🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лидерската среща във вторник: ГЕРБ искат коалиционно споразумение, ПП-ДБ - да не се нарича така

Договаряне на механизъм за назначенията и осигуряване на единно мнозинство за решенията на парламента ще са основните теми на разговора

Срещата се наложи заради поредица неразбирателства между ротационните партньори
Срещата се наложи заради поредица неразбирателства между ротационните партньори
Срещата се наложи заради поредица неразбирателства между ротационните партньори    ©  Цветелина Белутова
Срещата се наложи заради поредица неразбирателства между ротационните партньори    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По-малко от месец след създаването на ротационното правителство на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" обявеното партньорство в управлението попадна в първата си сериозна криза. Нещо повече - оказа се, че става дума за криза на идентичността. Преди дни ПП-ДБ поискаха седем твърди договорки с ГЕРБ, които да им гарантират общо парламентарно мнозинство зад кабинета "Денков - Габриел", а от реакцията на ГЕРБ стана ясно, че партията на Бойко Борисов се стреми към явни политически назначения. Всичко това е вследствие на поредица неразбирателства между ротационните партньори, като от коалицията посочиха, че ГЕРБ си имат "резервно мнозинство" в парламента с ДПС, ИТН и "Възраждане" и могат да прокарат всичко, което желаят, криейки се зад гърба на уж еднопартийния кабинет на ПП-ДБ, в който обаче неофициално хората на Борисов в правителството са поне петима.

Ситуацията ескалира в края на миналата седмица, когато от ПП-ДБ призоваха с декларация ГЕРБ да се придържат към поетите ангажименти за реформи и ги поканиха на лидерска среща, на която да намерят решение за ситуацията. Тя беше насрочена за вторник следобед с идеята двете формации да постигнат съгласие по няколко важни въпроса, които по принцип би следвало да предхождат съставянето на правителството, но така и не бяха решени тогава.

Механизъм за назначения vs. традиционна коалиция

На първо място ГЕРБ и ПП-ДБ трябва да уточнят механизъм за назначенията, които предстоят. По настояването на партиите на промяната този механизъм би следвало да бъде стандарт за номинации и подкрепа при избора на нови членове на регулаторите органи с изтекъл мандат. Според ГЕРБ обаче това не е достатъчно. Хората на Борисов искат ясни ангажименти за назначенията и в изпълнителната власт, до която настояват за пряк и равен достъп, щом партньорите им от ПП-ДБ искат конструирането на общо мнозинство в парламента.

Формално ГЕРБ обявиха, че трябва да бъде подписано коалиционно споразумение, което преди това да бъде обсъдено на лидерска среща. Това им желание създава още една трудност: ПП-ДБ нямат проблем да управляват с ГЕРБ във фактическа коалиция, но да не я наричат така. Опасението им е, че ако признаят официално подобно нещо, ще загубят сериозна част от подкрепата си.

От ГЕРБ са убедени в подписването именно на "коалиционен документ". Това се разбра и от думите на председателката на парламентарната група Десислава Атанасова. Тя и зам.-председателят на партията Томислав Дончев участваха в понеделник в две срещи в Народното събрание - за конституционната реформа и за вариантите за споразумение между партията на Бойко Борисов и "Продължаваме промяната - Демократична България.

ГЕРБ: Както и да го погледнем, това е коалиция

Атанасова показа видимо неудовлетворение от втората среща. "Голяма изненада беше съставът на тази среща. Не видяхме нито председатели на парламентарни групи, нито оторизирани лица, затова срещата продължи не повече от 20 мин", коментира тя. Председателката на парламентарната група на ГЕРБ визира бившият депутат Лена Бориславова, която беше в парламента в понеделник.

"Това, че на тази среща присъстваха лица, които нямат дори качеството на народни представители, за нас бе смущаващо, защото те не могат да носят политическата отговорност. Тя се носи от лидерите - с подписи под общо споразумение и с ясни ангажименти", каза Атанасова и пак обърна внимание, че партията ѝ иска официална коалиция.

Неофициално от ГЕРБ казват, че е най-разумно нещата да имат някакъв регламент, за да е ясно и кой носи отговорността за управлението, ако някой от представителите в изпълнителната власт се провали. "Както и да го погледнем, това е коалиция и е най-честно да подпишем коалиционно споразумение. Не е най-големият проблем дали ще имаме наши представители в изпълнителната власт, а кой ще носи отговорността при провал", заявиха за "Капитал" от ръководството на партията. Освен за назначенията на зам.-министрите в различните министерства от ГЕРБ ще настояват в бъдещото споразумение да се разпише и разпределението на областните управители. Процесът по назначенията им на практика е замразен заради тромавия механизъм, който беше възприет, и се оказа неработещ - номинациите на областните управители се правеха от местните структури на ГЕРБ и ПП-ДБ заедно с депутатите от съответния регион, но до този момент в нито една област няма постигнато съгласие за излъчването на единен кандидат.

