Гешев ще "мете политическия боклук", Сарафов иска държавата да го пази от Гешев (обновена)

Разправата между представители на съдебната и политическата власт започва да напомня гангстерска война

Гешев демонстративно скъса и разпръсна пред камерите оставката си
Гешев демонстративно скъса и разпръсна пред камерите оставката си
Гешев демонстративно скъса и разпръсна пред камерите оставката си
Гешев демонстративно скъса и разпръсна пред камерите оставката си
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Същински криминално-политически трилър, но с комедийни нотки, се разигра в понеделник по върховете на държавното обвинение. В първото си публично изявление от седмица насам главният прокурор Иван Гешев демонстративно скъса и разпръсна пред телевизионните камери лист с оставката си. Драматичния жест той направи, след като дни преди това отстраняването му беше поискано от ГЕРБ и ДПС, а впоследствие част от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) започна процедура за отстраняването му.

Гешев се самообяви за жертва на политическата мафия и олигархията съобщи, че е получил анонимни заплахи за себе си и семейството си, както и че е и отказал оферта за посланическо място от името на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той също така окачестви поведението на ДПС като "предателство". И между другото спомена, че флагманът на атаката срещу него в последните дни - "лицето Борислав Боби Сарафов" (шеф на Националната следствена служба), е поискал спирането на делото "Барселонагейт". Случаят е емблематичен и се базира на журналистически разследвания, които свързват името на Бойко Борисов с бивша манекенка и пране на пари в Испания.

Часове след пресконференцията на главния прокурор брифинг даде и "лицето" Борислав Сарафов - иначе заместник на Гешев и шеф на следствието. Той е и в основата на скандала, свързан с разследването на т.нар. атентат срещу главния прокурор. Първо обяви случилото се за атентат срещу държавността и поддържаше версията на своя началник, но дни по-късно се обърна срещу Гешев и обяви, че под неговото ръководство държавното обвинение е навлязло в политиката. А след неговите думи миналата седмица шестимата прокурори от ВСС поискаха оставката на Иван Гешев.

В понеделник, след пресконференцията на шефа си, Сарафов обясни, че добре познава методите му и затова поиска държавна охрана за себе си и семейството си. В изявлението си той няколко пъти сравни Гешев с "неговия идол" Никола Филчев и впоследствие поиска оставката на началника си с редица аргументи. Един от тях беше, че прокуратурата държи на трупчета разследвания срещу политици, а впоследствие ги изнудва с тях. Сарафов даде пример именно с "Барселонагейт" - разследването, което може да уличи или оправдае Бойко Борисов като замесен в схема за пране на пари.

От всички изявления в понеделник може да се направи изводът, че прокуратурата, която очевидно работи в тясно сътрудничество с политическата власт в лицето на ГЕРБ и ДПС, е затънала не просто в скандали, а в гангстерска война.

Скъсаната оставка

Главният прокурор се появи на пресконференцията, носейки оставката си и писалка. След което драматично ги скъса и разпиля хартията пред камерите. "Не ме е страх, историята помни само смелите. Аз не знам дали съм смел, но винаги съм правил неща, които са правилни и в интерес на хората, и правя каквото трябва, пък да става каквото ще", каза той, обяснявайки, че обича България. "Не ме е страх. Фалконе е казал страхливият умира всеки ден, а смелият само веднъж", допълни той към драматичния момент.

Без да дава възможност за журналистически въпроси, главният прокурор изброи, че:

  • е получавал заплахи, че ако не подаде оставка до понеделник в 10 ч., някой ще натисне копчето "Enter",
  • е получавал заплахи с видеа,
  • заплахи за "семейството му и това-онова".

Гешев съобщи, че ще поиска отстраняването на "лицето Борислав Боби Сарафов" като заместник на главния прокурор, ако Сарафов не подаде оставка сам. "Надявам се това да е началото на края на олигархичния модел. Време е да бъде изметен политическият боклук", каза той.

Политическите оферти и приятелства

След като изреди заплахите, които е получил, главният прокурор обяви, че е имал оферта от "лицето Бойко Методиев Борисов".

"Всичко започна преди месец, получих предложение, казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик в Турция, Израел или да започна политическа кариера, навярно в неговата партия", заяви още Гешев. Той многократно нарече лидера на ГЕРБ "лицето Бойко Борисов", с което реферира към възможно негово процесуално качество.

Приятел с политик от ГЕРБ

Гешев обвърза действията на членовете на прокурорската квота във ВСС, които му поискаха оставката, както и тези на заместника му Сарафов с политически натиск. Правейки ретроспекция на миналата седмица, той разказа за свои разговори със Сарафов, който му споделил, че изявите му са в резултат на натиск.

Гешев акцентира на това, че кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел му е поискала оставката два дни след изявлението на Сарафов, а ден след политическото изявление на Габриел дошли и действията във ВСС.

