Пеевски: Третото колело на коалицията

ДПС, изглежда, вече е официален партньор на ПП-ДБ и ГЕРБ в управлението

Делян Пеевски вече участва в лидерските срещи на управляващото мнозинство ПП-ДБ и ГЕРБ, където се вземат различни управленски и законодателни решения
Делян Пеевски вече участва в лидерските срещи на управляващото мнозинство ПП-ДБ и ГЕРБ, където се вземат различни управленски и законодателни решения
Делян Пеевски вече участва в лидерските срещи на управляващото мнозинство ПП-ДБ и ГЕРБ, където се вземат различни управленски и законодателни решения    ©  Велко Ангелов
Делян Пеевски вече участва в лидерските срещи на управляващото мнозинство ПП-ДБ и ГЕРБ, където се вземат различни управленски и законодателни решения    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В края на миналата седмица коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) представи идеите си за промени в конституцията. Сред тях са разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съдийски и прокурорски съвет, ограничаване на правомощията на главния прокурор, преразглеждане на статута на служебните правителства и ограничаване на мандата на кметовете до два. Веднага след обявяването им започнаха интензивни разговори между партиите от т.нар. конституционно мнозинство - ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС като идеята е трите формации да внесат в парламента общ проект.

Идеите за реформата на съдебната власт по същество са същите, предложени при предишните промени в конституция през 2015 г. от съпредседателя на ДБ Христо Иванов, който тогава беше правосъден министър във второто правителство на Бойко Борисов. Тогава обаче предложенията бяха бламирани от ГЕРБ и ДПС, а Иванов подаде оставка от поста. Какво се случи тогава и какви са шансовете поправките сега да бъдат прокарани с гласовете на същите две партии четете тук.

Христо Иванов, който през 2014 г. в качеството си на служебен министър на правосъдието разработи Стратегията за съдебна реформа, а сега е двигателят на предстоящите промени в конституцията, казва, че те само създават институционални предпоставки и няма с обнародването им в Държавен вестник да "изгрее второ слънце", а всяка следваща стъпка ще трябва да е борба. Интервю с него за шансовете този път съдебната реформа да се случи, за отношенията в управляващата коалиция и ролята на ДПС четете тук.
Темата накратко
  • ДПС, изглежда, вече е официален партньор на ПП-ДБ и ГЕРБ в управлението.
  • Лидерите на градската десница залагат политическата си репутация във високорискова сделка за съдебна реформа.
  • Пеевски и ДПС запазват част от позициите си в регулаторите срещу обещания за промени в конституцията.

Който е гледал близо 12-часовото заседание на парламента миналия петък, няма как да не му е направил впечатление удивителният синхрон между ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС, с който бяха прокарани редица важни законопроекти и решения. Те задължиха правителството да предприемe конкретни действия в различни области, но имаше и нещо по-важно. Гласуването беше един от най-видимите примери за разпределението на силите в новата власт.

Близо два месеца след избирането на правителството, оглавявано от Николай Денков, вече ясно се вижда, че в управлението директно участва ДПС. И не само това. От публичните действия и неофициалната информация за случващото се на заден план се разбира, че де факто лидер на ДПС е Делян Пеевски. Санкционираният по "Магнитски" бизнесмен присъства на срещи в лидерски формат на участниците в управляващата коалицията. С него се съгласуват и всички по-важни решения на новото управление - от приемането на бюджета, през гласуването на военната помощ за Украйна, до избора за управител и подуправители на БНБ.

Съдружие с ДПС и лично със символа на корупцията от последните години - Делян Пеевски, със сигурност е изключително трудно решение за ПП и особено за ДБ. Сериозна част от техните привърженици изтъркаха поне един чифт маратонки по жълтите павета в София, за да протестират срещу избора му за шеф на ДАНС по време на управлението на кабинета "Орешарски", а после и срещу различните скандали, които съпътстваха превземането на държавата. Правотата на тези протести после беше потвърдена със санкционирането на Пеевски за корупция по американския закон "Магнитски", а миналата година и от Великобритания, отново за корупция, по аналогичен закон. Това обаче се оказа недостатъчно за българската политика, която не успя да го изолира. Както се вижда от последните седмици - дори напротив. В момента той на практика участва в управлението на държавата.

