Разговорите за правителство: Трите А на Габриел съвпаднаха с РОД на ДПС

Засега номираната от Борисов за премиер получи подкрепа само от партията на Карадайъ

Номинираната за премиер Мария Габриел проведе поредица от срещи в парламента с парламентарните групи на БСП, ДПС и ИТН
Номинираната за премиер Мария Габриел проведе поредица от срещи в парламента с парламентарните групи на БСП, ДПС и ИТН
Номинираната за премиер Мария Габриел проведе поредица от срещи в парламента с парламентарните групи на БСП, ДПС и ИТН    ©  Велко Ангелов
Номинираната за премиер Мария Габриел проведе поредица от срещи в парламента с парламентарните групи на БСП, ДПС и ИТН    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От "аплодисменти" (ГЕРБ), през "пълна подкрепа за приоритетите" (ДПС) до "огорчение" от сбъркания подход в преговорите (БСП). Така премина маратонът от срещи на номинираната за премиер Мария Габриел с парламентарно представените политически сили, от които тя ще търси подкрепа за правителство с първия мандат на ГЕРБ.

В предварително разпространената програма беше предвидена и среща с ПП-ДБ, но ден преди това от коалицията поискаха отлагане за петък, заради отсъствието на съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев от страната. Въпреки това представителите на ГЕРБ направиха демонстрация - отидоха в залата, стояха четири минути и си тръгнаха.

А парламентарната група на "Възраждане" изобщо не беше поканена на разговорите.

Трите "А" на Габриел

Пред депутатите от ГЕРБ номинираната за премиер на евентуалното правителство с техния мандат за пръв път обяви официално приоритетите, за които ще търси подкрепа от останалите политически сили в парламента. Тя обясни идеята си зад какво правителство иска да застанат тези, които го подкрепят, като го определи като кабинет на трите "А" - амбиция за съставяне на правителство, авторитет на България в Европа и ангажимент към хората.

Пред депутатите на ГЕРБ Габриел представи и 10 приоритета на евентуалния кабинет. На първо място - създаването на работещо правителство и план за изход от политическата криза. Другите приоритети са приемане на България в еврозоната, членство в Шенген, стабилизирането на публичните финанси, преодоляване на двегодишното закъснение по оперативните програми, сигурността на българските граждани в контекста на "войната по пътищата" и битовата престъпност.

Специален акцент беше правосъдната реформа чрез приемането на механизма за разследване на главния прокурор (разработен и предложен последователно от екипите на министрите Надежда Йорданова и Крум Зарков) реформата в КПКОНПИ чрез разделянето й на две - комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество и комисия с разследващи функции, както и конституционна реформа (разработени от ПП и ДБ, но останали без внимание в предишните парламенти). По време на изказването си Габриел заяви, че ако евентуалното правителство начело с нея бъде избрано, първото нещо, което ще направи министърът на правосъдието, ще бъде да внесе искане във ВСС за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев за уронване престижа на съдебната власт. Такова искане беше внесено от трима министри преди това - Янаки Стоилов, Иван Демерджиев и Надежда Йорданова, но всеки път беше отхвърлено от Висшия съдебен съвет.

В изброените от Габриел приоритети вероятно заради очакваната подкрепа от БСП липсваше отчетливо заявена позиция по темата за войната в Украйна, а вместо това тя беше завоалирана с "общата политика на ЕС по сигурност и отбрана и спазване на ангажиментите на страната, съобразени с членството в НАТО".

И още един любопитен детайл - ако евентуалното правителство на Габриел получи подкрепа от ДПС и БСП, приоритетът за борба с корупцията ще бъде изпълняван от формации, които имат санкционирани свои представители по глобалния закон на "Магнитски".

Съвпадение с РОД на ДПС

Изброените от Габриел приоритети срещнаха пълна подкрепа от парламентарната група на ДПС. Зам.-председателят на парламентарната група Йордан Цонев преповтори думите на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, изказани малко преди това в кулоарите на парламента, за подкрепа на искането за оставката на Гешев. "Има натрупано напрежение в обществото и този проблем (с Гешев, бел.ред.) трябва да бъде решен", каза Цонев. Той посочи и че ДПС са единствената политическа сила, която е внесла в парламента проект за промени в конституцията, които по думите му предвиждали "дълбока промени" в съдебната система. Цонев разказа, че още преди шест години програмата на ДПС се е казвала програма за ускорено догонващо икономическо развитие, основано на зелената икономика, дигитализацията и високите и водородни технологии - неща, които също бяха посочени от Габриел като приоритети на евентуалния кабинет. И припомни, че Карадайъ преди година е настоявал за сформиране на експертен кабинет с приоритет Плана за възстановяване и устойчивост - също посочен к от Габриел.

Накрая Цонев заключи: "Вашите три "А" при нас бяха РОД - разум, отговорност, диалог".

Вместо суперлативи - огорчение

Не в този тон обаче премина срещата на Габриел с представителите на БСП. Зам.-председателят на групата на социалистите Георги Свиленски започна изказването си с огорчение от избрания подход в разговорите за правителство - първо да бъде номиниран премиер, а след това да се обсъждат приоритети. Той възнегодува и от това, че на срещата не присъстват лидерите на двете партии - Бойко Борисов и Корнелия Нинова. "Отсъствието и на двамата поставят и определени въпроси", каза многозначително Свиленски.

Оказа се, че той е недоволен и от неяснотата какво точно правителство предлагат от ГЕРБ. "Вие водите разговори с всички парламентарни групи. На българското общество не е ясно кой е план А, кой е план Б, какво правителство търсите - правителство на ГЕРБ, правителство от експерти, правителство с ПП. Това на нито един от тази зала не е ясно", каза Свиленски. И добави, че в изброените от Габриел приоритети не вижда част от приоритетите на БСП. "Не се говори нищо за доходи. За цените и инфлацията казахте на нас, но не и на другите. Надявам се това да не е приоритет за пред нас", заяви още той, като продължи с темата какво очаква БСП от Габриел - да каже ясно какво правителство очаква да оглави и какво мнозинство да го подкрепи.

"Трябва да сложим картите на маса и да кажем какво искаме да се случи в България. Пет приоритета, а празните кутийки да ги оставим на г-н Борисов да се забавлява. Такива разговори трябва да се водят от лидерите на партиите. Аз още преди да ви номинират казах, че Борисов ще посочи премиер и ще се скрие. Посочи ви вас, качи ви в зала "Запад" на парламента и ви остави да убеждавате народните представители. БСП няма да участва в управлението само за да участва и няма да подкрепя правителство само за да подкрепя", каза Свиленски.

Габриел му отговори, че от думите всъщност му се разбира, че иска да се води разговор за "празните кутийки", а после очерта и какво правителство искат тя и ГЕРБ - "проевропейско, с ясен профил на ескперти, които подкрепят приоритетите около които са се обединили".