Корнелия Нинова пази опциите си за участие в кабинет

Социалистите сметнаха, че е имало "опит за убийството" им, но твърдят, че са устояли

Пресконференция на БСП след предсрочните парламентарни избори Корнелия Нинова
Пресконференция на БСП след предсрочните парламентарни избори Корнелия Нинова
Пресконференция на БСП след предсрочните парламентарни избори Корнелия Нинова    ©  Лили Тоушек
Пресконференция на БСП след предсрочните парламентарни избори Корнелия Нинова    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Два дни след изборите, на които БСП отбеляза ново историческо дъно в електоралната си подкрепа, партийният лидер Корнелия Нинова показа, че не възнамерява нито да поеме отговорност за случилото се, нито да се отклони от поетата антиевропейска посока.

Социалистите, смятащи, че с връщането на хартиената бюлетина (за което влязоха във взаимодействие с ГЕРБ и ДПС) ще си върнат и подкрепата на "хиляди избиратели, които се смущават от машините", всъщност не се оказаха прави. Защото дори с възможност за хартиен вот БСП продължи да губи. Само за шест месеца от Нинова и хората ѝ са се отдръпнали 7000 души. Така гласуващите за БСП се стопиха на 225 000 души. Освен спад в номиналния брой гласове БСП спада и в процентното изражение на гласувалите за нея от общия вот в сравнение с изборите от октомври 2022 г. Очаквано по-малко ще са и депутатите на социалистите: в 49-ия парламент те ще са 23-ма души на фона на 25-те в предишното Народно събрание.

Признание от страна на ръководството на партията, че хартиената бюлетина не помогна за допълнителни гласове, нямаше. За сметка на това Корнелия Нинова си намери виновници за по-лошото си партийно представяне. Това според нея са коалицията на Мая Манолова, Татяна Дончева и част от напусналите БСП -"Левицата", както и служебното правителство. Затова Нинова заключи, че социалистите са запазили предишния си резултат в ситуация, в "която е имало една манипулативна кампания" срещу тях.

"Не за пръв път се случва да ни се създава партия двойник в последните две години. Този път тази гъба двойник бе "Левицата", планирано, организирано, подплатено с много финанси - стотици хиляди левове, вече официално публикувани, за кампанията им. С подкрепата на служебния кабинет", коментира председателката на формацията. "Планът за убийството на БСП се провали", допълни тя.

Имало ли е такъв план, или наличието му е силно преувеличено не може да се каже с точност. Факт е, че коалиция "Левицата" постигна над 56 000 гласа. За справка: преди шест месеца само партията на Мая Манолова - "Изправи се България", която тогава се яви самостоятелно, взе над 25 000 гласа. Сега Манолова е в коалиция с "Движение 21" на Татяна Дончева, АБВ на Румен Петков и други.

Колкото и слаб да е резултатът на Нинова обаче 23-та депутати на социалистите могат да се окажат ключови ако в следващия парламент се прави опит за съставяне на кабинет. БСП вече са били в общо управление с ПП/ДБ, а с ГЕРБ си подадоха ръка и действаха заедно в ключови моменти на предишното Народно събрание. Например подкрепата им би била достатъчна за кабинет около ГЕРБ и ДПС. Въпреки това обаче социалистите не са сред най-желаните (официални) партньори, тъй като позицията им по войната в Украйна по-скоро ги приближава към "Възраждане" отколкото към партиите с евроатлантически позиция.

Друга тема, с която БСП се идентифицира и минава по същата ос е организираният референдум срещу "джендър идеологията". Дори и с тези позиции обаче социалистите може да се окажат необходим партньор в подкрепата за един "експертен" кабинет.

Именно по тази причина Корнелия Нинова не изрази никаква остра или рязка позиция (с каквито беше известна в недалечното минало). За сметка на това тя потвърди намерението си да свика вътрешно допитване, което да определи поведението на партията в 49-то Народно събрание и при сформиране на правителство.

"След началото на новия парламент ще направим вътрешнопартийно допитване как да се държи парламентарната група - да влиза ли в правителство, да подкрепя ли някого, да стои ли в опозиция. Ще решават хората", каза Нинова в първото си изявление след предсрочните избори в неделя. По този начин тя запази възможностите си за взаимодействие с всички. Съвсем отделен е въпросът дали ще се стигне до такова.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    inikolaev avatar :-P
    inikolaev

    На крива ракета...

    Нередност?
Нов коментар