Всички срещу Гешев. На барикадата Иван е сам

Седмица след новината за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев призивите за отстраняването му се превръщат в основа за бъдеща управленска коалиция

Седмица след инцидента с колата му на 1 май главният прокурор Иван Гешев изглежда, че все повече изпада в изолация
Седмица след инцидента с колата му на 1 май главният прокурор Иван Гешев изглежда, че все повече изпада в изолация
Седмица след инцидента с колата му на 1 май главният прокурор Иван Гешев изглежда, че все повече изпада в изолация
Седмица след инцидента с колата му на 1 май главният прокурор Иван Гешев изглежда, че все повече изпада в изолация
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • Номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел обяви отстраняването на Иван Гешев за приоритет, от ДПС заявиха подкрепа.
  • Главният прокурор, изглежда, остана без подкрепата на нито един от факторите, които го назначиха на този пост.
  • МВР вече има информация за лица, свързани с взрива, каза вътрешният министър Демерджиев, което дава надежда, че истината поне за атентата ще излезе наяве.

Седмица след като гръмна (буквално) новината за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев, не само се засилиха подозренията, че това е инсценировка. Видимият ефект на този инцидент беше да форсира призивите за неговото отстраняване до степен това да стане първостепенна задача, а и условие за бъдещо управление. Новата управленска коалиция, изглежда, ще се обедини около свалянето на Гешев - това поне се очерта като концепция в четвъртък сутринта след изявленията на номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел, а след това и реакцията на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

"В светлината на обстоятелствата от последните седмици първото, което ще направи министър на правосъдието в моето правителство, е да внесе във Висшия съдебен съвет искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев поради уронване престижа на съдебната власт", каза Габриел в четвъртък сутринта при представянето на кандидатурата й пред парламентарната група на ГЕРБ. Веднага след това Карадайъ изрази одобрение на идеята за внасяне на предложение във ВСС за отстраняване на Гешев - тя е добра, каза той, "защото има създадено напрежение в обществото".

Този консенсус, изглежда, предрешава въпроса какво ще направи ВСС, на който ще се падне задачата да гласува за освобождаването на Гешев. Настоящият ВСС, изключително дискредитиран, е съставен основно от съдебна номенклатура и партийни протежета, поставени там, за да изпълняват нареждания. От години се говори, че важните решения не се вземат в съвета, а другаде, на "бели покривки", по израза на Константин Пенчев, бивш председател на Върховния административен съд, а в момента конституционен съдия. Освен това този съвет е с изтекъл мандат и единствено от парламента зависи да избере новите 11 членове на парламентарната квота, за да стартира новия ВСС. Конституционно мнозинство за това ще се намери, защото всички парламентарни партии признават, че то е първостепенна задача пред Народното събрание, макар че ще има спорове как точно да се подели баницата, т.е. квотите на отделните партии в съвета. Това пък поставя сегашният Висш съдебен съвет в зависимост именно от парламента - докога ще продължава мандатът на членовете му, високите заплати, привилегиите и т.н. зависи от депутатите.

Очаквана развръзка

Всъщност цялото развитие на събитията през последната седмица показва именно тази развръзка. Каквато и да е била целта на атентата срещу Гешев и които и да са били извършителите му.

В светлината на обстоятелствата от последните седмици първото, което ще направи министър на правосъдието в моето правителство, е да внесе във Висшия съдебен съвет искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев поради уронване престижа на съдебната власт.

Мария Габриел
Мария Габриел

номинирана от ГЕРБ за премиер

Буквално за броени дни първоначалните твърдения за инцидента на 1 май бяха опровергани първо от наблюдатели, след това от вътрешния министър Иван Демерджиев в изявление в парламента. Последва остро и недвусмислено разграничаване от Гешев на зам. главния прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлСН) Борислав Сарафов. Седмица по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също направи интересен коментар по темата: "Искам да убедя всички, че това грозно събитие [...] още повече ни амбицира да довършим системната и правната реформа. Двете събития нямат нищо общо. Те не са насочени към лицето Иван Гешев, а да се реформира системата." Тези свои думи Борисов подкрепи и с цитат от книга на Алексей Петров, защото "сутринта прелиствал малко литература". Споменаването на бившата барета е важно, защото той се появи и във второто действие на тази драма през последните дни.

