🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коалицията ПП-ДБ се прицели в първото място на вота

Санкциите по "Магнитски" ще вкарат отново кампанията в дебата промяна срещу статукво

Лидерите на ПП и ДБ подписаха споразумение за съвместно участие на парламентарните избори
Лидерите на ПП и ДБ подписаха споразумение за съвместно участие на парламентарните избори
Лидерите на ПП и ДБ подписаха споразумение за съвместно участие на парламентарните избори    ©  ПП
Лидерите на ПП и ДБ подписаха споразумение за съвместно участие на парламентарните избори    ©  ПП
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • ПП и ДБ сключиха предизборен съюз, който има реални шансове да детронира ГЕРБ от първото място на изборите
  • За разлика от ГЕРБ, чийто електорат е мобилизиран, подкрепата за новата коалиция има потенциал да расте
  • Освен че ГЕРБ се сдоби със сериозен конкурент за вота, партията на Борисов получи и още един удар след като една от ключовите й фигури Владислав Горанов попадна в санкционния списък по "Магнитски"

Обединението на "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) за съвместно участие във вота върна интригата на предстоящите парламентарни избори. Новата коалиция сериозно застрашава евентуалната победа на ГЕРБ, които досега се сочеха от социолозите за фаворити, и има реални шансове да детронира партията на Борисов от първото място. Това се потвърждава и от публикуваното в сряда социологическо проучване на "Тренд" по поръчка на в."24 часа", чиито резултати показват паритет между ГЕРБ и коалицията ПП-ДБ с нищожна преднина на партията на Борисов от 0.8%. А в допитване на "Галъп интернешънъл" новата коалиция дори изпреварва ГЕРБ с един процент - 27.1% срещу 26.1%.

Така месец и половина преди парламентарните избори на 2 април ГЕРБ и лидерът й Бойко Борисов получиха два тежки удара. В края на миналата седмица името на бившия финансов министър от последните две правителства на Борисов Владислав Горанов влезе в санкционния списък на американските власти по глобалния закон "Магнитски". А в началото на тази прекият конкурент на ГЕРБ от последните два парламентарни вота - "Продължаваме промяната", сключи предизборен съюз с "Демократична България".

Директното уличаване в корупция на едно от знаковите лица на ГЕРБ освен предупредителен сигнал към Борисов и оценка за 10-годишния модел на управлението му заплашва да нанесе сериозни репутационни щети точно преди изборите.

Сондажите на "Тренд" и на "Галъп интернешънъл" са правени, преди да бъдат огласени лицата от списъка по "Магнитски" и преди официалното обявяване на коалицията между двете формации, което означава, че ефектът от тези два фактора ще стане виден на по-късен етап.

Въпреки това още отсега може да се направят няколко извода.

- Първо, от последните два парламентарни вота ГЕРБ нито губи, нито увеличава подкрепата си, а санкцията по "Магнитски" може да отблъсне периферни гласове или да попречи на формацията да привлече част от конформисткия вот. "ГЕРБ има доста твърд електорат, но той така или иначе си е капсулиран и мобилизиран. "Магнитски" може да ги лиши от потенциална периферия, която могат да загубят, или от перспективата да достигнат до още хора", смята изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов. Според него посланието "Магнитски" е по-скоро за след вота. "ГЕРБ да бъдат по-сговорчиви след изборите", казва той.

- Второ, съмненията, че обединението между ПП и ДБ може да доведе до отлив на избиратели, засега не се потвърждават. В анализа към проучването си от "Тренд" посочват: "Предизборната коалиция на ПП и ДБ успява да събере електоратите на двете формации, като не се регистрира отлив вследствие на обединението, но на този етап не се отчита и бонус от него."

Освен това одобрението за съюза между ПП и ДБ от избирателите им показва, че обединението има потенциал да расте. "То е идеална база за силна кампания с цел спечелване на изборите, и то със солидна дистанция спрямо втория", коментира в профила си във фейсбук политологът Даниел Смилов.

Първан Симеонов също смята, че за разлика от ГЕРБ новата коалиция има по-голям потенциал да расте в хода на предизборната кампания. "Ако резултатът във вота е на кантар, обикновено единият електорат излиза и наклонява везните и това много често става буквално в последните дни и часове. Ако този паритет се запази, това означава, че ще спечели този, който има повече електорат за мобилизиране. ГЕРБ има доста твърд електорат, но той така или иначе си е мобилизиран. ПП и ДБ са тези, които имат по-големи резерви", казва той.

Откъде ПП-ДБ може да добави гласове

Едно от предимствата от обединението е, че двете формации няма да правят две предизборни кампании, както беше досега, а една. "Тя ще бъде черно-бяла от типа статукво или промяна, която има повече потенциал да привлече хората, които ще гласуват с анти-ГЕРБ нагласа и които никак не са малко", смята Симеонов. Той дава пример с кампанията на ПП за последните избори, която във втората си половина е върнала дебата от 2020 г. и това е донесло на партията в последните дни преди вота около 100 000 гласа. За разлика от тях ГЕРБ не може да разчита изцяло на анти-ПП гласовете, защото този вот е разделен между още две партии - БСП и "Възраждане". "При партията на Костадин Костадинов ще отидат всички, които са против всичко. Така че ще имаме една кампания статукво - промяна и една кампания "срещу всички". И в двете ще има анти. Едната - антистатукво, а другата - антистатуквото и промяната", казва Симеонов. Другият плюс за обединението според него е, че то е автентичен полюс, защото и досега двете формации действаха заедно.

