Възможно е ГЕРБ и ПП-ДБ да обсъдят обща управленска програма

Борисов поиска от коалицията да каже състава на правителството, което тя ще предложи с втория мандат

Лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ разговаряха около 40 минути на първата официална среща между двете формации
Лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ разговаряха около 40 минути на първата официална среща между двете формации
Лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ разговаряха около 40 минути на първата официална среща между двете формации    ©  Георги Кожухаров
Лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ разговаряха около 40 минути на първата официална среща между двете формации    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първата лидерска среща между ГЕРБ и коалицията ПП-ДБ във вторник в парламента не даде категорично яснота дали между първата и втората политически сили може да се сформира мнозинство в рамките на новото Народно събрание, но се превърна в предпоставка разговорите между двете формации да продължат. По време на срещата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от ПП-ДБ да кажат предварително какъв състав на правителство ще предложат с втория мандат, за да реши дали партията да го подкрепи. Съпредседателят на ПП Асен Василев пък му отговори, че първо трябва да се постави на масата управленската програма и едва след това да се говори за това кой ще я изпълнява. За това обаче всяка една от партиите в коалицията трябва да вземе решение в рамките на партийните си ръководства.

Двете формации се разбраха да излъчат обща работна група, която да обсъди предложените от служебния кабинет параметри на бюджета заедно с представители на финансовото министерство. Беше препотвърдена и позицията им за приемането на законопроектите от общата законодателна програма, която беше договорена в началото на работата на парламента. Вследствие на нея беше избран председател на НС - Росен Желязков от ГЕРБ, а ПП-ДБ ще има председател на правната комисия. По неофициална информация за поста ще бъде номиниран депутата от ПП Стою Стоев.

Първата официална среща на лидерите на двете формации, която се проведе по покана на ГЕРБ, продължи около 40 минути и първоначално домакините предвиждаха да бъде закрита за медиите, но все пак разговорът се проведе в присъствието на журналистите.

Борисов вече не говори за първия мандат

Предложението на Борисов от ПП и ДБ да кажат персоналния състав на кабинета, който ще предложат с втория мандат, най-вероятно беше провокирано от изявления на политици от ПП през уикенда, в които те потвърдиха решението да не подкрепят правителство с първия мандат на ГЕРБ, както и такова, в което участват представители на партията на Борисов. В свои медийни участия в неделя пред Nova news и bTV Кирил Петков и Лена Бориславова заявиха, че коалицията ПП-ДБ ще предложи с втория мандат кабинет на малцинството, а от ГЕРБ евентуално биха търсили само подкрепа в парламента. Изявленията им пък бяха провокирани от изказване на Борисов миналия петък, с което той призова ПП и ДБ да кажат с кого искат да управляват, когато предложат правителство с техния мандат. "Да видят (ГЕРБ - бел.ред.) какво предлагаме. Искат контрол - има го през парламента. Всичко е възможно, само две неща не са възможни - да ги подкрепим в първия мандат и да вкараме техни министри в наш кабинет", каза Петков пред "Нова телевизия".

По време на срещата във вторник Борисов оправда искането си ПП и ДБ да кажат състава на правителството си, защото по думите му това ще облекчи позицията на ГЕРБ за първия мандат, както и че трябва "да мислят, ако се отива на този вариант". "Вие може да ни предложите правителство и заради личностите, ние да не го подкрепим", каза Борисов. Той взе отношение и по лансирания от Петков вариант за кабинет на малцинството с евентуална подкрепа на ГЕРБ, които да го контролират чрез парламента. "Вие искате да ви подкрепим безусловно с втория мандат, но ние така или иначе можем да контролираме всяко правителството чрез парламента. Това не е привилегия, още повече че в парламента има още четири партии", заяви Борисов.