Да отпушим държавата стратегически

"Експертът по национална сигурност" - основателят на "Лев инс" Алексей Петров, заяви (в интервю за БНР), че Иван Гешев трябва да се оттегли от позицията, която заема, до приключване на разследването, а най-добре да се оттегли изобщо. В някакъв смисъл думите на Петров прозвучаха като предложение, на което не може да се откаже: "Това оттегляне ми се струва, че би отпушило държавата в изключително много направления, дори стратегически. В тази ситуация държавата е длъжна да му помогне - да му намери друга подходяща работа", казва бившата барета и бивш съветник в ДАНС, за когото е известно, че има "общо минало" с Бойко Борисов и добре познава както ъндърграунда, така и полето, в което той се пресича с политиката. Това пък поражда най-малко два въпроса:

  • Кой всъщност предлага офертата и
  • Дали би имало обществен консенсус държавата да трудоустрои Гешев, при положение че още в първата година от мандата си той предизвика национален протест с искане за оставката му заради нахлуването в президентството, а през втората и третата двама правосъдни министри поискаха отстраняването му заради уронване на авторитета на съдебната власт и дисциплинарни нарушения.

Изводът от всички тези факти е, че никога до този момент Гешев не е бил по-сам. Той беше избран на поста си от много сплотена коалиция от интереси. Борисов от името на изпълнителната и законодателната власт даваше пълната политическа подкрепа, Пеевски и ДПС от името на съдебната и медийната власт заедно с част от ъндърграунда гарантираха самия избор. Днес обаче Гешев вече, изглежда, не може да разчита на Борисов (а и той няма властта), подкрепата вътре сред прокурорите е пропукана, лоши сигнали идват и от лица като Алексей Петров. Неясно е само дали той все още може да разчита на Пеевски. Офертата на Мария Габриел обаче и изказването на Карадайъ предполагат, че вече и тази подкрепа е оттеглена - нито един от двамата не е в позиция да се противопостави на интересите на Пеевски. Това отваря възможност за други ходове.

Тази дни съдии и адвокати коментираха друг вариант - министърът на правосъдието Крум Зарков има всички основания отново да сезира Висшия съдебен съвет за поведението на Иван Гешев и да поиска отстраняването му за уронване на престижа на съдебната власт с действията му. Това всъщност е предложението и на Мария Габриел.

Може би е назрял моментът да му кажа лично, че някои неща може би трябва да се поправят, да се артикулират. Както прокуратурата навлезе в политиката, така и политиката навлезе в прокуратурата.

Борислав Сарафов
Борислав Сарафов

зам.-главен прокурор и директор на Националната следствена служба

На свой ред доц. Наталия Киселова в интервю пред бТВ от вторник обяви, че главният прокурор Иван Гешев трябва да се оттегли от длъжността си, докато трае разследването на инцидента с колата му, за да не се създава съмнение в обективността на производството. Киселова се позова на изявлението на зам. главния прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов пред БТА, че Гешев, който е потърпевш в инцидента, е наредил присъствието на местопроизшествието на прословутия израелски експерт, пристигнал два часа по-рано у нас, от чието име бяха направени коментарите за унищожителен взрив, целящ да убие именно Гешев, който се е спасил по чудо. "Има проблем, когато участник или потърпевш нарежда какви да са следствените действия", коментира Киселова, според която и етичната комисия на Висшия съдебен съвет, и прокурорската му колегия трябва да се занимаят с проблема.

