🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коалицията на ПП и ДБ връща интригата за първото място на изборите

Лидерите на обединението подадоха документите за регистрация в ЦИК

Лидерите на ПП и ДБ подписаха споразумението за съвместно участие в парламентарните избори
Лидерите на ПП и ДБ подписаха споразумението за съвместно участие в парламентарните избори
Лидерите на ПП и ДБ подписаха споразумението за съвместно участие в парламентарните избори    ©  Пресцентър ПП/ДБ
Лидерите на ПП и ДБ подписаха споразумението за съвместно участие в парламентарните избори    ©  Пресцентър ПП/ДБ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • ПП и ДБ подписаха споразумение за съвместно участие на парламентарните избори на 2 април.
  • Новата коалиция ще се ръководи от председателски съвет от осем човека и двама съпредседатели на общата парламентарна група - по един от ПП и ДБ.
  • Обединението ще се яви заедно и на местните избори с общи кандидати за кметове.

Със заявката за спечелване на парламентарните избори "Продължаваме промяната" и "Демократична България" внесоха във вторник документите си за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) за съвместно участие в предсрочния вот на 2 април. Новосформираната коалиция ще се казва "ПП-ДБ", но в нея освен ПП, трите партии от ДБ ("Да, България", ДСБ и "Зелено движение") влизат и още две партии - "Волт" и Средна европейска класа. В предишния парламент техните лидери Настимир Ананиев и Константин Бачийски бяха депутати от ПП, а преди това, когато формацията на Кирил Петков и Асен Василев беше в управлението, двете партии бяха мандатоносители на ПП. Очакванията са към коалицията да се присъденият още граждански сдружения и неправителствени организации.

Съпредседатели на новото обединение ще са съответно съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев и на ДБ - Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Създаването на новата коалиция на практика връща интригата за първото място на предсрочните избори, след като до този момент социологическите проучвания сочат преднина за партията на Бойко Борисов - ГЕРБ. Сега с обединението ПП и ДБ се превръщат в равностоен конкурент на ГЕРБ и имат реален шанс да спечелят вота, което ще им позволи да получат първи мандата за съставяне на правителство в следващия парламент.

За голямо обединение срещу статуквото

"България трябва да тръгне напред. Всички усещаме, че тя е спряла, защото силите на статуквото са забили пети буквално като магарета и не дават страната да тръгне напред. Трябва голямо обединение на силите, не просто политическо, а на гражданите, които да поискат България да тръгне напред. Ние им даваме инструмент. Този инструмент трябва да получи мандат. Нашата коалиция трябва да получи мандат да управлява, да налага условия, да налага дневен ред, да провежда реформи. За това се изисква голяма политическа сила", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов след подаването на документите на новата коалиция за регистрация в ЦИК.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък цитира надписа на сградата на парламента "Съединението прави силата". "Днес вкарваме истински смисъл в това. В миналото Народно събрание разбрахме, че съединението първо трябва да стане извън парламента, за да имаме силна група на реформаторски сили, така че най-накрая надеждата на всички българи да стане реалност", заяви бившият премиер.

Споразумението

Ден преди да подадат документите си за регистрация в ЦИК за участие в изборите, лидерите на ПП и ДБ официално сложиха подписите си под коалиционното споразумение за съвместното си участие във вота. Подписаха и декларация под надслов "Продължаваме заедно".

"Коалиционните партньори се съгласяват да обединят сили в постигането на една обща цел: развитие на България като справедлива държава с конкурентна иновативна икономика, висок стандарт на живот и намаляващо неравенство", се казва в съобщението, разпратено до медиите в понеделник вечерта след подписването на споразумението.

По неофициална информация към него има анекс, в който е записано, че коалицията ще се управлява от председателски съвет от 8 души - петима от ПП и трима от ДБ. А общата парламентарна група в следващия парламент ще има двама съпредседатели - по един от ПП и ДБ. Предвидено е решенията в групата да се вземат с обикновено мнозинство. Все още обаче се уточнява разпределението на местата в листите, като избираемите позиции се разпределят въз основа на резултата на двете формации от предходните избори, когато ПП имаше 53-ма депутати, а ДБ - 20. По неофициална информация в тях на избираема позиция ще бъде и бившият депутат от гражданската квота на БСП Явор Божанков, който беше изключен от групата на социалистите в предишния парламент заради позицията си в подкрепа на изпращането на оръжие за Украйна и запазването на машинното гласуване.

Плановете на новата коалиция "ПП-ДБ" са обединението да се запази и за предстоящите през есента местни избори чрез издигането на общи кандидати за кметове.

