🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Избори 2023 на живо: Паралелното преброяване обръща класирането, вероятно е ИТН да влезе

Най-важните новини, данни, коментари и първите резултати от изборния ден на 2 април

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България избира народни представители за пети път в рамките на две години. В сложна геополитическа обстановка страната продължава да търси изход от политическата криза, но и новият вот не се очаква да посочи ясен изход от нея.

Обществената подкрепа е силно поляризирана между олицетворяващата статуквото ГЕРБ и реформистката коалиция "Продължаваме промяната" - "Демократична България". Социологическите прогнози не успяха да посочат ясен победител сред тях, но който и да е първи, шансовете да събере формално мнозинство и да излъчи устойчив кабинет клонят към нулата. По-вероятни са разговори за търсене на решение под формата на някакъв вид "широка коалиция" между двете сили - предизвикателно трудна задача с неясни изгледи за успех и тежки последствия.

Извън сюжета на върха - битката за третото място между ДПС и "Възраждане" също се очертава да бъде напрегната до последно. Резултатът от този вот ще бъде показателен и за съдбата на БСП - започнало ли е началото на края за Столетницата.

Несигурно е и дали това ще бъдат единствените пет партии в парламента, или някоя от по-малките формации ще успее да прескочи границата. Социолозите очакват значителен брой хора да решат в последния момент кого да подкрепят, така че не са изключени и някакви изненади.

Екипът на "Капитал" следи най-важното от изборния ден в настоящия лайв блог, където може да прочетете хронологично (с най-новото отгоре) всички по-ключови събития, данни и коментари от журналистите на "Капитал".

В 19:30 ч. започва и изборното студио на "Дневник" и "Капитал", което може да проследите през уебсайтовете на двете медии тук и тук, както и във фейсбук или в Youtube.

Междувременно може тук да видите анализите на "Капитал" за това какви са шансовете да бъде сформирано правителство, възможно ли е управление с ГЕРБ и как беше сформирана "хартиената коалиция".

А тук може да прочетете някои ключови теми, които зависят пряко от резултата на изборите:

Инфлацията - какво движи рекордното поскъпване, както и по-скъпо ли е в Европа спрямо България

Еврозоната - кой и как саботира приемането на еврото

Шенген - през крив макарон

23:30 ч.

Данните на социологическите агенции от паралелното преброяване в секциите, които те следят сочат, че ГЕРБ ще са първа политическа сила. Разликите обаче са минимални и вотът от чужбина може да промени отново подредбата. Неясен стои и въпросът за това колко партии ще влязат в Народното събрание - на ръба е ИТН. Ако тя влезе ситуацията с разпределението на мандатите ще се промени още.

20:00 ч.

По-малко от 1% разлика между коалицията ПП/ДБ и ГЕРБ на изборите в неделя, показват всички първоначални данни от екзит половете на социологическите агенции.

"Алфа Рисърч" дава 26.4 на сто преднина за ПП-ДБ, а на второ място с близо процент разлика остава ГЕРБ-СДС с 25.5 процента. "Маркет линкс" дава точно обратния резултат - според тази агенция печели ГЕРБ-СДС с 25.5 процента, а втори са ПП-ДБ с 24.5%.

Почти равни са резултатите на третия и четвъртия в следващия парламент - ДПС и "Възраждане". И двете агенции отреждат третото място на ДПС - според първата с 13.9%, според втората - с 14.4%. Четвърта е "Възраждане" с 13.5 на сто, според "Алфа Рисърч, а според "Маркет Линкс" - с 13.8 процента. Пета остава БСП - 9.2 на сто ѝ дава екзит полът на първата агенция, а втората ѝ отрежда 10.1 на сто.

На този етап не е ясно дали в следващото Народно събрание ще влезе партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Малко след 20 часа от ИТН, позовавайки се на екзит пол на "Галъп" оповестиха, че ще бъдат част от следващото Народно събрание.

18:30 ч. Последните прогнозниданни на социологическите агенции, които може да видите във YouTube канала на Дневник, показват разместване сред участниците. Изборният ден продължава до 20 часа, а ако има опашки и след това.

17:40 ч.

