Прокуратурата и ДАНС претърсват офисите на Nexo

Разследването е за пране на пари, данъчни престъпления, банкова дейност без лиценз и компютърни измами

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Рано тази сутрин е започнала проверка на прокуратурата и ДАНС в адреси, свързани с българската криптобанка Nexo. Информацията първоначално се появи в медиите, без да се посочва името на компанията, но впоследствие основните телевизии я назоваха поименно, а на публикуваните кадри се виждат полицейски коли, паркирани пред офиси на фирмата, чиито създатели и основни собственици към момента са Антони Тренчев и Коста Кънчев.

Повече информация за дейността на Nexo и предишни обвинения срещу нея четете тук.

Описанието е за компания, която оперира глобално през дружества във Великобритания, Швейцария, САЩ и офшорни дестинации. Тя не е регистрирана тук, но оперативно се управлява от София - какъвто е конкретният случай с Nexo, чиято заплетена корпоративна структура "Капитал" обясни през 2021 г. В България Nexo притежава "Ен Ди Ес", чрез която има наети близо 600 служители.

Според прокуратурата операцията е срещу схема за финансови престъпления, пране на пари и заобикаляне на международните санкции срещу Русия. На започнал по обяд брифинг в Националната следствена служба по темата беше обявно, че разследването е за организирана престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления, банкова дейност без лиценз и компютърни измами. Говорителят на обвинението Сийка Милева обяви, че през криптобанката за последните пет години са преминали 94 млрд. долара, а също и че неин клиент е било лице замесено във финансиране на тероризъм.

Говорителят на компанията не отговаряше на мобилния си телефон, а единият съосновател, Антони Тренчев, не реагира на съобщения с въпроси дали ще има коментар.

Без да коментират по същество операцията в серия туитове Nexo заявява как взима превенцията на прането на пари изключително на сериозно и какви мерки е предприела, но за съжаление някои регулатори са приели подход "първо нахлувай, после питай". "В корумпирани държави това граничи с рекет, но и това ще премине", пише още компанията си в серията туитове.

Срещу Nexo има заведени няколко дела от инвеститори, последното от които е от трима ирландски предприемачи с искания за поне 59 млн. долара, заради обвинение в замразяване на сметки и впоследствие принуда да продават на значително по-ниска от пазарната цена.

Малко след това заради регулаторен натиск и заведено дело от прокуратурата в Ню Йорк Nexo обяви, че излиза от американския пазар. Въпреки че оперира от София, България от години е в списъка й на дестинации където не предлага услугите си. По данни от самата компания, публикувани ежедневно и верифицирани от външен одитор, тя управлява над 2.4 млрд. долара клиентски активи.

Показно от прокуратурата

Когато става дума за подобни шумно обявени акции на българската прокуратура срещу мащабен бизнес, винаги се появява съмнението дали това не е поредна форма на рейдърство и битка между конкуренти, на каквито българското общество е било свидетел многократно. Примерите са разнообразни - от нахлуването в КТБ, което постави началото на фалита й, през прословутия казус "Осемте джуджета" с опити да се овладее най-голямата компания за асансьори и ескалатори в България "Изамет" до атаките срещу бизнесмените братя Бобокови, през които прокуратурата се опита да удари и президента.

В случая обаче по-скоро инициативата идва от чужди служби, доколкото се разбра, че в акцията участват и чужди агенти. Говорителката на прокуратурата Сийка Милева обяви, че настоящата акция е само на територията на България, но индиректно потвърди, че се работи с чужди партньорски служби - "не искам да уточнявам или да коментирам с кои партньорски служби работим". Така този случай прилича повече на пирамидата OneCoin, в основата на която също стои българска връзка - Ружа Игнатова, известна като кралицата на криптовалутите, която е в топ 10 на най-издирваните лица на ФБР. Игнатова изчезна от България през октомври 2017 г., а в някои медии се появи информация, че тя е знаела предварително за готвените акции.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    meteowrite avatar :-P
    meteowrite
    • - 2
    • + 6

    Най-после. В САЩ ги подгониха преди месеци, след това тука се снишиха по-ниско и от тревата. А какви фойерверки бяха в линкдин и други тех медии, че са едва ли не "следващото голямо нещо". Пък като се сетя, тя и Ружа ги дрънкаше такива

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1
    • + 1

    Тежко време за крипто валутите.
    Една по една...

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 5

    Още на 27 септември 2022 г. BIRD информира, че САЩ удариха криптомушенгията Nexo създадена от бивш български политик
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161288092456189
    На българската прокуратура ѝ трябваха повече от 3 месеца да се задейства и чак днес да влезе офисите на Nexo в София.
    Или трябва да отдадем заслуженото на писмото на американския конгресмен Уорън Дейвидсън, поискал санкции срещу Гешев

    Нередност?
  • 4
    Freerider avatar :-|
    Freerider
    • - 1
    • + 2

    Още от самото начало личеше, че има нещо гнило в тази солидно "напомпана" компания.
    Гръмки маркетингови лозунги (от сорта на "ние създаваме бъдещето" и т.н), билбордове из цяла София с текст "Бил си отличник на класа? Не си за нас.", та до логото им, изкопирано почти 1:1 от това на компанията за микроконтролери Nordic Semiconductor (https://www.nordicsemi.com/ , вижте сами). Не знам дали Нордик не са ги съдили, според мен имат основания.
    Ние сме супер куул, наш'то крипто е бъдещето, ние сме най-великите в целия свят, но сме българи и стоим в България, лелеее, колко сме яки.
    Съответно привличаха като магнит де що има алчни хипстъри-грандомани, които прочели малко за това какво е крипто и вече благоговееха пред Нексо.
    Ако се докаже, че са престъпници - хубаво е да си получат заслуженото наказание. Но лошото е, че пак името на България ще се свързва по света с измами и машинации. Като допълнение към не дотам добрия ни и без това имидж.

    Нередност?
  • 5
    meteowrite avatar :-|
    meteowrite
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#4] от "Freerider":

    ее, благодаря че ми помогна да се сетя на кое лого толкова ми приличаше това на Нексо.
    И да, напълно съм съгласен с мнението ти.

    Нередност?
  • 6
    ahtoah avatar :-|
    cmexypko

    Повечето, ако не всички крипто"валути" са финансови пирамиди, ползвани предимно от алчни балъци, жадни за бързи печалби. Истинските печеливши са, както при хазарта, само организаторите на схемата и престъпниците, които си изпират парите по този начин!
    Трънчев или негов служител или друг измамник, криещ се за фейсбук профил със снимката Трънчев ми писа във месинжър преди година-две, предлагайки да ме включи в схемата. Беше изключително агресивен и арогантен. Не проявих никакъв интерес и веднага бях бликиран!!!

    Нередност?
Нов коментар