"Звъннах на политик от ГЕРБ, когото познавам и смятах, че ми е приятел. Политик - жена. И тя каза: разбери ме. Бях до нея (Мария Габриел - бел. ред.). От нея го чух за първи път. Стана ми ясно, че това са го знаели тесен кръг от хора. Лицето Бойко Борисов и може би един-двама или 5-има други. Тук ме изненадва позицията на ДПС, защото те винаги са имали принципна позиция", коментира Гешев. След това допълни, че позицията на партията на Доган и Пеевски напомня "предателство в личен аспект".

По време на изявлението си той няколко пъти каза, че е водил "десетки разговори" с магистрати и политици. И уточни, че това се е случвало и по телефона, и в дома му. По-късно през деня пък стана ясно, че жената политик от ГЕРБ, която води приятелски разговори с главния прокурор, е Десислава Атанасова - шефката на парламентарната група на Борисовата партия.

Признание за политическо вмешателство

В изявлението си Иван Гешев призна на практика, че има политическо вмешателство в действията на съдебната власт. "Сега е моментът и съм сигурен, че политиката трябва да излезе от съдебната власт", каза той. И допълни, че до момента политическата власт се е опитвала да я ръководи в "интерес на свои користни интереси". Сега обаче това се случвало "безобразно и брутално".

Междувременно главният прокурор уж разсеяно спомена, че докато е бил в чужбина, шефът на следствието и заместник главен прокурор Борислав Сарафов е опитал да прекрати разследването на скандала "Барселонагейт", свързано с бившия премиер Бойко Борисов.

Борисов: Ако аз съм проблемът - да го реши

Малко по-късно от парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече да е оферирал политически постове на главния прокурор. "Не съм в позицията, няма как да го предложа за посланик", каза той. И допълни, че от думите на главния прокурор излязло, че "само той му е виновен". "Ако аз съм проблемът - да го реши", каза още лидерът на ГЕРБ.

След Борисов се изказа и другият замесен от Гешев - Борислав Сарафов.

Сарафов поиска държавата да го пази от Гешев

Той обвини шефа си, че "притежава държавното обвинение" като своя собственост. Зам-главният прокурор каза, че Гешев си е признал, че е възложил разследването "Барселонагейт" на свой съученик и получава информация лично от него.

Фактически Сарафов е прав, защото думите на Гешев бяха, че негов състудент му се е обадил специално, за да му каже, че Сарафов е поискал прекратяване на делото, към което може да бъде привлечен бившият премиер.

В желанието си да покаже авторитарните методи на Гешев Сарафов призна публично известни факти, които досега отричаше, солидаризирайки се с Гешев. Той дори изрече на глас публичната тайна, че делата срещу политици умишлено се държат на трупчета с цел да бъдат изнудвани. "Нима всеки мислещ човек не разбира, че не може един казус да стои нерешен години наред? Това е срамна тайна, която трябва да се каже, защото ние наистина трябва да изчистим прокуратурата. Не може делата да се държат латентни, за да се изнудват политиците, като за целта се възлагат на съученици на главния прокурор", каза Сарафов.

Къде живее Гешев

"Крайно време е някой да каже, че царят е гол", коментира Сарафов. И съобщи, че Гешев живее в държавна къща, база на прокуратурата, в курорта Боровец. Това е т.нар. вила "Регентска". Това твърдение обяснява защо маршрутът на главния прокурор между София и Самоков беше обявен като обичаен в началото на разследването на т.нар. атентат срещу кортежа му.

"До нея няма достъп никой от магистратите, защото Гешев просто я приватизира за собствено ползване, а служителите използва като свои лични слуги. Гешев ползва два бронирани автомобила, които също са закупени с пари на институцията. Стойността на всеки един от тях е над 1 млн. лв.", каза Сарафов.

Според него Гешев е направил заявка за влизане в политиката. За да стане това обаче, било редно да напусне прокуратурата.

Сарафов заяви, че начело на прокуратурата стои неуравновесен човек. "Познавам господин Гешев и именно затова се страхувам за своя живот", каза шефът на НСлС. Той не отговори на нито един от въпросите, свързани с неговата досегашна вярност на главния прокурор. Борислав Сарафов, когото от понеделник Гешев нарича "лицето", беше силно приближен до шефа на обвинението. Не каза и защо е мълчал, като за сметка на това се обърна публично към правосъдния министър, за да поиска охрана.

Какво означава всичко това

Скандалът между Иван Гешев, от една страна, и ГЕРБ и ДПС, заедно с Борислав Сарафов, от друга, на практика осветява дългогодишната свързаност между Борисов, движението и прокуратурата.

Още през 2014 г. бившият премиер призна в интервю, че се възхищава на Ахмед Доган, който "първи е разбрал, че който държи съда и медиите - той управлява". Впоследствие Борисов дълги години твърдеше (както и сега), че няма влияние върху съдебната власт, но обстоятелствата непрестанно го опровергаваха. Най-емблематичен е изтеклият след първия му мандат запис, в който бившият градски прокурор на София Николай Кокинов му напомня, че сам си е избрал Сотир Цацаров за шеф на обвинението.