Всъщност въпросът доколко изобщо прокуратурата и следствието, подчинени на главния прокурор, могат да разследват данни за престъпление, извършено срещу главния прокурор, бе поставен още в първите дни след покушението, когато се чуха противоречивите обяснения на Сарафов, заместника му Ясен Тодоров, говорителя на Гешев Сийка Милева и говорителя на следствието Мариан Маринов. А прокурорската агитка във вторник на стълбите на Съдебната палата в подкрепа на Гешев само засили това усещане за всякакво отсъствие на независимост в прокуратурата.

Така или иначе, хипотези за законосъобразно отстраняване на Гешев не просто съществуват, те трябва да бъдат реализирани. А трудоустрояването му от държавата е нещо, което трудно ще бъде прието.

Въпроса с атентата и кой има интерес от него

Развитието на нещата до момента поставя по нов начин въпроса кой е извършител на атентата и кой има интерес от него. Подозренията за инсценировка остават, но това само засилва интригата - кой стои зад организацията и изпълнението на взрива.

Изявлението на вътрешния министър Демерджиев в петък пред парламента предизвика взрив от коментари, защото то събори някои грижливо изграждани легенди около атентата срещу Гешев.

"Главният прокурор е пътувал по обичаен за него маршрут с една бронирана лимузина, в която не е било семейството му, а само охранители от НСО. Взривът не е бил с мощност 3 кг тротил, а много по-слаб, щетите по колата са незначителни, на практика - един пробит фар. Колата на главния прокурор е по-защитена от тази на президента", каза Демерджиев. После поясни пред журналисти, че лимузината на Гешев била специално купена от Бюрото за защита, когато то беше към главния прокурор, но не е предадена на Министерството на правосъдието, когато бюрото се премести към него, и се ползва единствено от главния. Израелският експерт по тероризъм, извършил огледа на местопрестъплението противно на всички правила и по нареждане на Гешев, кацнал в София 95 минути преди взрива, каза още Демерджиев.

Искам да убедя всички, че това грозно събитие [...] още повече ни амбицира да довършим системната и правната реформа. Двете събития нямат нищо общо. Те не са насочени към лицето Иван Гешев, а да се реформира системата.

Бойко Борисов
Бойко Борисов

лидер на ГЕРБ

"Двете обстоятелства, които от самото начало будеха сериозно притеснение около предполагаемото покушение срещу главния прокурор (при положение че той е невредим), бяха, че е пострадал охранител от НСО и че е пътувал с децата си, които много се изплашили. И двете са вече категорично опровергани", написа във "Фейсбук" бившият прокурор Андрей Янкулов, експерт към АКФ. Няма законови основания за присъствие на израелски експерт на местопроизшествието, написаха и други юристи.

Веднага след изявлението на Демерджиев от "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха оставката на Сарафов заради "тежки съмнения в обективността на службата". Той от своя страна публикува позиция през БТА, че е бил подведен от думите на главния прокурор за присъствието на семейството му в колата, имайки предвид първия коментар на Гешев пред "Епицентър", че се притеснява за децата си, които много са се уплашили.

Два дни по-късно Сарафов даде много остро интервю пред БНР, в което вече направо се разграничи от главния: "Може би е назрял моментът да му кажа лично, че някои неща може би трябва да се поправят, да се артикулират. Както прокуратурата навлезе в политиката, така и политиката навлезе в прокуратурата. Прокуратурата трябва да промени доста от публичното си говорене, от своя облик, трябва да излезе от парламента и ромските махали, да се върне в съдебните зали. Прокуратурата трябва да излезе от много места." Сарафов добави, че съпругата му също е прокурор и многократно му е казвала, че и прокурорите искат институцията да излезе от политиката. В този контекст дойде и репликата му, че "в прокуратурата работят много достойни магистрати, не слагайте всички под един знаменател".