Съпредседателят на ПП Асен Василев определи като нетрадиционна практика искането на Борисов да бъдат обявени конкретни имена на министри и заяви, че първо трябва да се водят разговори за управленска програма. "Трябва да се разработи законодателна програма и ясна управленска подкрепа, която да казва правителството какво трябва да свърши. Ако ние трябва да предлагаме състав на кабинет, който да ви ориентира за първия мандат, първо трябва да видим каква програма ще изпълнява този кабинет", каза Василев, като уточни, че за да започне такъв разговор, въпросът първо трябва да се обсъди от ръководствата на партиите от коалицията ПП-ДБ.

"Нестандартна е ситуацията, затова са нестандартни предложенията, нестандартни са и решенията. В случая първият и вторият са без значение. Самите вие виждате - ако не се разберем за бюджета, а може да се разберем само ние да е 3% дефицит и да е консолидиран, на кого друг ще разчитаме", отговори Борисов. Лидерът на ГЕРБ добави, че е важно да има работещо правителство "без значение дали ще бъде избрано с първия или с втория мандат". Борисов уточни и че с Кирил Петков са си "простили", визирайки ареста му по времето, когато съпредседателят на ПП беше премиер. "Така че нищо в нашите взаимоотношения не възпрепятства, каквото и да е било, да свършим хубава работа", каза лидерът на ГЕРБ.

По-късно по време на заседанието на парламентарната група на ГЕРБ, част от което се излъчваше на живо във фейсбук, Борисов очерта пред депутатите на партията програмата минимум и програмата максимум. "Програма минимум е бюджет, приети закони и чак тогава да отиваме на избори и да се започваме отначало. Програма максимум е с разум да се направи добро политическо експертно правителство", каза Борисов. Като уточни, че "експертите са политици", защото ако е много добър експерт, той няма да се занимава "с такава работа". И обобщи, че няма напредък по правителство, но има напредък по управленската програма.

Обща работна група за бюджета

По време на срещата беше засегната и темата за бюджета, който предстои да бъде внесен от служебното правителство в парламента. И двете формации декларираха готовност да излъчат работна група, която да разговаря с представители на финансовото министерство.

"Нашите приоритети са 3% дефицит, рязане на разходи, взимане на заеми, но да го направим заедно, отговорно и да не оставим оставим недобри неща за България", каза Бойко Борисов, противно на изявленията си непосредствено след изборите, че ГЕРБ няма да гласува държавния бюджет, ако няма излъчено редовно правителство. Асен Василев повтори тезата си, че някои от изчисленията на Министерството на финансите не са точни в частта за средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Според Асен Василев предвидените в проектобюджета средства за капиталови разходи са раздути и би могло да се предвиди да се взема целият дивидент на държавните дружества вместо половината, което ще увеличи приходите.

Томислав Дончев пък заяви, че постигането на 3% дефицит не е въпрос на технически детайли, а изисква да се правят "нелицеприятни реформи", за които ще е необходимо мнозинство, и попита дали има такова мнозинство, което да ги подкрепи.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 2
    • + 1

    Две патерици си говорят: "Абе, нещо между нас куца..."
    В случая, Киро, Асен и Христо си говорят - "Абе, нещо между нас куца..."

    Нередност?
  • 2
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 3

    Запазването на неправилния метод за работа на Министерството на финансите причинява невъзможност за успешно правителство.

    Накратко:
    Сега държавната власт не осъществява необходима защита на официалната валута.
    Нямането на необходима защита на официалната валута е реален най-опасен вредител на националното стопанство. Този ликвидатор на стопански ценности е водещ причинител за сегашната инфлация (за намалението на покупателната способност на официалната валута). Всички сме жертви на неправилния метод за работа на Министерството на финансите.
    Коалициите от партии ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ пренебрегват лошия метод за работа на Министерството на финансите. Някои политици подпомагат финансовото зло. Възникват нови щети. При съдействие за обществения враг, съответната политическа партия е с подсигуряван провал. Практиката доказа, държавната финансова грешка причинява провал на правителството.

    След прекратяване на погрешния метод за работа на Министерството на финансите е възможно успешно правителство.

    Защо коалициите от партиите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са с реално съгласие за запазване на най-опасния вредител на националното стопанство?

