Преди да вземе първия мандат: Борисов притиска ПП и ДБ да кажат с кого искат да управляват

Лидерът на ГЕРБ заплаши, че има и вариант Б - кабинет с подкрепата на ДПС, ИТН и БСП

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова коалицията ПП-ДБ да кажат с чия подкрепа искат да управляват, когато получат втория мандат, за да е наясно как да подходи, когато партията му вземе първия.

Той отправи призива си към обединението малко след като приключиха двудневните консултации на президента Румен Радев с парламентарно представените политически сили, които предшестват процедурата по връчването на мандатите за съставяне на правителство. Пред Радев формациите препотвърдиха първоначално заявените си позиции в какви мнозинства биха участвали. От втората по численост в Народното събрание ПП-ДБ отново заявиха, че няма да подкрепи кабинет с първия мандат на ГЕРБ, нито правителство с участието на партията на Борисов. ДПС потвърдиха, че биха подкрепили кабинет още с първия мандат, а БСП ще пита активистите си преди да вземе решение дали да влезе в управленска коалиция.

Борисов: Да кажат с кой

"Изслушахме внимателно това, което казват ПП и ДБ, и разбираме тяхната категоричност, че с ГЕРБ няма да управляват в първия мандат. Те казват, че с втория мандат искат да направят правителство с подкрепата на кой? Да кажат - с втория мандат ние очакваме подкрепа на ГЕРБ или не очакваме подкрепа. Очакваме да ни подкрепи ДПС, очакваме да ни подкрепи ИТН. Ако няма задкулисие, което в момента да преговаря, отговорът на този въпрос би бил много интересен, защото от този въэпрос зависи кой ще прави кворума в парламента, кое ще е мнозинството, което ще защитава работата на министрите и приоритетите", каза Борисов и добави, че ако отговорът е, че очакват подкрепа от ГЕРБ, трябва да се направи и лидерска среща, на която от ПП и ДБ да кажат в какво ще се изразява тази подкрепа.

От изявлението на Борисов се подразбра, че той е склонен да подкрепи кабинет с втория мандат на обединението, но при определни условия. Едното е механизъм на контрол на евентуалния кабинет. "Ако подкрепата се изразява в еднократно натискане на копчето - добре. А след това? След това те отиват и арестуват Слави Трифонов. И чувам, че е арестуван. С какъв механизъм ние ще спрем това. Ако се говори за такъв вариант, трябва да се каже какъв е механизма на управление и контрол", каза Борисов. В същото време заплаши, че ако ПП и ДБ имат договорка с други партии за подкрепа, ГЕРБ ще се опита да направи същото с първия мандат, намеквайки, че може да се опита да направи правителство с подкрепата на ДПС, ИТН и БСП. "Тогава ние ще се опитаме в рамките на първия мандат, да предложим абсолютно същото, което те предлагат. Само че рискът при нас е то да мине", обясни лидерът на ГЕРБ. В същото време отново повтори, че "стабилно и дългосрочно правителство може да има само с подкрепата на първите две политически сили в парламента.

Какви са ходовете на Борисов с първия мандат

След парламентарните избори той на няколко пъти заяви желанието си да се състави правителство с подкрепата на първите две политически сили в парламента, но очевидно това няма как да стане с първия мандат на ГЕРБ. След консултациите президентът решава кога да започне процедурата по връчването на мандата. При тази това положение пред Борисов има няколко варианта за изход от ситуацията. Единият е да излъчи проформа някакъв партиен кандидат за премиер, който да върне неизпълнен мандата, но такъв подход би изглеждал пораженчески в очите на избирателите му, особено ако това не е съпътствано с предварителни договорки с ПП и ДБ за сформиране на кабинет с втория мандат. Другият вариант е да се опита да излъчи експертен кабинет тип "Габровски", който обаче трудно би могъл да сформира, ако няма гаранции за парламентарно мнозинство, което да застане зад него. А такива гаранции с първия мандат могат да дойдат само от другите партии в парламента - ДПС, БСП. Поне на думи засега Борисов заявява, че не се иска да управлява с тях, а и на този етап ГЕРБ не са разговаряли с двете формации за правителство.

Очевидно с призива си ПП и ДБ да кажат с чия подкрепа ще търсят мнозинство за правителство Борисов се опитва да постигне още две цели. С натиск върху ПП и ДБ да кажат дали ще търсят подкрепата на ГЕРБ Борисов се опитва до известна степен да получи реабилитация, ако от обединението ясно заявят, че при опит за сформиране на правителство с втория мандат ще търсят подкрепа от партията му. Освен това очевидно Борисов е наясно, че в ПП и ДБ все още нямат единна позиция какъв тип правителство ще предложат, ако вторият мандат стигне до тях. Партиите в коалицията обсъждаха въпроса по време на заседанието на парламентарната си група в четвъртък, но не се стигна до формирането на единна позиция. Лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев настояват да се излъчи политически кабинет, докато съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов застават зад варианта експертно правителство.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    1. То не беше воаяжа на US чиновника с черновата на Магнитски 3.0 с написаното с молив име на баце;
    2. То не бяха евроатлантически заклинания;
    3. То не беше хилядократното му посипване на главата с пепел и хилядите първи копки на непостроения още гръцки газопровод, който трябваше да очисти съвестта му от Балкански поток;
    4. То не бяха среднощни арести;
    5. То не беше 2,5 години тотална политическа изолация,

    за да омекне баце и да склони за властово ешмедешме с джендърите на Козяк.

    И кво стана?
    "Единствената алтернатива на мафията" върна баце на бял кон в БГ политиката като незаобиколим фактор...

    Само заради това тия копелдаци трябва да бъдат гонени до Капъкуле/Кулата/Калотина с камъни!

    Нередност?
  • 2
    ede05625406 avatar :-|
    Станислав Губеров

    Повечето пъти в политиката действа един и същ закон-едно говори,друго прави.Бойко много добре знае,че няма да прави нищо с ПП,та нали той е с Тръмпистите,а те се кланят на кръга около Байдън.Нелепа е като цяло тази зависимост.
    Но Бойко чисто и просто си оправя имиджа пред своите редици и ,,партньори”и сега ще направи това,което е решил предварително(още на срещата,инициирана от Нинова)-експертна Коалиция с участието на кадри на ДПС и БСП.А това в момента е най-малкото зло и най-работещо решение.

    Нередност?
Нов коментар