Сарафов потвърди, че няма да си подаде оставката, защото се ползва с доверието на колегите си, но ще предложи на ВСС освобождаването на Ясен Тодоров от длъжността зам.-директор на НСлС (което и направи в сряда). Тодоров е бивш член на ВСС, а преди това - на Инспектората към ВСС, номиниран от различни политически сили, известен като човек от обкръжението на Сотир Цацаров и Иван Гешев, говорител на статуквото в системата. За поста зам.-директор на НСлС беше номиниран от главния прокурор, за разлика от другите двама зам.-директори, които са номинация на Сарафов.

В крайна сметка Сарафов не отрече, че е в конфликт с Гешев, само уточни, че "доколкото има конфликт, той е на принципна основа", като припомни, че в края на мандата на Цацаров е бил в конфликт и с него. Сарафов критикува главния прокурор, че не е излязъл с позиция след инцидента и особено, че не е обяснил на колегите си. Не отрече, че се разследва и версия за инсценировка на атентат, като добави, че по делото не работят само следователи, а и екипи от МВР.

Рязкото влизане на Сарафов в публичното пространство на свой ред поставя и въпроса кой ще е следващият главен прокурор. Или изпълняващ длъжността.

През това време, докато тук е основна тема, главният прокурор Иван Гешев реализира богата международна програма - първо на международна конференция в Истанбул за ролята на дигитализацията при разследването, а след това - в САЩ, на поредна среща с еврейски организации, с които за пореден път е обсъждал борбата с антисемитизма.

В публичното пространство се коментират няколко версии за взрива на пътя - от терористичен акт, целящ убийството на главния прокурор, през евтина инсценировка, замислена да го превърне в жертва, до безвреден фойерверк, който само да уплаши Гешев и да го предупреди, че е добре сам да се оттегли. При всички случаи, какъвто и да е бил замисълът, реакцията на Гешев и неговото обкръжение създадоха впечатлението, че той сам се простреля в крака. Опитът да бъде изкаран жертва и/или българския Джовани Фалконе провокира толкова много присмех в медиите и социалните мрежи, че нагледно показа ниския рейтинг на прокуратурата и главния. Но междувременно в сряда вътрешният министър Демерджиев потвърди, че в МВР вече има информация за конкретни лица, свързани с взрива срещу главния прокурор, а част от данните се обработват от анализатори от Европол. Което дава надежди, че реално разследване ще има и рано или късно ще научим истината за инцидента с главния прокурор на пътя за Самоков.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-?
    Бай Ганьо
    • - 1
    • + 5

    Мутри да пазят мутри, не, всеки си гледа интереса, Геши ще падне от власт

    Нередност?
  • 2
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 3

    Явно е въпрос на време. Като гледам обаче, как Герб и ДПС вкупом се надпреварват да "реформират", ще стане както винаги досега. Току виж Сарафов го промотирали.