От друга страна, досега прокуратурата е демонстрирала изключителна разсеяност за всякакви разследвания, свързани с представители на ГЕРБ и ДПС. Дори след безпрецедентните санкции по глобалния акт "Магнитски" Делян Пеевски, а после и Владислав Горанов изглеждаха недосегаеми за обвинението.

Напрежението между двете политически партии, които винаги са пазили прокуратурата от реформа, от една страна, и самата прокуратура, от друга, има потенциал да взриви политическия живот в страната, защото партиите очевидно имат механизми за въздействие върху състава на ВСС и могат да отстранят Гешев. От друга страна пък, той все още владее инструментариума на обвинението и може да задейства забавените отдавна "разследвания". Последните са в изобилие.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    julesta avatar :-|
    julesta
    • - 2
    • + 1

    geshew e out

    Нередност?
  • 2
    deeron avatar :-|
    Бай Стоен
    • - 1
    • + 6

    Господарите му нещо обърнаха палачинката. И този цитат на Фалконе?! Да не би да се сравнява с него?! Мила родна картинка.

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 4

    Ся, той е мутра, онзи също. Интересно форумните платени другари и другарки чия страна на мутрите ще заемат :) Или може би ще заклеймят всички мутри и ще заемат страната на Народа?

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 9

    До коментар [#1] от "julesta":

    Ами видимо хич не е "out".
    Заформя се небивало в последните десетилегия вадене на мръсно (политическо) бельо, на ревю на висши чиновници, които през минута-две си сменят мнението, на преторианци-предатели и низ от зависими политици.
    Коцето Костадинов го обобщи най-добре: ""Това, което се случва в момента между Гешев и другите американски метастази в България е същото като това, което се е случило през 1934 г. между Хитлер и Рьом в Германия. Събитията са известни като "Нощта на дългите ножове"

    Апропо, изненазващо е мълчанието на Христос Иванов, един от най-старателните детронатори на Гешев. На времето...

    Нередност?
  • 5
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 6

    Десислава Пиронева – заместник на главния прокурор Иван Гешев и ръководител на Върховната административна прокуратура (ВАП) е ползвала четири години евтино общинско жилище, докато е трупала пари за нов апартамент.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161557930401189

    Нередност?
  • 6
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 5

    Синът, майката и бившата съпруга на шефа на Националната следствена служба Борислав Сарафов са станали едри строителни предприемачи и милионери. Политици от ГЕРБ им харизали скъпи имоти.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161542945826189

    Нередност?
  • 7
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 2
    • + 8

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Много поздрави на Буци да пратиш, "докторче"

    Нередност?
  • 8
    uqf12607382 avatar :-|
    uqf12607382
    • + 2

    Заглавието е написано по начин да манипулира, както и част от статията. За политическият боклук, който трябва да се измете не е казвал, че е негова отговорност, а отговорност и решение на гражданите. “И е време да бъде изметен този както казах политически боклук, съжалявам за това определение, това не е моя работа, това е работа на българския народ, ако смята, че това е важно. За мен като гражданин е важно.” Може да се интерпретира, че Гешев като гражданин ще се залавя с метенето, но журналистът слага информация без контекст в много праволинеен начин. А контекстът е важен 🙂 за всеки, който се интересува - гледайте изявлението, конкретния цитат е 2 минути преди края.

    Нередност?
  • 9
    valdim avatar :-(
    Dimov
    • - 1
    • + 3

    Гешев и Сарафов така ритнаха кулата от карти, че последните се разхвърчаха до небето.
    Сега те (картите) ще падат....някои бавно, други по-бързо, пред слисания поглед на ГЕРБ и ДПС. Е, и ПП и ДБ са не по-малко слисани...
    То...като се замисля, всички сме! ЗНАЕХМЕ, за октопода, но на теория. Имаше косвени улики, но не дотам, че да оформят безупречно-непрекъсваема логическа верига до извода - Задкулисието (Доган, Бойко, бившите от Държавна сигурност) владеят и смучат България от десетилетие, а народът е стадо овце.
    Сега вече има свидетели. ДОБРЕ информирани свидетели и бъдещи бивши прокурори. Напр. лицето Боби Сарафов.

    Нередност?
  • 10
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • + 6

    Тонове мръсотия може да извади Гешев, просто защото вече няма какво да губи - сам е срещу всички, които само допреди седмица го крепяха.
    Опрян до стената един гл.прокурор може да е много опасен, а и много полезен за разсичане на гордиевия възел във властта. Пък и повече атентати не могат да му спретват.
    Просто нямат ход! Оная фъшка във ВСС все пак трябва да има правни квалификации в подкрепа, а да не е само цитиране на члет и тълкувяние.

    Отивам за бира. Тази седмица сериалът "Фантомас се развихря" ще е с елементи на съспенс.
    Докторе, дали пък вместо каскадата от избори, които смятате, че ще разчистят политическото гюбре, тая работа няма да я свърши Гешев?
    И аз се чудя на тишината откъм променливите.

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Нередност?
Нов коментар