🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Едно за мен, едно за теб, пет за ДПС: Как ГЕРБ и ПП-ДБ си поделиха председателските места в парламентарните комисии

Бойко Борисов оглави комисията по външна политика, а Кирил Петков - по европейските въпроси

Без дебат и с гласовете само на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС бяха избрани ръководствата на парламентарните комисии
Без дебат и с гласовете само на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС бяха избрани ръководствата на парламентарните комисии
Без дебат и с гласовете само на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС бяха избрани ръководствата на парламентарните комисии    ©  Цветелина Белутова
Без дебат и с гласовете само на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС бяха избрани ръководствата на парламентарните комисии    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Три месеца след като новият парламент започна работа, депутатите най-после избраха председателите на парламентарните комисии. Те веднъж бяха договорени, но одобрението им се отложи по две причини. Първо, защото ГЕРБ обвързваха разпределението на важните постове между парламентарно представените формации със съставянето на правителство, а след като то беше избрано, и с тежестта на ГЕРБ и ПП-ДБ в министерствата на кабинета "Денков - Габриел", както и с участието на партньорите в останалите нива на изпълнителната власт.

Досега имаше избран само председател на правната комисия - Стою Стоев, който зае поста на ротационен принцип след договорката между ГЕРБ и ПП-ДБ за избора на председателя на парламента Росен Желязков. Останалите комисии се ръководеха от депутатите, които бяха техни председатели в предишния кратък парламент.

ГЕРБ и ДПС взеха ключовите комисии

От избраните в сряда председатели на комисии се видя, че на практика ГЕРБ и ДПС си поделят повечето ръководни места в тях. При това в комисии, които отговарят за ключови сфери. Такава беше и уговорката при създаването на правителството - ПП-ДБ да доминират изпълнителната власт, а ГЕРБ да контролират какво се случва през парламентарните комисии. Новият момент в договорката е ДПС. Тяхното участие вероятно се дължи на опитите да се събере мнозинство за промяна на конституцията и съответно съдебна реформа.

Депутати от партията на Борисов оглавиха общо 14 комисии, между които тези по енергетика и регионална политика. ДПС получи председателските места в пет, като прави впечатление, че народни представители от движението ще ръководят финансовата и икономическата комисия. Другата управляваща партия, ПП-ДБ, ще има председатели само в две комисии.

Три парламентарни комисии, които бяха предвидени за партиите от опозицията - "Възраждане", БСП и ИТН, останаха без председатели, защото те бойкотираха избора, недоволни, че за тях е отредено само по едно председателско място. В знак на протест депутатите им напуснаха пленарната зала и не участваха в гласуването.

Постът на председател на парламентарна комисия е важен, защото той определя дневния ред на заседанията им и от него до голяма степен зависи дали даден законопроект ще бъде придвижен по-бързо по гласуване в пленарната зала.

Лидерите на две от партиите от управляващото мнозинство ГЕРБ и ПП - Бойко Борисов и Кирил Петков, оглавиха съответно комисията по външна политика и тази по европейски въпроси. Освен съпредседателя на ПП начело на другата парламентарна комисия, която получиха от коалицията - по електронно управление, беше избран депутатът от ДБ Божидар Божанов, който беше министър на електронното управление в правителството на Кирил Петков.

ГЕРБ ще има влияние в сферата на енергетиката, регионалното развитие и вътрешната сигурност

Депутати от ГЕРБ застанаха начело на няколко ключови комисии - по енергетика, по регионална политика, по земеделието, по отбрана и по вътрешна сигурност. Начело на енергийната комисия застана депутатът Делян Добрев. Бившият министър на регионалното развитие от третия кабинет на Борисов Николай Нанков оглави комисията по регионална политика, а тази по земеделието - Десислава Танева, също бивш земеделски министър от от второто и третото правителство на Борисов. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова ще ръководи комисията по вътрешна сигурност, а Христо Гаджев - тази по отбраната. Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов беше избран начело на парламентарната комисия за контрол на службите. В сферата на влияние на ГЕРБ е и антикорупционната комисия, която ще се ръководи от Рая Назарян.

Още двама бивши министри от правителствата на Борисов - Вежди Рашидов и Костадин Ангелов, ще са начело на парламентарни комисии. Рашидов беше избран за председател на комисията по култура и медиите, а Ангелов - по здравеопазване.

Бившият председател на правната комисия от предишния парламент Радомир Чолаков оглави комисията по конституционни въпроси.

ДПС ще контролира икономиката и финансите

ДПС ще има контрол върху законодателния процес във финансово-икономическата сфера. За председател на бюджетната комисия беше избран депутатът Йордан Цонев. Изненадващо Хамид Хамид, който досега като депутат почти винаги беше член на правната комисия, а в миналия парламент оглавяваше тази по вътрешна сигурност, сега ще ръководи икономическата комисия. Халил Летифов беше избран за председател на транспортната комисия, а колегата му Станислав Атанасов ще ръководи комисията по околна среда.

Три комисии останаха без председатели

Още в началото на избора на ръководствата на парламентарните комисии от "Възраждане", БСП и ИТН обвиниха мнозинството, че се опитват да изолират опозицията от ръководните места в комисиите. Според предварителните договорки между парламентарните формации за тях се предвиждаше да получат председателските постове в общо три комисии. По тази причина депутатите от трите партии отказаха изобщо техни представители да участват в ръководствата на комисиите и напуснаха пленарната зала, като не участваха в гласуването. Така три комисии - за българите в чужбина, по туризма и взаимодействието с гражданското общество, останаха без председатели.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cccd avatar :-|
    cccd
    • + 2

    ПП са субект с неопределена политическа ориентация, така че не ме интересуват, обаче след това тотално обезличаване и размиване на Демократична България, ми е много интересно как те, като единствената дясна партия в България, ще накарат десните избиратели да гласуват отново за тях. Няма да се изненадам ако на следващите избори нео-комунистическата кремълска сбирщина Възраждане е втората партия в парламента.

    Нередност?
  • 3
    sulio_parvi avatar :-|
    sulio_parvi
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#1] от "cccd":

    Ми ще бъде. Такъв е световния тренд. "демократите" са със затихващи функции и трябва да ги спрем преди да са направили 3-та национална катастрофа. Свиквайте. Народа масово не ви обича и ще ви разкара въобще от политиката за да оттучете в мръсния канал на историята.

    Нередност?
Нов коментар