    Нередност?
  • 3
    glaxo11 avatar :-@
    glaxo11
    • - 3
    • + 3

    От няколко години следя политическата, противоконституционна ( тежко се нарушава принципът за разделението на властите) атака срещу Главния прокурор и съм омерзен от долнопробния, плебейски вой на стотиците политически боклуци, НПО-та с по трима -четирима щатни служители и с гръмко имена, които създават погрешно впечатление, че представляват и защитават обществени интереси, а всъщност са най-банални опортюнисти, изпълняващи поръчки на спонсорите си за пари! И зависимите медии, финансирани с пари от чужбина.
    Гешев е ИЗБРАН на този пост от върховния орган на САМОСТОЯТЕЛНАТА Съдебна власт - ВСС в който от своя страна са представени на паритетен принцип професионалните гилдии в правосъдието и магистрати-представители на другите две власти, а не директно от НС, Президента, Масонската ложа,Американското посолство, "Отворено общество", Хардвардската школа към СУ, Светия синод или на конкурс в Слънчев бряг "Мистър Прокурор".
    И аз не харесвам Президента, защото той провокира и подкрепя ерозията и компрометирането на политическата система, не харесвам и работата на НС от много години, но НПО-то ми "Рога и копита" не може да иска импийчмът за Радев, промяна на правилника или оставката на Председателя на НС, щото е плешив или изгонването на тези 12 педерасти и 8 лесбийки от неговия състав, поради нарушаване на моралните ми устои и религиозните ми убеждения!
    Отделно ще попитам тези най-устати критици на Съдебната власт, дали някой от тях е прекарал поне 300 часа на заседания примерно по 10 НОХД на първа инстанция. Имат ли изобщо представа за НК, НПК и съдебното процес, в който Прокурора е ДЪРЖАВНИЯ обвинител, адвоката-защитник на подсъдимия и съдията (съдебните заседатели) само арбитър, вземаш решенията и определенията си само въз основа на доказателствата и експертизите за фактите и събитията и пледоариите на двете страни!
    Проблемът, според мен, на следствието и прокуратурата е в напълно разрушеното от безотговорни политикани- кариеристи, заинтересовани престъпни кръгове, медии и улични отрепки наричащи себе си "протестъри", обществено доверие! И на второ място липсата на добре подготвени кадри-прависти и е с ниско заплащане, немотивирани служители с нисък социален имидж, работещи в тежка среда на социалното дъно и срещу престъпни кръгове с много милиарди крадени пари и политическо влияние.
    Спазването на законността не може да се постигне , само със смяната на фигурата или института на Главния прокурор. Нищо няма да се промени, защото в България няма професионални политици от класа, елит от западен тип и критична маса от граждани, които да са чувстват ангажирани с идеята за отрицание на ориенталските табиери, рушвета като основен инструмент в решаване на проблемите си и поне 100 000 души, които да направят подписка за преустановяване на политическите ни отношения с Република Сърбия или налагане на вето за започване на преговорите и' с ЕС , докато не екстрадира крадецът Цветан Василев ощетил вложители и държавата с 4 милиарда лева!

    Нередност?
  • 4
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "glaxo11":

    Карлуковски, в другия ви профил маалко по-различна позиция излагате. Мъдростта и благоразумието искат да ви достигнат, но вие по вгъзраждански бягате наперд на магарето на рашизма..
    Прокъратурата по димитровска конституция.. има за цел да усмърти народните врагове, но в съвреммения и вариант е ... прикриватура....
    Нямаме обвинени и осъдени откровени престъпници, отговорни за изцепките на комунистическия режим... нито видни корумписти и крадократи зад решетките и студените стени на затвора... Защото... от Татарчев до Каскета упорито се игнорират въпиющи индикации, доказателства, ясни схеми за корупционни и криминални деяния на... ББ например...
    На публиката се сервира мъгла и театро, за хм.. независима и самостоятелна и нравствена хм..съдебна система..
    Но! .. тя е на две нива - една такава.. приятелска... за Хр. Бисеров... Доган... Свиню.... и непрощаваща и жестока за ... обикновените.. пр. Севлиевски и притежанието на ганджа...
    И това не е само прикриватурата... това са полицаи, следователи, съдии...двете каки?...
    Чалги има изпети за .. "САМОСТОЯТЕЛНАТА Съдебна власт - ВСС в който от своя страна са представени на паритетен принцип професионалните гилдии в правосъдието и магистрати-представители на другите две власти"...
    За мильони нема закони - за кокошка нема прошка...

    Нередност?
  • 5
    glaxo11 avatar :-|
    glaxo11
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#4] от "Селофия":

    Да си пиеш хапчетата, момче! Тези теми не са за несретници като тебе!

    Нередност?
  • 6
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#5] от "glaxo11":
    Мда... а вие ..да спрете с високоалкохолните ментета... и нерегламентираните субстрати,,, хероина убива.. не само вас като.. потребител.. и двойки по Цариградско.. Сливница..
    Децата ви .. ви презират сигурно...

    Нередност?
  • 7
    daskal1 avatar :-?
    daskal1
    • + 1

    До коментар [#6] от "Селофия":

    Вие имате ли деца?

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#3] от "glaxo11":

    Все по-рядко ми доставяте удоволствие да ви чета.

    Нередност?
Нов коментар