ГЕРБ и ПП/ДБ се разбраха за "общи действия" в парламента и анонсираха "по-важните лидерски разговори"

Двете формации ще излъчат председател на Народното събрание, шеф на правната комисия и ще прокарват обща законодателна програма със срок от три месеца

ГЕРБ и ПП/ДБ постигнаха договорка по законодателната програма на парламента.
ГЕРБ и ПП/ДБ постигнаха договорка по законодателната програма на парламента.
ГЕРБ и ПП/ДБ постигнаха договорка по законодателната програма на парламента.    ©  Георги Кожухаров
ГЕРБ и ПП/ДБ постигнаха договорка по законодателната програма на парламента.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Двете най-големи политически сили в новия парламент - ГЕРБ и коалицията между ПП и ДБ, се договориха за общи парламентарни действия след неколкодневни разговори. Двете формации ще излъчат заедно председател на Народното събрание, шеф на правната комисия и ще прокарват обща законодателна програма.

Контактните групи изпълниха своя мандат, коментира пред журналисти бившият образователен министър Николай Денков (ПП). И уточни, че депутатите, които участваха в тях, не са имали мандат за разговори за кабинет, защото те "се водят от лидерите". Минути след това и шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова анонсира: "Предстоят по-важните, лидерски разговори."

Повече информация кога и как ще се състоят те не беше дадена.

Председател, шеф на правна комисия, закони

Двете формации са се договорили председател на Народното събрание да е Росен Желязков, чиято кандидатура се очаква да бъде гласувана в сряда. Коалицията ПП/ДБ пък ще посочи кой да е председател на правната комисия и той ще получи гласовете на ГЕРБ. Ако парламентът работи повече от 3 месеца, ще има ротация на двата поста. Тя няма да бъде формално записана, защото противоречи на конституцията, а ще се крепи на "джентълменска договорка".

Приоритетите закони, по които има постигнато споразумение, са в областта на "съдебната реформа". Става дума за промените за антикорупционната комисия и тези в НПК, с които се въвежда разследваща фигура на главния прокурор. Наред с това ГЕРБ и ПП/ДБ обявиха, че ще е внесат заедно промени в Закона за защита от домашното насилие.

От изявленията във вторник стана ясно, че е изготвен и общ списък със законопроекти, който ще бъде предложен на останалите политически сили. Те засягат реформите по Плана за възстановяване и устойчивост, присъединяването на България към еврозоната и Шенген.

Николай Денков изрично уточни, че разговорите, които се водят в момента, са само за законодателни програми, а не за подкрепа на правителство. Той припомни, че позицията на ПП/ДБ - че няма да подкрепи правителство с първия мандат, остава и е много малко вероятно да бъде ревизирана.

От ГЕРБ обаче изтъкнаха, че ще положат всички усилия за общо редовно правителство. "Диалогът е изключително необходим и струва ми се, че преди два месеца, преди две години никой не си представяше, че ще успеем в името на някаква обща цел да седнем на една маса и да водим този диалог. Тонът е конструктивен, колегиален и експертен. В този смисъл ние ще положим всички усилия за редовно правителство", каза Десислава Атанасова.

Преди ПП/ДБ и ГЕРБ да прекратят пресконференцията тя анонсира и разговори на лидерско ниво, но никой не даде повече подробности.

Какво се очаква

Ако договореното във вторник започне да се изпълнява, от сряда ще се отпуши конституционната процедура. На първо място ще бъде избран председател на новото Народно събрание, с което първото му заседание ще завърши седмица след като започна. Това означава, че ще бъде и разблокиран процесът за опит за съставяне на правителство.

Причината е, че парламентарните групи формално се създават след избора на шеф на парламента. Според основния закон именно тях трябва да събере на консултации държавният глава, преди да даде първия проучвателен мандат. Самите мандати се връчват на парламентарни групи, каквито в момента официално все още не съществуват.

Има ли парламентът три месеца?

Още преди изборите президентът Румен Радев даде знак на партиите, че този път няма да им даде възможност за дълги преговори, а конституционната процедура ще мине бързо.

Това означава, че ако няма съставен кабинет, от една страна, и от друга, Радев удържи на заканата си, то 49-ият парламент няма как да съществува три месеца и да изпълни законодателната програма, за която ГЕРБ и ПП/ДБ се договориха.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 8

    Класика! По-ясно от това - здраве му кажи:
    Гласуваш за баце - получаваш КироЛенаБАсен + Христос Иванов!
    Гласуваш за КироЛенаБАсен + Христос Иванов - получаваш баце!

    Двете групи властомани обезсмислиха:
    а) изборите;
    б) партиите като такива;
    в) журналистиката като достойна професия.

    Срам! Срам! И безчестие!)

    Нередност?
  • 2
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 5
    • + 6

    Не само класика - оковадна класика, направо извънземните от Андромеда я виждат ясно. Само за умно-красивия-градски електорат не е оковадна. Сега остава да се реши дилемата - пълна програма ли ще има новия брак или само ще се "пипат през дрехите" до новите избори юли месец.

    Нередност?
  • 3
    demokratbg avatar :-@
    demokratbg
    • + 4

    Ако ПП-ДБ подкрепят каквото и да е правителство с ГЕРБ напускам като член ДБ и няма да съм само аз! Кой ви даде право докъде да се договаряте с гербаджийте?! Питали ли сте гласувалите за вас????

    Нередност?
  • 4
    ichibane avatar :-|
    ichibane
    • + 6

    Оглушителното мълчание на партиите след изборите подсказа,че нищо не се решава на избори.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 7

    Никой ли в Капитал няма рецептори колко е гнусно да се проповядва противоестественост, та била тя и политическа!?

    Подобна мръсотия е било управлението на Народния блок (1931-1934), след което на военните - единствената национално отговорна сила тогава,- а после и на царя, им писва политическото хермафродитство и правят преврата от 19 май 1934 г.
    Десет години след това България просъществува без политически партии, без "ти на мене - аз на тебе", без тогавашни Корнелии/бацета/ЛениБ/Христоси и вся остальная сволоч. И - казват - това е най-силния икономически периот на царството.

    Това признание: "Двете формации ще ... прокарват обща законодателна програма СЪС СРОК ОТ ТРИ МЕСЕЦА" не е ли поредната изтървана мръсна истина за гнусните договорки на антагонистите в кулоарите?
    Въпреки напъните в газетата да се "докаже", че двете групи са Ин-ът и Ян-ът на американския тип разбиране за демокрацията и няма нищо по-нормално да се изхермофродитят властово.

    Срам ме е от вас!

    Нередност?
  • 6
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 2
    • + 1

    Македонияяяяяяяяяяяяяяяяяяя!
    Приятелят на Слави Трифонов - Орлин Алексиев изскочи тук от едни записи за Капитан Андреево, Таки, Маки и какво ли още не:
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161498811221189
    Чуйте как тайният свидетел на прокуратурата за "преврата" се покайва и топи другия таен свидетел, Таки и Ами. Имал флашки срещу всички герои, но не ги бил дал на прокуратурата.

    Нередност?
Нов коментар