В подписаната декларация "Продължаваме заедно" ПП и ДБ поемат ангажимент заедно "да работят за изграждане на истинско модерно управление". "Наша обща отговорност е да осигурим ясна посока за развитие и да направим следващите конкретни стъпки за реформиране на институциите, за да върнем доверието на гражданите и да модернизираме страната", се казва в документа. В него двете формации се ангажират още:

  • да работят България да стане нормална европейска държава с гарантирани права, висок стандарт на живот и източник на гордост за всеки български гражданин;
  • да отстояват истинско демократично бъдеще, в което гражданите да се чувстват свободни, пълноценни и способни да реализират мечтите си;
  • да работят за постигане на равенство пред закона за всички и дълбока реформа в прокуратурата;
  • да работят за преодоляване на задълбочилите се регионални и социални неравенства;
  • да възстановят спокойствието и сигурността в живота на всеки български гражданин;
  • да градят България на активните граждани и предприемачите с нови идеи и инвестиции в бъдещето;
  • да спрат рекета на институциите и да създадат среда за честния и свободен бизнес;
  • да работят за опазване на българската природа, здравословна околна среда и социално справедлив преход към нисовъглеродна икономика;
  • да съхранят и популяризират културно-историческото ни наследство и да развиваме съвременната българска култура;
  • да осигурят енергийна независимост на България;
  • да осигурят националната сигурност и да модернизираме българската армия;
  • България да е пълноправен и достоен партньор в ЕС и НАТО, член на Шенген и еврозоната;
  • да превърнат България в мястото, където искаме да отглеждаме децата си и където те мечтаят да живеят и работят.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 7
    • + 3

    Това е причудлива първосигнална калкулаторна коалиция.
    И никаква политическа интрига не връща, освен ако не се има пред вид страничния ефект от вдигането на електоралната тежест на Възраждане и мобилизацията на ДПС.

    Драмата е, че при отварянето на урните при политическите предизборни бракосъчетания 1+1 никога не е равно на 2. И няма как да е иначе, защото и ПП, и триумвиратът в ДБ разполагат с пределно малко твърдо ядро, а разчитат с ефектно изговорени политически ходове да събират мека периферия. Част от младите симпатизанти на ПП, например, не припознават за свои политически лидери вечните вождове Христос Иванов, генерала от ДС и зеления финансист, които са сменили по няколко партии и с апаратни врътки n-ти мандат не си ходят. И обратно - тъмносините гледат с недоверие на харвардските въртиопашки.
    Сложничко става...

    Пък когато нещата опрат до кметове и общински съветници, нещата ще загрубеят още повече, защото там става въпрос не за политическа представителност, а за реална власт и за реални пари, чието разпределение често зависи от един глас в немноголюдните ОбС.

    Аз лично очаквам поредната политическа катастрофа на конкубината ПП/ДБ, който няма никакъв шанс да стане първа политическа сила и това са просто нахъсващи политически заклинания от сорта на прочутото: "Много сме! Силни сме!" на червените, когато започнаха за губят изборите. И заклинанието не спря тенденцията. Напротив...

    Със заклинания не става. Трябва и акъл!
    И тъй като най-големият проблем при ПП и ДБ е именно в ретранслирането на американските команди в разбираем български смисъл, те продължават просто да ги copy/paste-ват 1:1, както са им спуснати от Козяк, в политическите си програми и декларации.
    Може би сред нег...пардон - афроамериканците от Алабама ще са разбираеми, но средният българин не схваща защо е нужно, например, страната ни да се тласка към война, чужда война!
    И е убеден от исторически опит, че най-гласовитите войномани винаги ама винаги! - когато опре до кръв, остават в тила да въртят далавери с доставки, докато децата на средния българин гинат по чужди бойни полета. Справка - всички български войни от ХХ в.

    С две думи - политическия конкубинат на изпечените властомани от ДБ и изпечените мошеници от ПП няма никакъв шанс да стане фактор в реалната политика. Ако, разбира се, от амбасадата на хълма не покажат на баце, че в поредния списък Магнитски и неговото име е написано. Засега с молив...
    Защото и зад ПП, и зад ДБ, а и зад Герб продължава да се вижда опашката на Козяк.

    И тъй като в политиката има странни взаимовръзки, мисля, че това меркантилно обединение ще докара друг ефект - ще вдигне електоралната тежест на Възраждане. Просто защото няма друг достатъчно активен контрапункт на американския предизборен диктат.

    Нередност?
  • 2
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 1
    • + 1

    Само не разбрах защо не гърмят по Израждане - пълния им контрапункт ми стрелят по приятели... Колкото до бодряшките глупости от статията - Масовия избирател гласува за постижения - истински и реални, не за разпределението на парите за пенсии, на за повишения на заплати. Трябват реални постижения - видими и измерими... Видно дори пристигане с лодка на правилния пристан може да даде огромен резултат. От друга страна пропагандата по медиите, кухите фрази, незаконните арести и цирковете носят резултати в изключително краткотраен диапазон. С оглед на свършеното от тези дето щели да връщат интригата - по добре да организират някой цирк с Митрофанова или да проверят документите на комина на Доган. Единственото, което хората мразят повече от корумпираните са бездарниците и на тези избори БСП ще спечели златото ама на следващите избори може и друг да им отнеме приза...

    Нередност?
  • 3
    rim avatar :-|
    Рим
    • + 4

    Успех!

    Нередност?
Нов коментар