nexo.

"Разкрития" от близкото минало

Впоследствие се оказа, че става дума за напълно официално среща на бившия финансов министър с участието на представители на БОРИКА, Асоциацията на банките в България и Българската финтех асоциация.

След като "разкритието" за срещата между Асен Василев и Nexo не постигна желания резултат, дойде ред на още едно: бившият депутат от "Продължаваме промяната" Александър Ракшиев е бил официален представител на криптобанката в Пловдив. Обстоятелството е видимо от автобиографията на Рашкиев и никога не е било крито.

"Новината" не предизвика апокалиптичен скандал. И в резултат ГЕРБ се позоваха на още един известен факт от близкото минало: един от създателите на Nexo - Антони Тренчев, е бил съпартиец с настоящия депутат от ПП - Настимир Ананиев, когато и двамата бяха народни представители от Реформаторския блок.

Добре е да се провери дали има финансиране на "Продължаваме промяната" от лица, свързани с Nexo, каза по този повод Тома Биков от ГЕРБ.

"Разкрития" от публичните регистри

В същото време (в края на миналата седмица) се бяха засилили очакванията, че третият мандат за съставяне на правителство може да бъде връчен на "Демократична България". На този фон се случи и поредното "разкритие", свързано със случая Nexo, което фигурира в публичните регистри - представители на компанията са дарили средства в качеството си на физически лица на ДБ. (Вижте повече по темата за третия мандат в този текст.) Коалицията е декларирала финансовите дарения в отчетите си. Отчетите от своя страна са приети от Сметната палата. А одитният орган не е намерил закононарушение в тях.

Новината мигновено беше подета от ПИК, което ден след пресконференцията на прокуратурата беше свързало имена на дарители от отчетите на ДБ в Сметната палата с профили в бизнес социалната мрежа LinkedIn. Ден по-късно отново се намеси Слави Трифонов, който явно също беше ровил в LinkedIn и регистрите на Сметната палата. Той добави още двама души към известните до момента дарители, които са били назначени на трудов договор в Nexo.

На следващия ден в ПИК се появи нов текст, в който се изразяват подозрения, че един от директорите в Nexo, Траян Николов, има роднинска връзка с изпълнителния директор на уеб хостинг компанията SiteGround Тенко Николов. Тенко Николов е един от най-големите спонсори на ДБ и ПП за 2021 г. Подозренията, че Траян Николов е роднина на Тенко Николов, са отречени официално от SiteGround.

В същото време депутатът от ГЕРБ Тома Биков се позова на "журналистически публикации" и ги обяви за братя.

Така "сензацията" се произведе и зазвуча в публичното пространство: изпълнителният директор SiteGround Тенко Красимиров Николов, който бил дарил на ДБ и "Волт" 480 хил. лева, имал роднинска връзка с Траян Красимиров Николов, който е в управата на Nexo от 2021.

След като за пореден път беше съобщено, че двамата Николови не са братя, Тома Биков се извини за недоразумението, но това вече нямаше никакво значение, защото материалът със "скандалното разкритие" живееше свой живот в "Труд", "Епицентър", "Гласове", "Блиц", topvesti, ПИК и други.

Междувременно "Демократична България" направи собствено разследване в публичните си отчети (за 2022 г. отчетът не е публикуван) и установи, че "за 15 лица може да се установят данни, че са служители на Nexo". Общо за 2021 и за 2022 г. коалицията е получила сумарно от тях около 400 000 лева. Наред с това беше съобщено, че някои от дарители са симпатизанти, а други учредители на "Да, България".

"Прокурорско-герберска уйдурма"

Всичко това е законно, а освен това и надлежно декларирано. Но, както стана ясно по-рано - фактите очевидно са без значение. Защото от новината за международно разследване на една почти неразбираема за широката публика материя - криптовалутата, се произведе съвсем друг ефект, който един от съпредседателите на ДБ - Атанас Атанасов, нарече "прокурорско-герберска уйдурма". А ефектът е ясен: в ухото на информиращия се само от новинарски емисии аферата около Nexo се свързва с милиони за "тероризъм" (за какъвто дори няма обвинение) и финансиране на ДБ и ПП.

За да засили това усещане, парламентът с охота влезе в лавината от фалшиви новини и "разкрития" с многогодишна давност, създавайки анкетна комисия, която да разследва финансирането на двете формации. Комисията беше оглавена от ГЕРБ, а ДПС с охота даваха аргументи за създаването ѝ.

Има ли изтичане на информация?

В общата шумотевица се включи и бившият министър на финансите Владислав Горанов (ГЕРБ). В интервю за "24 часа" той казва: "Ако се вгледате в списъка на дарителите, ще забележите, че много служители на компании са дарявали големи суми, които вероятно са получили като извънредни еднократни бонуси от своите работодатели." Изречението изглежда съвсем по темата на скандала, но всъщност поставя тревожния въпрос - ако това е вярно, откъде той разполага с информация по темата?

Защото е вън от съмнение, че политици ще знаят поименно служители във фирми или че ще преглеждат списъци с имена (без никакви други лични данни) под формата на таблици, както изглеждат отчетите за дарения пред Сметната палата.

Съвсем отделен е въпросът, че нито в даренията, нито в трудовите правоотношения има нещо лошо. Както и че би било съвсем странно, ако безработни даряваха на партии.

По всичко личи, че сагата Nexo в това конкретно измерение ще се проточи. Най-малкото защото вече в публичното пространство се смесиха поредица истини и неистини по тема, която и бездруго е сложна за обяснение. А кои са флагманите на употребата на случая за атака срещу партиите на промяната се вижда ясно.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • + 4

    Много добра публикация! Но тези, които трябва да четат обективните факти предпочитат субективните интерпретации - лъснаха лъжите и внушенията на хора от ГЕРБ, ДПС, прокуратурата. Личи си, че са в един отбор.

    Нередност?
  • 2
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    Ситуацията при „институцията за управление на дигитални активи Nexo“ е в условия на осъществяван неправилен метод за държавни финанси.
    Мнозина са с реално съгласие да се запазва държавната грешка, ала публично изразяват недоволство от лоши последици при изпълнение на своето желание.
    Защо поддръжници за запазване на финансовата неправилност очакват други да плащат щети от изпълнение на тяхното желание?
    За предпазване от щети от ситуация подобна на тази с „институцията за управление на дигитални активи Nexo“ е необходимо прекратяване на лошия метод за държавни финанси.

    Нередност?
  • 3
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • + 1

    Това, което ме притеснява най-много в тази уйдурма се действително случилите се събития в офисите на НЕКСО и извън тях, а именно:
    - фрапиращата неграмотност на агентите от ДАНС;
    - липсата на умения на прокуратурата в лицето на две прокурорки, които са питали какво правят там;
    - учудването на двете категории от по-горе за наличното количество храна в офиса;
    - изказванията на сийка, че да имаш апартамент някъде и да притежаваш картини е престъпление според прокуратурата;
    - прибирането на картини, без да има повдигната обвинение от физически лица, което е равнозначно на фашизъм;
    - злоупотребата с американските прокурори - оказа се, че в САЩ има административно производство, което пък за смях на гешефт и компания завърши в точно този момент;
    - липсата на финансова грамотност в България;
    - липсата на каквито и да е проверки, преди нахлуването;
    - въпросът зададен от някого от гешевата чета - къде са клавиоатурие?;
    - обявяването, че тепърва ще бъде назначаван одит на компанията в хода на (поне според прокуратурата) разследване;
    - георг - този прост младеж го виждам след време в хай актива на герб и току виж заел някой важен пост в държавата ( не че не се е случвало де).

    Нередност?
Нов коментар