Лидерите на ПП и ДБ разбират абсурда на ситуацията (вижте интервю с Христо Иванов на стр. 24). Зад политическата мъгла на техните обяснения може да се види следната обосновка на решението им:

ПП и ДБ не успяха нито заедно, нито поотделно да съберат толкова гласове, че да поемат самостоятелно управлението, още по-малко да променят конституцията. Без това не може да бъде направена съдебна реформа, а превзетата съдебната система е основното, което блокира прогреса и модернизацията на България. В същото време обаче в момента Пеевски и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов са под силен външен натиск - единият иска да се освободи от санкциите, а другият - да не влезе в тях, а заедно искат отново достъп до парите от плана за възстановяване. Това отваря прозорец за някакъв вид съдебна реформа. Ако тя се случи, ако българският съд и донякъде прокуратура станат отново способни да преследват корупцията, от това ще има, макар и след време, силен оздравителен ефект. Алтернативата - изолацията на ГЕРБ и ДПС може да донесе само морално удовлетворение, но никакъв друг резултат. И в тази ситуация, изглежда, решението е да се влезе в пълно сътрудничество с тях с надеждата, че въпреки сериозните краткосрочни щети може да се постигнат дългосрочни ползи. Рискът в това е основно един - да бъдат излъгани.

В момента управляващата коалиция търгува управленски постове срещу обещания за промяна в конституцията и приличие при избора на нови членове на Висшия съдебен съвет. Така за подуправител на БНБ беше избран депутатът от ДПС Петър Чобанов. По всичко личи, че Делян Пеевски ще има представители и в други регулатори. Ако промените в конституцията не бъдат приети, тези хора няма да загубят местата си.

От друга страна, формално погледнато, ПП-ДБ в момента имат много по-голяма власт, след като излъчиха правителството. При сегашната конфигурация обаче центърът на властта е в парламента. Това се видя много добре при

Петъчната офанзива на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС

Първо, изненадващо за колегите им от опозицията трите формации наложиха съвсем нов дневен ред в пленарната зала, а след това с гласовете на техните депутати бяха приети окончателно промените в закона за съдебната власт и беше гласувана прекратяването на 35-годишната концесия за нефтеното пристанище "Росенец" на руската компания "Лукойл". При това въпросната поправка за отнемането на концесията на рафинерията беше приета на първо четене от оглавяваната от депутата от ДПС Хамид Хамид икономическа комисия в сряда и скоростно придвижена в пленарната зала, където беше окончателно приета на две четения непосредствено едно след друго, без да има кой знае какви причини за това бързане. Без дискусия и набързо беше приета на първо четене и промяната в Кодекса за застраховането за спазването на правилото на международната система "Зелена карта" първо да се плаща по щети, а после евентуално да се спори, която беше бламирана в предишния парламент от ГЕРБ и ДПС.

Бяха прокарани и редица решения, с които парламентът задължи правителството да предостави допълнителна военна помощ за Украйна - бронирани машини от резерва на МВР и да даде нова сграда на Конституционния съд, а министърът на енергетиката - да проведе преговори за придобиване от Българския енергиен холдинг (БЕХ) на 20% дял в консорциума - титуляр на Договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в блока "Хан Аспарух".

Освен че всички тези предложения минаха без проблеми при гласуването в пленарната зала с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС (с изключение на придобиването на дял в газовия консорциум), впечатление направи и още един факт - част от тях бяха внесени в деловодството на парламента от лидерите на трите формации - Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Мустафа Карадайъ, а сред подписалите ги неизменно присъстваше и името на санкционирания за корупция по глобалния закон "Магнитски" народен представител от ДПС Делян Пеевски.

