Гешев включи и европералня за Борисов

Състоянието, до което стигнахме след 15 години членство в ЕС, е и със съучастието на европейските партии като ЕНП и АЛДЕ

Привидяло ви се е - пари и кюлчета няма.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В сряда представител на Европейският парламент в обща акция с българската прокуратура се опита да измести вниманието от доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в България и да защити обрасналото с корупционни скандали управление на ГЕРБ и лидера й Бойко Борисов. Изводите в доклада са познати от 12-те години, в които съдебната реформа делеше една и съща съдба с газовата връзка с Гърция. А проблемите с неефективното правосъдие и липса на резултати в борбата с корупцията по високите държавни етажи неизменно опират в една и съща причина - безконтролността на главния прокурор и липсата на механизъм срещу отказа му да разследва реално дори най-видимите примери на злоупотреба с политическата власт.

По някаква странна причина главният прокурор Иван Гешев избра да илюстрира доклада, връщайки в същия ден общественото внимание към скандала с нощното шкафче на бившия премиер, натъпкано със златни кюлчета и банкноти от 500 евро. Съпартиецът на Борисов от ЕНП Томаш Здеховски - представян като чешки политик, кризисен мениджър, медиен анализатор, поет и писател, запозна комисията по бюджетен контрол в ЕП с писмо от българската прокуратура, с което тя лично го уведомява, че назначена от нея и неизвестна на българската общественост "петорна експертиза" установила, че изтеклите преди две години снимки са манипулирани.

Това не е първият опит на Европейска народна партия да "пере" образа на Борисов преди избори. Но прави впечатление снижаването на нивото на ангажиращите се с каузата.

Няма да е изненада, ако в следващия епизод някой от европейските либерали също размаха писмо от Гешев с десеторна експертиза за невинността и на ДПС за корупцията в България.

Състоянието, до което стигнахме след 15 години членство в ЕС, е с благословията и на европейските институции, и със съучастието на европейските партии като ЕНП и АЛДЕ. И ще им бъде все по-трудно да се крият от отговорността си.

Все още няма коментари
Нов коментар