Сложен танц за правителство

Борисов поиска от ПП-ДБ състав на кабинет, те ще му предложат управленска програма

Новото "летоброене" започна след първата официална лидерска среща между двете първи партии в парламента
Новото "летоброене" започна след първата официална лидерска среща между двете първи партии в парламента
Новото "летоброене" започна след първата официална лидерска среща между двете първи партии в парламента    ©  Георги Кожухаров
Новото "летоброене" започна след първата официална лидерска среща между двете първи партии в парламента    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В сряда новинарските емисии на телевизиите започваха с думите: "Първи пленарен ден след лидерската среща между ГЕРБ и ПП/ДБ." Апломбът, с който се съобщаваше за разговора в парламента между лидерите на ПП/ДБ и ГЕРБ, звучеше като начало на ново политическо летоброене.

От гледна точка на събирането на една маса на "непримиримите" доскоро опоненти в лицето на Кирил Петков и Асен Василев, от една страна, и Бойко Борисов, от друга, събитието наистина изглеждаше такова. "С Кирил Петков сме си простили", каза Борисов, визирайки зрелищния му арест по времето, когато съпредседателят на ПП беше премиер. По-късно пред депутатите от ГЕРБ Борисов продължи със суперлативите и към другия съпредседател на ПП, Асен Василев: "С него може да се работи, защото той усеща какво са сгрешили и как може да се поправи." Те пък допуснаха вероятността двете формации да договорят управленска програма, след което нещата потънаха в неяснота. А от ДБ запазиха мълчание.

Две напред - една назад

Някои видяха във възцарилия се бон тон между лидерите на първата и втората политически сила в парламента почти сигурен знак, че въпреки яростното им противопоставяне през последните две години има шанс да се обединят около правителство. Още повече че поне на думи Борисов дава знаци, че е готов да се откаже от първия мандат и е склонен да подкрепи - при определени условия, предложен от ПП-ДБ вариант за евентуален техен кабинет с втория мандат. В сряда председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова уточни: "Всеки състав и структура на правителство следва да отразява, че ГЕРБ е победител на два поредни избора."

Други разчетоха тази "диалогичност" като сложна политическа игра в опит двете формации да снемат отговорността и да ограничат щетите за себе си, ако и това Народно събрание се провали и се стигне до пореден шести парламентарен вот. И ГЕРБ, и ПП-ДБ вероятно ще твърдят, че са направили всичко възможно да договорят мнозинство, но условията и на едните, и на другите са се оказали неприемливи. Освен това от демонстрираното затопляне на отношенията между двете формации за ГЕРБ има още една полза - партията вече не изглежда в изолация, в каквато беше в последните няколко парламента, а сядайки официално на една маса с лидерите на ПП-ДБ, Борисов получи и лична реабилитация.

По всички тези причини разговорите между излъчените на изборите първа и втора политически сила от началото на работата на новия парламент приличат на танц със стъпки "две напред, една назад". Накратко през последните две седмици той изглежда така:

  • ГЕРБ и ПП-ДБ изготвиха съвместна законодателна програма на парламента до лятото и заедно избраха на ротационен принцип председателя на парламента от ГЕРБ и ще се обединят около председател на ключовата правна комисия в парламента, излъчен от коалицията;
  • Неофициално дори се заговори, че между лидерите на двете формации текат сондажи за сформиране на мнозинство около правителство на ПП-ДБ, излъчено с втория мандат;
  • В опит да покаже, че диктува играта, Борисов публично постави първо условието ПП-ДБ да кажат с кого искат да управляват, а след това да обявят и състава на правителството, което ще предложат с техния мандат;
  • По време на лидерската среща във вторник Асен Василев допусна възможността двете формации да изготвят обща управленска програма;
  • На следващия ден обаче разговорите за програмата замалко да се провалят, защото от ПП присъства само съпредседателят на парламентарната група Николай Денков, а от страна на ГЕРБ - около 10 депутати. След нея председателката на групата Десислава Атанасова постави ултиматум до края на седмицата ПП да обявят състава на кабинета, който ще предложат, а Денков обясни, че коалицията готви своя управленска програма, която освен на ГЕРБ ще предложи и на останалите формации в парламента.