    Нередност?
  • 3
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 2
    • + 3

    Няма как да е възможно... ДБ, а и ПП да се съгласят на достлук с крадокрацията... Веднъж вече хм.. един реформаторски блок сърба тюрлучорбата на борисов... и корумпе библиотекарските схеми.
    Времена за избор.. за 30 г. напред... А где е либовта- мненията откъм ДПС корпорацията, некви ИТН шанажии, хм.. БКП, мать родная на всички извън ДБ/ПП..
    Мутрю чака да му обявят имена... за да ги представи в... кабинет с неговия си мандат... Дори да се подпише за всички реформи предложени... по-късно ше се забравят тотално... А КОРУПЦИЯТА ще УБИВА все повече и масово... по пътищата.. в здравната ... при бедствия..

    Христо, Кирил, Асен, Атанас.. Лена, Борис...
    Не изпирайте Греб, ДпС, БКП, както само ариел и ваниш премахва петната!...
    Евро, Шенген, зад Украйна, Каксета вън, регионално развитие и шут, шут в гъза на корумпираната превзета държава без стобори!
    Алтернативата после е... забвение и азиатска сатрапия тип Ердоган, Путлер с Вгъзраждане на власт...
    Белене ще отвори... за нов хм.. народен съд...
    Тогава ще продам всички притежания в БГ - понеже България бяга от гражданите си.. които не са накиснати в тоталната корупция.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 5

    Рефлукс получавам! Казано по народно му - повръща ми се!

    Партийният орган на реформаторите, на активните борци срещу мафията, на честните ментално девствени жълтопаветници в един миг обърна резбата и взе тихичко да свежда на вниманието на електората си, че мафията и антимафията се гушкат (засега само властово).

    И нито дума, че това е въпиюща политическата нечистоплътност, защото хората, които обганизираха августовските въстния срещу баце, сега му клекнаха партер!
    Ни намек за политическия хермафродитизъм (нали си спомняте от училище, че хермафродитните организми са безплодни?), че просто няма как програмите на антагонистични партии да се "съгласуват"!

    И е близо до акъла, че щом тези партийни сбиртоци, които до момента не спираха да тръбят, че са единствената алтернатива едни на други могат да се съешават (засега само политически) , значи ни еб...т.

    След тези "избори" се видя, че от избори полза няма и от партии полза няма, защото се видя, че:
    а) гласуваш за баце - получаваш КироЛенаБАсен + Христос Ив ;
    б) гласуваш за КироЛенаБАсен + Христос Ив - получаваш баце.

    Пък и като чета текстовете горе, вече се обърках коя беше първата най-древна професия и коя втората - журналистическата или оная, другата?

    Нередност?
  • 5
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#4] от "D-r D":
    ...Всъщност се съмнявам... че господ от една нищо и никаква кал.. ви е направил не само задна част... пръц..
    Лъсна ли вече обувките.. на Костя..

    Нередност?
  • 6
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Спряганият за шеф на правна комисия Стою Стоев е от сой!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161513320961189

    Депутатът от #ППДБ е син на бившия Председател на Надзорния съвет на Агенция за приватизация - адвокат Теодор Стоев, избран от квотата на #НДСВ. Съдружник в адвокатската им кантора “Станков, Стоев и партньори” е бившия правосъден министър Антон Станков (НДСВ).
    Стоев старши е съдружник (в “Комидор” АД) с инвеститорите в скандалния “Подпорен хотел” на #Алепу Кристиян Христов и Пламен Марков - собственици на “Алепу Вилидж”. Още през 2015 г. Биволъ разкри кой стои зад плановете да се застрои Алепу

    И един на пръв поглед дребен, но важен според нас детайл: младият депутат от #ППДБ е съкратил в декларацията си името на фирмата “С Плюс Консулт” в която е съдружник с баща си. Но дяволът е в детайлите! Особено, ако ще става шеф на #ПравнаКомисия - защото всяка буква и запетая в законите е важна и понякога отваря вратички за заобикалянето им!

    Нередност?
Нов коментар