🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В парламента: Борисов не беше обиден с имунитета, Пеевски - с конституционната комисия

Заради оттеглянето на санкционирания по "Магнитски" депутат от ДПС цялата комисия за промените в основния закон ще бъде избрана наново

На среща между ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ беше обсъдена съвместната им работа по бъдещите конституционни промени.
На среща между ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ беше обсъдена съвместната им работа по бъдещите конституционни промени.
На среща между ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ беше обсъдена съвместната им работа по бъдещите конституционни промени.    ©  Юлия Лазарова
На среща между ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ беше обсъдена съвместната им работа по бъдещите конституционни промени.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ден след като ПП-ДБ и ГЕРБ се разбраха, че преди началото на всяка пленарна седмица ще обсъждат единодействието си в Народното събрание, първите резултати не закъсняха. От една страна, ротационните партньори обсъдиха заедно с ДПС вижданията си за конституционни промени и получиха благоволението на Делян Пеевски да напусне конституционната комисия. А от друга, с гласовете на ПП-ДБ беше спасен имунитетът на Бойко Борисов.

Резултатите са два. Първият: лидерът на ГЕРБ няма да бъде разследван за корупционната афера "Барселонагейт", за която от прокуратурата твърдят, че има пране на пари около покупката на луксозната къща и бутик в каталунската столица за манекенката Борислава Йовчева. Вторият: след призива на ПП-ДБ депутатът от ДПС Делян Пеевски се съгласи да напусне т.нар. конституционна комисия в парламента, за чийто член беше избран със специално гласуване в парламента. Така според партиите на промяната диалогът няма да бъде "взривен" от неговото присъствие.

Нова комисия, за да не се обиди Пеевски

Че реформата на основния закон (за която все още няма яснота) ще бъде започната без формалното присъствие на Пеевски, стана ясно в понеделник. Санкционираният за корупция по глобалния акт "Магнитски" депутат обяви, че се отказва от мястото си в конституционната комисия.

Той обяви това след среща между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС по въпроса с подготвяните промени в основния закон, свързани със съдебната реформа.

От избора на кабинета "Денков - Габриел" Пеевски стана основен говорител по темата с конституционните промени, а преди три седмици с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН и с подкрепата на "Възраждане" беше избран и за член на комисията.

Ден след избора му съпредседателят на ДБ Христо Иванов призова от парламентарната трибуна в комисията да няма хора, които предизвикват политическо разделение. Тогава от ДПС реагираха негативно, а самият Пеевски даде да се разбере, че ако има конституционни промени - правилата ще диктува той.

Десет дни по-късно очевидно ситуацията се е сменила и той вече няма да бъде в комисията. Пеевски обаче няма да бъде заменен от друг негов съпартиец в нея, а цялата комисия ще бъде избрана наново. По думите на Христо Иванов "комисията ще бъде рестартирана до десетина дни, за да може в нея да влязат експертни фигури, които не са политически обвързани".

По неофициална информация този ход се е наложил, за да не бъде обиден Пеевски. Пред "Капитал" източници от ПП-ДБ казаха, че с "рестарт" на комисията няма да изглежда "самоцелна смяна на Пеевски", а ще бъде демонстрация на обща воля за промени в основния закон.

След избора на състава й предстои да се уточни "пътна карта" на промените - в каква насока ще се движат, какви ще са конкретните текстове, един проект ли ще се предлага, или при листа на съгласие всяка група ще внася собствен.

И Борисов да не се обиди

Паралелно с този сюжет в началото на работната седмица на парламента се разви и друг. В сряда сутрин БСП отново направиха опит да се разгледа предложението им за снемане на имунитета на Борисов, което би позволило възбуждане на наказателно преследване на лидера на ГЕРБ по т.нар. "Барселонагейт". Предложението им беше в дневния ред на парламента да влезе такава точка, но това така и не беше прието.

От 192 гласували народни представители "за" бяха 72 ("Възраждане", БСП и "Има такъв народ"), "против" - 68 депутати (ГЕРБ и ДПС), а 52 се въздържаха ("Продължаваме промяната - Демократична България"). По един депутат от ГЕРБ и ПП-ДБ са гласували за. Така на практика с гласовете "въздържал се" ПП-ДБ спасиха лидера на ГЕРБ.

От ПП-ДБ "за" такава точка в дневния ред се оказа, че е гласувал Георги Ганев. Пред "Капитал" той обясни, че го е сторил по грешка. И акцентира, че това не е гласуване за имунитета, а само за влизането на точката в дневния ред.

По-рано, на 14 юни, беше прието съставянето на специална комисия в НС, която да обсъжда дали да бъдат свалени имунитетите на четирима депутати - Бойко Борисов и Даниел Александров от ГЕРБ, Кирил Петков от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Димитър Аврамов от ДПС. Предложението беше внесено от ПП-ДБ, а аргументът за него беше, че след отявлената конфронтация между Гешев и партиите в парламента, които искат да правят съдебна реформа, не може да се разчита, че прокуратурата няма да действа репресивно.

Гешев обаче беше уволнен. А комисията, която трябва да бъде свикана от председателя на НС Росен Желязков (ГЕРБ), все така не е свикана. За умишленото бавене няма официално обяснение, но то така или иначе се подразбира. По информация на "Капитал" преди два дни от ПП-ДБ са изпратили официално писмо до Желязков с настояване комисията да бъде свикана, за да започне работа.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    Кой знае защо наречените "партии на промяната" просто отново изиграха драматизация по поговорката, че гарван гарвану око не вади.
    Още повече, когато са на един и същи (ротационен) клон.
    И въпреки, че единият гарван - видимо отвсякъде - държи в клюна си пачки, кюлчета и зайчарници в Барселона с неизяснен произход.
    И въпреки че за това се знае години преди въпросният да получи имунитет.
    Видимо ПП-ДБ продадоха на баце индулгенция за непогрешимост, в замяна на което той с все ЕТ Герб-ББ ще трябва отново да им застане в партер...

    Жал ми е за достойните фенове на баце, които познавам и които още дълго ще трябва да продължават да ручат тия жабета, заради зависимостите на вожда си...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    P.S.
    Ха, Полина във ФБ се изразява значително по-ясно, по-категорично и определено по-интересно, отколкото в газетата! Май там е истинска, а тук...Тук просто работи...

    https://www.facebook.com/polina.paunova.5/posts/10160384849736185?ref=embed_post

    Да, наясно съм, че там е лично мнение, а тук трябва да изразява това на едни други хора/фондации, ама принудителното раздвоение на личността в един момент си става много истинско - отвътре почва да ти идва...

    Друга тема е, че невъзможността да си себе си не говори добре нито за степените на свобода на изразяване по медиите, нито за размерите на онова чудовище автоцензурата...

    P.P.S. Сега пък да не вземат да забранят личните профили по социалките на работещите в Иконо?!
    Ако ще предизвикам такава репресия, моля, изтрийте ми бързо 2-3 коментара и ме вкарайте в карцера!

    Нередност?
Нов коментар