🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мандат за политически отстрел

Последната възможност за съставяне на правителство даде началото на грозна кампания за новите избори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова получи от президента Румен Радев обречен мандат
Лидерът на БСП Корнелия Нинова получи от президента Румен Радев обречен мандат
Лидерът на БСП Корнелия Нинова получи от президента Румен Радев обречен мандат    ©  Цветелина Белутова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова получи от президента Румен Радев обречен мандат    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Президентът Румен Радев даде третия мандат за съставяне на правителство отново на БСП, въпреки че имаше две формации, които публично заявиха желание да го получат - ДБ и БВ
  • Покрай прокурорската акция с Nexo в навечерието на връчването на мандата започна координирана атака срещу ДБ, свързана с получени дарения от служители на финтех фирмата
  • Атаката срещу ДБ се превърна в очерняща кампания срещу IT сектора, чиято цел е да бъде поставен в ситуация да откаже да финансира предизборни кампании на партии

Президентът Румен Радев подари на Корнелия Нинова букет червени рози за рождения й ден заедно с папката с третия мандат. Тя пък му благодари с шоколадови бонбони Merci с краткото: "Да се почерпите."

По време на официалната процедура около последната възможност за съставяне на правителство в този парламент двамата си размениха още няколко лицемерни любезности.

Радев мотивира решението си да избере БСП за третия мандат с това, че "партията е показала, че може да влиза в коалиции и да управлява със свои опоненти". Думите му обаче прозвучаха иронично, особено на фона на изолацията, в която се намират социалистите в този парламент, за разлика от предишния, когато бяха партньори в управляващата тогава четворна коалиция и на страната на т.нар. партии на промяната.

Очаквано Нинова обеща да положи всички усилия да изпълни мандата успешно, въпреки че малко след това заяви, че в партията "не са очаквали третият мандат да дойде при тях", предвид факта, че кандидати да го получат бяха "Демократична България" (ДБ) и "Български възход" (БВ). В крайна сметка президентът реши "късата клечка" с третия мандат да се падне отново на лидера на БСП.

Церемонията на "Дондуков" 2 по връчването и приемането му в понеделник приключи за няколко минути, като и двете страни предварително знаят как ще завърши - папката най-вероятно ще бъде върната празна, след което Радев ще разпусне парламента и ще насрочи датата на извънредните парламентарни избори в края на март или началото на април. Преди това лидерът на БСП ще опита да симулира някакви преговори с лидерите на останалите политически сили в Народното събрание, за което получи мандат от Националния съвет, но те едва ли ще доведат до някакъв успешен резултат. Хипотезите за евентуални договорки с ГЕРБ и ДПС за управление не издържат сравнението с репутационните щети, които такъв ход би нанесъл и на Нинова, и на Борисов - предвид опитите му, откакто не е на власт, да чисти имиджа си през заявка за участие с ДБ и ПП в евроатлантическо мнозинство.

Защо отново БСП

Нинова е наясно, че изборът на президента да даде на БСП обречен мандат за правителство има конкретни политически цели и е част от дългата битка за овладяването на социалистическа партия от вътрешната опозиция, както и от личната вражда между Радев и Нинова, която стана видима още по време на първия му президентски мандат. А сега политическата ситуация предоставя условия за нова атака. В средата на февруари ще има нов конгрес на БСП и опонентите на Нинова се готвят за нов опит за отстраняването й от лидерския пост. Проваленият за четвърти път трети мандат в навечерието на форума се очаква да помрачи допълнително отчета й за състоянието на БСП. Нинова ще се изправи пред делегатите на конгреса, но трудно може да им предложи някакво по-оптимистично бъдеще. Тя успя да заведе БСП до властта чрез участието си в правителството на Кирил Петков в предишния парламент, но в този изгуби доверието на бившите си партньори заради участието си заедно с ГЕРБ и ДПС в т.нар. хартиена коалиция, която обезсмисли машинното гласуване. Заедно с хард позицията й за войната в Украйна и яростното противопоставяне на военна помощ за украинската армия разминаването с ДБ и ПП вече е пълно.

Перспективата с липсата на евентуални коалиционни партньори в комбинация с отчайващия резултат на последните избори от 9% заплашва социалистите да изпаднат съвсем от играта за разпределението на властта след новия предсрочен вот. И това допълнително подкопава лидерските позиции на Нинова.

Бой пореден за БСП

Срещу себе си Нинова ще има обединена група от овластени с участието си в служебното управление бивши видни партийни апаратчици, които ще се опитат да овладеят партията с тезата, че ново лице начело на БСП ще и даде прилив на енергия за предстоящия вот. Опозицията на Нинова разполага и с още едно мощно оръжие - подкрепата на президента, чиято репутация в средите на социалистите продължава да е неоспорима.

Твърде вероятно е и този път Нинова да оцелее - тя също има опит в апаратните хватки, а и би могла да разчита на това, че преди важните парламентарни избори никоя партия не сменя лидера си.

Със сигурност обаче си дава сметка, че това "спасение" ще е временно - до следващите избори и при прогнозираните най-малко два вота през тази година, включително кметския. Нинова вече получи предупреждение, че ако продължи да се запъва за лидерския пост, може съвсем скоро да бъде политически "занулена". А като противовес на социалистическата партия може да се продуцира неин отровен двойник - нов политически проект, който да изсмуче още повече подкрепата за БСП. На предишните избори част от електората на БСП и без това отече към ПП и националистическата "Възраждане".