Конституционното мнозинство се преформатира в управляващо

Това "единомислие" между трите формации по редица законодателни промени и решения обаче не стана случайно. По неофициална информация три дни преди това (миналия вторник) на обичайната лидерска среща на управляващите от коалицията ПП-ДБ и ГЕРБ в началото на седмицата са присъствали и Делян Пеевски и Йордан Цонев. И именно на нея санкционираният по "Магнитски" депутат е лансирал предложението за прекратяването на концесията за нефтеното пристанище на "Лукойл". Според депутати от мнозинството присъствието на представители на ДПС на тези лидерски срещи, които са различен формат от неофициалните разговори за конституционните промени, ще е регулярно.

Така постепенно ДПС съвсем официално се присъединява към управляващото мнозинство на ПП-ДБ и ГЕРБ в парламента, въпреки че двете формации имат общо 131 гласа в Народното събрание и нямат нужда от движението, за да прокарват законодателни промени. Гласовете на ДПС са им необходими единствено за приемането на промените в конституцията и гласуването на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет и инспектората към него, за които се изисква мнозинство от две трети, или 160 народни представители.

Срещу евентуалната си подкрепа за конституционната реформа обаче ДПС вече получи председателските места в пет парламентарни комисии, повечето от които ключови. Депутати от ДПС оглавиха бюджетната и икономическата комисия в парламента и така движението ще има контрол върху законодателния процес и работата на министерствата в тези сфери. А други двама техни колеги станаха председатели на транспортната комисия и тази по околната среда. Освен през постове и влияние в парламента подкрепата на ДПС за конституционните промени очевидно минава и през опитите за лична реабилитация на Пеевски.

Покрай началото на разговорите за промени в конституцията ДПС се опита да превърне Пеевски във флагман на конституционната реформа, като го предложи за член на комисията, която ще обсъжда промените, но след недоволство от страна на ПП-ДБ се наложи той да напусне комисията.

Освен съмненията за икономически интереси, свързани с евентуалната продажба на "Лукойл", депутати от мнозинството обясняват сегашната офанзива на Пеевски по отнемането на концесията на пристанището на рафинерията с надеждата му, че антируските му позиции биха могли да допринесат за реабилитацията му пред натовските ни партньори от САЩ и Великобритания, в чиито санкционни списъци е депутатът от ДПС. Твърде вероятно е опитът на ДПС за размахване на антируската карта с цел изчистване на имиджа да продължи. Още повече че по време на обсъждането на бюджета във финансовата комисия във вторник депутатът от ГЕРБ Делян Добрев изненадващо предложи на колегите си в преходните и заключителни разпоредби на закона да бъде вкаран текст, който да задължи правителството да прекрати издействаната от ЕС дерогация, за да може "Лукойл" да продължи да внася руски петрол до декември 2024 г. Предложението на Добрев, което предвиждаше още работата по прекратяването на вноса на руски петрол да започне в 7-дневен срок от обнародването на закона в Държавен вестник, не беше одобрено от депутатите, но в негова подкрепа гласуваха двамата депутати от ДПС - председателят на комисията Йордан Цонев и Петър Чобанов.

Параван за плаващи мнозинства

В случая опитът на Добрев да прокара дерогацията през закона за държавния бюджет е по-скоро демонстрация и опит да постави колегите си от ПП-ДБ в неудобната позиция да не го подкрепят заради краткия срок, в който това решение трябва да се изпълни, без да има анализ как това ще се отрази на работата на рафинерията и на цените на горивата. Нищо обаче не пречи да го внесе и като проекторешение в парламента - подход, към който все по-често прибягват депутатите от ГЕРБ. Задължаването на правителството или отделни министри да предприемат едно или друго управленско решение беше честа практика в предишните парламенти, когато управляваха служебни кабинети, върху които депутатите нямаха контрол. Използването на тази възможност сега от формации от управляващото мнозинство изглежда, меко казано, странно. Първо, защото лидерите на партиите от управляващата коалиция би трябвало да вземат ключовите управленски решения заедно с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, които също присъстват на ежеседмичните лидерски срещи, а след това правителството и министрите да ги изпълняват, без да се налага изричната санкция на парламента за това. В прокараните главно от ГЕРБ решения тип "парламентът задължава правителството да..." засега няма нищо притеснително, но този начин на налагане на решения на изпълнителната власт може да се превърне в практика, ако между двете формации ПП-ДБ и ГЕРБ се получи разнобой по някои управленски въпроси. Тогава обаче има опасност тези решения да се превърнат в параван управленските решения да се вземат от различни плаващи мнозинства и без съгласието на единия от партньорите в мнозинството.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 5
    • + 8

