🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първият мандат върви към провал: БСП отказаха подкрепа на ГЕРБ

Формално ПП-ДБ все още трябва да отговарят дали ще подкрепят кабинет "Габриел"

Корнелия Нинова отказа БСП да участва в кабинет на ГЕРБ
Корнелия Нинова отказа БСП да участва в кабинет на ГЕРБ
Корнелия Нинова отказа БСП да участва в кабинет на ГЕРБ    ©  Георги Кожухаров
Корнелия Нинова отказа БСП да участва в кабинет на ГЕРБ    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Още в същия ден, когато се проведе среща между БСП и ГЕРБ, в която Бойко Борисов поиска от Корнелия Нинова подкрепа за експертно правителство на Мария Габриел, социалистите отказаха взаимодействие. В понеделник следобед, часове след като президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на кабинет, от "Позитано" 20 съобщиха, че се оттеглят от преговорите. По този начин на практика БСП провали първия мандат на ГЕРБ, в случай че ПП-ДБ също откажат подкрепа.

С отказа на Нинова съставянето на кабинет между ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" става невъзможно. Трите формации имат заедно 116 гласа, което е недостатъчно за избирането на правителство, ако всички 240 депутати са в пленарната зала и гласуват.

За ГЕРБ съществува една последна възможност - евентуално правителство с първия мандат да получи изненадващата подкрепа на ПП-ДБ, но това е малко вероятно. ПП-ДБ, които от изборите насам твърдят, че няма как да подкрепят първия мандат, защото имат "решение на партийните си органи", в последните дни смекчиха позицията си. Изненадващо в събота съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че свиква ръководството на коалицията ПП-ДБ, за да обсъдят евентуална подкрепа за правителство начело с Мария Габриел. В интервю за bTV той обясни, че това, което го е накарало да промени позицията си, е, че е харесал как Мария Габриел отговаряла на въпросите им по време на срещата в парламента в петък.

По неофициална информация на "Капитал" още от уикенда обаче целта на загатването за евентуална подкрепа от страна на ПП-ДБ е маневра, с която се целеше отблъскването на подкрепа от страна на БСП за ГЕРБ.

След като се случи това, се очаква във вторник и ПП-ДБ да отхвърлят възможността за подкрепа на кандидат-премиерката Мария Габриел. При положение че и "Възраждане" веднага след изборите оповестиха, че няма да подкрепят ничие правителство, освен тяхно собствено, е силно вероятно първият мандат да претърпи крах.

Така ГЕРБ или ще разчитат да внесат кабинет с евентуална подкрепа на ДПС и ИТН и очакването за "липсващи" депутати от опозицията в зала (за да им стигнат 116 гласа за избора), или ще върнат мандата неизпълнен. Оттам процедурата продължава към втория мандат, който трябва по конституция да бъде връчен на ПП-ДБ.

"Направихме достатъчно в желанието си да дадем на България стабилност и на българския народ сигурност. Цял месец ги чакаме, а те сутрин едно, следобед друго. Днес не получихме никаква ясна представа какво правителство, ясен беше само срокът - една година. Вече е връчен мандатът и съм сигурна, че никой и от вас, и от нас, няма яснота за какво става дума. Ето защо взехме решение - прекратяваме разговорите с ГЕРБ за кабинет с първия мандат. Направихме достатъчно. Хаосът и лицемерието, което демонстрират, не може да продължава", обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Аргументите, с които Нинова отказа участие в кабинет на ГЕРБ бяха, че БСП иска дефицитът в бюджета да е поне 4.5%, за да има възможности за социални плащания; БСП е против износ на оръжия за Украйна; според БСП ГЕРБ завоалира дали България ще ратифицира Истанбулската конвенция, в която БСП вижда "джендър идеология". Тя поясни, че след като от ГЕРБ са заявили пред тях съгласие с искания от БСП дефицит, после е чула как се съгласяват и с искането на ИТН дефицитът да е под 3%.

Нинова коментира, че "ГЕРБ имат своята стъпка към ПП-ДБ, с които нямат никакви различия". По думите ѝ и двете формации били "коалиция на войната", както и "джендърската коалиция".

"И без това отговорността е на първия. И без това месец и половина преговарят с втория. Нека да си финализират този разговор и да си направят правителство." Лидерът на БСП каза още, че партията все още не е мислила каква ще е позицията ѝ за евентуално правителство с втория мандат, който би бил даден на ПП-ДБ, ако първият се провали. "Никога вторият и третият мандат не бива да се подценяват", каза тя.

Досега БСП винаги е била предпочитана от президента Румен Радев при връчването на третия мандат за съставяне на кабинет.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 2

    Ако продължа стилистиката на "ако-тата" на статията, ако ПП/ДБ не гласуват в зала за правителството на баце/Мери, представено като експертно, ще последват няколко съществени извода:

    1. Че "евроатлантическите ценности", обявявани за универсално политическо лепило, явно са с изтекъл срок на годност, щом не могат да закрепят една към друга две полит.формации, които от сутрин до вечер им се кълнят във вярност;
    2. Че новият US посланик тръгва с фалстарт, след като няма механизъм да вкара в релси своите баце и киро-асен-христосовците;
    3. Че всъщност никой от БГ политическите динозаври не иска да управлява в ситуация, когато ще се налага вземането/отказване за вземането на съдбовни решения под натиск от "партньорите".

    И при положение, че политиците не искат да управляват, те за какво са ни?

    Нередност?
  • 2
    cxj1411580381377610 avatar :-@
    Napoleon

    кУрнелия иска да е министър ама няма да я огрее

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Ти се моли да не дойде времето на Евразийските ценности, че тогава Виденовата зима ще ни се види като голямото междучасие в пети клас, втори срок.

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Гергов превзе Пловдивския Панаир ‼️
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161559771211189
    Това е третото решение на същия съдия Симеон Захариев, постановил решение в полза на Гергов преди месец, сега реши срещу отказа на Агенция по вписванията да впише същото това решение‼️

    Нередност?
Нов коментар