Дали тези крачки водят към съставяне на редовен кабинет е въпрос, на който дори самите формации нямат (или не дават) откровен отговор. В публичните им изяви обаче все по-малко се отрича вариантът за съвместно управление. Слуховете и неофициалната информация, които започват да витаят винаги в подобни ситуация, навеждат на мисълта, че публиката вижда само част от преговорите и договорките. Друга част от новата политическа дружба на този етап изглежда свенливо скривана, ако се съди по изпуснати реплики. Борисов вече каза публично за неофициална среща между него и двамата лидери на ПП в кабинета на председателя на парламента Вежди Рашидов, докато той още го председателстваше като най-възрастен. По неофициална информация от двете формации е имало и други сондажи за сформиране на мнозинство и евентуална подкрепа с втория мандат.

Срещата

Новото "летоброене" започна след първата официална лидерска среща между двете първи партии в парламента. Във вторник ръководствата на ГЕРБ и ПП/ДБ се разбраха да излъчат обща работна група, която да обсъди предложените от служебния кабинет параметри на бюджета заедно с представители на финансовото министерство.

Разговорът се проведе по покана на ГЕРБ и продължи около 40 минути, като първоначално домакините предвиждаха срещата да бъде закрита за медиите, но все пак се проведе в присъствието на журналистите.

По време на срещата Борисов поиска от ПП-ДБ да кажат предварително какъв състав на правителство ще предложат с втория мандат, за да реши дали партията да го подкрепи. Съпредседателят на ПП Асен Василев пък му отговори, че първо трябва да се постави на масата управленската програма и едва след това да се говори за това кой ще я изпълнява. За това обаче всяка от партиите в коалицията трябва да вземе решение.

След срещата

Ден по-късно обаче Николай Денков даде да се разбере, че коалицията може и да се съгласи да обяви предварително състав на правителство, както поиска преди ден Борисов.

"Нека първо да минем през обсъждане в коалицията. Има и плюсове, и минуси в двата варианта, така че има нагласа, че може и да предложим (правителство), както бе обсъдено вчера, но няма никаква готовност да се обсъждат имена", каза Николай Денков (ПП-ДБ) пред журналисти в парламента.

От парламентарната група на коалицията твърдят, че засега официални обсъждания на имена за евентуален състав на кабинет не е имало. От тясното ръководство на ПП обаче казват, че поне тяхната част от коалицията не е променила мнението си и ще настоява Кирил Петков и Асен Василев да влязат в правителството. Този път обаче със сменени роли - Василев да бъде излъчен за премиер, а Петков за негово вице. Този сценарий беше изработен в ПП още преди изборите, а Василев в интервю за "Капитал" още тогава не отрече, че е възможно да се кандидатира за премиерския пост.

Подобен сценарий не е ясно дали се ползва с подкрепата на другата част от коалицията - "Демократична България", доколкото единият от съпредседателите на обединението - Христо Иванов, смята, че ПП-ДБ трябва да излъчат експертен кабинет с втория мандат. На същата позиция е и другият съпредседател - Атанас Атанасов, който преди това беше категоричен противник на всякакъв вид партньорство с ГЕРБ и беше на позицията, че коалицията трябва да излъчи кабинет с политически лица. За "преобръщането" на мнението му в полза на експертно правителство според депутати от ДСБ решаваща се е оказала среща на партийното ръководство с основателя на партията Иван Костов, който смята, че заради тежката политическа и икономическа ситуация трябва да се сформира кабинет. И дал пример с правителството на Димитър Попов от 1990 г., в което тогава влизат експерти и представители на двете противостоящи политически сили БСП и СДС.

За да бъде излъчен кандидат-премиер от ПП-ДБ според правилника на парламентарната група обаче, за него трябва да гласуват 2/3 от депутатите от коалицията. Това означава, че за всяка номинация ще е необходимо широко съгласие.