    "От не сме коалиция с ГЕРБ и ДПС" станахме "Пеевски третото колело на коалицията". Евала, машала, аферим!
    Музикален поздрав за всички шарани от ППДБ:
    https://fb.watch/m3p5P-ThUJ/

    Нередност?
  • 2
    brj08646871 avatar :-|
    brj08646871
    • - 5
    • + 5

    Липсата на морал и принципи у политическата ни класа едва ли ще учуди някого. Скандалното е друго. Чужда държава поставя под своя зависимост политически лидери чрез откровен шантаж, принуждавайки ги да обслужват на 100% техните геополитически, енергийни, че дори идеологически интереси, често в ущърб на националните. Да въвличат страната си в чужда прокси-война и т.н. Но най-смущаващото е, че всички дружно мълчат и очевидно приемат за норма такава брутална намеса във вътрешните ни работи и отказ от суверенитет - медии, опозиция, анализатори, гражданско общество. Явно така си е било винаги и са свикнали.

    Нередност?
  • 3
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 4
    • + 1

    ДпС.. е политическото крило на крадократската библиотекарска корпорация Мултигруп... Корпоративна тинк-танк партия... Те.. винаги! се присламчват към .. хм.. управлението на страната, по всякакъв начин.. само да могат да си крадат както им е удобно и изгодно... Дали ще е Беровски.. или коалиция 3-5-8.. или гербажийски златен пръст и вълна... Няма значение за тях... Ми точно те с контролиран и купен вот и спамене кви маскари са другите... не те... минимизираха изборната активност, така че да се качи на ГРЕБ резултата... Дерибеите, а не избирателите им гласуват за Свиню... Вкараха БВ, а сега и ИТН пак в парламента... дори Вгъзраждане са подкрепили - само да не вземат ПП ДБ и някакви независими мнозинство... още им е мокро от Иван Костов, единствения, който им счупи чутурите...
    А че БГ избирателя е в мнозинството си дебил... дори хора в чужбина гласуват за корупционерите...
    Какво още...

    Нередност?
  • 4
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 6
    • + 1

    ПП и ДБ, и правителството правят всичко, за да се върне БГ на релсите европейски стандарт... Дори да влязат в сделка с черните ангели ББ и Прас.... само да не управлява вече ЗеленоЧорапа.. и креатурите му Вгъзраждане, ИТН, БСП... Меки са, губят от имиджа.. но аз за тях пак ще гласувам...
    Стига да не се опитат отново, както Костов, да съ създадат собствена номенклатура.... Тогава беще масовата приватизация... късно,.. след обира на спестяванията 94-97... А сега са Еврофондове... проекти... строителства.. инхаус...
    При ББ така се краде, заедно с ДпС... проекти, които не достигат до обикновените... къши за тъщи, гори и минерални води... вино и ... енергетика...
    Но.. като се нормализира страната.. може би... а дали?.. след импийчмънта на РР,.. разпада на рашистката В.. края на войната в У... тогава Грух.. като Илия... и така Вълци, Ковачи, Домузи...Приятели за карти на ББ..
    По-добре за тях дефинестрирани, отколкото с мангали в затворите...
    Съчувствам на и разбирам ПП и ДБ.. Не е лесно в БГ за се развъртиш с голямата бата.. и да разрушиш 40 г. градена система за кражби и корупция отведнъж...
    Дори Чърчил е пратил на смърт сума хора на Галиполи.. а правителството преди него.. се опитвало да не дразни Хитлер... апийзмент... Тва обаче не му е попречило да ни дари на Сталин в Ялта... нали?
    Ако в БГ е нямало комунизъм... къде щяхме да сме сега.. по чужбината?....
    Гиди рашисти и путлеристи... Гиди ДпС местни дерибеи... Гиди варненски безмозъчни социалисти.. Гиди патреоти от цялата ДС инфилтрация....
    Носете торбичка Билла!

    Нередност?
Нов коментар