Трудна работа

Първите заявки след изборите правят намирането на компромисна формула за управление много трудно

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Най-лесната коалиция - между ГЕРБ и ПП - ДБ, изглежда все по-малко възможна.
  • Първите заявки след изборите правят намирането на компромисна формула много трудно.
  • Бойко Борисов може да има повече шансове за коалиция с всички останали партии в новия парламент, но тя носи много рискове за ГЕРБ.

Изборите обикновено дават отговори на въпроса кой ще управлява, но последните направиха обратното - зададоха още въпроси, някои от които абсурдни.

Накратко: разпределението на силите в новия парламент е такова, че теоретично възможните управленски конфигурации са две: ГЕРБ с ПП - ДБ или римейк на хартиената коалиция (ГЕРБ, ДПС и БСП). Втората между другото спокойно може да се нарече и коалицията "Магнитски" - всяка от партиите в нея има по един санкциониран високопоставен функционер - Владислав Горанов, Делян Пеевски и Николай Малинов.

Близките резултати между първите две формации и голямото противопоставяне между тях обаче превърнаха дните след изборите в състезание кой пръв ще мигне. Всеки чакаше някакъв знак от другите - една нота, която да зададе тон. Във вторник първи мигнаха "Продължаваме промяната" (ПП).

"ПП няма да подкрепи кабинет с мандат или участие на ГЕРБ", казаха лаконично след дълго заседание двама от лидерите на партията - Кирил Петков и Асен Василев. С това те на практика елиминираха първата възможност за коалиция.

Остана другата, теоретична възможност за сглобка между ГЕРБ, ДПС и БСП (с вероятната дискретна подкрепа на някой друг), но подобна официална конфигурация има много недостатъци. Тя едва ли ще се хареса на електората на ГЕРБ, подкрепата на БСП не е никак сигурна, а и носи повече негативи на водещата партия. Затова, макар и Борисов да загатна за такава възможност, тя по-скоро би трябвало да се чете като заплаха към ПП/ДБ, отколкото като реална алтернатива, към която лидерът на ГЕРБ ще прибегне.

Общата картина

Резултатите от гласуването освен картина на тежко разделено общество показват три важни тенденции:

  • ръст на проруските националисти от "Възраждане"
  • спад в подкрепата за ПП - ДБ - коалиционният им резултат е по-слаб отколкото сумарния преди шест месеца, когато двете формации се явиха отделно
  • почти никакво движение в гласовете на останалите партии - ГЕРБ, БСП и ДПС.

Двата процента преднина на ГЕРБ може на пръв поглед да създават илюзията, че на отминалите избори има победител. Всъщност обаче ситуацията е практически паритет между Борисов, от една страна, и основните му опоненти, от друга. Разликата в резултата между ГЕРБ и ПП - ДБ е под 50 000 гласа.

Може би по тази причина Христо Иванов - единият от лидерите на коалицията ПП - ДБ, в изборната нощ даде сигнал, че поле за евентуална сглобка с ГЕРБ би следвало да има, защото "демокрацията е разговор между несъгласни".

Два дни по-късно партньорите на ДБ Кирил Петков и Асен Василев дадоха самостоятелно изявление пред медиите, с което на практика зачеркнаха възможността за колаборация с ГЕРБ, намеквайки дори, че имат размисъл и за честността на изборите.

Изявата на лидерите на ПП "развърза ръцете" на Бойко Борисов, който дотогава пазеше мълчание. В типичния си стил лидерът на ГЕРБ обясни пред медиите (без да отговаря на много въпроси, защото не искал да огорчи останалите партии в тази тежка ситуация), че най-добре би му било да управлява с ПП - ДБ, но ако те не искат, може и с другите. В това число и с президента Радев, който да "даде министри", а и с "Възраждане", които трябва да бъдат "поздравени за добрия резултат".

Рисковете за ГЕРБ

Разбира се, заявката на Борисов, че ако ПП и ДБ откажат да влязат в някакво партньорство с ГЕРБ, той ще сформира кабинет с част от другите парламентарно представени партии, е фалшиво движение, което той веднъж вече направи след предишните парламентарни избори. Тогава лидерът на ГЕРБ отново отправи оферта към всички политически сили в парламента, включително и към президента, и макар че имаше възможност да опита да сформира мнозинство с ДПС и БСП, не направи усилие да реализира такъв вариант. Вместо това предложи експертен кабинет, за който предварително се знаеше, че няма да получи подкрепа.