Ултиматумът на ГЕРБ

На този етап не е ясно и дали от ГЕРБ ще са склонни да дадат подкрепа за правителство на ПП-ДБ, ако ключовите фигури в него са политически. Борисов се опита да обърне в своя полза липсата на единна позиция в коалицията какъв тип правителство да предложат с втория мандат. Под предлог че трябва да има яснота, за да знае как да подходи с първия мандат, той първо поиска гаранции, че ПП-ДБ ще преговарят с ГЕРБ, когато мандатът отиде при тях, а след това заяви, че коалицията трябва да обяви и състава на правителството, защото "може да не хареса някои от личностите в него". Той се опита дори и да заплаши коалицията с това, че има и друг вариант - да предложи правителство с първия мандат и уточнението че "има риск то да мине". Неофициално депутати от ГЕРБ твърдят, че пред Борисов продължава да стои вариантът да предложи експертно правителство тип "Габровски", въпреки че не е ясно дали е договарял такава подкрепа с останалите парламентарни формации - ДПС, ИТН и БСП. А и такъв вариант би бил рисков и за него от имиджова гледна точка.

Натискът на ГЕРБ за изясняване на ситуацията около втория мандат се засили в сряда, когато трябваше да се състои първата среща между ГЕРБ и ПП-ДБ за изготвянето на съвместна управленска програма. На нея обаче ГЕРБ и ПП-ДБ се явиха в доста различни и силно непропорционални състави. От ГЕРБ присъстваха около десетина депутати, които са участвали в изготвянето на предизборната им програма, заедно с председателката на ПГ Десислава Атанасова. От с ПП-ДБ беше само акад. Николай Денков. По информация от ПП на срещата е трябвало да присъства и Асен Василев, но в последния момент той не отишъл.

След разговора Атанасова повтори думите на Борисов, че ГЕРБ очаква от коалицията да обяви състава на бъдещия си кабинет, като постави и ултиматум това да се случи до края на седмицата. Денков пък имаше друго обяснение за непропорционалното представителство на срещата. Според него нейната цел е била въпросът с управленската програма да се обсъди "технически". Денков уточни, че програмата ще се подготви от ПП и ДБ и след като е готов първият й вариант, ще може да се обсъди и с ГЕРБ. Освен това коалицията възнамерява да я представи и на останалите формации в парламента.

Решението за програма само от името на ПП и ДБ е взето от Националния съвет на ПП във вторник и е съгласувано с ДБ. Мотивът е, че обща програма с ГЕРБ няма да се приеме добре от избирателите. Затова в коалицията са решили да представят своя програма, която впоследствие би могла да бъде напасната с ГЕРБ. Всъщност това беше и целта на започналите разговори с партията на Борисов - търсене на възможност да "напаснат" предизборните си програми.

От ПП-ДБ предвиждат работата по съвместната законодателна програма да продължи. Коалицията и ГЕРБ са се уговорили да задвижат съдебните и конституционните преговорни екипи до началото на идната седмица.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    С хореографската трактовка на случващото се Капитал опитва да прикрие дългосрочните щети от политическата безпомощност на коалицията ПП/ДБ, която поради неспособност да прецени ефекта, сама се остави в прегръдките на баце да я води в "танца".

    Единствената и неприкрита цел на ПП/ДБ е да се докопат отново до чекмеджето на властта, ровенето в което им се услади за мимолетното (за щастие!) властване през м.г. Оставяйки ги да мислят, че е зависим от тях, баце ги изтипосва в преговори, които се дават по телевизора и всеки БГ гражданин може прекрасно да прецени кой кара влака:
    - Борисов задава дневния ред;
    - Борисов изисква от "колегите" да му предоставят списъци и програми. Те от него нищо не искат, т.е. са съгласни с всичко;
    - Борисовият кандидат бе подкрепен 100% от ПП/ДБ за председател на НС срещу нищо незначещото обещание да се подкрепи техен за шеф на правната комисия, защото председателят на комисия е пръв сред равни и също има само един глас.

    Преговаряйки с "мафията", ПП/ДБ заради домогването до властта плюха на златното правило "с престъпници не се преговаря", легитимираха полуизвергнатия от политическото Борисов и му дадоха възможност да надделее.

    Борисов ги настъпва методично и то пред медиите, ограничавайки с всяка следваща среща степените на свобода на "танцьорката". Слагайки ги на масата на протяжни и циклични преговори, баце избива единственото оръжие на обявилите се за негови антагонисти ПП - изолирането на Герб. Не можеш да продължаваш да твърдиш, че си отрицание на нещо, с което непрекъснато се договаряш и то пред очите на цяла България!