Кои избиратели може да загуби

Макар че в голямата си част избирателите на ПП и ДБ се припокриват, партията на Кирил Петков и Асен Василев има електорат, който трудно би гласувал за ДБ. "Това са червени по политическа биография хора, предимно възрастни, които са избрали да гласуват за ПП на предишните избори заради това, че им бяха вдигнати пенсиите, и те може да се пренасочат към друга политическа формация", смята Симеонов. Той посочва още две опасности пред коалицията в краткосрочен план. Едната е, че с обединението ПП и ДБ са вдигнали много залога за първото място в парламентарния вот и ако загубят от ГЕРБ, това за тях ще бъде сериозна загуба. Другата опасност е да не се скарат при подреждането на листите. "Шансът на обединението е да си устроят преференциално състезание чрез хората в листите, което може да вдигне още повече общия им резултат на вота", смята Симеонов.

Какво съдържа споразумението

Поне публично засега между ПП и ДБ няма скандали, свързани с листите, въпреки че обсъждането им тече от повече от две седмици. Неофициално се знае, че избираемите места ще се разпределят на база на резултатите от предишните избори, когато ПП имаше 53-ма депутати в парламента, а ДБ - 20. На такива позиции ще бъдат и лидерите на досегашните коалиционни партньори на ПП - "Волт" и "Средна европейска класа", Настимир Ананиев и Костадин Бачийски, които бяха и мандатоносители по времето, когато партията беше в управлението. Техните формации участват и в регистрацията на коалицията в ЦИК. По неофициална информация на избираема позиция ще бъде поставен и бившият депутат от гражданската квота на БСП Явор Божанков, който беше изключен от групата на социалистите в предишния парламент заради позицията си в подкрепа на изпращането на оръжие за Украйна и запазването на машинното гласуване. Не е изключено в листите да попаднат и представители на национални и местни граждански организации. Привличането им беше лансирано от Кирил Петков, като идеята му е обединението между ПП и ДБ да се превърне в платформа, към която да се присъденият и представители на неправителствения сектор. А амбицията на лидерите на ПП и ДБ е коалицията да се запази и за местните избори и да участва в тях с общи кандидати за кметове.

Представляващи коалицията са съответно съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев и на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов, които в понеделник официално подписаха споразумението за съвместно явяване на парламентарните избори заедно с декларацията "Продължаваме заедно" под надслов "Обединение за справедливо общество, в което всеки е свободен да осъществи мечтите си". Към споразумението по неофициална информация има и анекс, в който е записано, че коалицията ще се управлява от председателски съвет от 8 души - петима от ПП и трима от ДБ. А общата парламентарна група в следващия парламент ще има двама съпредседатели - по един от ПП и ДБ. Предвидено е решенията в групата да се вземат с обикновено мнозинство. Все още се изготвя и предизборната програма на коалицията, като намерението е в нея освен общите приоритети на двете формации да се запишат и различията между ПП и ДБ във вижданията за политиките в отделните сектори.

С какво се ангажират ПП и ДБ в декларацията "Продължаваме заедно":

  • да работят България да стане нормална европейска държава с гарантирани права, висок стандарт на живот и източник на гордост за всеки български гражданин;
  • да отстояват истинско демократично бъдеще, в което гражданите да се чувстват свободни, пълноценни и способни да реализират мечтите си;
  • да работят за постигане на равенство пред закона за всички и дълбока реформа в прокуратурата;
  • да работят за преодоляване на задълбочилите се регионални и социални неравенства;
  • да възстановят спокойствието и сигурността в живота на всеки български гражданин;
  • да градят България на активните граждани и предприемачите с нови идеи и инвестиции в бъдещето;
  • да спрат рекета на институциите и да създадат среда за честния и свободен бизнес;
  • да работят за опазване на българската природа, здравословна околна среда и социално справедлив преход към нисковъглеродна икономика;
  • да съхранят и популяризират културно-историческото ни наследство и да развиват съвременната българска култура;
  • да осигурят енергийна независимост на България;
  • да осигурят националната сигурност и да модернизират българската армия;
  • България да е пълноправен и достоен партньор в ЕС и НАТО, член на Шенген и еврозоната;
  • да превърнат България в мястото, където искаме да отглеждаме децата си и където те мечтаят да живеят и работят.


2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 7

    Предизборната акция Магнитски имаше тъкмо тази цел:
    1. Да посплаши баце, че може и неговото име да изплува в следващ списък, и да го направи по-податлив на колаборация с проамериканските партии Пп/ДБ и правителство, в което да го играе хостеса. Защото иначе...;
    2. Да даде нов старт на втръснала песен за промяната на мушмороците.
    3. Да вкара в речетатива им и предаването на БГ атомната енергетика на американците.
    Та с две думи това е целта, както на списъка, така и на двете видимо обособени групи в него.

    Трета тема е що за общество сме да гледаме с влажни очи всеки мераклия да ни оправи! В оня смисъл, естествено...

    Нередност?
  • 2
    brunhild avatar :-P
    Харвардски Многокнижник
    • - 3
    • + 1

    Прекрасни цели! Сигурен съм че Коалицията на "Добрите сили" ще постигнат впечатляващ успех, особено в 7-ми Габровски избирателен район и в 15-ти Плевенски избирателен район. В тях за водачи са поставили емблематични личности, които ще вдъхновят избирателите да отидат до машините, съответно до урните

    Нередност?
Нов коментар