Сега Борисов е в същата ситуация и най-вероятно си дава сметка, че пред него стоят същите две формули за съставяне на кабинет, както и в предишното Народно събрание - или сформирането на някакъв вариант на правителство с подкрепата на ПП - ДБ, или коалиция с ДПС и БСП.

За Борисов най-изгоден е форматът на мнозинство с ПП - ДБ. Първо, защото партньорството с двете формации, които са основни негови опоненти, ще го легитимира отново като приемлив партньор и ще го извади от изолацията, в която изпадна, след като напусна властта. От тази гледна точка беше леко учудващ острият тон, с който той се обърна към ПП и ДБ в първото си изявление, след като спечели парламентарните избори. Борисов предложи като формула коалиционно управление въпреки ясната заявка на ПП и ДБ преди изборите, че не желаят да влизат в коалиция с ГЕРБ. Другата новост беше, че лично той ще води разговорите за съставяне на кабинет, което предварително обрича на "неуспех" присъствието на лидерите на ПП и (част от тези на) ДБ в една зала с него. Освен това предложи първо формациите да се разберат за кабинет и тогава да уточняват приоритетите си. Това е точно обратното на предложеното от съпредседателя на ДБ Христо Иванов в деня на вота - първо да има яснота какви са приоритетите на евентуалното правителство и чак тогава да се обсъжда какво да е то.

Трудно може да се каже на този етап какви ще са ходовете на Борисов в процеса на разговорите с останалите политически сили и как ще подходи ГЕРБ, ако евентуално се стигне до опити за сформиране на правителство с втория мандат на ПП - ДБ и с третия, но с голяма доза сигурност може да се прогнозира, че ако двете най-големи политически сили не успеят да съставят кабинет, ще се отиде отново на предсрочен вот.

Сформирането на евентуално правителство с ДПС и БСП е доста рисково за Борисов. Първо, защото такъв кабинет няма да се ползва с достатъчна обществена подкрепа заради токсичността на ДПС и в очите на хората ще изглежда като злополучния кабинет "Орешарски", излъчен от БСП и ДПС и подкрепян от "Атака". Освен това на този етап не е никак сигурно дали БСП би се включила в такова мнозинство. Още повече че Борисов неведнъж е определял социалистите като негови основни опоненти и дори отправяше критики към ДБ, че е в съюз с БСП в предишното редовно правителство на Кирил Петков. Разбира се, пред Борисов има и още един вариант - правителство на малцинството, подкрепено от ДПС и ИТН (трите формации имат общо 116 гласа), но тази формула също е рискова за ГЕРБ, защото ще изисква договорки за подкрепа от БСП, а и една такава формула едва ли може да просъществува дълго време.

Трудните решения обаче няма да са само в ГЕРБ.

Капанът за ПП - ДБ

Второто място на ПП - ДБ в изборите постави коалицията в неприятната ситуация да избира само между негативни варианти. Ако откажат всякакво партньорство с партията на Борисов, ПП - ДБ могат да загубят подкрепата на тези, които смятат, че вредите от липсата на правителство и парламент са повече от щетата да се влезе в съюз с ГЕРБ. На тези избори обединението между двете формации загуби малко над 71 хил. гласа в сравнение с предишните избори, когато се явиха поотделно, и този спад може да продължи при евентуални поредни парламентарни избори през лятото. Според данни на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" от изборния ден избирателите както на ПП - ДБ, така и на ГЕРБ желаят да бъде сформирано редовно правителство в новия парламент. Според резултатите този процент за гласоподавателите на ПП - ДБ е 66%, а за избирателите на ГЕРБ - 77%.

От друга страна обаче, директна колаборация с ГЕРБ носи риск от загуба на част от най-твърдите привърженици. Според данни на агенция "Алфа рисърч" 37% от избирателите на ПП - ДБ не подкрепят коалиция между първите две формации срещу 49%, които биха одобрили партньорство с ГЕРБ, защото в техните очи партията на Борисов продължава да е токсична.