От ДБ казват, че още от началото са "за" подписването на документ с ГЕРБ, който да регламентира механизма както на вземането на решенията в мнозинството в парламента, така и кадровите назначения, но държат той да не се обявява като коалиционно споразумение. За съгласуването на механизъм за ясно вземане на политическите решения заговори съпредседателят на ДБ Христо Иванов в края на миналата седмица, когато ГЕРБ и ПП-ДБ си размениха обвинения съответно за "узурпиране на властта" и участие в плаващи мнозинства.

От ПП също са "за" механизъм, но опитват да убедят ГЕРБ в различни частни разговори, че в него може да бъде записано всичко, за което се договорят, но не бива да се нарича "коалиция". "Имаме решение на партийните органи - без коалиция с ГЕРБ, как ще убедим после избирателите ни, че сме последователни, ако подпишем коалиционно споразумение", обясняват от ръководството на ПП за "Капитал". От ПП също като ГЕРБ настояват за колкото се може повече назначения на областни управители, но заради липсата на консенсус до назначения така и не се стига.

На срещата във вторник се очаква най-сериозните разногласия да са именно по опаковката на документа, който на практика ще е коалиционно споразумение.

Единно мнозинство и конституционни промени

Друга тема ще бъде конструирането на единно парламентарно мнозинство зад кабинета. Тук нещата изглеждат като че ли най-ясни, защото става дума за математика. Преди кабинетът "Денков - Габриел" да встъпи в длъжност, ПП-ДБ не договориха такова мнозинство с ГЕРБ, а разчитаха само на "джентълменската уговорка за обща програма на парламента". От ГЕРБ обаче, разчитайки на ДПС, ИТН и "Възраждане", няколко пъти направиха показно как законите, договорени като "спешни", могат да се приемат, но в изкривен вид спрямо този, в който партиите на промяната си ги представят.

Така на практика на първо четене беше приет антикорупционният закон, но само според виждането на ГЕРБ. А то запазва възможността за разпъване на политически чадър над разследванията в КПКОНПИ.

Този развой беше и мотивът на ПП-ДБ да поставят условия за общо гласуване с ГЕРБ. С този аргумент от партията на Борисов поискаха коалиция, но целта всъщност е да имат повече персонални назначения.

Друга тема на лидерската среща ще бъдат конституционните промени, по които също има спор, включително и за състава на ресорната комисия в парламента. Преди дни съпредседателят на ДБ Христо Иванов коментира в интервю, че смущаващото за него е, че "не знае къде стоят ГЕРБ по темата за конституцията". Той обясни, че хората на Борисов декларират, че по принцип са "за" промени, но не казват какви.

По тази причина в понеделник се проведе среща между екипа на министъра на правосъдието Атанас Славов (ДБ) и представители на ГЕРБ. След нея Славов коментира, че е напълно възможно още през юли да бъде представен проектът за промени в конституцията,

Въпреки несигурното бъдеще на правителството, Славов казва, че има амбиция да бъдат осигурени поне 180 гласа в подкрепа на конституционните промени, за да бъдат приети по-бързо. За тази цел още следващите дни в Народното събрание ще има срещи и с БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане".

В изявленията бяха засегнати обичайни теми: разделяне на ВСС, индивидуална конституционна жалба и др. Те обаче не са конкретизирани. Детайлите по думите на Десислава Атанасова ще дойдат, когато заработи и комисията по конституционни въпроси, защото всяка от парламентарните групи има различни идеи за промяна в основния закон.

Тя обяви, че разговори са водени и с представители на ДПС, без да посочва имена. "Най-общо казано, търсим допирни точки, за да може да внесем един общ проект за промени в основния закон, и мнозинство, което след това ще има ангажимент да гласува този проект", обобщи Атанасова.

Преди две седмици Христо Иванов призова Делян Пеевски (ДПС) да се оттегли от комисията. Аргументът му беше, че не е редно да има "ярки политически фигури" в звеното. Първоначално Пеевски даде да се разбере, че това няма да се случи. Впоследствие обаче темата утихна и комисията не заработи. Неофициално и от ПП-ДБ, и от ГЕРБ твърдят, че е възможно съставът й да бъде променен за пореден път.

Изглежда, че всички противоречия няма да получат разрешение във вторник вечерта, когато ще разговарят лидерите. Според прогнозите на ПП-ДБ най-рано до края на тази седмица ще се водят уточняващи разговори и не е ясно какво ще произлезе от тях.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Нямало да има коалиционно споразумение, съобщи стратегът по съвместителство Лена Б, а най-голямата парламентарна партия трябвало просто да им изпълнява едни седем точки...
    Остава и на Борисов ще вържат розова панделка като на йоркширче-момиченце...

    Всъщност доста безпомощните (управленски )ПП-ДБ искат едно много постичко нещо:
    Герб отново да се върне в положението на секс кукла, каквото беше в началото на "съвместното управление" преди месец, за да тестват върху им своето (управленско) либидо. Когато, както и с когото пожелаят.

    Е, ако секс куклата вземе много да мърда, ще се оплачат където трябва и от посолствоТО отново ще държат краката на играчката по време на сеансите.

    В какво превърнаха родината ми...

    Нередност?
Нов коментар