Към 16 ч. общата избирателна активност за страната е 27,27%, съобщиха от ЦИК. В процентно отношение тази активност е малко по-висока от тази към същия час на предсрочните парламентарни избори през октомври миналата година, когато до урните са отишли 25.58% от избирателите. Към този момент най-ниска е избирателната активност в Сливен - 21.99%, а най-висока в единия от трите софийски избирателни района - 23-ти, където правото си на глас са упражнили 35.59% от избирателите.

Говорителят на ЦИК Росица Матева съобщи, че най-малко 65 са машините, с които е имало проблеми при гласуването. Според председателя на ЦИК Камелия Нейкова причините за техническите проблеми с устройствата за гласуване са различни. "Проблем с принтера и съобщение: "Дневникът не е синхронизиран" или софтуерен проблем. Четецът на машината не разчита картите. Има случаи на дефектирали портове на флаш паметите и машината не открива източници за записване на информацията", каза Нейкова. Другият проблем с машините е при отпечатването на разписките, на които не се отпечатва вота на избирателя. Според бившия министър на електронното управление Божидар Божанов причината за това са последните промени в Изборния кодекс, които наложиха да се смени хартията, която отпечатва разписките от машината. Ето какво написа той на страницата си във фейсбук:

15:00 ч.

Избирателната активност според социологическите агенции върви съвсем малко по-високо от предишните избори. Прогнозните резултати засега също леко се разминават с очакванията като препратки към такива оценки може да видите на сайта на 24 часа - тук, както и в социалните медии - тук.

Според някои анализатори по-високата активност в началото на изборния ден може да е свидетелство за по-голям корпоративен и контролиран вот. Подобно явление се случва както сутрин, така и в последния момент вечер, преди края на изборния ден.

13:15

Прогнозните резултати може да следите във вайбър канала на Дневник: https://viber.com/dnevnik.bg

В социалните медии пък "Клуб Z" посочват данни на две агенции - тук и тук. Като цяло засега разминаването спрямо предварителните социологически проучвания е към долната част на подреждането, но всичко може бързо да се промени предвид предпочитанията на различните избиратели по кое време да отидат до урните.

12:40

Първи изявления на политическите лидери

И тази изборна неделя политическите лидери направиха обичайните си изявления след като гласуваха. Централна място в тях заемаха позициите на партиите за формата на евентуално редовно правителство. От твърденията на политиците се разбра, че ПП/ДБ са готови на преговори с ГЕРБ за съставяне на кабинет, но около приоритети и без формална коалиция. Бойко Борисов (ГЕРБ) обаче на този етап настоява на формална коалиция.

По думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков той е дал гласа си за това България да има нормално европейско правителство, нормални европейски пътища, нормално европейско здравеопазване и образование. "Няма спасител, всичко зависи от нас", каза той пред журналисти.

Съпредседателят на "Демократична България", която е в коалиция с ПП - Христо Иванов призова "политиците да се движат към хоризонта на здравия разум, а не на личните си амбиции". Той каза, че е гласувал за излизане на страната от безпътицата и поемане напред. Друг от съпредседателите на ДБ - Атанас Атанасов каза, че е дал гласа си за "възстановяване на парламентаризма". По думите му през последните две години парламентът и парламентаризмът буксуват, а служебната власт е безконтролна.

Въпреки че лидерите на обединението ПП/ДБ коментираха, че създаването на правителство е наложително, никой от тях не употреби думата "коалиция". На въпрос за съвместно управление с ГЕРБ Христо Иванов коментира, че то може да бъде само около общи приоритети, но не и в коалиционна форма, защото тя изисква "високо ниво на доверие".

По-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази несъгласие с виждането на Иванов. Борисов смята, че "не може да се говори за приоритети преди да се състави правителство, защото всеки ще си постави неговия приоритет".

Той прогнозира, че "ако политиците не проявят мъдрост и не се състави правителство след изборите, това ще е самоубийствен атентат за страната и вещае не само шести, но и седми предсрочни избори".

За правителство около приоритети се обяви и лидерът на БСП Корнелия Нинова. "В цялата кампания виждам желанието на хората да има правителство, така че мисля, че ще се намери разум", каза тя. И съобщи, че след изборите БСП ще се допита до партийните членове каква тактика да предприеме.