Дори и преди да се стигне до решения по тези въпроси, резултатите от изборите предизвикаха няколко линии на напрежение в партиите, класирани на второ място. Те едва ли ще предизвикат сериозни трусове, но са показателни за формата, в която коалицията влиза в преговорите за правителство,

Искрите в ПП и ДБ

Загубата на изборите доведе до вътрешно напрежение в коалицията ПП - ДБ на няколко нива. Първо между коалиционните партньори в лицето на формацията на Кирил Петков и Асен Василев и част от партиите от ДБ. Заедно с това второто място във вота предизвика сътресение и вътре в ПП.

Подобно на победителя ГЕРБ, от втората по големина политическа сила в новия парламент също отказаха да коментират резултатите в изборната нощ с аргумента, че всяка от четирите партии в коалицията - ПП и трите формации, които съставят обединението "Демократична България" - "Да, България", ДСБ и "Зелено движение", трябва първо да обсъдят ситуацията след вота в партийните си органи, а след това да се вземе общо решение в рамките на коалицията.

Все пак ден след вота, в понеделник, лидерите на партиите от коалицията се срещнаха и обсъдиха зад какви варианти на правителство, предложено от ГЕРБ или с втория мандат, биха могли да застанат. По неофициална информация съпредседателят на ПП Кирил Петков е лансирал варианта, който формацията предлагаше и преди парламентарните избори - политически кабинет на ПП и ДБ, който да има само подкрепата на ГЕРБ, без представители на партията в него. На срещата според източници съпредседателят на ДБ Христо Иванов е предложил да се помисли за вариант в посока на подкрепа на евентуален експертен кабинет при ясен контрол върху министрите в него и с ясни приоритети - реформа в прокуратурата, членство в Шенген и в еврозоната.

ПП постави ДБ пред свършен факт

Официалната позиция на коалицията обаче трябваше да бъде взета, след като се проведат заседанията на ръководните органи на партиите от обединението, на които те да получат мандат за каква управленска формула да преговарят. Въпреки това изненадващо за партньорите им от ПП огласиха решението на националния съвет на партията, който се събра на заседание във вторник. От краткото изявление на двамата съпредседатели Кирил Петков и Асен Василев стана ясно, че ПП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ или кабинет с участието на формацията на Борисов в него. "Ние ясно обещахме на нашите гласоподаватели един нормален европейски живот, което включва и честни и свободни избори", каза Кирил Петков.

Несъгласуваното обявяване на позицията на ПП с останалите формации от коалицията породи съмнения за разнобой между партньорите, доколкото от трите партии в обединението "Демократична България" запазиха пълно мълчание.

Прибързаното огласяване на решението на ПП, без това да се е превърнало в обща позиция на цялата коалиция ПП - ДБ, беше прието от представители на обединението като поставяне на коалиционните партньори пред свършен факт. А неофициално от ДБ изтълкуваха решението за отказ от всякакви разговори за някакво партньорство с ГЕРБ, независимо под каква форма може да бъде то, като почти сигурен знак, че се върви към поредни предсрочни парламентарни избори през юли. Още повече че очакванията са поне две от формациите от ДБ - ДСБ и "Зелено движение", да заемат същата позиция за отказ от каквато и да е колаборация с ГЕРБ.

Мачът обаче още не е свирен. Ключови фигури в средите на ДСБ се опитват да убедят съпартийците си в идеята за търсене на управленска формула между ПП - ДБ и ГЕРБ без участието на политически фигури в нея. "Политически мандат от нашите избиратели да съставим коалиционно управление с ГЕРБ ние нямаме, защото ние сме обещали точно обратното. Това не означава, че няма формули за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Има формули за правителство, които не са политическа коалиция", каза бившият лидер ДСБ, сега евродепутат, Радан Кънев пред БНР.

Вътрешното напрежение в ПП

Към напрежението между коалиционните партньори по въпроса за евентуалното участие на ПП и ДБ в разговори за правителство с ГЕРБ се прибави и още едно - вътрешнопартийно напрежение в партията на Кирил Петков и Асен Василев по две линии. Едната е свързана именно с решението за категоричен отказ от каквато и да е колаборация с ГЕРБ, като по неофициална информация по време на заседанието на националния съвет част от членовете му не са посрещнали еднозначно предложението на двамата съпредседатели да се излезе с бързо решение по въпроса предвид различните настроения сред част от формациите в ДБ.