    Баце без абсолютно никакви усилия вкара най-гласовите си врагове във възможно най-елементарния капан, възползвайки се от каратисткото правило да използваш устрема на противника си. Е, той използва болезнения устрем на ПП/ДБ към властта, за да ги метне по гръб.

    Защото - ако се върнем към хореографската терминологие, - след страстния танц често следват и други интимности...

    Апропо, единственият от претендентите за властта, който много ясно вижда накъде вървят нещата, е Христос Иванов. Този, иначе неискащ уста на заем човек, сега мълчи гробовно.
    Видимо разбира, че е качил триумвирата си на влак, който лети към политическата бездна, където са останките на всички послугували известно време на Борисов - РБ, ВМРО, Воля, НФСБ...

    Некомпетентните, но пък властомани от ПП/ДБ направиха непростимото - похарчиха нахалост народната анти Герб енергия от лятото на 2020 г, смятайки, че така ще заменят баца до нощното шкафче и го легитимираха като незаобиколим фактор в БГ политиката.
    А с преговорите с "мафията" показаха истинските си намерения - тя да ги пусна на единия край на държавната трапеза.

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    ДБ скърцат със зъби от недъгавите импромптюта на Киро и Асен, но нямат ход назад, защото наесен са местните избори. Без феновете на ПП те отново няма да се преборят за София и това ще ги маргинализира окончателно.
    Всъщност нямам представа как си представят евентуалното управление на столицата в тандем с недорасляците от ПП. Вероятно си казват: като стане, тогава ще го мислим.
    И в тая ситуация да не се окаже, че ще плачем за ГЕРБ и Фандъкова?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#2] от "masay":

    Никога не съм мислел, че ще видя в баце нещо повече от селски тарикат - някакъв чалгавариант на Тодор Живков, но на фона на очебийната посредственост на пп/дб, баце е в позата на местен дьо Гол.

    Разбира се, играе, защото човек не може да надскочи сянката си (и филията с мас...), но го прави по начин, който акумулира доверие в масовия електорат, който има изконно български рецептори за лъжата и прикритата с "учени" фрази измама.

    Борисов в момента като с парен чук руши устоите на "демократите" сред хората, оставяйки ги сами да демонстрират колко са овъртяни в празни приказки и словесен талаш.

    Основната вина на баце пред нацията е, че за 12+ години във властта направи кражбата допустима/нормална/ненаказуема. Това е вече бъг в народопсихологическата ни ДНК. И ще трябват сурови десетилетия, за да се изчисти.
    И гадното на ситуацията е, че всички полит.сили по същество много бързо усвоиха Борисовото know how. Нима сбирщината от Киро,Асен, Корнелия и Слави не спретнаха мегакражба чрез евроатлантически правилния отказ от директна покупка на руски газ и придпочетоха да го правят с посредничеството на МИТ.
    В този смисъл - по-доброто няма да дойде от тая дупка.

    Нередност?
  • 4
    kuranakyumura avatar :-(
    kuranakyumura

    2009 г. - "Няма по-голямо падение от това да имаме мутра за премиер"
    2022 г. - Просто Киро - "Подръж ми бирата"

    Изведнъж на фона на "Промяната" Баце ти се вижда като адекватен и компетентен. А проблемът на неговото управление беше, не че се легитимира кражбата (тя си беше легитимирана и преди това), а че маржовете се надуха до 40-50% по европейските ОП-та.

    "Промяната" пък се оказа толкова компетентна, че дори не можаха да заместят Баце в кражбите - навсякъде, където той точеше просто беше спрян паричния поток. И изведнъж се оказа, че няма кой да поддържа пътищата и жертвите от ПТПта скочиха доста рязко. Да, ако Баце беше направил пътищата по-качествени щяха да имат нужда от много по-малко поддръжка, но все пак това си е златна мина, която "Промяната" просто не може да овладее.

    Къде се развилняха те ли? Български пощи е перфектният пример - блокирани в рамките на половин година, за да може генералният спонсор да си доизчисти конкуренцията и да заеме по-голям пазарен дял. Щетите най-вероятно може да се окажат непоправими предвид задълженията на пощите. За албанските електромобили дори не ги задвижиха, защото кой да предположи, че стартъпите може да нямат пари и да лъжат инвеститори?

    Нередност?
Нов коментар