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че очаква след изборите формацията му да се превърне в първостепенна политическа сила.

По думите на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ трябва да се излезе от политическата криза. Той посочи това като необходимо условие за решението на всички други проблеми на държавата.

12:30 ч.

Избирателната активност към 11 ч. е 8.97%, съобщиха от ЦИК. Тя е почти същата като на предишните избори в началото на октомври миналата година. Тогава до урните към този час са отишли 8.89% от избирателите. Най-висока избирателна активност се отчита в област Монтана, където правото си на глас са упражнили 14.09% от гласоподавателите. Висока избирателна активност има и във Враца, където правото си на глас са упражнили 12.5%. Най-ниска е в Пловдив, където до този момент са гласували 6.16% от избирателите.

Говорителят на ЦИК Росица Матева съобщи, че 45 машини не са сработили в началото на изборния ден и на тези места гласуването е продължило с хартиени бюлетини. Проблемите с машините са били свързани с това, че на места устройствата са блокирали или не са отпечатвали вота на избирателите. В ЦИК са постъпили и множество сигнали, че на места върху бюлетините от машина от секционните избирателни комисии не се поставя печат, каквото е изискването. "Тези бюлетини ще се отчитат като действителни", каза Матева.

11:15 ч.

Формално има забрана за обявяване на социологически прогнозни резултати от екзит полове по време на вота, но по традиция в социалните мрежи редица медии показват алегорични данни. Към първите неофициални такива от една социологическа агенция препраща "Клуб Z" на този линк и от друга агенция - на този линк. Към момента изненадите са по-скоро в средата на класирането.

Резултати от вота може да следите и във вайбър бота на Дневник: https://viber.com/dnevnik.bg

11:00 ч.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев отчете увеличени на опитите за изборни манипулации. "Има задържани 114 човека до края на деня. Има образувани 133 досъдебни производства. Досъдебните производства са 100 процента повече спрямо предходните избори. Над 50% повече са задържаните. Повече са и опитите да се манипулира вота", каза той след като упражни вота си. Една от причините за това може да е връщането на хартиената бюлетина, което създава повече възможности за контролиран вот.

10:00 ч.

Изборният ден на 2 април започна с гласуването на повечето политически лидери. През урните вече минаха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателите на "Продължаваме промяната" и на "Демократична България" - съответно Кирил Петков и Христо Иванов, както и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, почетният председател на партията Ахмед Доган.

По данни на "Галъп" избирателната активност към 9:00 ч. е била 3.6%. Толкова е била и на предишните избори в същия час.

Извън това от ЦИК обявиха, че в някои секции в Смолян машините за гласуване са дали дефект и бюлетините, които излизат от тях, не се четат или са накъсани и не е отразен вотът на гласоподавателя. При такива случаи на хората се дава права до упражнят гласа си наново - с хартиена бюлетина.

Пред някои от секциите в Турция пък вече има опашки от хора, които попълват декларации, за да упражнят вота си, след като не са направили това предварително и не присъстват в списъците.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-@
    amidala
    • - 2
    • + 3

    Бясна към от съглашателството, което пропагандирате! Как да се отървем от мафията, когато ангимафията колаборира с нея? Следизборно!

    Нередност?
  • 2
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • - 1
    • + 1

    ДПС гласуват за чалгара. Какво ли са намислили тези жалки боклуци.

    Нередност?
  • 3
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 1

    Спорадично пускам радио и тв днес. Отвсякъде всевъзможни "експерти" мрънкат как на хората им било писнало да ходят на избори - 5 пъти за две години! В същото време, един народ, недалеч от България, ВСЕКИ ДЕН ходи на бойното поле и дава собствения си живот там, за да защитава свободата и демокрацията в собствената си държава. Какво ли би направил българският цървул за неговата държава в подобна ситуация, ако вече го мързи да даде само 2 минути от собственото си време за нея? Не народ, а мърша!

    Нередност?
  • 4
    wlr26637645 avatar :-?
    wlr26637645
    • - 1
    • + 2

    Първите екзитополове след края на изборния ден сочат успорвана биткa...

    Бе разбирам, че сте превъзбудени, ама редакторът къде дреме? Успорва нещо...

    Нередност?
Нов коментар