По информация на "Капитал" поне трима от депутатите на "Продължаваме промяната" са дали да се разбере пред лидерите, че заради радикалната позиция на ПП е възможно да се присъединят към ДБ. Други пък са били на крайната позиция, че ако сред партньорите им надделее мнението за разговори с ГЕРБ, коалицията с ДБ да бъде развалена. "Отказахме се от разваляне на коалицията преждевременно, но такъв вариант съществуваше и за да го отхвърлим, роля имаше както това, че между нас и ДБ не всичко е загубено, така и най-простата парламентарна математика - че бихме останали трети след "Възраждане", която има 37 депутати", разказаха от партията.

След изборите заради преференциалния вот ПП "загуби" пет депутатски места в полза на ДБ и пропорциите в бъдещата обща парламентарна група се разделят така: 38 народни представители за ПП и 26 за ДБ. Загубата на тези места всъщност се превърна в другата линия на напрежение във формацията на Кирил Петков и Асен Василев.

Въпреки тези напрежения около загубата на вота както от ПП, така и от ДБ гарантират, че коалицията ще се запази и в новия парламент ще има обща парламентарна група.

Колко време ще просъществува тази парламентарна група още не се знае. Въпросът "Ще има ли правителство" не получи отговор в първата седмица след изборите, твърде вероятно няма да е ясен и през следващата. Оттук нататък започва сложен танц, който ще определи дали, или по-скоро кога ще са следващите парламентарни избори. Дори и сега да се сформира някакво правителство, предизборната кампания няма да спре, а само ще продължи по друг начин. През есента ще има местни избори, които от тясно партийна гледна точка са дори по-важни. Те дават сигурна електорална база заради феодализирането на хората по места чрез назначения в общинските служби и разпределянето на порциите от местните бюджети.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 4

    Ин-хауса на Баце:

    Шест фирми, участвали в аферата #Хемусгейт вече са длъжници на НАП.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161465916801189
    Те дължат на фиска общо 23,2 милиона лв. към края на март 2023 г. Кухите компании са регистрирани на малоимотни, а един от тях вече е починал. С парите е финансиран и луксозен спа-хотел във Велинград.

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    До коментар [#1] от "Наблюдател":

    Научили са си урока от Пецов :)

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 7

    Абсурдно конфронтационно поведение на ПП/ДБ е дакларацията, че няма да подкрепят каквото ще правителство с мандата на първите: на националното спасението, на националното съгласие , на непартийни експерти, на...
    От това логично следват две неща:
    1. Няма как да се очаква при тая ситуация, че победителите в изборите на втори кръг да подкрепят правителство с мандата на ПП/ДБ;
    2. Няма трета консенсусна кандидатура, която да обедини антагонистите.

    През юни на избори.

    И в това няма нищо зло.
    Първо, защото сегашната политическа класа, която от десетилетие прикрива нефелността си, прехвърляйки вината за провалите си другиму, сега в гъстия цикъл избори го демонстрира ясно и непрекъснато.
    Второ - вижда се, че републиката оцелява и без постоянно действащ парламент, който и без това има смешен рейтинг, а и реално е една театрална сцена за пред телевизорите.

    Нови и нови ялови избори ще домаргинализират до абсурд политическата класа и тогава и най-запленените ѝ адепти ще трябва да видят некадърността им.
    Количествените натрупвания водят до качествени изменения. Карл Маркс

    И си мисля, че и Америка за БГ ще се замисли (президетът Тръмп ще помогне) за пилеенето с лека ръка на парите на американските данъкоплатци.

    Упоритостта на новия провален политически тандем ПП/ДБ е напът да стартира изчистването на политическия БГ пейзаж.
    Защото евентуалната малка стъпка с участие на ДБ във властта е гигантска крачка към въвличане на България в чужда война. Естествено на страната на губещите.
    По историческа българска традиция.

    Нередност?
  • 4
    kuranakyumura avatar :-|
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 1

    Ха дано да има нови избори до юни, защото това ще е поредния пирон в ковчега на зомбираното ГМО ПП. ДБ може и да оцелеят след това, Христакис има много опит за кръвосмешения с Баце. Аз се опасявам, че дори и без правителство, могат да накарат служебното да прати армията ни за скрап в Украйна. Нека започне ролетката с мандатите, а в същия момент се молим в руската рулетка да не нацелим куршума.

    Нередност?
  • 5
    valdim avatar :-P
    Dimov

    Към №3 и 4 - продължавате да не си пиете хапчетата и това не ви се отразява добре - нито на здравето, нито на "анализите".

    Нередност?
Нов коментар