Едва ли е случайно, че точно преди връчването на третия мандат за тази вероятност съобщи пламенният защитник на идеята за президентска република Слави Василев, който за кратко беше в екипа на Радев в началото на първия му мандат. Той дори назова и конкретно име на човек, който би могъл да оглави евентуалния нов проект - служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Който и от тези два сценария да се реализира, бъдещето на Нинова и на сегашното ръководство на БСП със сигурност не изглежда розово. И връчването на мандата за правителство се вписва във вътрешнопартийните битки в БСП.

Беше ли наистина обречен третият мандат

Въпросът можеше ли с третия мандат да се направи реален опит за съставяне на правителство остана и след като БСП го получи. Песимистичният отговор е по-скоро "не". Между първите две големи политически сили в парламента - ГЕРБ и ПП, има паритет и никоя от тях не можеше да се сформира мнозинство, без да прави тежки компромиси. Имаше обаче и умерено оптимистичен вариант, свързан с възможността мандатът да бъде даден на ДБ. Този сценарий се основаваше на идеята дясното обединение да предложи експертен кабинет без политически фигури в него, който да бъде подкрепен от ПП и ГЕРБ за няколко важни приоритета, между които конституционна реформа, свързана с прокуратурата, и приемането на страната в Шенген и еврозоната. Тези приоритети бяха ясно заявени от съпредседателя на ДБ Христо Иванов, а по неофициална информация в обединението дори са обсъждани конкретни експертни фигури за премиер, както и имена за министри, обсъждани преди това в рамките на втория мандат на ПП.

От ДБ обясняват, че предварително не са водили разговори с други политически сили. Очакванията им за подкрепата са били на основата на публичната заявка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който след провала на втория мандат заяви, че ако ДБ получи последната възможност за съставяне на кабинет, формацията му би го подкрепила, без да участва в него. Очакването към ПП пък беше, че те ще върнат жеста, след като ДБ застана зад декларацията им по време на опита за правителство с техния мандат.

Атаката срещу ДБ и ПП

Шансовете за подобно мнозинство в този парламент бяха минимални предвид съмненията за двойствена игра на ГЕРБ, които на думи твърдят, че са за съдебна реформа, но на практика досега не са подкрепили законодателните промени, свързани с нея. Политическите развития обаче очевидно предизвикват притеснения, защото акцията на прокуратурата срещу финтех компанията Nexo от миналия четвъртък беше използвана най-вече за политическа атака срещу ДБ и ПП. Тя удобно се случи и малко преди президентът да обяви решението си на коя политическа сила ще връчи третия мандат.

Основен рупор на атаката бяха медии, които старателно обслужваха ГЕРБ и ДПС по времето, когато Борисов беше на власт. Именно там малко след акцията срещу Nexo беше публикувана информацията за служители на компанията, които са дарявали средства за предизборната кампания на ДБ (повече - в този текст). Без никаква връзка в активното мероприятие бяха включени и ПП - заради това, че депутатът Настимир Ананиев е бил съпартиец във формацията на Меглена Кунева ДБГ с единия от основателите на Nexo - Антони Тренчев, с когото са имали преди време и обща фирма. Покрай дарителите на ДБ бяха публикувани и дарители на ПП от други IT компании от сектора, които също нямат връзка със случая "Nexo".

Освен близките до ГЕРБ и ДПС медии в атаката се включи и партията на Борисов, чиито депутати дори внесоха в парламента решение за създаване на временна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата около Nexo.

Какви са целите

Президентът Румен Радев заяви, че случаят около финтех компанията не е повлиял върху решението му на кой да даде третия мандат, тъй като го е взел преди акцията на прокуратурата. Остава открит въпросът обаче защо не го е обявил веднага, а изчака да изтече пълният седемдневен срок. Иначе логиката на последния мандат изисква от президента да го даде на формацията, която има най-големи шансове да го реализира. А при заявката от ДБ да го получи Радев трябваше отново да направи консултации с парламентарните партии и в зависимост от резултата им да го връчи на тази, която има най-големи възможности за това. В този смисъл акцията на прокуратурата и последвалата атака срещу ДБ беше удобен повод да прескочи този механизъм и да де мандата на партията, която трудно ще го изпълни.

Мощният залп по ДБ и ПП дойде и в още един удобен момент, когато в парламентарната правна комисия се обсъждат няколко законопроекта за промени, част от които свързани с възможността главният прокурор да бъде разследван, както и за съдебен контрол на отказите му да образува разследвания. Проектите трябваше да бъдат обсъдени още миналата седмица, но ГЕРБ отложиха гласуването им за тази. Така те не могат да бъдат придвижени по-бързо до пленарната зала и няма да бъдат приети в краткото време, което остава на този парламент.

Освен краткосрочните политически ефекти от атаката срещу ДБ и ПП тя има и още една по-дългосрочна цел. И тя е свързана с опита чрез очернящата кампания срещу IT сектора, който разполага със значителен финансов ресурс, да бъде поставен в ситуация да откаже финансиране на предизборни кампании.

"В България има един прогресивен икономически сектор, който се ползва с добра репутация и не зависи от държавни обществени поръчки, и това е опит да се удари по тази репутация, като се каже, че тези еднорози всъщност са криптопирамиди. По този начин се удря и възможността в България да възникне такъв технологичен сектор, който да разчупи тази икономика на тежките зависимости", каза за "Капитал" съпредседателят на ДБ Христо Иванов.